Starten met importeren doe je zo

Bijgewerkt op 21 juni 2024
7 min  leestijd
11.737
Auteur: Marieke Leijnen
Starten met importeren stappenplan

Je hebt het gat in de internationale markt gevonden en wilt dit product gaan importeren om Nederland te veroveren. Voor het importeren van buiten Europa gelden de nodige regels en wetten waarmee je rekening moet houden. De tips in deze checklist helpen je op weg.

In 9 stappen starten met importeren: 

  1. Onderzoek de (internationale) markt
  2. Schrijf een importplan
  3. Organiseer de logistiek
  4. Leer het exportland beter kennen
  5. Voldoe aan de Europese eisen
  6. Leer invoerregels buiten de EU kennen
  7. Eventueel: vraag een invoervergunning aan
  8. Ken de internationale leveringsvoorwaarden
  9. Importeren uit China

1. Onderzoek de (internationale) markt

De belangrijkste vraag die je jezelf als aankomend importeur moet stellen is of er een markt voor het product is. Je kunt immers nog zo overtuigd zijn van de waarde van jouw product, er moet wel behoefte aan zijn in Nederland. Die prachtige en handgemaakte beeldjes uit Zuid-Korea staan misschien mooi op je eigen dressoir, maar zijn er voldoende mensen in Nederland die deze ook zouden willen bestellen? 

Dit kun je achterhalen door marktonderzoek te (laten) doen. Het is uiteraard van belang om te achterhalen wat straks jouw voornaamste doelgroep is en welke prijs deze klanten voor jouw producten willen betalen. Bereken vervolgens de juiste kostprijs aan de hand van de importkosten, transport, verzekeringen en inkoop.

Kijk daarbij ook naar wat de concurrentie voor soortgelijke producten vraagt. Uiteindelijk moet jouw product in alle opzichten een toegevoegde waarde bieden. Het opstellen van een marketingplan helpt je bij het bepalen van een strategie. Een belangrijk onderdeel hiervan is de marketingmix, ook wel omschreven met ‘de vier P’s’: Prijs, Product, Plaats en Promotie.

2. Schrijf een importplan

Blijkt uit het marktonderzoek dat er voldoende vraag is naar jouw product? Dan is het tijd om het importplan echt concreet te maken. Net zoals je een ondernemingsplan schrijft als je een bedrijf start, doe je dit ook wanneer je wilt gaan importeren. In een importplan beschrijf je de theoretische stappen die nodig zijn om de goederen naar Nederland te halen. 

Daarnaast analyseer je zowel de mogelijkheden als beperkingen op het gebied van transport, financiën en juridische zaken (waaronder de lokale wet- en regelgeving en algemene voorwaarden. Beschrijf het doel dat je wilt bereiken en vooral wat en waarom je gaat importeren. Is dat omdat je een uniek product uit het buitenland haalt (die beeldjes uit Zuid-Korea), of omdat bepaalde grondstoffen (bijvoorbeeld speciale wol voor shawls) hier goedkoop te bestellen zijn?

Handig: de Kamer van Koophandel (KvK) heeft een speciaal sjabloon ontwikkeld waarin je alle belangrijke punten kunt invullen en afvinken. Het importplan helpt je vervolgens alles op een rijtje te zetten en vormt de rode draad voor jouw onderneming. 


Tip! Gratis PDF: ondernemingsplan in 10 stappen

Krijg je jouw idee maar niet goed op papier? In deze gratis whitepaper (PDF) leggen wij stap voor stap uit hoe je een goed businessplan maakt. Zo ga jij straks goed voorbereid van start met je bedrijf. Download gratis PDF


3. Organiseer de logistiek

Een belangrijk punt van aandacht is de transport en logistiek: hoe haal je de producten naar Nederland toe? Per boot, vliegtuig of vrachtwagen? De logistieke organisatie is een hoop geregel: de keuze van het vervoermiddel, het afsluiten van de verzekering, het regelen van de vervoersovereenkomst en andere documenten. 

Als je goederen uit verre landen importeert, is transport per boot in veel gevallen de voordeligste optie. Het kan weken duren voordat je de producten in huis hebt, maar je kunt grotere aantallen wel in een keer verschepen. Vliegen gaat een stuk sneller, maar vanwege de kleine vervoerscapaciteit kan dat een stuk prijziger zijn. Binnen Europa zul je voornamelijk gebruikmaken van vrachtwagenverkeer. Deze vervoerswijze is snel, veilig en je hoeft maar één keer te laden en lossen, ze rijden van deur tot deur etc.

4. Leer het exportland beter kennen

Als je aan deze basisvoorwaarden hebt voldaan, begint het 'echte' importeren. En kom je ook in aanraking met verschillende regels, wetten en culturen. Je kunt de beeldjes bestellen in Zuid-Korea, maar ze moeten bijvoorbeeld nog wel langs de douane. Ook is het belangrijk om het exportland een keer te bezoeken. 

Ga langs bij jouw leveranciers en zorg dat je een zekere band met hen opbouwt. Hoe beter je elkaar leert kennen, des te makkelijker het contact verder zal verlopen. Ervaar de lokale gebruiken van het zakendoen. Je zult niet de eerste zijn die de cultuurkloof moeilijk weet te overbruggen.

Nederlanders staan vaak bekend als ongeduldig en recht voor z’n raap, maar in veel andere landen wordt dit gedrag gezien als ongepast en moet je langer de tijd nemen om iets voor elkaar te krijgen. Zo heeft ieder land zijn eigen manier van zakendoen. 

Internationaal zakendoen

Internationaal ondernemen?

Wees goed voorbereid op het land waar je gaat ondernemen. De Rabobank heeft 600 kantoren in het buitenland waar je ook als starter terecht kunt.

Bekijk je opties

5. Voldoe aan de Europese eisen

Je kunt niet zomaar ieder willekeurig product importeren. Er worden in Europa strenge eisen gesteld aan producten die in de Europese Economische Ruimte (dit zijn alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) op de markt worden gebracht. Hiervoor moet je bijvoorbeeld beschikken over een CE-markering. Dit merkteken geeft aan dat het product binnen de EER voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. 

De CE-markering is bestemd voor industriële of bouwproducten die afkomstig zijn uit een EU-land en binnen de EER op de markt worden gebracht. Een CE-markering is niet altijd verplicht, maar importeurs van bijvoorbeeld speeltoestellen, cosmetica en verpakkingen uit een ander EU-land kunnen er vanuit gaan dat zij wel aan deze verplichting zullen moeten voldoen.

Houd daarnaast rekening met de Warenwetgeving die in Nederland van kracht is op de meeste gebruiksartikelen en levens- en voedingsmiddelen.

6. Leer invoerregels buiten de EU kennen

Als je een CE-markering hebt, zal het invoeren van producten uit EU-landen meestal weinig problemen opleveren. Producten importeren van buiten de EU ligt een stuk ingewikkelder. Je mag niet zomaar geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU op de Europese markt brengen. 

In dit geval ben jij als ondernemer wettelijk verplicht om de producten via de Douane in het 'vrije verkeer' te brengen. Dit houdt in dat je aangifte zult moeten doen over de productinvoer. Daarnaast betaal je invoerrechten en andere belastingen over de import. Omdat deze aangifte vrij ingewikkeld is, kun je dit takenpakket mogelijk beter uitbesteden aan een douane-expediteur. 

7. Eventueel: vraag een invoervergunning aan

Het is mogelijk dat je voor de import van jouw product moet beschikken over een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk helemaal niet of slechts beperkt invoeren en andere producten zijn weer alleen toegestaan als het voldoet aan bepaalde (strenge) voorwaarden.

In de meeste gevallen betekent dit dat er specifieke documenten aan de zendingen moeten worden toegevoegd. De Douane controleert of jij aan de gestelde regels voldoet op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Hier vind je een volledig overzicht van goederen die nauwkeurig worden gecontroleerd.

8. Ken de internationale leveringsvoorwaarden

Als je zaken doet met andere ondernemers of particulieren, heb je om alle risico’s af te dekken algemene (leverings)voorwaarden nodig. Met importeren is dat niet anders. Jij wilt immers liever geen internationaal juridisch conflict over wie er tijdens de levering voor wat verantwoordelijk is. Daarom bestaan er standaard internationale algemene voorwaarden voor de transport en levering van goederen. Deze ‘Incoterms’ zijn opgesteld om het internationale zakendoen makkelijker te maken.&

Er zijn elf verschillende Incoterms, waarvan je de volledige lijst, inclusief voorbeelden, hier kunt vinden. Met behulp van deze internationale leveringsvoorwaarden spreek je af wie er verantwoordelijk is voor de transportverzekeringen, vergunningen, machtigingen, documenten en andere formaliteiten. Daarnaast spreek je af wie het transport verzorgt, wie tot welk punt het transport regelt en wat de rechten en plichten van de koper en verkoper zijn.

9. Importeren uit China

Importeren uit China wordt steeds populairder. Veel producten kun je via bekende online platforms als Alibaba en AliExpress importeren. Via deze sites vind je een aanbod van leveranciers en fabrieken. Daar begint wel het moeilijkste werk, want je moet de beste leveranciers er uit zien te halen. Hier ben je normaal gesproken de meeste tijd aan kwijt. Heb je eenmaal de goede leverancier gevonden, dan kun je de bestellingen later eenvoudig herhalen. Let verder op alle aandachtspunten, die we hierboven hebben genoemd, zorg dat je aan alle (invoer)regels voldoet.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten