Bedrijfsaansprakelijkheid eenmanszaak

Bedrijfsaansprakelijkheid bij een eenmanszaak: hiermee kun je te maken krijgen

Bedrijfsaansprakelijkheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het starten als zzp'er. Toch is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering belangrijk voor iedere startende ondernemer met een eenmanszaak. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Als ondernemer werk je altijd zo nauwkeurig mogelijk. Je bent immers een echte vakman of -vrouw. Toch kan het gebeuren dat er tijdens je werk iets gebeurt. Zo kan je onbedoeld schade toebrengen aan de spullen van een ander. 

Daarnaast kan het voorkomen dat een product dat je verkoopt schade veroorzaakt. Het is nog vervelender wanneer iemand ziek wordt of gewond raakt door jouw werk of een product dat je verkoopt met je eenmanszaak.

Aansprakelijk gesteld worden

In dit soort situaties kan je klant of afnemer je aansprakelijk stellen. Je moet dan een bedrag betalen om de schade of letsel te vergoeden. Deze kosten kunnen hoog oplopen en er komt veel juridisch gedoe bij kijken.

Je kunt ook aansprakelijk gesteld worden als je medewerkers letsel oplopen door een onveilige werksituatie. Dit geldt ook wanneer je zelfstandigen inhuurt.

Het aantal claims wordt de laatste jaren hoger, net als de bedragen van schadeclaims. Daarom kiezen veel zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Dan ben je in de meeste gevallen gedekt, of je nu terecht aansprakelijk bent gesteld of niet.

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eenmanszaak: waarom?

Bedrijfsaansprakelijkheid is juist een belangrijk thema voor zzp’ers en freelancers.

Benieuwd in welke situaties je hiermee te maken kunt krijgen? We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet.

 • Je bent zzp’er in de zorg en je stoot koffie of thee over de laptop van je klant.
 • Je hebt een webshop en importeert speelgoed uit China waar giftige stoffen in blijken te zitten. Een kind heeft het speelgoed herhaaldelijk in zijn mond gestopt en krijgt verschijnselen van vergiftiging.
 • Je bent metselaar en hebt een muurtje gemetseld, wat instabiel blijkt te zijn en in elkaar zakt. 
 • Je bent slager en importeert vlees waar een splinter in is beland. De klant eet het vlees en krijgt een hard stukje in haar mond, waardoor schade aan het gebit ontstaat.
 • Je bent freelance marketing consultant en ontvangt een klant op kantoor. Hij struikelt over een losse kabel en breekt zijn been.
 • Je hebt een eigen werkplaats waar meubelen worden gemaakt. Een van je medewerkers is een plank aan het zagen, wanneer plotseling de zaag in de machine afbreekt. De medewerker houdt er een flinke snee op zijn arm aan over.

Tip! Vormen van aansprakelijkheid

Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.

Wat verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), hoef je in geval van schade of letsel niet zelf op te draaien voor de kosten van een claim. Verzekeraars dekken deze kosten per schadegeval en rekenen een maximaal bedrag per jaar.

Ben je de afgelopen 12 maanden gestart met je bedrijf en heb je een zakelijke rekening bij Rabobank? Dan krijg je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de eerste 6 maanden gratis.

Wat wordt niet vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Niet alle soorten schade worden vergoed door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Heb je bijvoorbeeld een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bij Interpolis? Dan gelden de volgende uitzonderingen:

 • Schade die met opzet veroorzaakt is (let op, soms is het lastig te bepalen of er sprake van opzet is)
 • Schade die ontstaan is in de VS of Canada
 • Schade aan een motorvoertuig
 • Vermogensschade, als de schade niet aan personen of spullen van anderen is (daarvoor is er de aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering)
 • Schade aan bouw- of montagewerk (kies de aanvullende CAR-verzekering)
 • Aansprakelijkheid als bestuurder van een rechtspersoon, vereniging of stichting (kies de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering)

Wat is het verschil met beroepsaansprakelijkheid?

Bedrijfsaansprakelijkheid wordt door zzp'ers en ondernemers met een eenmanszaak vaak verward met beroepsaansprakelijkheid. Dat is gezien de namen ook niet zo gek. 

Waar het bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat om schade aan spullen of letsel door je werk of product, gaat het bij beroepsaansprakelijkheid om schade door verkeerd advies. Het gaat hierbij om vermogensschade, dat betekent financieel nadeel in plaats van schade aan mensen of spullen. 

Deze vorm van aansprakelijkheid is dan ook vooral relevant voor ondernemers in adviserende beroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan accountants of architecten. Je sluit de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een CAR-verzekering?

Werk je in de bouw als (hoofd)aannemer, opdrachtgever of constructeur? Dan ben je met de Construction Allrisk Verzekering (CAR) verzekerd voor schade die je veroorzaakt tijdens de bouw of verbouw van een pand.

Daarnaast ben je verzekerd voor schade die je maakt aan het bouwwerk en de hulpmaterialen. 

Als je een CAR-verzekering afsluit, zijn alle partijen op de bouwplaats verzekerd. Deze verzekering sluit je af als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Als startende ondernemer is de CAR-verzekering bij Interpolis het eerste half jaar gratis.

Wil je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Wil je meer weten over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf? Ga er dan over in gesprek met een adviseur of je bank. Bij Rabobank kun je zelf je bedrijfsverzekeringen afsluiten door middel van Rabo ZekervanjeZaak.

Alvast benieuwd naar de kosten voor bedrijfsaansprakelijkheid? Gebruik dan de handige rekentool.

Lees ook

8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers
5 valkuilen over het verzekeren van je eigen bedrijf
Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Veelgestelde vragen over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

 • Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die jij, je medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Denk hierbij aan schade aan spullen, letselschade of financiële schade. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering ben je hier in de meeste gevallen voor gedekt.
 • Is een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid nodig? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade, moet je dit vergoeden. Deze kosten kunnen hoog oplopen en kan zelfs tot rechtszaken leiden. Veel zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak kiezen daarom voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 • Wat verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), hoef je in geval van schade of letsel niet zelf op te draaien voor de kosten van een claim. Verzekeraars dekken deze kosten per schadegeval en rekenen een maximaal bedrag per jaar. Ben je minder dan een jaar geleden gestart met je bedrijf en bankier je bij Rabobank? Dan krijg je de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis.
Bijgewerkt op: 27-07-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt.

Wil je snel weten hoe duur het is om jou bedrijf goed te verzekeren? Gebruik dan de online tool van de Rabobank.

Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait.

Met deze rekentool kun je als ondernemer snel uit rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.