7 nuttige verzekeringen voor zzp'ers

Bijgewerkt op 07 november 2022
5 min  leestijd
0
Image

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp'er? Dit is een vraag die veel startende zelfstandigen zichzelf stellen. Of je nu freelance copywriter of zelfstandig schilder bent, ontdek welke verzekeringen voor zzp'ers belangrijk zijn.

Welke verzekeringen voor zzp'ers zijn er allemaal?

Wanneer je net begint als zelfstandige, kan je overweldigd raken door het grote aanbod aan zakelijke verzekeringen voor zzp'ers. In dit overzicht vind je de meest relevante:

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV-verzekering) voor zzp'ers

Natuurlijk is het niet per se leuk om bij je start als zzp'er al na te moeten denken over een periode waarin je misschien niet kunt werken. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, en kan iedereen worden getroffen door ziekte. Daarom is het slim om alvast een goede regeling te treffen voor arbeidsongeschiktheid.

Voor dit soort situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Wanneer je in de toekomst (tijdelijk) niet kunt werken, heb je dan in die periode recht op een maandelijkse uitkering.

Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

De hoogte van de premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering als ondernemer hangt af van verschillende factoren. Op sommige daarvan heb je invloed, op sommige niet.

Zo is de hoogte van je AOV-premie bijvoorbeeld afhankelijk van je leeftijd en beroep, maar ook van de eigenrisicoperiode die je kiest en het bedrag dat je wil laten uitkeren bij arbeidsongeschiktheid.

2. Aansprakelijkheidsverzekering (zzp)

Als zzp'er zijn er twee vormen van aansprakelijkheid waarmee je te maken kunt krijgen: beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is voor jou als ondernemer niet genoeg. 

Bedrijfsaansprakelijkheid

Bedrijfsaansprakelijkheid gaat over situaties waarin je letsel of schade toebrengen aan anderen. Denk daarbij aan letselschade bij een bedrijfsongeval of bijvoorbeeld door de levering van een gebrekkig product. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je in dit soort gevallen verzekerd.

Beroepsaansprakelijkheid

Beroepsaansprakelijkheid is van toepassing wanneer je een verkeerd besluit neemt, advies geeft of handeling uitvoert met verregaande gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan een ICT'er die bij haar opdrachtgever per ongeluk een systeemcrash veroorzaakt, waardoor de software niet meer werkt.

Dit is een vervelende situatie waarvoor jij als zzp'er aansprakelijk kunt worden gesteld. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dek je dit soort risico's af. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

3. Voorraad- en inventarisverzekering

Een brand, inbraak, stevige regenbui of flinke herfststorm kan de nodige schade toebrengen aan je opgeslagen voorraad of inventaris. Deze situatie (en het opruimen van de rommel) blijft hoe dan ook vervelend.

Als je een goede voorraadverzekering en inventarisverzekering hebt afgesloten, blijf je in ieder geval niet met lege handen achter. Let op: een belangrijke voorwaarde voor de meeste verzekeraars is hierbij wel dat het pand voldoende beveiligd is.

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

4. Zakelijke autoverzekering

Het is een prachtig moment als je je eerste bedrijfsauto (mét gedrukt bedrijfslogo op de zijkant) ophaalt bij de dealer. Toch kan het gebeuren dat jij met je bedrijfswagen ooit betrokken raakt bij een aanrijding, of dat je bestelauto wordt gestolen.

De materiële schade is in deze gevallen vaak flink. Mocht één van de betrokkenen bij een ongeval letsel oplopen, kan de schade helemaal in de papieren lopen.

Met een goede zakelijke autoverzekering dek je niet alleen het risico voor personen- en bedrijfsauto's af, maar ook die voor vrachtwagens, aanhangers en werkmaterieel. Je hebt in dat geval niet alleen materiële schade verzekerd, maar ook letselschade en wettelijke aansprakelijkheid bij schade aan derden.

5. Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Weetje: de kans dat een zelfstandige ondernemer tijdens zijn of haar loopbaan verwikkelt raakt in een juridisch conflict is één op drie. Het is daarom zeker geen overbodige luxe om je te verdiepen in de mogelijkheden van een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Mocht je later een juridisch conflict hebben met een klant of toeleverancier, zal deze verzekering bijvoorbeeld eventuele advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten dekken.

6. Bedrijfsschadeverzekering

Komt je bedrijf (gedeeltelijk) stil te liggen na bijvoorbeeld een brand, inbraak, diefstal of een aanrijding? Dat kan op korte en langere termijn grote gevolgen hebben voor de omzet van je onderneming. Een bedrijfsschadeverzekering dekt de risico's van bedrijfsstagnatie.

7. Pensioenverzekering voor zzp'ers

Voor veel zelfstandige professionals bungelt nadenken over het opbouwen van pensioen ergens onderaan de to do-lijst. Toch is het slim om nu al goed over je oude dag na te denken. Zelfs als je nog maar nèt een eigen bedrijf begint.

Ondernemers hebben na hun pensioen namelijk alleen recht op AOW. Dat is voor de meeste mensen niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te genieten.

Om hun AOW aan te vullen, kiezen sommigen ervoor om een zorgverzekeraar in te schakelen voor een pensioenvoorziening. Ouderwets ieder maand zelf een bedrag opzij zetten op de bank kan natuurlijk ook, maar dit vergt - zeker in tijden van economische tegenwind - wel de nodige discipline.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Lees ook

Stappenplan: zzp'er worden
Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid
7 verzekeringen voor startende ondernemers

Veelgestelde vragen over verzekeringen voor zzp'ers

Meer over persoonlijke verzekeringen

Meer over persoonlijke verzekeringen
Geld besparen zzp

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten