Zakelijke spaarrekening: dit zijn de voordelen

Zakelijke spaarrekening: dit zijn de voordelen

Als je een zakelijke rekening hebt geopend, kun je ook beginnen met zakelijk sparen. Wat zijn hiervan de voordelen en in welke gevallen is een zakelijke spaarrekening relevant voor startende ondernemers?

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Het antwoord hierop is voor zowel zakelijk als privé hetzelfde: om een financiële buffer op te bouwen en om te sparen voor een bepaalde uitgave of investering.

Privé doe je dit bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine, vakantie of zitbank. Zakelijk doe je dit voor een bedrijfsmiddel, marketingcampagne of laten bouwen van een nieuwe website. 

Waar heb ik een financiële buffer voor nodig?

Naast het doelgericht sparen voor materiële zaken als bedrijfsmiddelen, is het als startende ondernemer met name ook belangrijk om geld tijdelijk apart te zetten.

Voor onverwachte uitgaven, maar vooral ook voor de te betalen belastingen. Als zelfstandige ondernemer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor het organiseren van jouw financiële situatie. 

Inkomstenbelasting
Bij mensen in loondienst wordt er automatisch belasting ingehouden en pensioen opgebouwd. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de afdracht van belasting en moet je zelf geld opzij zetten voor de aangifte inkomstenbelasting.

Reserveer ongeveer dertig procent van je inkomen voor deze belastingaanslag. Dit percentage is ruim genomen, je hebt immers belastingvoordeel vanwege de zelfstandigen- en startersaftrek, maar dan creëer je gelijk een klein spaarpotje.

Bijdrage Zvw
Naast de inkomstenbelasting moet je als ondernemer ook een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Deze bijdrage wordt altijd betaald door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar aangezien je bij een eenmanszaak zelf de werkgever bent, moet je deze bijdrage dus zelf betalen. 

andres

Sparen voor je belasting

Hoe houd jij rekening met (on)verwachte kosten, zoals btw of andere belastingen? Lees deze tips van Rabobank om geld te reserveren op je spaarrekening.

Meer over sparen

Btw
Zet daarnaast geld opzij voor de btw-aangifte. In de meeste branches wordt er 21 procent btw doorgerekend op de omzet.

Van iedere honderd euro die je aan omzet factureert, reken je dus 21 euro aan btw. Reken jezelf niet rijk, want ieder kwartaal dien je deze ontvangen btw terug te betalen aan de Belastingdienst. Zet, kortom, in eerste instantie al jouw btw-inkomsten apart.

Je kunt tegelijkertijd ook btw-voordeel genieten door jouw betaalde btw voor zakelijke aankopen van dit bedrag af te trekken.

Denk hierbij aan de aanschaf van bedrijfsmiddelen als computers, telefoonabonnement, bedrijfsauto of gereedschap. 

Vakantie en ziekte
Vergeet ook niet dat je tijdens je vakantie geen geld verdient. Niet werken betekent geen omzet, dus ook niet als je ziek wordt. Zorg er daarom altijd voor dat je een financiële buffer op de zakelijke spaarrekening hebt en voorkom dat je straks zonder geld komt te zitten.

Welke spaarrekeningen zijn er?

Startende ondernemers die een zakelijke rekening openen, kunnen hier gratis een zakelijke spaarrekening aan koppelen.  Ondernemers kunnen bij de Rabobank kiezen uit verschillende spaarrekeningen.

De meest gebruikte variant is de zakelijke spaarrekening met variabele rente: de Rabo BedrijfsSpaarRekening. Je kunt hier het spaartegoed op ieder gewenst moment opnemen en daarmee direct voor jouw bedrijf inzetten. Als een computer of ander bedrijfsmiddel moet worden vervangen, is jouw geld dus meteen beschikbaar. 

Je kunt ook zakelijk sparen met een vaste rente: Rabo DoelSparen. Deze optie houdt in dat je het spaargeld voor een bepaalde periode vastzet. Deze periode varieert van 1 jaar tot 20 jaar. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente over dit spaargeld bedraagt.

Als je bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel koopt (een machine of auto), moet je dit bedrijfsmiddel afschrijven en spaar je in de tussentijd al voor de vervanging. Je kunt dus de gemiddelde levensduur van een bedrijfsmiddel nemen en deze periode sparen tegen een vastgestelde rente.

Ondernemers met een vereniging, stichting of BV kunnen gebruik maken van een speciale spaarrekening voor deze bedrijfsvormen: Rabo DoelReserveren. Deze spaarrekeningen kennen geen minimuminleg en je ontvangt een variabele rente over jouw spaartegoed. 

Wat zijn de kosten?

Een zakelijke spaarrekening is gratis. Je betaalt voor de zakelijke rekening en hieraan is kosteloos een spaarrekening gekoppeld. 

Waarom een zakelijke rekening openen?

Bij het starten van een bedrijf is het belangrijk om je financiën goed op orde te hebben. Zo kan het openen van een zakelijke rekening startende ondernemers de nodige voordelen bieden.

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat jouw privé- en zakelijke uitgaven gescheiden zijn. Op deze manier kun je namelijk direct zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Daarnaast geeft een zakelijke rekening jouw startup direct een professionele uitstraling.

Met het Rabo Startersvoordeel kun je een jaar lang gratis gebruik maken van de zakelijke rekening, aansprakelijkheidsverzekering én bijna alle producten voor betalen en ontvangen. Klik op de afbeelding hierboven om te zien hoe je jouw voordeel kunt samenstellen.

Lees ook

Zakelijke rekening openen in 3 stappen
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers
Checklist: alles over de btw-aangifte
Voor jezelf beginnen: wat kost dat?
4 voordelen van een zakelijke rekening

Gepubliceerd op:
28-02-2017

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening biedt ondernemers de nodige voordelen. Aan deze vorm van bankieren zijn op den duur wel enige kosten verbonden, maar voor starters vallen deze doorgaans mee. 

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je jouw zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. Zo betaalt deze investering zich in veel gevallen op den duur vanzelf terug.

Voordelen

  1. houd zakelijke en privé geldstromen gescheiden
  2. een eigen zakelijke bankpas
  3. internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
  4. professionele uitstraling naar je klanten
  5. (in veel gevallen) koppeling met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Wist je dat jij als starter bij de Rabobank het eerste jaar gratis bankiert? Ook kun je een jaar lang kosteloos gebruikmaken van bijna alle betaal- en ontvangproducten. Lees hier hoe je zelf jouw Startersvoordeel kunt samenstellen. 

Lees meer in deze artikelen:

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.