arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Wat kost een arbeidsongeschiktheids-verzekering?

Een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) voor zzp'ers is duur, zeggen veel ondernemers. Maar klopt dat wel? En betaalt iedere zzp'er dezelfde premie?

Je kunt ook direct je premie voor de AOV berekenen!

Iedere ondernemer is anders, en de hoogte van AOV-premies dus ook. In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik op een van de links hieronder:

Let op: De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt waarschijnlijk over een aantal jaar (na 2024) verplicht. Het kabinet is nog bezig met de uitvoering van deze nieuwe plannen. We houden je op de hoogte. Lees hier alles over de verplichte aov.

Wat kost mijn arbeidsongeschiktheids­verzekering?

Wat jij betaalt voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering hangt af van je wensen en van je persoonlijke situatie. Ben je benieuwd wat jouw arbeidsongeschiktheids­verzekering kost?

Met de praktische tool van de Rabobank bereken je snel de premie voor jouw AOV. In deze tool zie je ook dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de hoogte van je premie door andere keuzes te maken.

Keuzes en de kosten van een AOV

Je kunt je arbeidsongeschiktheids­verzekering dus personaliseren op basis van je eigen wensen en situatie. De keuzes die je maakt, hebben invloed op de premie die je betaalt én op de uitkering die je krijgt.

Je hebt onder andere de volgende keuzes:

 • Eigenrisicoperiode

  Kun je bij arbeidsongeschiktheid een tijdje zelf overbruggen vanuit je reserves? Kies dan voor een langere eigenrisicoperiode. Bij een langere eigenrisicoperiode betaal je een lagere premie. Dit houdt ook in dat het bij ziekte langer duurt voordat je een uitkering krijgt.
 • Verzekerd bedrag

  Je bepaalt zelf welk bedrag je verzekert. Wil je bij ziekte je inkomsten op peil houden of alleen de vaste lasten kunnen betalen? Hoe hoger het verzekerde bedrag, des te hoger de premie uitvalt.
 • Uitkeringsduur

  Je kunt ook kiezen hoe lang je een uitkering wilt krijgen als je arbeidsongeschikt raakt. Tot je 67e? Of tot je 60e? Je kunt ook kiezen voor een tijdelijke uitkering van bijvoorbeeld vijf jaar. Vraag dit aan je adviseur. 

  Bij deze keuze is het goed om te weten dat van alle ondernemers die arbeidsongeschikt worden, meer dan 90% binnen vijf jaar weer helemaal hersteld is.

Een tijdelijke uitkering is een stuk voordeliger dan een AOV die tot je 67e uitkeert.

AOV bij verschillende leeftijden en beroepen

Je leeftijd en je beroep spelen ook een belangrijke rol bij het vaststellen van de premie. Voor een verzekerd bedrag van € 25.000 per jaar betaalt een 40-jarige accountant € 107 premie per maand en een 40-jarige hovenier € 224.

Dat heeft te maken met hoe risicovol je beroep is. Om een indicatie te geven: 26% van de accountants raakt arbeidsongeschikt, bij de hoveniers is dat 44%.

Alternatieven voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering

Een ondernemer krijgt bij arbeidsongeschiktheid geen uitkering van de overheid. Om tóch inkomsten te krijgen als je arbeidsongeschikt bent, kun je bijvoorbeeld:

 • Een arbeidsongeschiktheids­verzekering afsluiten bij een verzekeraar
 • Vrijwillige voortzetting Ziektewet en WIA bij het UWV regelen (binnen 13 weken na je start)
 • Deelnemen aan een broodfonds
 • Je financiële reserves inzetten
 • Terugvallen op het inkomen van je partner, familie en/of vrienden

Oplossingen arbeidsongeschiktheid

Weet je nog niet zeker of een arbeidsongeschiktheids­verzekering wel bij je past? In dit overzicht vind je meer over de verschillende oplossingen voor arbeidsongeschiktheid.

Wat kosten de alternatieven in vergelijking tot een AOV?

Een 38-jarige ondernemer wil bij arbeidsongeschiktheid twee jaar lang een uitkering van € 2.000 bruto per maand ontvangen. Hij heeft de volgende opties (de bedragen zijn een indicatie):

 • Vrijwillige voortzetting Ziektewet bij het UWV: € 257
 • Inleg in een broodfonds: € 100
 • AOV voor een licht beroep (bijvoorbeeld ICT-consultant): € 43
 • AOV voor een zwaar beroep (bijvoorbeeld loodgieter): € 93

Wil dezelfde ondernemer een uitkering tot zijn 67e, dan zijn dit de opties:

 • Vrijwillige voortzetting Ziektewet én WIA bij het UWV: € 445
 • AOV voor een licht beroep (bijvoorbeeld ICT-consultant): € 123
 • AOV voor een zwaar beroep (bijvoorbeeld loodgieter): € 334

Een broodfonds keert alleen de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid uit. Hoe hoog reserves (spaargeld) moeten zijn om op terug te vallen, is voor iedere ondernemer verschillend. Dat is een kwestie van het maandelijkse huishoudboekje goed doorrekenen.

Voorbeeld kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering

De kosten van een arbeidsongeschiktheids­­­verzekering zijn lager dan je misschien denkt. Zo zijn deze verzekeringen vaak goedkoper bij lichamelijk lichtere beroepen. Ondernemers in lichamelijk zwaardere beroepsgroepen zijn maandelijks een iets hogere premie kwijt.

Neem webdesigner Britte, 34 jaar. Ze heeft met haar arbeidsongeschiktheids­verzekering € 1.500 per maand verzekerd. Hierbij heeft ze gekozen voor een eigenrisicoperiode van één maand.

Ze kiest voor optimale zekerheid, omdat ze net al haar spaargeld in de aankoop van een huis heeft gestoken. Voor deze AOV betaalt Britte € 75 per maand. 

Wat wordt mijn premie ongeveer?

Ben je benieuwd wat het risico op arbeidsongeschiktheid is in jouw beroepsgroep? En wil je weten welke keuzes je kunt maken om je inkomen te beschermen bij arbeidsongeschiktheid?

Bekijk deze duidelijke premievoorbeelden voor verschillende beroepsgroepen.

Hoe sluit ik een arbeidsongeschiktheids­verzekering af?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis verzeker je jezelf voor inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Je kunt een AOV zelf online aanvragen als je genoeg kennis hebt over arbeidsongeschiktheids­verzekeringen.

Je kunt ook kiezen voor een (betaald) adviesgesprek, dan helpt een adviseur van de Rabobank jou om de ­AOV helemaal op jouw wensen af te stemmen. 

Is een arbeidsongeschiktheids­verzekering verplicht?

Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (nog) niet verplicht. Als zzp'er moet je vanaf 2024 wél verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Zo'n verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering staat in het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt.

Lees meer:

Een AOV hoeft niet duur te zijn
Startersaftrek bij AOV
Arbeidsongeschiktheid, dit zijn de regels

Veelgestelde vragen over de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

 • Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Het hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk hierbij aan je leeftijd, je beroep en de keuzes die je zelf maakt, bijvoorbeeld over de eigenrisicoperiode. Lees meer over de kosten van een arbeidsongeschikheidsverzekering.
Bijgewerkt op: 07-04-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

 1. Arbeidsongeschiktheid
 2. Beroepsaansprakelijkheid
 3. Pensioen
 4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.