verkopen op online platforms

Starten met verkopen op een online platform: 5 tips

Wil je graag snel een groot aantal potentiële klanten bereiken met jouw producten? Dan is verkopen op een online platform misschien wel iets voor jou. Ontdek hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel geven we je vijf slimme tips over verkopen via een online platform. Benieuwd naar een specifieke tip? Klik dan op een van de links hieronder:

Verkopen via een online platform

Wil jij graag online verkopen? Veel ondernemers denken dat je hier een webshop voor nodig hebt, maar dat is niet per se waar. Door je aan te sluiten bij online verkoopplatform lift je mee op het bereik van een grote partij.

Een groot voordeel is dat je lage opstartkosten hebt, doordat je geen eigen webshop hoeft te (laten) bouwen. Ook profiteer je van de marketingacties van het platform. 

Voorbeelden van digitale platforms zijn:

 • Bol.com
 • Marktplaats
 • Etsy
 • Amazon
 • Alibaba

Populariteit platformeconomie

Platforms zijn bijzonder populair bij ondernemers én consumenten, omdat ze vraag en aanbod bij elkaar brengen. Klanten vinden allerlei soorten producten op één plek, terwijl jij als verkoper makkelijker een afzetmarkt vindt.

Tip: klanten vinden, zo doe je dat

Volgens het CBS verkoopt één op de tien Nederlandse bedrijven al via een online platform. Bol.com verwacht zelfs dat in 2025 maar liefst 40% van alle online retailomzet via één of twee dominante platforms zal worden geboekt.

Tip 1: Schrijf een goed plan voordat je begint met online verkoop

Een goede voorbereiding is essentieel om succes te boeken met online verkoop, of je nu een webshop opent of gaat verkopen via een online platform. Daarom is het belangrijk om van tevoren een ondernemingsplan te schrijven. Stel jezelf een aantal vragen, zoals:

 • Welke producten ga je precies verkopen, welke vooral niet?
 • Wie is je doelgroep?
 • Hoe staat het met de concurrentie?
 • Hoe ga je de productie of inkoop van jouw producten financieren?

Vind je het lastig om een goed ondernemingsplan te schrijven? Download dan het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor detailhandel en maak een sterke start.

Ga je verkopen via Bol.com? Lees hier meer over financieringsopties.

Tip 2: Doe goed onderzoek naar een geschikt online platform

Wil je een online platform gebruiken? Dan is het zaak om goed te bepalen wat jij belangrijk vindt op dit gebied en waar je doelgroep zich bevindt. Zo kan het zijn dat je product in een niche zit, waar een specifiek online platform voor is. Etsy wordt bijvoorbeeld gebruikt voor handgemaakte producten.

Bedenk ook of je liever verkoopt via een internationaal platform, of een Nederlandse site. Met internationale platforms kun je een groter publiek bereiken, maar wordt verzending ook een stuk ingewikkelder. 

Provisie online platform

Natuurlijk is het niet helemaal gratis om een online platform te gebruiken. Vaak betaal je provisie voor elk product dat je verkoopt. Dat kan een vast bedrag zijn, of een percentage van de verkoopprijs. Sommige online platforms vragen juist een vast bedrag per maand. 

Maak dus van tevoren een goede vergelijking om te zien welke dienst het beste bij je past.

Tip 3: Bepaal hoe je straks gaat leveren

Als je verkoopt in een fysieke winkel, neemt je klant het product direct mee. Dat is heel anders wanneer je online verkoopt, denk dus goed na over hoe je precies gaat leveren. Je hebt een aantal mogelijkheden:

 • Zelf pakketjes op de post doen
  Dit is vaak de goedkoopste optie als je nog maar weinig verkoopt.
 • Een vervoerder inschakelen
  Als je eenmaal meer producten verzendt, is het vaak handiger om de logistiek uit te besteden.
 • Verzenden via het online platform
  In plaats van direct zaken te doen met een vervoerder, kun je de levering ook door het platform laten doen. Vaak bieden zij een aantrekkelijke korting.

Tip 4: Zorg dat je producten opvallen

Grote kans dat je niet de enige aanbieder van jouw soort product bent op het platform naar keuze. Het is dus zaak om op te vallen in de zoekresultaten van de betreffende site.

Tip: op veel platforms kun je ook adverteren.

Dat kan door gebruik te maken van aantrekkelijke producttitels en mooie foto's. Maak op de productpagina zelf gebruik van heldere teksten die tot de verbeelding spreken. Producteigenschappen kun je het beste in bulletpoints neerzetten.

Maak gebruik van zoekwoorden

Als je wilt verkopen op een online platform, is het belangrijk om zo hoog mogelijk te komen in de zoekfunctie van de website. Maak daarom gebruik van zoekwoorden. Welke woorden gebruikt jouw potentiële klant? Deze verwerk je in de titel en producttekst.

Tip 5: Blijf je productpagina's verbeteren

Staan je productpagina's eenmaal live? Dan ben je nog niet klaar! Nu is het tijd om te monitoren hoeveel je verkoopt. Blijf kritisch en optimaliseer je pagina's regelmatig.

Sommige platforms bieden tools om je te helpen bij het verbeteren van je productpagina's. Zo heeft Bol.com de Platformmonitor, waarbij je regelmatig tips krijgt.

Bijgewerkt op: 14-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo'n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2021 ruim 62.000! (CBS) Ben jij de volgende?

Webshop beginnen: zo word je succesvol
Webshop beginnen: zo word je succesvol

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een eigen webwinkel starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Hoewel het starten van een webshop relatief laagdrempelig is, moet je je wel goed voorbereiden voor je start. Ook als internetondernemer krijg je namelijk te maken met (overheids)regels en andere uitdagingen. Zo moet je onder meer denken aan:

 1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
 2. Het (laten) bouwen van een goede website
 3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: een eigen webshop starten.

Meer succes met je webshop

Wil het nog niet echt vlotten met het aantal aankopen op je webshop? Je kunt aan veel knoppen draaien. Denk bijvoorbeeld aan Search Engine Optimization (SEO). Je optimaliseert dan je website voor zoekmachines als Google, waardoor je sneller bovenaan in de zoekresultaten komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.