De 5 meest voorkomende juridische problemen voor starters

Bijgewerkt op 19 maart 2024
6 min  leestijd
1.511
Auteur: Redactie

Van het opstellen van contracten tot geschillen met klanten: juridische vraagstukken kunnen zich in elke fase van het ondernemerschap voordoen. In dit artikel zetten we de 5 meest voorkomende problemen op een rij waar Nederlandse starters over willen sparren met een jurist.

Waarover zou jij wel eens willen sparren met een jurist?

Deze vraag stelden wij aan de lezers van IkGaStarten. De uitslag van het onderzoek was als volgt:

Image
Poll juridische problemen startende ondernemers

In dit artikel zetten wij deze 5 juridische problemen voor startende ondernemers op een rij:

  1. Betaalproblemen met klanten
  2. Problemen met opdrachtgevers
  3. Foutief geleverde producten of diensten
  4. Geschillen met investeerders
  5. Problemen met leveranciers

1. Betaalproblemen met klanten: nummer één struikelblok voor startende ondernemers

Uit ons onderzoek van IkGaStarten blijkt dat betaalproblemen met klanten het grootste probleem is voor startende ondernemers. 38% van de ondervraagden ziet dat als hét onderwerp waar ze over willen sparren met een jurist.

Onbetaalde facturen

Onbetaalde facturen zijn voor veel ondernemers een blijvende bron van frustratie. Maar het effect van betalingen die lang op zich laten wachten, of in sommige gevallen nóóit komen, gaat verder dan alleen frustratie. Jij hebt als ondernemer immers ook kosten die je maakt en rekeningen die je moet betalen.

Denk aan de huur van een bedrijfspand en materiaal, of het betalen van salaris aan jouw personeel.

Blijven facturen lang onbetaald, dan kan dat serieuze consequenties hebben voor de financiële gezondheid van jouw bedrijf.

Betalingstermijn: standaard 30 dagen

Het is daarom van belang dat je jouw betalingsvoorwaarden juridisch sterk en duidelijk opstelt. De standaardtermijn voor betaling van een factuur volgens de wet is 30 dagen in het geval dat er geen specifieke betalingstermijn is vastgesteld.

Er bestaat de optie om een verkorte betaaltermijn te overwegen, maar er zijn wettelijke beperkingen van toepassing op het vaststellen van periodes voor betaling.

2. Problemen met opdrachtgevers

Betrouwbare zakelijke relaties zijn voor iédere beginnende ondernemer een grote wens. Toch gaat het zelfs met de meest betrouwbare opdrachtgevers nog wel eens mis. Denk aan een incompleet contract, waardoor het betalingstermijn bijvoorbeeld ontbreekt. Dat kan financiële gevolgen hebben; er zijn namelijk geen concrete afspraken over de betaling gemaakt.

Het wordt door Nederlandse ondernemers dan ook gezien als tweede belangrijkste onderwerp om over te sparren. Laat je contract nalezen door een expert, om zo te voorkomen dat er belangrijke fouten in staan.

Tip: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt specifieke omstandigheden de financiële schade die jij als ondernemer bij anderen veroorzaakt.

3. Foutief geleverde producten of diensten

Het kan altijd gebeuren dat er, ondanks de beste intenties, iets misgaat met een product of dienst.  Foutief geleverde producten of diensten is dan ook het derde belangrijke gespreksonderwerp voor beginnende ondernemers: 18% van de ondervraagde ondernemers noemt het als grootste probleem.

14 dagen bedenktijd: niet voor B2B

Voor veel aankopen van producten geldt dat consumenten een wettelijke bedenktijd van 14 dagen hebben. Dit geldt niet bij de verkoop van goederen en diensten tussen bedrijven (B2B). Daar gelden de algemene regels van koop, die je in de algemene voorwaarden opstelt.

4. Geschillen met investeerders

Het aantrekken van investeerders is een belangrijk onderdeel van de groeistrategie van een startende ondernemer. Terwijl de meeste relaties met investeerders vaak hoopvol beginnen, kunnen er de nodige onenigheden ontstaan over aandelen, rendementen of strategische beslissingen.

Laat je investeringsovereenkomsten nakijken

Om ervoor te zorgen dat een samenwerking harmonieus blijft, is het van belang dat je investeringsovereenkomsten áltijd laat nakijken door een juridische professional. In contracttaal kan er teveel misgaan: daarom ervaart 14% een geschil met een investeerder als belangrijkste reden om contact te zoeken met een jurist.

Wil jij zeker zijn van je zaak? Laat je algemene voorwaarden, arbeidsovereenkomsten óf opdrachtovereenkomsten opstellen of wijzigen door een expert.

5. Problemen met leveranciers

Terwijl investeerders en opdrachtgevers dus voor de nodige hoofdpijn kunnen zorgen, worden leveranciers als vijfde belangrijkste onderwerp benoemd door ondernemers. Voor 11% is een probleem met een leverancier het grootste hoofdpijndossier.

Of het nu over een leveringstermijn gaat, over de kwaliteit van het product óf het betalingstermijn: je moet ervoor zorgen dat je alles goed afspreekt én vastlegt. Niet alleen om problemen met leveranciers te vermijden, maar ook om zo aan een duurzaam bedrijf te bouwen.

30 minuten sparren met een jurist

Heb je een zakelijk juridisch probleem? Dan ben je verzekerd voor juridische hulp bij grote én kleine conflicten. Maar is het afsluiten van een verzekering nog te duur? Dan kun je bij Interpolis gebruik maken van zakelijke juridische diensten: zo regel je alleen wat jij nodig hebt, op een moment wanneer het jou uitkomt.

Kies bijvoorbeeld voor de optie om een zakelijk juridisch vraagstuk voor te leggen aan een jurist in een sparringsessie van 30 minuten.

De jurist helpt je bij het bepalen van de vervolgstappen voor een eenmalig bedrag van € 59,- exclusief BTW. Ga je liever voor een grondiger advies? Kies dan voor zakelijk juridisch advies, waarin je wordt geholpen met een op maat gemaakte brief voor de wederpartij.

Veel gestelde vragen over juridische problemen voor startende ondernemers

  • Wat is voor startende ondernemers het belangrijkste juridische probleem? Uit een onderzoek van IkGaStarten blijkt dat betaalproblemen met klanten veruit het grootste probleem is voor startende ondernemers. 38% van de ondervraagden ziet dat als hét onderwerp waar ze over willen sparren met een jurist.
  • Wat voor effect heeft een onbetaalde factuur? Onbetaalde facturen zijn voor veel ondernemers een blijvende bron van frustratie. Jij maakt immers ook gewoon kosten: denk aan de huur van een bedrijfspand en materiaal, of het betalen van salaris aan jouw personeel. In andere woorden: blijven facturen lang onbetaald, dan kan dat serieuze consequenties hebben voor de financiële gezondheid van jouw bedrijf.
  • Hoe kan ik sparren met een jurist? Je kunt bij Interpolis gebruik maken van de optie om een zakelijk juridisch vraagstuk voor te leggen aan een jurist in een sparringssessie van 30 minuten. De jurist helpt je bij het bepalen van de vervolgstappen voor een eenmalig bedrag van € 59,- exclusief BTW.

 

 

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten