Wat kost een verzekering?

Wat kosten verzekeringen?

Verzekeringen duur? Dat hoeft helemaal niet, want ieder bedrijf is anders. Wil jij weten wat verzekeringen kosten en hoe wat je zelf kunt doen om minder te betalen?

Kosten verzekering: welke factoren spelen een rol?

Als ondernemer maak je zelf de keuze in wat je wel of niet wilt verzekeren. Soms is een bepaalde verzekering ook minder relevant voor jouw type bedrijf.

Daarnaast hangt de premie die je betaalt voor je zakelijke verzekeringen af van verschillende factoren. Op sommige kosten heb je invloed, op andere niet.

We zetten een aantal factoren voor je op een rij:

1. Aard van je werkzaamheden

Doe je installatiewerk bij klanten? Dan loop je op en neer met spullen, je boort, zaagt, soldeert of brandt een dak dicht. De kans dat je daarmee iets beschadigt is dus groter dan wanneer je een winkel of webshop hebt.

Het type werkzaamheden speelt een rol bij de kosten van een aansprakelijkheidsverzekering, maar bijvoorbeeld ook bij de rechtsbijstandverzekering.

2. Beroepsspecifieke risico's

Beroepsaansprakelijkheid geldt bijvoorbeeld alleen voor ondernemers met een adviserend beroep.

Ben je architect, accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Dan kun je door je opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor vermogensschade door een beroepsfout. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Dat risico kun je verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Voor de premieberekening van die verzekering kijkt de verzekeraar naar:

 • De kans dat je een fout advies geeft
 • De hoogte van de schadeclaim die daaruit kan voortvloeien
 •  Je bedrijfsactiviteit, het beroep dat je uitoefent of de grootte van de opdracht.

Tip! Vormen van aansprakelijkheid

Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.

3. Hoogte van je bedrijfsomzet

De bedrijfsomzet speelt een belangrijke rol om de premie te bepalen van:

 • De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • De rechtsbijstandverzekering
 • De CAR-verzekeringen
 • En de transportverzekering

Voor al deze verzekeringen geldt: hoe hoger je omzet, hoe hoger de premie die je betaalt. Let op: als je omzetbelasting betaalt en dus ook btw mag aftrekken, geef je de omzet zonder btw op bij de verzekeraar.

Waarde van je spullen

Of het nu om je bestelbus, je voorraad of je inventaris gaat. Hoe hoger de waarde van de spullen die je wilt verzekeren, hoe hoger het premiebedrag dat je betaalt.

4. Jouw locatie

Het klinkt misschien vreemd, maar de locatie van je bedrijf heeft impact op je verzekeringspremie. Wanneer je thuis gevestigd bent, zal je premie lager zijn dan wanneer je een kantoorpand huurt. 's Avonds zijn er namelijk mensen aanwezig, waardoor de kans op inbraak kleiner is.

Autoverzekering

Let op: ook voor je autoverzekering speelt de locatie van je bedrijf een rol. Er wordt namelijk niet gekeken naar de locatie van het ongeval, maar naar waar je gevestigd bent.

Uit statistieken blijkt dat er in de Randstad meer ongelukken gebeuren. In de grenstreek is het aantal diefstallen dan weer hoger, vooral van bestelbussen.

Dit betekent dat je in de Randstad of in de grensstreek meer betaalt voor je verzekering dan bijvoorbeeld in Groningen.

5. Je schadeverleden

Verzekeraars kijken ook naar je verleden. Kijk bijvoorbeeld naar je zakelijke autoverzekering. Hoeveel schadevrije jaren heb je opgebouwd? Een brokkenpiloot betaalt meer dan iemand die nog nooit schade had.

Extra fijn, bij Interpolis ZekerVanJeZaak krijg je ook 50% korting op je premie wanneer je 0 schadevrije jaren hebt. Goed om te weten: je leeftijd telt niet mee voor een zakelijke autoverzekering.

6. Keuzes voor jouw (zakelijke) verzekeringen

Met de keuzes die je maakt, beïnvloed je zelf de hoogte van je verzekeringspremie. Dat geldt zeker voor de arbeidsongeschiktheids-verzekering. Want wat je daarvoor betaalt, hangt af van je wensen en van je persoonlijke situatie.

Met de keuzes die je maakt, beïnvloed je zelf de hoogte van je verzekeringspremie.

Ben je benieuwd wat jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering ongeveer kost? Met de praktische tool van de Rabobank bereken je snel een premie-indicatie voor jouw AOV.

In deze tool zie je ook dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de hoogte van je premie door andere keuzes te maken.

Probeer je risico’s te beperken

Als je weet welke risico’s je loopt als ondernemer, kun je maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. Interpolis ontwikkelde oplossingen die jou daarbij helpen.

Zoals ZekerVanJeBus, een slimme diefstaloplossing. Hiermee spoort Interpolis je gestolen bestelbus binnen Europa voor je op. Ze zorgen ervoor dat jij je teruggevonden bus zo vlug mogelijk weer terugkrijgt. Zo ben je snel weer aan het werk. Gewoon, met je éigen bus!

Verzekeringen zijn een investering

Zijn sommige risico’s te groot? Of is de impact niet te overzien? Dan kun je voor die risico’s een verzekering afsluiten. Met de juiste aanpak van je risico’s investeer je in het voortbestaan van je bedrijf.

Verzekeren is dus maatwerk. Maar één ding is voor iedere ondernemer hetzelfde: als je je risico’s onder controle hebt, kun je met een gerust hart focussen op wat écht belangrijk voor jou is: ondernemen.

Bijgewerkt op: 27-08-2020

Wat vind je van dit artikel?

x6
x82

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.