Bedrijfsaansprakelijkheid: dit zijn de regels

Bedrijfsaansprakelijkheid: ben jij goed verzekerd?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf (en je medewerkers) tegen het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen. Waarom is deze verzekering relevant voor ondernemers?

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer doe jij er alles aan om de verwachtingen van klanten waar te maken. Maar hoe hard je ook je best doet, er kan altijd iets gebeuren wat je niet hebt voorzien.

 • Iemand die gewond raakt door een product dat jij verkoopt
 • Je sluit iets verkeerd aan, waardoor er schade ontstaat
 • Een klant wordt ziek door het eten in jouw lunchroom 

Bedrijfsaansprakelijkheid gaat over schade die ontstaat door werk. Door jouw toedoen gaan er spullen kapot of - erger nog - raakt er iemand gewond. Meestal gaat het om dikke pech.

Hoe hoog is een schadeclaim?

De hoogte van schadeclaims is vooraf moeilijk in te schatten. In de praktijk claimen klanten echter steeds vaker en voor hogere bedragen. Rechters wijzen de aansprakelijkheid ook nog eens steeds vaker toe.

Vraag jezelf eens af: wat betekent dit voor mijn bedrijf en voor mijzelf?

De meeste ondernemers kunnen dit risico niet of nauwelijks zelf dragen en sluiten om die reden een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.
Infographic aansprakelijkheid ondernemers

Soorten bedrijfsaansprakelijkheid 

Twee soorten bedrijfsaansprakelijkheid lichten we er graag even uit:

 1. Productaansprakelijkheid
  Stel, je importeert nagellak uit Italië en verkoopt die onder jouw eigen naam. Met een partij blijkt iets mis, waardoor klanten te maken krijgen met schimmelnagels en daarvoor behandeld moeten worden. Dit noemen we productaansprakelijkheid.  
 2. Werkgeversaansprakelijkheid
  Je hebt een constructiebedrijf en één van jouw medewerkers raakt gewond aan zijn ogen doordat de lasbril niet goed zijn werk doet. Als werkgever moet je zorgen voor veilige werkomstandigheden en de juiste bescherming. Dat is hier onvoldoende gebeurd.

In beide voorbeelden kun je als werkgever aansprakelijk worden gesteld. 

Bedrijfsaansprakelijkheid

Je kunt de risico's beperken met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee dek je een aantal specifieke risico's af: 

A. Product- en dienstaansprakelijkheid

Produceer je zelf je producten of koop je een product binnen de EU in en verkoop je dit onder je eigen label, dan ben jij aansprakelijk als je product een gebrek heeft.

Product binnen de EU

Heb je een product binnen de EU gekocht en doorverkocht zonder er je eigen label aan te hangen? Dan is de oorspronkelijke producent aansprakelijk voor een gebrek. De aansprakelijkheidsverzekering helpt dan om de schade op jouw EU-leverancier te verhalen.

Let op: als je spullen importeert van buiten de EU, word je altijd gezien als producent en ben je productaansprakelijk.

Je kunt echter ook aansprakelijk worden gesteld als een klant het product verkeerd gebruikt, bijvoorbeeld doordat jij een fout maakte in de vertaling van een gebruiksaanwijzing. Of wanneer je als klusjesman of aannemer waterschade bij je opdrachtgever veroorzaakt, omdat je de dakkapel niet goed plaatste. 

B. Werkgeversaansprakelijkheid

Als werkgever hoor je iedereen die in opdracht van jou werkt een veilige werkplek te bieden. Dat zijn ingehuurde en vaste medewerkers, maar bijvoorbeeld ook stagiaires en tijdelijke medewerkers.

Denk hierbij aan:

 • Veilig handgereedschap
 • Goed onderhouden machines
 • Goedgekeurde beschermingsmiddelen
 • Veilige afzettingen bij vloeropeningen in een bouwwerk
 • Controle op de uitvoering

C. Algemene bedrijfsaansprakelijkheid

Hieronder valt alle schade die niet direct verband houdt met het product of de dienst die jij levert. Bijvoorbeeld als je onderweg naar een klant niet goed uitkijkt met oversteken, waardoor een fietser valt en schade oploopt aan de fiets of kleding of - nog erger nog - gewond raakt. 

D. Milieuaansprakelijkheid

Lekt er tijdens de werkzaamheden plotseling olie of komt er asbest vrij bij een brand? Als jij voor deze milieuschade verantwoordelijk bent, is de sanering van bodem of water voor jouw rekening.

Wil je liever niet verrast worden en je goed indekken tegen de risico's? Lees dan de whitepaper over aansprakelijkheid die we hierover hebben opgesteld. Zo ben je snel op de hoogte.  Doe mij die gratis whitepaper maar!

Beroepsaansprakelijkheid

Heb jij een adviserend beroep, zoals architect, ingenieur of accountant? Fouten - hoe klein ook - kunnen soms grote schade veroorzaken. Denk aan een verkeerde doorrekening, waardoor een pand deels moet worden gesloopt. Dit noemen we beroepsaansprakelijkheid. 

Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid.

Wat vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering niet?

 • Schade die je opzettelijk toebrengt is niet verzekerd.
 • Voor schade aan eigen spullen sluit je een inventaris- of voorraadverzekering af.
 • Daarnaast is schade aan producten die jij levert, of kosten die je maakt om jouw werk opnieuw te doen, nooit verzekerd.
 • Spullen van klanten die bijvoorbeeld tijdens reparatiewerkzaamheden stuk gaan, kun je verzekeren met de uitbreiding 'opzicht' van de aansprakelijkheidsverzekering.
 • Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook geen schade door motorrijtuigen, luchtvaartuigen en vaartuigen. Dit risico verzeker je met een WA-autoverzekering.
 • Medisch specialisten kunnen hun medische aansprakelijkheid meestal alleen verzekeren bij speciale medische verzekeraars. 

Bijgewerkt op: 07-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

x18
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.