Wat kosten verzekeringen?

Bijgewerkt op 02 juni 2022
8 min  leestijd
25.172
Image
Wat kost een verzekering?

Verzekeringen voor je bedrijf duur? Dat hoeft helemaal niet, want iedere onderneming is anders. Wil jij weten wat verzekeringen kosten en wat je zelf kunt doen om minder te betalen? In dit artikel vertellen we je hoe de kosten zijn opgebouwd en hoe je hier zelf invloed op hebt. 

Kosten zakelijke verzekering: welke factoren spelen een rol?

De hoogte van je premie voor zakelijke verzekeringen hangt af van verschillende factoren. Denk aan de omvang van je bedrijf, je beroep en de keuze die je maakt op het gebied van dekking. Op sommige van die factoren heb je invloed, andere niet.

Zo zijn er misschien verzekeringen die op jouw bedrijf minder van toepassing zijn. Met de keuzehulp weet je na enkele vragen welke verzekeringen bij jouw situatie passen. Ook kun je in bepaalde gevallen de keuze maken een risico zelf te dragen, in plaats van een verzekering af te sluiten.

We zetten een aantal factoren voor je op een rij die meetellen voor de hoogte van je premie voor je zakelijke verzekeringen:

1. Kosten verzekeringen afhankelijk van je beroep

Doe je installatiewerk bij klanten? Dan loop je op en neer met spullen, je boort, zaagt, soldeert of brandt een dak dicht. De kans dat je daarmee iets beschadigt is dus groter dan wanneer je een winkel of webshop hebt. In het laatste geval lever je namelijk gewoon een kant en klaar product af. Dit levert minder risico op. Oftewel: de kosten van verzekeringen zijn in veel gevallen afhankelijk van je beroep. 

Type werkzaamheden

Het type werkzaamheden speelt een rol bij de vraag 'wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?', maar bijvoorbeeld ook bij de kosten van een rechtsbijstandverzekering.

Rechtshulp on demand

Goed om te weten, ook zonder rechtsbijstandverzekering kun je gebruik maken van juridische hulp bij Interpolis rechtshulp on demand.

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

2. Beroepsspecifieke risico's verhogen de premie van je verzekering

Bij bepaalde beroepen horen ook specifieke risico's, waardoor je een andere premie en voorwaarden krijgt. Ben je bijvoorbeeld architect, accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Dan kun je door je opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor vermogensschade door een beroepsfout.

Dat noem je ook wel beroepsaansprakelijkheid. Deze vorm van aansprakelijkheid geldt alleen voor ondernemers met een adviserend beroep.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer beroepsaansprakelijkheid op jouw bedrijf van toepassing is, kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Voor de premieberekening van die verzekering kijkt de verzekeraar naar:

 • De kans dat je een fout advies geeft
 • De hoogte van de schadeclaim die daaruit kan voortvloeien
 • Je bedrijfsactiviteit, het beroep dat je uitoefent of de grootte van de opdracht.

Tip! Vormen van aansprakelijkheid

Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper. 

Direct aan de slag met tips om zoveel mogelijk het risico op een (hoge) schadeclaim te voorkomen? Lees 'dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid'.

Verzekeringen, kapotte deur

Goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bereken je premie

3. Hogere omzet? Dan betaal je meer voor je zakelijke verzekeringen

Wat kosten verzekeringen bij verschillende omzetten? De bedrijfsomzet speelt een belangrijke rol om de premie te bepalen van de:

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • CAR-verzekeringen
 • En de transportverzekering

Voor al deze verzekeringen geldt: hoe hoger je omzet, hoe hoger de premie die je betaalt. Je loopt bij een hogere omzet namelijk meer kans op schade, dit geeft een hoger risico. 

Let op: als je omzetbelasting betaalt en dus ook btw mag aftrekken, geef je de omzet zonder btw op bij de verzekeraar.

Waarde van je spullen

Of het nu om je bestelbus, je voorraad of je inventaris gaat. Hoe hoger de waarde van de spullen die je wilt verzekeren, hoe hoger het premiebedrag dat je betaalt.

4. Locatie van je bedrijf bepaalt de hoogte van je premie

Het klinkt misschien vreemd, maar de locatie van je bedrijf heeft impact op je verzekeringspremie. Wanneer je thuis gevestigd bent, zal je premie lager zijn dan wanneer je een kantoorpand huurt. 's Avonds zijn er namelijk mensen aanwezig, waardoor de kans op inbraak kleiner is.

Zakelijke autoverzekering

Let op: ook voor je zakelijke autoverzekering speelt de locatie van je bedrijf een rol. Er wordt namelijk niet gekeken naar de locatie van het ongeval, maar naar waar je gevestigd bent.

Uit statistieken blijkt dat er in de Randstad meer ongelukken gebeuren. In de grensstreek is het aantal diefstallen dan weer hoger, vooral van bestelbussen. Dit betekent dat je in de Randstad of in de grensstreek meer betaalt voor je verzekering dan bijvoorbeeld in Groningen.

5. Eventuele schade in het verleden

Verzekeraars kijken ook naar je verleden. Kijk bijvoorbeeld naar je zakelijke autoverzekering. Hoeveel schadevrije jaren heb je opgebouwd? Een brokkenpiloot betaalt meer dan iemand die nog nooit schade had.

Extra fijn, bij Interpolis ZekerVanJeZaak krijg je tot 75% korting op je premie, afhankelijk van je schadevrije jaren. Goed om te weten: je leeftijd telt niet mee voor een zakelijke autoverzekering.

6. Keuzes voor jouw (zakelijke) verzekeringen

Door keuzes te maken in wat je wel en niet verzekert, beïnvloed je zelf de hoogte van je verzekeringspremie. Dat geldt zeker voor de arbeidsongeschiktheids-verzekering. Want wat je daarvoor betaalt, hangt af van je wensen en van je persoonlijke situatie.

Bereken je AOV-premie

Ben je benieuwd wat jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering ongeveer kost? Bekijk deze premievoorbeelden van diverse beroepen en situaties om een goede indruk te krijgen. 

Met deze praktische AOV-rekentool kun je gemakkelijk online je premie berekenen. Hier zie je ook dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de hoogte van je premie door andere keuzes te maken.

Probeer bedrijfsrisico’s te beperken

Als je weet welke risico’s je loopt als ondernemer, kun je maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. Interpolis ontwikkelde oplossingen die jou daarbij helpen. Zoals een Elektrakeuring, waarmee je het risico op brand of elektrische schok verkleint. Of breng je cyberrisico's in kaart met CyberInzicht en ontvang meteen tips om je bedrijf beter te beschermen. 

Arbeidsongeschiktheid kan er flink inhakken, zowel de ziekte zelf als de verlaging van je inkomen. Daarom biedt Interpolis verschillende AOV Preventiediensten om de kans op arbeidsongeschiktheid te verlagen. Denk hierbij aan een medische check of een Ondernemersadvies lijn voor mentale klachten. 

Zakelijke verzekeringen zijn een investering

Zijn sommige risico’s te groot? Of is de impact niet te overzien? Dan kun je voor die risico’s een verzekering afsluiten. Bij sommige verzekeringen, zoals de WA-autoverzekering, is dat zelfs verplicht. Met de juiste aanpak van je risico’s investeer je in het voortbestaan van je bedrijf.

Welke zakelijke verzekeringen jij het beste kunt afnemen, hangt af van je voorkeuren en de situatie van jouw bedrijf. Maar één ding is voor iedere ondernemer hetzelfde: als je je risico’s onder controle hebt, kun je met een gerust hart focussen op wat écht belangrijk voor jou is: ondernemen.

Calculator verzekeringen berekenen

Rekentool verzekeren

Welke verzekeringen passen bij jouw bedrijf?

Bereken je premie

Meestgestelde vragen over de kosten van zakelijke verzekeringen

 • Wat kosten verzekeringen voor zelfstandig ondernemers? Veel ondernemers vragen zich af hoeveel zakelijke verzekeringen kosten. De premie hangt af van een aantal factoren, denk bijvoorbeeld aan je omzet, beroep en keuzes die je maakt voor je verzekering.
 • Kun je de premie van een zakelijke verzekering verlagen? Ja, in veel gevallen heb jij als ondernemer zelf invloed op de hoogte van je premie. Je kunt namelijk vaak keuzes maken over de dekking van je verzekering. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 • Welke zakelijke verzekeringen heb je eigenlijk nodig als (startende) ondernemer? Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood. We hebben de negen belangrijkste zakelijke verzekeringen voor je op een rij gezet. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw bedrijf.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en in enkele minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten