De zelfstandigenaftrek: zo werkt het

Bijgewerkt op 25 januari 2022
4 min  leestijd
40.381
Image
Zelfstandigenaftrek 2020 bedragen

Als ondernemer heb je een aantal belastingvoordelen. De belangrijkste en bekendste van deze belastingvoordelen is de zelfstandigenaftrek, die je honderden euro's per maand oplevert. Lees hier 5 vragen en antwoorden over deze zelfstandigenaftrek.

1. Wat houdt de zelfstandigenaftrek in?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet, mag je deze aftrekpost toepassen bij jouw belastingaangifte.

Als ondernemer kom je voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking wanneer:

  • De Belastingdienst jou ziet als ondernemer.
  • Je voldoet aan het urencriterium. Dat wil zeggen: je besteedt per jaar minimaal 1.225 uur aan jouw onderneming.
  • Jij aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebt.

2. Hangt de hoogte van mijn zelfstandigenaftrek af van de winst?

De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat door de Belastingdienst wordt vastgesteld. Vroeger hing de hoogte van de zelfstandigenaftrek wel af van de hoogte van de winst, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Het is tegenwoordig een vast bedrag, maar let op: de zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren geleidelijk afgebouwd.

Te lage winst

Maar wat nou als de winst uit jouw onderneming (nog) te laag is om de zelfstandigenaftrek te kunnen toepassen? 

De Belastingdienst het mogelijk gemaakt om het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek te verrekenen in de volgende negen jaar. De winst moet in dat geval dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Illustratie van papier met gloeilamp

Nóg sterker van start

Als jij de belangrijkste zaken van tevoren regelt, maak je een goed voorbereide start en vergroot je jouw kansen op succes.

Ik maak een goede start

3. Hoe hoog is de zelfstandigenaftrek?

Met de zelfstandigenaftrek verlaag je als ondernemer dus je belastbaar inkomen. Jarenlang was deze aftrekpost voor ondernemers een vast bedrag van € 7.280 per jaar. Maar sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd, tot een bedrag van € 3.240 in 2036. 

Zo ziet die ontwikkeling er de komende jaren uit:

Ontwikkeling zelfstandigenaftrek  
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Na 2028 gaat de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 omlaag, tot de aftrek in 2036 zoals gezegd nog € 3.240 bedraagt.

4. Ik ben ondernemer en heb de AOW-leeftijd bereikt. Heb ik voor de inkomstenbelasting dan ook recht op zelfstandigenaftrek?

Wanneer jij later in het jaar de AOW-leeftijd bereikt en wel aan de andere voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek voldoet, dan mag je deze aftrekpost voor deze periode gewoon blijven toepassen. 

Het ligt echter iets anders als je aan het begin van de opgegeven periode al de AOW-leeftijd bereikt hebt. In dat geval komt de zelfstandigenaftrek uit op 50% van de zelfstandigenaftrek.

5. Wanneer maak ik aanspraak op de startersaftrek?

Het starten van een eigen bedrijf is niet zonder risico. In de eerste jaren kan er vooral op financieel vlak het één en ander misgaan.

Daarom is voor startende ondernemers een extra fiscale aftrekpost in het leven geroepen: de startersaftrek. Deze bedraagt € 2.123.

Kom jij in aanmerking voor deze aanvullende aftrekpost? Dan mag je jouw zelfstandigenaftrek verhogen met een startersaftrek van € 2.123.

Dit aanvullende belastingvoordeel mag jij als starter toepassen ter verhoging van de zelfstandigenaftrek. Maar let wel: van deze regeling mag je niet onbeperkt gebruik blijven maken.

Voorwaarden startersaftrek

Je maakt alleen aanspraak op de startersaftrek wanneer je:

  • Recht hebt op zelfstandigenaftrek.
  • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest.
  • In deze periode niet vaker dan twee maal de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.
Image
Zelfstandigenaftrek animatie

Kom jij in aanmerking voor deze aanvullende aftrekpost? Dan mag je jouw zelfstandigenaftrek verhogen met een startersaftrek van € 2.123.

  • Lees hier meer over aftrekposten voor startende ondernemers. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Lees ook

Zo haal je meer voordeel uit je belastingaangifte
Checklist: alles over de btw-aangifte

Meer over soorten belastingen

Meer over soorten belastingen