Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?

Bijgewerkt op 20 januari 2022
9 min  leestijd
198.183
Image
Ondernemer voor de belastingdienst wanneer?

Ben je ondernemer voor de btw, dan betekent dat niet automatisch dat je ook ondernemer voor de Belastingdienst bent. Daarvoor moet jouw bedrijf deelnemen aan het 'economisch verkeer' en winst maken. Check aan de hand van deze ondernemerscriteria of je wordt gezien als zelfstandig ondernemer.

Hoe kan ik weten of ik ondernemer ben voor de Belastingdienst?

Om vast te stellen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, moet je een aantal belangrijke vragen voor jezelf beantwoorden.

De Belastingdienst kijkt hiervoor naar verschillende zaken. Beantwoord eerst voor jezelf de volgende vier vragen:

 • Maak je winst en zo ja: hoeveel?
  Als je slechts een kleine winst maakt of structureel verlies lijdt, ben je volgens de fiscus geen onderneming.

 • Hoe zelfstandig is jouw onderneming?
  Bepaal jij zelf hoe je jouw werkzaamheden uitvoert en hoe je jouw onderneming inricht? Dan word je sneller gezien als ondernemer.

 • Steek je voldoende tijd in jouw onderneming?
  Ondernemers moeten een minimale hoeveelheid uren werken aan hun bedrijf om aan te tonen dat zij ondernemer voor de Belastingdienst zijn.

  Zo moet je aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen.

  Verder moet jouw onderneming renderend zijn. Als dit niet het geval is, ziet de fiscus jouw werk als een hobby en val je in een andere categorie van de inkomstenbelasting.
 • Is er sprake van ondernemersrisico?
  Als je het risico loopt dat opdrachtgevers niet betalen voor geleverde diensten en als je afhankelijk bent van de vraag naar en het aanbod van jouw producten of diensten loop je een ondernemersrisico. Wie risico loopt, wordt als ondernemer beschouwd.

Verder kijkt de Belastingdienst nog naar de volgende zaken:

 • Heb je voldoende kapitaal om een onderneming te starten?

  Volgens de Belastingdienst dien je over kapitaal te beschikken om te kunnen investeren in bijvoorbeeld reclame, inhuur van mensen en verzekeringen.

  Verder moet je voor continuïteit kunnen zorgen door het bedrijf in mindere tijden een tijdje draaiende te houden.
 • Hoeveel opdrachtgevers heb je?

  Je moet er naar streven om meerdere opdrachtgevers te hebben. Hierdoor verminder je de bedrijfsrisico's en neemt jouw onafhankelijkheid en zelfstandigheid toe. 
 • Promoot je jouw bedrijf?

  Een ondernemer moet zowel offline als online actief laten zien dat hij een bedrijf heeft en dient daarvoor promotie te maken. Dit kan bijvoorbeeld door reclame te maken, een eigen website of een logo.
 • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

  Als je een eenmanszaak, maatschap of vof hebt, ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting.

  Is jouw onderneming een rechtspersoon, zoals een bv of nv, dan ben je níet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden.

  Je bent dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar komt wel in aanmerking voor vennootschapsbelasting.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Doe de Ondernemerscheck

Bij de Ondernemerscheck van de Belastingdienst beantwoord je (anoniem) vragen om vast te stellen of jouw werkzaamheden passen in de voorwaarden die de overheid hieraan stelt.

Ondernemer: ja of nee? De Ondernemerscheck van de Belastingdienst geeft een indicatie van jouw fiscale ondernemersstatus.

Denk daarbij aan vragen als:

 1. Ga je starten met ondernemen of ben je al een tijdje bezig?
 2. Verkoop je goederen of diensten?
 3. Pleeg je acquisitie?
 4. Zijn de financiële gevolgen voor jou als je een wanprestatie levert?
 5. Word je doorbetaald bij ziekte?
 6. Is jouw enige opdrachtgever je laatste werkgever?
 7. Bepaal je zelf waar en wanneer jij de werkzaamheden uitvoert?

Vervolgens ontvang je per onderdeel een advies van de Belastingdienst over jouw status als ondernemer en zie je of (en zo ja, op welke gebieden) jij 'in de gevarenzone' verkeert.

Jaarlijkse Ondernemerscheck

Of je ondernemer bent voor de Belastingdienst kan per jaar verschillen. Door wisselingen in werkzaamheden, of bijvoorbeeld een grote interim-klus kan het zijn dat je aan sommige criteria niet meer voldoet. Doe daarom ieder jaar opnieuw de Ondernemerscheck om niet voor verrassingen te komen staan.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Met welke belastingen krijg je te maken?

De meeste ondernemers krijgen te maken met omzetbelasting en inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Hieronder volgt een overzicht van de drie belangrijkste belastingen waarmee je als ondernemer te maken kunt krijgen:

A. Inkomstenbelasting

De bronnen van inkomsten voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers zijn door de Belastingdienst in drie categorieën ingedeeld:

 1. Loon uit dienstbetrekking
 2. Resultaat uit overige werkzaamheden
 3. Winst uit onderneming

1. Loon uit dienstbetrekking 

Als je verplicht bent om de instructies van een opdrachtgever op te volgen of als opdrachtgevers jou tijdens vakantie en ziekte doorbetalen, ben je een fictieve werknemer.

Er is dan volgens de Belastingdienst sprake van loon uit dienstbetrekking; jouw opdrachtgever moet dan loonheffingen betalen.

2. Resultaat uit overige werkzaamheden

Als jouw inkomsten níet onder loon uit dienstbetrekking of winst uit onderneming vallen, dan worden deze bedragen gerekend tot resultaat uit overige werkzaamheden. Je mag in dit geval geen gebruik maken van aftrekposten als de startersaftrek en zelfstandigenaftrek.

3. Winst uit onderneming

Voldoe je aan de eisen en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je jouw inkomsten beschouwen als winst uit onderneming. Bij de meeste ondernemers vallen de inkomsten in deze categorie.

Deze categorie kun je samenvatten als inkomen uit bijverdiensten.

B. Vennootschapsbelasting

Als natuurlijk persoon (eenmanszaak, vof etc.) betaal je belasting via de inkomstenbelasting, maar als rechtspersoon (bv, nv, stichting of vereniging) krijg je te maken met de vennootschapsbelasting

C. Omzetbelasting (btw-aangifte)

Omzetbelasting of de btw-aangifte is het bedrag aan belasting dat je rekent over aangeboden producten en diensten.

In veel gevallen is dat 21% bovenop het bedrag waarvoor je de goederen of diensten verkoopt, soms 9% en heel soms 0%.

Vrijstelling van btw

Let op: in bepaalde gevallen zijn goederen of diensten vrijgesteld van btw. Dat kan ook gelden voor de ondernemer wanneer deze maar weinig (of helemaal geen) btw afdraagt.

Het 0%-tarief is niet hetzelfde als een vrijstelling van btw-verplichtingen. In Nederland zijn er beroepen in bepaalde branches of specifieke werkzaamheden die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen.

Datzelfde kan gelden voor de erkende kinderopvang, mensen in het onderwijs, uitvaartondernemers of freelance tekstschrijvers die strikt inhoudelijke bijdragen leveren aan een tijdschrift, website of een ander medium. Een volledig overzicht is bij de Belastingdienst te vinden. 

Kleineondernemersregeling

Als kleine ondernemer kun je belastingvoordeel halen als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR). Als je hieraan voldoet, krijg je btw-vrijstelling en vermeld je geen btw meer op je facturen. In sommige gevallen hoef je zelfs geen aangifte omzetbelasting meer te doen.

Regels KOR 

 • Je bent ondernemer voor de btw. Je bent btw-ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent 
 • Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt hier een vaste inrichting
 • Je hebt een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar 

Let op: je mag geen btw aftrekken als je gebruikmaakt van de nieuwe kleineondernemersregeling.

Btw-aangifte

De meeste ondernemers moeten aangifte over de btw. Zodra je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat of, hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen. 

Vanaf 1 januari 2020 krijg je bij de inschrijving van je eenmanszaak in het Handelsregister van de KvK twee brieven met twee verschillende btw-nummers.

Omzetbelastingnummer

In één brief staat je omzetbelastingnummer (ob-nummer). Dit is het oude btw-nummer dat samenhangt met je burgerservicenummer. 

Het ob-nummer gebruik je bij de communicatie met de Belastingdienst en dus ook voor je btw- en belastingaangifte.

Btw-identificatienummer

In de tweede brief staat je btw-identificatienummer, dit nieuwe btw-nummer gebruik je op je facturen, offertes, de website en bij transacties binnen de EU.

Meer weten over btw?

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Ondernemer voor de Belastingdienst: de meest gestelde vragen

 • Hoe weet ik of de Belastingdienst mij ziet als ondernemer?
  De Belastingdienst heeft een aantal criteria opgesteld om te checken of je ondernemer voor de Belastingdienst bent. Jouw bedrijf moet bijvoorbeeld winst maken en je moet zelfstandig je werkzaamheden uitvoeren. .
 • Wat valt er onder een onderneming?
  Een onderneming moet deelnemen aan het 'economisch verkeer' en winst maken. Je leidt zelfstandig het bedrijf en loopt ondernemersrisico.
 • Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
  Met de Ondernemerscheck kun je controleren of de Belastingdienst vindt dat je een onderneming hebt. Daarvoor moet jouw bedrijf onder meer winst maken en moet je ondernemersrisico lopen. Ook moet je kunnen laten zien dat je voldoende tijd steekt in je onderneming.
 • Ben ik ondernemer voor de btw?
  Iedere ondernemer die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft als eenmanszaak krijgt een btw-identificatienummer toegewezen. In principe is iedere ondernemer die zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent dan ook btw-plichtig. In een aantal gevallen kun je vrijstelling krijgen.
Stap 3: Dit moet je regelen voor je lancering

3. Regelen

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘3. Regelen’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten