Online bedrijf starten: aan de slag met e-commerce

Bijgewerkt op 24 juni 2021
5 min  leestijd
2.438
eigen online bedrijf starten e-commerce

Een eigen online bedrijf starten is razend populair. Niet zonder reden, want het is een stuk laagdrempeliger dan het starten van een fysiek bedrijf. Vaak heb je minder opstartkosten en kun je zonder personeel beginnen.

Een eigen online bedrijf starten, wat zijn de mogelijkheden?

Yes, je weet het zeker. Dit jaar ga jij een online bedrijf starten. Misschien wil je wel een onderneming in de e-commerce beginnen, word je freelance copywriter of ga je ondernemers adviseren op het gebied van datascience.

Online ondernemen is een verzamelnaam van heel veel verschillende vakgebieden. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: je kunt het werk allemaal uitvoeren vanaf je laptop.

Schrijf een ondernemingsplan

Wat je ook gaat doen, het schrijven van een ondernemingsplan is essentieel. In dit document zet je uiteen wat je precies wilt gaan doen met je onderneming. Je geeft antwoord op een aantal vragen die jou helpen om je plannen concreet te maken:

  • Is er een markt voor mij product en hoe kom ik straks aan klanten?
  • Wie zijn mijn concurrenten?
  • Heb ik financiering nodig, bijvoorbeeld om voorraad in te kopen (wanneer je een webshop wil beginnen)?
  • Welke rechtsvorm kies ik straks?

Veel ondernemers vinden het lastig om helemaal zelf een ondernemingsplan te schrijven. Daarom hebben we een handig template opgesteld, wat je alleen nog maar hoeft in te vullen. Hier download je het gratis template.

Ben je wat visueler ingesteld? Probeer dan het Business Model Canvas! In negen bouwstenen maak je zo je volledige businessplan inzichtelijk. Ideaal voor creatievelingen.

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Online bedrijf starten: freelancer of zzp'er worden

Een van de meest laagdrempelige manieren om een online bedrijf te starten, is door freelancer/zzp'er te worden. Je verhuurt hierbij je diensten in jouw expertise. In veel gevallen kun je dit volledig op afstand doen.

De definities freelancer en zzp'er worden vaak door elkaar gebruikt. Je mag dus zelf weten wat je aanhoudt. Goed om te weten: dit zijn allebei geen rechtsvormen. De meeste freelancers en zzp'er schrijven zich met een eenmanszaak in bij de Kamer van Koophandel.

Klanten vinden als freelancer of zzp'er

Veel starters maken zich zorgen over hoe ze aan genoeg klanten komen om het hoofd boven water te houden. Deze tips kunnen je daarbij helpen:

  • Wees vooral niet verlegen! Laat iedereen in je netwerk weten dat je voor jezelf gaat beginnen. Je weet nooit waar je nieuwe klanten vandaan haalt.
  • Vraag elke klant om een referentie, direct nadat je de opdracht naar tevredenheid hebt uitgevoerd. Zo weten volgende potentiële klanten wat je in je mars hebt.
  • Maak actief gebruik van social media en probeer je hier te profileren als expert.

Een online bedrijf in de e-commerce beginnen

E-commerce draait om het online verkopen van goederen en diensten. Hierbij kun je kiezen tussen verkoop aan bedrijven (B2B) en verkoop aan consumenten (B2C). Je verkoopt je goederen en diensten via een webshop, social media en online verkoopplatforms.

Ga je een online bedrijf beginnen? Dan is het allereerst belangrijk om je website of webshop in te richten. Zorg ervoor dat de website er aantrekkelijk uitziet en dat bezoekers gemakkelijk hun route naar de gewenste producten en de kassa kunnen vinden.

Schrijf wervende teksten, maak gebruik van mooie, professionele beelden en optimaliseer je website voor zoekmachines door middel van SEO. Uiteraard kun je ook betaalde advertenties in Google kopen. Dat wordt ook wel SEA genoemd.

Voorraadbeheer bij e-commerce

Wanneer je straks een eigen webshop hebt, moet je ook je voorraad goed geregeld hebben. Heb je in of om je huis plek om dit op te slaan, of kun je beter ergens ruimte huren? Uiteraard kun je ook kiezen voor dropshipping. Hierbij besteed je het beheren van de voorraad uit aan een derde partij.

Denk ook goed na over hoe je de producten straks bij de klant gaat krijgen. Dit kun je tot op zekere hoogte zelf doen, maar wanneer je online bedrijf te groot wordt, zul je dit moeten uitbesteden.

Online verkopen via een platform

Je kunt ook nòg laagdrempeliger aan de slag met een eigen online bedrijf en e-commerce. Het is namelijk mogelijk om je producten te verkopen via online verkoopplatforms als Bol.com, Alibaba en Amazon.

Het grote voordeel hiervan is dat je kunt meeliften op de bekendheid van deze grote platforms. In ruil daarvoor lever je een deel van de winst in. Meestal betaal je een bedrag per verkocht product, maar bij sommige platforms moet je al betalen om überhaupt producten te kunnen tonen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen over een online bedrijf starten

  • Een online bedrijf starten, waar moet ik allemaal aan denken? Wanneer je een eigen online bedrijf wilt beginnen, moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Zo is het belangrijk om een ondernemingsplan te schrijven en een aantrekkelijke website of webshop te (laten) bouwen. Lees hier meer over het beginnen van een online bedrijf.
  • Ik wil met e-commerce beginnen, waar moet ik starten? Wil je met e-commerce beginnen? Dan is het goed om heldere plannen te maken voor je webshop en na te denken over voorraadbeheer.

Meer over webshop

Meer over webshop
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten