Wat kosten zakelijke verzekeringen?

Bijgewerkt op 02 mei 2023
7 min  leestijd
26.247
Auteur: Marieke Leijnen
Getekende afbeelding van een paraplu waaronder het muntgeld regent

Verzekeringen voor je bedrijf hoeven niet duur te zijn, want iedere onderneming is anders. Wil jij weten wat zakelijke verzekeringen kosten en wat je zelf kunt doen om minder te betalen? In dit artikel vertellen we je hoe de premie is opgebouwd en hoe je hier zelf invloed op hebt. 

We belichten op deze pagina de factoren die bepalen hoe hoog je premie voor zakelijke verzekeringen is. Wil je direct meer lezen over een specifiek onderdeel? Klik dan op één van de links hieronder:

  1. Je beroep
  2. Beroepsspecifieke risico's
  3. Hoogte van je omzet
  4. Locatie van je bedrijf
  5. Schade in het verleden
  6. Aanpassingen verzekeringen
  7. De waarde van je spullen
  8. Conclusie

1. Je beroep

Doe je installatiewerk bij klanten? Dan loop je op en neer met spullen, je boort, zaagt, soldeert of brandt een dak dicht. De kans dat je daarbij iets beschadigt is groter dan wanneer je een winkel of webshop hebt.

Het is dus logisch dat de kosten van veel verzekeringen afhankelijk zijn van je beroep.

Goed om te weten: ook zonder rechtsbijstandverzekering kun je gebruik maken van de juridische diensten van Interpolis

2. Beroepsspecifieke risico's verhogen de premie van je verzekering

Bij bepaalde beroepen horen ook specifieke risico's, waardoor je een andere premie en voorwaarden krijgt. Ben je bijvoorbeeld architect, accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Dan kun je door je opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor vermogensschade door een beroepsfout.

Dit wordt beroepsaansprakelijkheid genoemd. Deze vorm van aansprakelijkheid geldt alleen voor ondernemers met een adviserend beroep.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer beroepsaansprakelijkheid op jouw bedrijf van toepassing is, kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Voor de premieberekening van die verzekering kijkt de verzekeraar naar:

  • De kans dat je een fout advies geeft;
  • De hoogte van de schadeclaim die daaruit kan voortvloeien;
  • Je bedrijfsactiviteit, het beroep dat je uitoefent of de grootte van de opdracht.

Direct aan de slag met tips om zoveel mogelijk het risico op een (hoge) schadeclaim te voorkomen? Lees 'dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid'.

Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.

Verzekeringen, kapotte deur

Goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bereken je premie

3. De hoogte van je omzet

De bedrijfsomzet speelt een belangrijke rol om de premie te bepalen van de volgende verzekeringen:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering;
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering;
  • Rechtsbijstandverzekering;
  • CAR-verzekeringen;
  • De transportverzekering.

Hoe hoger je omzet is, des te hoger is de premie die je voor deze verzekeringen betaalt. Je loopt bij een hogere omzet namelijk aantoonbaar meer risico op schade. 

Let op: als je omzetbelasting betaalt en dus ook btw mag aftrekken, geef je de omzet zonder btw op bij de verzekeraar.

4. De locatie van je bedrijf

Ook de locatie van je bedrijf heeft impact op de premie. Wanneer je thuis werkt, zal je premie lager zijn dan wanneer je een kantoorpand huurt. 's Avonds zijn er namelijk mensen in het 'bedrijfspand' aanwezig als je vanuit huis werkt, waardoor de kans op inbraak kleiner is.

Zakelijke autoverzekering

Ook voor je zakelijke autoverzekering speelt de locatie van je bedrijf een rol. Er wordt namelijk niet gekeken naar de locatie van het ongeval, maar naar waar je gevestigd bent.

Uit statistieken blijkt namelijk dat er in de Randstad meer ongelukken gebeuren. In de grensstreek is het aantal diefstallen dan weer hoger, vooral van bestelbussen. Dit betekent dat je in de Randstad of in de grensstreek meer betaalt voor deze verzekeringen dan bijvoorbeeld in Groningen.

Met de keuzehulp weet je na enkele vragen welke verzekeringen bij jouw situatie passen.

5. Schade in het verleden

Verzekeraars kijken ook naar je verleden. Hoeveel schadevrije jaren heb je opgebouwd? Een brokkenpiloot betaalt meer dan iemand die nog nooit schade heeft geleden of veroorzaakt.

Handig: Met Rabo ZelfZeker sluit je als zzp'er zelf online verschillende verzekeringen af.

6. Keuzes voor jouw (zakelijke) verzekeringen

Door verschillende keuzes te maken bij het afsluiten van je verzekering, beïnvloed je de hoogte van de premie. Dat geldt zeker voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want wat je daarvoor betaalt, hangt af van je wensen en van je persoonlijke situatie.

Factoren die de premie van een AOV bepalen:

  • Eigenrisicoperiode
    Kun je bij arbeidsongeschiktheid je verlies aan inkomsten een tijdje zelf overbruggen door middel van zelf opgebouwde financiële reserves? Kies dan voor een langere eigenrisicoperiode. Je betaalt dan een lagere premie. Dit houdt ook in dat het bij ziekte langer duurt voordat je een uitkering krijgt.

  • Verzekerd bedrag
    Je bepaalt zelf welk bedrag je verzekert. Wil je bij ziekte je inkomsten op peil houden of alleen de vaste lasten kunnen betalen? Hoe hoger het verzekerde bedrag, des te hoger de premie uitvalt.

  • Uitkeringsduur
    Je kunt ook kiezen hoe lang je een uitkering wilt ontvangen als je arbeidsongeschikt raakt. Tot je 67e? Of tot je 60e? Je kunt ook kiezen voor een tijdelijke uitkering van bijvoorbeeld vijf jaar. Bij het maken van deze keuze is het belangrijk om te weten dat van alle ondernemers die arbeidsongeschikt worden, meer dan 90% binnen vijf jaar weer helemaal hersteld is.


Let op: De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt vanaf 2027 verplicht voor alle zzp'ers. Het kabinet is nog bezig met de uitvoering van de plannen hiervoor. Lees alles over de verplichte AOV op onze site en op deze speciale pagina over de verplichte AOV op Interpolis.nl.


Bereken jouw AOV-premie

Ben je benieuwd wat jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering ongeveer kost? Bekijk deze premievoorbeelden van diverse beroepen en situaties om een goede indruk te krijgen. 

Met deze praktische AOV-rekentool kun je gemakkelijk online je premie berekenen. Hier zie je ook dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de hoogte van je premie door andere keuzes te maken.

7. De waarde van je spullen

Over dit onderwerp kunnen we heel kort zijn: Of het nu om je bestelbus, je voorraad of je inventaris gaat: hoe hoger de waarde van de spullen die je wilt verzekeren, hoe hoger de premie. 

Probeer bedrijfsrisico’s te beperken

Als je weet welke risico’s je loopt als ondernemer, kun je maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. Interpolis biedt verschillende oplossingen aan die je daarbij helpen.

Zoals bestaat er de Elektrakeuring, waarmee je het risico op brand of elektrische schok verkleint. Cyberrisico's breng je in kaart door middel van CyberInzicht. Je ontvangt dan ook meteen tips om je bedrijf beter te beschermen. 

Arbeidsongeschiktheid kan flinke impact hebben op veel manieren.  Daarom biedt Interpolis verschillende AOV Preventiediensten om de kans op arbeidsongeschiktheid te verlagen. Denk hierbij aan een medische check of een Ondernemersadvieslijn voor mentale klachten. 

8. Conclusie

Met de juiste aanpak van je risico’s investeer je in het voortbestaan van je bedrijf. Sommige risico's zijn nu eenmaal te groot om als (zelfstandig) ondernemer zelf te dragen.

Welke zakelijke verzekeringen jij het beste kunt afsluiten, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie. Één ding geldt echter voor iedere ondernemer: Alleen als je je risico’s onder controle hebt, kun je met een gerust hart focussen op wat écht belangrijk is: ondernemen.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Meestgestelde vragen over de kosten van zakelijke verzekeringen:

  • Wat kosten verzekeringen voor zelfstandig ondernemers? Veel ondernemers vragen zich af hoeveel zakelijke verzekeringen kosten. De premie hangt af van een aantal factoren, denk bijvoorbeeld aan je omzet, beroep en keuzes die je maakt voor je verzekering.
  • Kun je de premie van een zakelijke verzekering verlagen? Ja, in veel gevallen heb jij als ondernemer zelf invloed op de hoogte van je premie. Je kunt namelijk vaak keuzes maken over de dekking van je verzekering. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • Welke zakelijke verzekeringen heb je eigenlijk nodig als (startende) ondernemer? Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood. We hebben de negen belangrijkste zakelijke verzekeringen voor je op een rij gezet. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw bedrijf.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten