Zakelijke rechtsbijstandverzekering, dit kun je verwachten

Bijgewerkt op 25 juni 2024
6 min  leestijd
113
Auteur: Roy Timmerman
zakelijke rechtsbijstandverzekering

Als startende ondernemer kunnen er verschillende juridische vragen op je afkomen. Je moet veel juridische zaken regelen en wilt natuurlijk dat dit goed gebeurt. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je altijd gebruik maken van juridische hulp bij zakelijke conflicten. 

Ga direct naar:

 1. Zakelijke rechtsbijstandverzekering inschakelen bij juridische conflicten
 2. Juridische diensten aanvragen
 3. Conflicten vermijden? Stel algemene voorwaarden op
 4. Wat zijn de kosten in 2024?
 5. Welke rechtsbijstandverzekering is geschikt voor startende ondernemers?

1. Zakelijke rechtsbijstandverzekering inschakelen bij juridische conflicten

Een zakelijk geschil met een leverancier, een conflict met de gemeente over een omgevingsvergunning of klanten die weigeren te betalen. Het zijn juridische conflicten die plotseling kunnen opduiken tijdens de opstartfase van je bedrijf.

Eenvoudige geschillen kun je vaak onderling nog oplossen, maar bij ingewikkelde problemen kan juridische bijstand nodig zijn.

Voorbeelden van zakelijke rechtsbijstand

Zakelijke rechtsbijstand kan dan bij veel verschillende situaties van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zakelijke conflicten:

 • Geschil met een opdrachtgever, leverancier of medewerker
 • Wanbetalers
 • Garantiekwesties
 • Arbeidsrecht
 • Sociale wetgeving
 • Bedrijfspand
 • Vergunningen

Voor juridische hulp kun je een doorlopende zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten. Als je hier niet voor verzekerd bent, kun je voor losstaande juridische vraagstukken de juridische diensten van Interpolis afnemen. 

Juridische diensten

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je bij een zakelijk geschil (in de Benelux en Duitsland) het hele jaar door recht op juridische bijstand van juristen of deskundigen van de verzekeraar.

Zij nemen je alle juridische zaken uit handen. Je krijgt de kosten vergoed en - mocht het zover komen - ook eventuele proceskosten zijn voor rekening van je verzekering.

Aansprakelijkheid

Alles over aansprakelijkheid

Wanneer word ik aansprakelijk gesteld? Welke vormen? Wat kost het? Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers.

Beperk je risico's

3. Juridische diensten aanvragen

Heb je geen rechtsbijstandverzekering, maar wel hulp nodig? Met de juridische diensten van Interpolis krijg je juridische hulp, zonder dat je een rechtsbijstandverzekering hebt. Afhankelijk van het conflict, kun je zelf afspreken welke rechtsbijstand je wilt. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij: 

Incasso’s

Een klant die weigert te betalen. Een jurist schat de haalbaarheid van de situatie in en stuurt een officieel verzoek naar de klant. Dit gaat op basis van no cure no pay.

Sparren met een jurist

Als je een juridische zaak niet goed begrijpt en je even wilt overleggen met een specialist, kan het handig zijn hierover te sparren met een jurist. De jurist zal je adviseren over je rechten en plichten en de eventuele vervolgstappen.

Met de juridische diensten van Interpolis krijg je juridische hulp, zonder dat je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt.

Persoonlijk juridisch advies 

De jurist spitst het advies toe op je persoonlijke situatie, maakt een samenvatting van het advies en pakt met het verzenden van een officiële brief het probleem aan. 

Algemene voorwaarden opstellen of wijzigen

Als startende ondernemer is het verstandig om algemene voorwaarden op te stellen. Een jurist helpt je hierbij en zorgt ervoor dat dit document aan alle eisen voldoet.

Arbeidscontract en vaststellingsovereenkomst opstellen

Deze optie is alleen relevant als je besluit om personeel in dienst te nemen. Een specialist stelt een arbeidscontract op volgens de laatste wetgeving. Bij een vaststellingsovereenkomst (beëindiging contract) bepaal je samen de strategie en krijg je hulp bij de onderhandelingen.

4. Conflicten vermijden? Stel algemene voorwaarden op

Door het opstellen van leveringsvoorwaarden of algemene voorwaarden kun je het risico op conflicten verkleinen. In deze voorwaarden leg je alle wederzijdse rechten en verplichtingen tussen koper en verkoper vast. Denk daarbij onder meer aan:

 • De betaaltermijn
 • Garantiebepalingen
 • Levertijd
 • Wat je moet doen als er iets misgaat

Iedere branchevereniging heeft algemene voorwaarden opgesteld. Deze voorwaarden zijn juridisch getoetst en gedeponeerd. Maar zo'n branchespecifiek voorbeeld is wel generiek en (nog) niet volledig toegespitst op jouw bedrijf. Het is dan ook aan te raden om de standaardvoorwaarden aan te passen. 

Laat je algemene voorwaarden toetsen

Interpolis biedt ondernemers de mogelijkheid om de algemene voorwaarden juridisch te laten toetsen. Handig als je standaardvoorwaarden aanpast of je eigen voorwaarden op wilt stellen.

5. Wat kost een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Met de rekenhulp van de Rabobank kun je berekenen wat een zakelijke rechtsbijstandverzekering, zonder eigen risico, per maand kost voor jouw bedrijf. De kosten zijn afhankelijk van het type bedrijf, je jaaromzet en het aantal medewerkers.

Rekenvoorbeelden

 • Een zelfstandige organisatieadviseur met een jaaromzet van € 120.000 betaalt aan premie zo’n € 50 per maand. Dit is op jaarbasis ongeveer € 600.
 • Een zelfstandige schilder (zonder personeel) met een jaaromzet van € 60.000 betaalt per maand zo’n € 40 aan premie. Dit is zo'n € 500 op jaarbasis.

De premies voor een rechtsbijstandverzekering en de zakelijke kosten van juridische diensten zijn fiscaal aftrekbaar.

Voor juridische diensten betaal je per keer dat je juridisch advies vraagt in 2024:

 1. Sparren met een jurist kost € 65,- (excl. btw)
 2. Een zakelijk juridisch advies kost € 410,- (excl. btw)
 3. Een contract check kost € 289,- (excl. btw)
 4. Een contract laten opstellen/ wijzigen kost € 555,- (excl. btw)

Een risico op een zakelijk geschil zit in een klein hoekje. Denk maar aan een potentieel meningsverschil met een opdrachtgever, leverancier, medewerker of de gemeente. Of over garantiekwesties, arbeidsrecht, sociale wetgeving, bedrijfspand en vergunningen.

Het is daarom goedkoper en praktischer om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dan kom je nooit voor onverwachte (proces)kosten te staan.

Ben je niet verzekerd, dan kun je altijd nog juridische diensten inschakelen voor losstaande juridische vraagstukken. Zoals het opstellen van algemene voorwaarden, een conflict over een contract of een ad hoc advies.

6. Welke rechtsbijstandverzekering is geschikt voor startende ondernemers?

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan voor (startende) ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder zakelijke rechtsbijstand, in één keer afdekken.

Calculator verzekeringen berekenen

Zakelijke rechtsbijstand

Verzeker je van juridische hulp bij zakelijke conflicten.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen zakelijke rechtsbijstandverzekering

 • Waarvoor heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig?
  Eenvoudige geschillen kun je vaak onderling nog oplossen, maar bij ingewikkelde problemen kan juridische bijstand nodig zijn als ondernemer. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je bij een zakelijk geschil het hele jaar door recht op juridische bijstand van juristen of deskundigen van de verzekeraar.
 • Wat als je geen zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt, maar wel juridische hulp nodig hebt?
  Ook als je geen zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten kun je altijd nog rechtshulp on demand inschakelen voor losstaande juridische vraagstukken. Denk aan het opstellen van algemene voorwaarden, een conflict over een contract, een incasso of een ad hoc advies.
 • Wat zijn de kosten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering? De kosten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering zijn afhankelijk van het type bedrijf, je jaaromzet en het aantal medewerkers. Voor rechtshulp on demand betaal je per keer dat je juridisch advies vraagt. De premies voor een rechtsbijstandverzekering en de zakelijke kosten van rechtshulp on demand zijn fiscaal aftrekbaar.

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten