Webwinkel starten

Webwinkel starten? Dit zijn de 7 belangrijkste risico's

Een webshop is een snelle en relatief goedkope manier om een eigen bedrijf te starten. Als consumenten jouw webwinkel eenmaal goed weten te vinden, krijg je het steeds drukker. Goed dus om al in de beginfase na te denken over de risico's.

Je kunt ervoor kiezen om een losse webshop op te richten, óf een webshop toe te voegen aan je fysieke winkel. Bijvoorbeeld als het tijdelijk niet mogelijk is om klanten in je winkel te ontvangen.

Stel goede algemene voorwaarden op

Om te voorkomen dat je in een welles-nietes spelletje met je klant terecht komt, zijn algemene woordwaarden onmisbaar. Je legt er bijvoorbeeld vast of je productaansprakelijkheid hebt en hoe retouren geregeld zijn.

Laat je algemene voorwaarden checken door een jurist van Interpolis.

Je bent verplicht om deze algemene voorwaarden vóór de koop te laten zien, anders zijn ze niet geldig. 

Risico op cybercriminaliteit bij webshops

Cybercrime komt steeds vaker voor en juist met je webwinkel loop je een flink risico. Jouw hele business is ten slotte afhankelijk van het internet.

Zorg dus voor een goede beveiliging van je systeem, zodat een hacker niet zomaar bij vertrouwelijke gegevens kan én zodat je geen slachtoffer wordt van  bijvoorbeeld een DDoS-aanval. 

Wat is een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) is een soort overbelasting van je server. Cybercriminelen sturen zo veel verkeer naar je server, netwerk of computer dat je systeem plat komt te liggen. Ook jouw webshop kan hierdoor worden getroffen.

Bescherming van klantgegevens

Naast een goede beveiliging van je systeem is het ook belangrijk om klantgegevens goed te beschermen. Een excel-bestandje voldoet dus niet. Bescherm je de gegevens niet goed genoeg en komen deze door een hack op straat te liggen?

Dan moet je dat verplicht doorgeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens en loop je kans op een hoge boete. Ook is je reputatie flink beschadigd en zullen klanten huiverig zijn om nog iets bij je te kopen.

Privacywet AVG/GDPR

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 zijn de regels over het verwerken van persoonsgegevens een stuk strenger geworden.

Sla dus alleen klantgegevens op die je echt nodig hebt. Je bent verplicht om deze veilig op te slaan en je klant te vertellen wat je er exact mee wilt gaan doen.

Cyberscan Interpolis

Benieuwd waar jij risico loopt? Deze Cyberscan geeft je in één minuut een eerste beeld van jouw cyberrisico's en cybersecurity. 

Startersvoordeel webshop

Eigen webshop openen?

Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Meer weten

Productaansprakelijkheid

Produceer je de producten zelf? Dan ben je aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat. Dat klinkt logisch. 

Maar let op: ook als je goederen inkoopt van buiten de EU of een eigen label hangt aan producten die je inkoopt binnen de EU, word je gezien als producent en ben je dus productaansprakelijk

Schadeclaims Verenigde Staten en Canada

Als webwinkeleigenaar ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Zeker als je een nicheproduct verkoopt, moet je niet vreemd opkijken als klanten uit verre landen komen. 

Wees extra alert bij aanvragen uit de Verenigde Staten en Canada. De schadeclaims zijn in die landen vaak erg hoog. Denk niet dat een schadeclaim jou niet kan overkomen, in deze landen is dit gebruikelijker dan in Nederland. Weeg dus de kosten, baten en risico's af als je naar deze landen wilt exporteren.

Fouten door leveranciers en transporteurs

Beweert een klant stellig dat hij of zij een pakketje uit je webshop niet heeft ontvangen? Dan ben je verplicht de klant schadeloos te stellen door geld terug te geven of het product opnieuw te sturen. 

De betrouwbaarheid van jouw leveranciers, transporteurs en pakketbezorgers is daarom erg belangrijk. Helaas is het niet altijd even makkelijk te zien hoe betrouwbaar een partij is. De Interpolis AfnemersCheck geeft inzicht in de kredietwaardigheid en de financiële positie van een leverancier of transporteur. 

Schade bij transport en opslag van goederen

Huur je opslagruimte voor je webshop of besteed je het transport uit? Ondanks de goede zorgen van je logistieke dienstverlener lopen de goederen de nodige risico's tijdens opslag, transport en het laden en lossen. 

Gaat het mis? Dan kloppen klanten uiteraard bij jou aan. Ze stellen jou aansprakelijk als je de deadline mist of niet de juiste kwaliteit levert. Je goede naam staat op het spel!

Wateroverlast en brand

Je verwacht het niet, maar schade door wateroverlast of brand komt vaak voor bij webwinkels die hun eigen voorraad beheren. Als de riolering niet goed werkt, kan bij een hoosbui waterschade ontstaan aan de voorraad in je opslagruimte. 

Ook bij brand, bijvoorbeeld door kortsluiting of oververhitting kunnen voorraden verloren gaan of onbruikbaar worden. Kun je op zo’n moment niet snel aan nieuwe voorraad komen? Dan loop je direct omzet mis. 

Retourorders voor webshops

In een fysieke winkel kan een klant een product even vasthouden of een demonstratie krijgen, maar via internet gaat dat niet.

Daarom krijgen klanten bij een koop via internet een gegarandeerd en onvoorwaardelijk recht van ontbinding van de aankoop, tot veertien dagen na ontvangst van de goederen. Met andere woorden, ze mogen het terugsturen.

Retour ontvangen webwinkel

Je bent verplicht zo'n retour te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storten, ongeacht de reden die de klant opgeeft. Vooral kleding en schoenen worden bij webshops vaak geretourneerd. Houd dus rekening met deze extra kosten. 

Risico's voor webshops op een rij

Kortom, een webwinkel brengt best wat risico's met zich mee. Om het overzichtelijk te maken, zetten we ze nog even voor je op een rij:

 • Slachtoffer worden van cybercrime
 • Het niet goed beschermen van klantgegevens
 • Productaansprakelijkheid
 • Onbetrouwbare leveranciers en exporteurs
 • Schade bij transport en opslag van goederen
 • Wateroverlast en brand
 • Retourorders

Ook interessant voor jou

OmniKassa voor webwinkels: hoe werkt het?
Algemene voorwaarden voor je webshop: zo zit dat
Meer conversie voor je webshop

Bijgewerkt op: 02-04-2020

Wat vind je van dit artikel?

x9
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.