Bedrijfsaansprakelijkheid: ben jij goed verzekerd?

Bijgewerkt op 10 mei 2021
5 min  leestijd
15.241
Image
bedrijfsaansprakelijkheid

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf (en je medewerkers) tegen het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen. Waarom is deze verzekering zo belangrijk voor ondernemers?

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Als ondernemer doe jij er alles aan om de verwachtingen van klanten waar te maken. Maar hoe hard je ook je best doet, er kan altijd iets gebeuren wat je niet hebt voorzien.

 • Iemand die gewond raakt door een product dat jij verkoopt
 • Je sluit iets verkeerd aan, waardoor er schade ontstaat
 • Een klant wordt ziek door het eten in jouw lunchroom

Bedrijfsaansprakelijkheid verzekeren

Bedrijfsaansprakelijkheid gaat over schade die ontstaat door werk. Door jouw toedoen kunnen er spullen kapot gaan of - erger nog - raakt er iemand gewond. Meestal gaat het hierbij om dikke pech.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je de kosten van een eventuele schadeclaim zelf moet betalen. Goed om te weten: de particuliere aansprakelijkheidsverzekering vergoedt zakelijke schadeclaims helaas niet.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: kosten schadeclaim voorkomen

De hoogte van die schadevergoeding is vooraf moeilijk in te schatten. Wel is het de realiteit dat klanten steeds vaker en voor hogere bedragen claimen. Rechters wijzen de aansprakelijkheid ook nog eens steeds vaker toe.

De meeste ondernemers kunnen dit risico niet of nauwelijks zelf dragen en sluiten om die reden een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. De hoogte van de premie valt mee, vaak is dit een paar tientjes per maand.

Uiteraard hangt dit ook af van wat je bedrijf precies doet. Een ondernemer in de bouw loopt vaak meer risico dan een marketeer. Dit zie je terug in de hoogte van de premie.

Welke kosten dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Welke kosten je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt, hangt af van je verzekeraar. Bij Interpolis ben je per schadegeval tot € 2,5 miljoen verzekerd en in totaal voor maximaal € 5 miljoen per jaar. Wanneer je kijkt naar de gemiddelde kosten van schadeclaims, kom je hier meestal goed mee uit.

In de afbeelding hieronder zie je een overzicht van de meestvoorkomende situaties en de bijbehorende kosten.

Image
Infographic aansprakelijkheid ondernemers

Bedrijfsaansprakelijkheid voorbeelden

Veel ondernemers vinden het lastig om zich voor te stellen wat hen op het gebied van aansprakelijkheid zou kunnen overkomen. Deze voorbeelden geven je een helder beeld.

 1. Stel, je importeert nagellak uit het Verenigd Koninkrijk en verkoopt die onder jouw eigen naam. Met een partij blijkt iets mis, waardoor klanten te maken krijgen met schimmelnagels en daarvoor behandeld moeten worden. Je kunt dan aansprakelijk gesteld worden. 
 2. Je hebt een constructiebedrijf en één van jouw medewerkers raakt gewond aan zijn ogen doordat de lasbril niet goed zijn werk doet. Als werkgever moet je zorgen voor veilige werkomstandigheden en de juiste bescherming. Dat is hier onvoldoende gebeurd.

Wil je liever niet verrast worden en je goed indekken tegen de risico's? Lees dan de whitepaper over aansprakelijkheid die we hierover hebben opgesteld. Zo ben je snel op de hoogte.

Whitepaper Aansprakelijkheid cover

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

Aanvullingen op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wist je dat het mogelijk is om je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met drie extra verzekeringen? Dit zijn:

 1. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 2. Construction All-risk verzekering (CAR-verzekering)
 3. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Heb jij een adviserend beroep, zoals architect, ingenieur of accountant? Fouten - hoe klein ook - kunnen soms grote schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een rekenfoutje in een bouwtekening waardoor een gebouw niet stabiel is. Dit noemen we beroepsaansprakelijkheid.

Let op: de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering lijken qua naam op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Dit zijn de verschillen

Construction All-risk verzekering (CAR-verzekering)

Deze verzekering is speciaal voor ondernemers die bouwen of verbouwen. Mt de CAR-verzekering ;verzeker namelijk je schade zoals door uitvoeringsfouten, materiaalgebreken en scheurvorming. Denk bijvoorbeeld ook aan schade aan de vloer wanneer je per ongeluk zwaar gereedschap laat vallen.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Met deze aanvullende verzekering ben je als bestuurder, toezichthouder of commissaris verzekerd voor schade door eventuele bestuursfouten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet goed controleren van de (financiële) betrouwbaarheid van een klant of leverancier, waardoor het bedrijf in financiële problemen komt. Lees hier meer over de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Wat vergoedt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet?

 • Schade die je opzettelijk toebrengt is niet verzekerd.
 • Voor schade aan eigen spullen sluit je een inventaris- of voorraadverzekering af.
 • Daarnaast is schade aan producten die jij levert, of kosten die je maakt om jouw werk opnieuw te doen, nooit verzekerd.
 • Spullen van klanten die bijvoorbeeld tijdens reparatiewerkzaamheden stuk gaan, kun je verzekeren met de uitbreiding 'opzicht' van de aansprakelijkheidsverzekering.
 • Schade door cybercrime.
 • Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook geen schade door motorrijtuigen, luchtvaartuigen en vaartuigen. Dit risico verzeker je met een (zakelijke) WA-autoverzekering.
 • Bij een juridisch geschil met een medewerker, leverancier of klant. Dan heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig.
 • Medisch specialisten kunnen hun medische aansprakelijkheid meestal alleen verzekeren bij speciale medische verzekeraars.

Calculator verzekeringen berekenen

Bedrijfsaansprakelijkheid

Verzeker schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over bedrijfsaansprakelijkheid

 • Wat is bedrijfsaansprakelijkheid? Wanneer er tijdens jouw werkzaamheden of die van je personeel iets stuk gaat of iemand gewond raakt, kun je aansprakelijk gesteld worden. Dat wordt bedrijfsaansprakelijkheid genoemd. Ontdek wat je hiertegen kunt doen.
 • Wat is het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid? Beroepsaansprakelijkheid ontstaat doordat je als ondernemer verkeerd advies geeft. De andere partij kan hierdoor (financiële) schade lijden. Bij bedrijfsaansprakelijkheid is er sprake van schade aan spullen of mensen.
 • Is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht? Nee, het is niet verplicht om je te verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid. Toch is het wel slim om zo'n verzekering af te sluiten. Claims worden namelijk elk jaar hoger. Meer weten? Download de gratis whitepaper over aansprakelijkheid.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en in enkele minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten