Wat is een cashflowbegroting?
In een cashflowbegroting leg je dus niet alleen de inkomsten en uitgaven van nu vast, ook de geplande investeringen, btw en leningen tellen mee. Je ziet hoeveel je in een bepaalde periode te besteden hebt door je verwachte inkomsten en uitgaven tegenover elkaar te zetten.
Je kunt ook meteen naar het stappenplan, klik dan hier.
Veel van je inkomsten en uitgaven zijn te plannen. Vaste kosten als loon van je personeel en huur van je bedrijfspand komen bijvoorbeeld elke maand terug. Dit geldt ook voor je inkomsten. Je kunt op basis van voorgaande maanden voorspellen wanneer hoeveel geld binnen zal komen.
Door de verwachte inkomsten en uitgaven tegenover elkaar te zetten, kun je een schatting maken van hoeveel je nog te besteden hebt.
Tip:Reken jezelf niet te snel rijk, je wilt niet meteen in het rood duiken bij tegenvallende inkomsten
Wat levert een cashflowbegroting je op?
Het maken van een cashflowbegroting is meestal nog een aardige klus, gelukkig levert het vaak veel op:
- Meer inzicht in wat je te besteden hebt
- Betere voorbereiding op magere maanden
- Meer inzicht in wat er binnen komt en wat je uitgeeft
- Geen financiële verrassingen
Zelf een cashflowbegroting maken
Je kunt een begroting voor je cashflow per week, maand of kwartaal opstellen. Hierbij noteer je wat het verwachte saldo aan het eind van de periode is. Zo kun je maatregelen treffen. Je maakt de begroting in drie stappen:
Stap 1: Schrijf het beginsaldo op
Op dag 1 Noteer (bijvoorbeeld in excel) wat er op dag 1 van die periode op je rekening staat: je beginsaldo.
Stap 2: Voorspel je verwachte inkomsten en uitgaven
Hierin zet je de verwachte inkomsten en uitgaven voor die periode. Let op dat je hier ook de btw meerekent. Ook goed om te weten: veel debiteuren betalen vrij laat. Houd rekening met gemiddeld 40 dagen. Om dit te omzeilen kun je klanten een kleine korting geven als ze binnen een afgesproken tijd betalen. Of stuur je klant eens een betaalverzoek!
Je kunt ook een factoringbedrijf inschakelen, die regelen je hele facturatie zodat je al na een paar dagen betaald krijgt. Hiervoor moet je wel een klein bedrag betalen.
Stap 3: Je eindsaldo
Je voorspelde eindsaldo bereken je per periode. Zo zie je direct of je nog genoeg bestedingsruimte hebt om bijvoorbeeld een grote investering te doen. Ook slim: bespreek met je leveranciers of de betalingstermijn wat gerekt kan worden. Zo heb jij meer tijd om grote betalingen te regelen.
Lees meer over cashflow, hoe je het berekent en hoe je jouw cashflow verbetert