Bedrijfsaansprakelijkheid bij een eenmanszaak: hiermee kun je te maken krijgen

Bijgewerkt op 27 juli 2021
7 min  leestijd
3.287
Image
Bedrijfsaansprakelijkheid eenmanszaak

Bedrijfsaansprakelijkheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het starten als zzp'er. Toch is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering belangrijk voor iedere startende ondernemer met een eenmanszaak. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Als ondernemer werk je altijd zo nauwkeurig mogelijk. Je bent immers een echte vakman of -vrouw. Toch kan het gebeuren dat er tijdens je werk iets gebeurt. Zo kan je onbedoeld schade toebrengen aan de spullen van een ander. 

Daarnaast kan het voorkomen dat een product dat je verkoopt schade veroorzaakt. Het is nog vervelender wanneer iemand ziek wordt of gewond raakt door jouw werk of een product dat je verkoopt met je eenmanszaak.

Aansprakelijk gesteld worden

In dit soort situaties kan je klant of afnemer je aansprakelijk stellen. Je moet dan een bedrag betalen om de schade of letsel te vergoeden. Deze kosten kunnen hoog oplopen en er komt veel juridisch gedoe bij kijken.

Je kunt ook aansprakelijk gesteld worden als je medewerkers letsel oplopen door een onveilige werksituatie. Dit geldt ook wanneer je zelfstandigen inhuurt.

Het aantal claims wordt de laatste jaren hoger, net als de bedragen van schadeclaims. Daarom kiezen veel zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Dan ben je in de meeste gevallen gedekt, of je nu terecht aansprakelijk bent gesteld of niet.

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eenmanszaak: waarom?

Bedrijfsaansprakelijkheid is juist een belangrijk thema voor zzp’ers en freelancers.

Whitepaper Aansprakelijkheid cover

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

Benieuwd in welke situaties je hiermee te maken kunt krijgen? We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet.

 • Je bent zzp’er in de zorg en je stoot koffie of thee over de laptop van je klant.
 • Je hebt een webshop en importeert speelgoed uit China waar giftige stoffen in blijken te zitten. Een kind heeft het speelgoed herhaaldelijk in zijn mond gestopt en krijgt verschijnselen van vergiftiging.
 • Je bent metselaar en hebt een muurtje gemetseld, wat instabiel blijkt te zijn en in elkaar zakt. 
 • Je bent slager en importeert vlees waar een splinter in is beland. De klant eet het vlees en krijgt een hard stukje in haar mond, waardoor schade aan het gebit ontstaat.
 • Je bent freelance marketing consultant en ontvangt een klant op kantoor. Hij struikelt over een losse kabel en breekt zijn been.
 • Je hebt een eigen werkplaats waar meubelen worden gemaakt. Een van je medewerkers is een plank aan het zagen, wanneer plotseling de zaag in de machine afbreekt. De medewerker houdt er een flinke snee op zijn arm aan over.

Tip! Vormen van aansprakelijkheid

Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Wat verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), hoef je in geval van schade of letsel niet zelf op te draaien voor de kosten van een claim. Verzekeraars dekken deze kosten per schadegeval en rekenen een maximaal bedrag per jaar.

Ben je de afgelopen 12 maanden gestart met je bedrijf en heb je een zakelijke rekening bij Rabobank? Dan krijg je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de eerste 6 maanden gratis.

Wat wordt niet vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Niet alle soorten schade worden vergoed door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Heb je bijvoorbeeld een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bij Interpolis? Dan gelden de volgende uitzonderingen:

 • Schade die met opzet veroorzaakt is (let op, soms is het lastig te bepalen of er sprake van opzet is)
 • Schade die ontstaan is in de VS of Canada
 • Schade aan een motorvoertuig
 • Vermogensschade, als de schade niet aan personen of spullen van anderen is (daarvoor is er de aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering)
 • Schade aan bouw- of montagewerk (kies de aanvullende CAR-verzekering)
 • Aansprakelijkheid als bestuurder van een rechtspersoon, vereniging of stichting (kies de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering)

Wat is het verschil met beroepsaansprakelijkheid?

Bedrijfsaansprakelijkheid wordt door zzp'ers en ondernemers met een eenmanszaak vaak verward met beroepsaansprakelijkheid. Dat is gezien de namen ook niet zo gek. 

Waar het bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat om schade aan spullen of letsel door je werk of product, gaat het bij beroepsaansprakelijkheid om schade door verkeerd advies. Het gaat hierbij om vermogensschade, dat betekent financieel nadeel in plaats van schade aan mensen of spullen. 

Deze vorm van aansprakelijkheid is dan ook vooral relevant voor ondernemers in adviserende beroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan accountants of architecten. Je sluit de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een CAR-verzekering?

Werk je in de bouw als (hoofd)aannemer, opdrachtgever of constructeur? Dan ben je met de Construction Allrisk Verzekering (CAR) verzekerd voor schade die je veroorzaakt tijdens de bouw of verbouw van een pand.

Daarnaast ben je verzekerd voor schade die je maakt aan het bouwwerk en de hulpmaterialen. 

Als je een CAR-verzekering afsluit, zijn alle partijen op de bouwplaats verzekerd. Deze verzekering sluit je af als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Als startende ondernemer is de CAR-verzekering bij Interpolis het eerste half jaar gratis.

Wil je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Wil je meer weten over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf? Ga er dan over in gesprek met een adviseur of je bank. Bij Rabobank kun je zelf je bedrijfsverzekeringen afsluiten door middel van Rabo ZekervanjeZaak.

Alvast benieuwd naar de kosten voor bedrijfsaansprakelijkheid? Gebruik dan de handige rekentool.

Lees ook

8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers
5 valkuilen over het verzekeren van je eigen bedrijf
Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Calculator verzekeringen berekenen

Bedrijfsaansprakelijkheid

Verzeker schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

 • Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die jij, je medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Denk hierbij aan schade aan spullen, letselschade of financiële schade. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering ben je hier in de meeste gevallen voor gedekt.
 • Is een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid nodig? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade, moet je dit vergoeden. Deze kosten kunnen hoog oplopen en kan zelfs tot rechtszaken leiden. Veel zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak kiezen daarom voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 • Wat verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), hoef je in geval van schade of letsel niet zelf op te draaien voor de kosten van een claim. Verzekeraars dekken deze kosten per schadegeval en rekenen een maximaal bedrag per jaar. Ben je minder dan een jaar geleden gestart met je bedrijf en bankier je bij Rabobank? Dan krijg je de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis.

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Whitepaper aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten