5 valkuilen om te vermijden als startende zzp'er in 2024

Bijgewerkt op 16 januari 2024
7 min  leestijd
13.292
Auteur: Redactie
Ontwijk deze 5 valkuilen als startende zzp'er

Als startende zzp'er kom je de nodige valkuilen tegen. Je moet veel regelen, klanten vinden en je administratie op orde houden. Ben jij klaar voor de start? Met deze tips trap je in elk geval niet in de grootste valkuilen.

Direct meer lezen over één specifieke valkuil? klik dan op één van de volgende links:

  1. Geen financiële buffer
  2. Slechte acquisitie
  3. Focus verliezen
  4. Wanbetalers
  5. Risico's niet afdekken

Valkuil 1: geen financiële buffer opbouwen

Yes! De eerste omzet wordt op je zakelijke rekening bijgeschreven. Dit is voor iedere ondernemer een mooi moment, maar geef niet direct al je verdiende geld uit. Onthoud dat omzet geen winst is! Daar moeten de bedrijfskosten én de btw nog vanaf.

Zet geld opzij voor belasting en btw

Toen je eerder in vaste loondienst zat, werd er automatisch belasting ingehouden. Nu moet je zelf geld opzij zetten om de inkomstenbelasting te betalen.

Bouw een goede buffer op door standaard zo'n 30% van je inkomsten apart te zetten voor de belasting.

En vergeet ook de btw niet. Op je omzet reken je vaak nog 21% aan btw door. Bovenop iedere € 100 die je aan omzet factureert, reken je dus € 21 aan btw. Dit bedrag loopt in lucratieve tijden flink op.

Onthoud dat je de ontvangen btw ieder kwartaal via de btw-aangifte moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

Lees hier alles over de btw-aangifte.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de belangrijkste aftrekpost voor (startende) ondernemers. Daarmee vermindert de winst waarover je belasting moet betalen.

De zelfstandigenaftrek in 2024 bedraagt € 3.750.

De plannen voor de afbouw van deze regeling zagen er vorig jaar nog anders uit, zoals je in dit artikel over de zelfstandigenaftrek kunt lezen. De volgende tabel geeft de plannen voor ontwikkeling weer van de zelfstandigenaftrek zoals deze bekend zijn:

2022 2023 2024 2025 2026 2027
€ 6.310 € 5.030 € 3.750 € 2.470 € 1.200 € 900

(bron: Rijksoverheid)

Startersaftrek

Startersaftrek is een aanvulling op de zelfstandigenaftrek. De snelle afbouw van de zelfstandigenaftrek heeft gelukkig geen gevolgen voor de startersaftrek. Het bedrag van € 2.123 blijft in 2024 gelijk. Dit blijft in ieder geval tot en met 31 december 2024 zo.

De startersaftrek bedraagt in 2024 € 2.123.

In de volgende tabel zie je he startersaftrek tussen 2020 en 2025:

2020 2021 2022 2023 2024 2025
€ 2.123 € 2.123 € 2.123 € 2.123 € 2.123 ?

Buffer opbouwen voor mindere tijden

Het is verstandig om het in je eerste jaar als zelfstandig ondernemer zuinig aan te doen. Er zijn momenten dat je veel geld verdient, maar er zullen ook tijden zijn dat je minder klanten of opdrachtgevers hebt.

Zet daarom geld opzij op je zakelijke spaarrekening. Die kun je gratis koppelen aan je zakelijke rekening. Het is normaal dat winstgevende tijden zich afwisselen met periodes van verlies. Deze dipjes in jouw inkomen moet je kunnen opvangen. Vergeet ook niet dat je tijdens vakanties of ziekte geen geld verdient.

In dit artikel vertellen drie specialisten wat je met je financiële buffer kunt doen.

Denk aan je pensioen 

Eén van de valkuilen van starters is dat ze niet altijd nadenken over hun inkomen na de pensioensleeftijd. Ondernemers hebben na hun pensionering alleen recht op AOW. Het is dus belangrijk om je pensioenmogelijkheden te onderzoeken.

Valkuil 2: de acquisitie laten versloffen

Startende zzp'ers en freelancers hebben vaak één opdrachtgever en bouwen van daaruit hun klantenbestand uit. Zeker in de beginfase is het noodzakelijk om klanten te blijven zoeken. Dit wordt ook wel acquisitie genoemd.

Ook al kom je nu om in het werk: blijf altijd vooruitkijken. Wat doe je als deze klus ineens ophoudt? 

Als je maar weinig opdrachtgevers hebt, loop je het risico in één klap je inkomen kwijt te raken. Probeer je netwerk dus uit te breiden en te onderhouden. Dit kan op verschillende manieren:

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Valkuil 3: de focus verliezen

Definieer bij de start van je bedrijf een duidelijk doel en pas daar je bedrijfsstrategie op aan. Een bekende valkuil is namelijk dat je de rode draad uit het oog verliest en verzandt in bijzaken. Je moet de hoofdlijnen bepalen en deze zien vast te houden.

Bedenk dus van tevoren waarom je dit bedrijf opricht en wat je hiermee wilt bereiken. Deze doelstellingen schrijf je op in het ondernemingsplan.

Inspiratie nodig? Bekijk deze handige voorbeelden van bedrijfsplannen voor verschillende branches.

Besteed werk uit

Kijk ook of het nodig is om bepaalde taken uit te besteden aan andere professionals of partijen. Het is een grote valkuil van ondernemers om alles zelf te willen doen.

Je kunt natuurlijk niet overal gespecialiseerd in zijn. Schakel voor de zakelijke administratie bijvoorbeeld een accountant of boekhouder in als je geen held bent met cijfers. Dat is een investering, maar wel één die je een hoop tijd én belastingvoordelen oplevert.

Gezond en fit ondernemen

Om je focus te behouden is het ook belangrijk om gezond en fit te ondernemen en te blijven. Daar word je niet alleen energieker en productiever van, maar ook een betere ondernemer. Laat bijvoorbeeld niet de agenda jouw leven bepalen, maar word de baas over je agenda.

Lees onze tips over timemanagement voor zzp'ers.

Valkuil 4: onvoldoende voorbereid zijn op wanbetalers

Wanbetalers: veel zzp'ers zijn er helaas maar al te bekend mee. Zorg dus dat je jouw bedrijfsadministratie goed op orde hebt. Niet alleen vanwege de bewaarplicht en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, maar ook om je cashflow te monitoren.

Zo weet je precies wanneer je welke herinnering moet sturen. Niet betaalde facturen door wanbetalers kunnen in het ergste geval zelfs leiden tot een faillissement. Lees in deze gratis whitepaper hoe je een goede administratie opzet.

Voorwaarden factuur

Een goede factuur voldoet aan een aantal voorwaarden. Het toevoegen van een factuurdatum en betalingstermijn is in elk geval een must.

Door een vaste betalingstermijn naar iedere klant of opdrachtgever te communiceren, kun je een hoop ergernis en financiële perikelen voorkomen.

Pak wanbetalers aan

Verstuur rekeningen op tijd en onderneem direct actie als een klant te laat (of helemaal niet) betaalt. Blijf wel altijd netjes in je communicatie, aangezien de klant een factuur altijd per ongeluk over het hoofd kan hebben gezien.

Voel je ook niet bezwaard om contact op te nemen, want je staat volledig in je recht. Het is een veelvoorkomende valkuil om onbepaalde facturen maar onbetaald te laten. 

In deze checklist vind je alles over het aanpakken van wanbetalers.

Valkuil 5: belangrijke risico's niet afdekken

Je denkt wellicht dat jou niets overkomt, maar fouten maken is menselijk. En ook ziektes of ongelukken kun je helaas niet uitsluiten. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is iets waar veel ondernemers over twijfelen. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en je kunt de premie van je AOV verwerken in je (uur)tarief.  

Voor een deel bepaal jij de AOV-premie overigens zelf, want je stelt je eigen AOV samen. We hebben een aantal premievoorbeelden verzameld om je een beeld van de premieopbouw te geven.

Je hoeft niet overal een verzekering voor af te sluiten. Kijk per branche en beroepsgroep welke risico's je moet afdekken.

Zakelijke verzekeringen afsluiten

Goed om te weten: verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen zakelijk en privé. Jouw privéverzekering is dus niet geldig als je aan het werk bent. Voor alle zakelijke activiteiten moet je in principe een aparte verzekering afsluiten. Dat geldt in elk geval voor de:

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

  • Welke bedragen moet ik opzij zetten en sparen als startende ondernemer? Omzet is geen winst! Van de omzet moet je nog zakelijke kosten aftrekken en je moet geld opzij zetten voor de btw-aangifte en de inkomstenbelasting. Vergeet verder niet om een financiële buffer op te bouwen voor financieel moeilijke tijden, zoals corona.
  • Heb ik zakelijke verzekeringen nodig als startende ondernemer? Verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen privé en zakelijke verzekeringen. Voor alle zakelijke activiteiten moet je in principe een aparte verzekering afsluiten. Vergeet vooral ook niet te kijken naar een AOV en een verzekering voor je pensioen.
  • Ik heb genoeg klanten, waarom moet ik blijven netwerken? Als zzp'er moet je altijd acquisitie plegen. In onzekere tijden kunnen grote klanten ineens wegvallen. En dat betekent veel omzetverlies. Investeer daarom altijd tijd om je netwerk te onderhouden én uit te breiden. 
  • Hoe krijg ik mijn facturen sneller betaald? Iedere zzp'er krijgt met wanbetalers te maken. Tegen wanbetalers kun je verschillende (juridische) stappen nemen. Verder kun je er zelf voor zorgen dat je administratie op orde is en dat je facturen aan alle voorwaarden voldoen – inclusief duidelijke betalingstermijn.

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten