Betaalgemak voor klanten

Betaalverzoek met iDEAL voor startende ondernemers

Actief debiteurenbeheer en een overzichtelijke administratie helpen je jouw cashflow te verbeteren. Gebruik Betaalverzoek om het je klanten nog makkelijker te maken jou te betalen.

Wat is een betaalverzoek?

Met Rabo Betaalverzoek stuur je via de app een iDEAL-betaallink mee naar jouw klanten. Wanneer de klant klikt op de betaallink, staat direct het juiste bedrag en rekeningnummer ingevuld en kan deze het geld overboeken. 

Je kent Betaalverzoek waarschijnlijk al uit je privé-omgeving. Na een borrel stuurt een vriend jou een betaalverzoek en kan je meteen jouw biertjes betalen. Snel en makkelijk betalen, en dit kan nu dus ook zakelijk.

Waarom is een betaalverzoek zakelijk handig? 

Juist omdat een betaling door het meesturen van een betaallink zo snel en makkelijk verloopt. Een van de belangrijkste oorzaken van financiële problemen voor startende ondernemers is een haperende cashflow. Dit is meestal het gevolg van te laat betaalde facturen, waardoor je gedwongen wordt zelf allerlei aankopen voor te financieren. Zo kom je al snel in de schulden terecht!

Het is daarom belangrijk om deze geldstromen goed te beheren. Zeker bij de start van je bedrijf, als er nog niet altijd genoeg vet op de botten zit om tegenvallers op te vangen. De btw-aangifte moet bijvoorbeeld ieder kwartaal betaald worden en dat wil je niet met geld van de privérekening voorschieten of er een lening voor afsluiten. 

Overzichtelijke administratie 

Een actief debiteurenbeheer en een overzichtelijke administratie zijn dan ook van groot belang.  Als startende ondernemer is het verstandig om direct je zakelijke rekening aan een online boekhoudprogramma te koppelen.

Je boekhouding en btw-aangifte worden dan geautomatiseerd. De applicatie geeft bij iedere bij- of afschrijving een melding, zodat je altijd op de hoogte bent van je financiële situatie en hier actief op kunt bijsturen.

De optie van het meesturen van betaalverzoeken is hierbij een handig hulpmiddel. Je weet precies welke bedragen er nog open staan. 

Actief debiteurenbeheer

Zo kun je dus direct actie ondernemen als een klant niet op tijd betaalt. Niet betaalde facturen zorgen voor een negatieve cashflow. En zijn ook nog eens erg frustrerend. Het kost tijd en energie om het bedrag alsnog te innen, en deze tijd en energie wil je in het daadwerkelijke ondernemen stoppen, niet in randzaken.

Lees ook ons artikel met alle basisvoorwaarden voor een goede factuur. Helaas zijn er zijn altijd klanten die niet of te laat betalen, ondanks de wettelijke betaaltermijn van 30 dagen.

Dit is overigens lang niet altijd kwade opzet, een factuur kan ook gewoon over het hoofd zijn gezien. Daarom stuur je na het verstrijken van de betalingstermijn in eerste instantie altijd een friendly reminder, waarin je verzoekt de factuur alsnog te betalen.

Zakelijk betaalverzoek meesturen

Advertorial zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk.

Meer weten?

Sinds vorig jaar is het mogelijk om een zakelijk betaalverzoek bij deze herinnering mee te sturen naar de klant. Met Rabo Betaalverzoek stuur je via de Bankieren App een iDEAL-betaallink mee naar jouw klanten. Wanneer de klant klikt op de betaallink, staat direct het juiste bedrag en rekeningnummer ingevuld en kan deze het geld overboeken. 

Voor jouw klant maakt dit het betalen van facturen eenvoudiger en sneller. Voor jou als ondernemer biedt een betaalverzoek ook een aantal voordelen. Alle verzoeken staan overzichtelijk onder elkaar in de Rabo app, dus je ziet direct welke betaalverzoeken zijn betaald. Het bedrag staat na betaling direct op jouw rekening – ook in het weekend of tijdens feestdagen

Dit is niet alleen een handige service voor de klant, maar vooral ook voor jezelf. De applicatie is een handig hulpmiddel voor je debiteurenbeheer en administratie. Goed voor de cashflow en daarmee ook voor je humeur.

Bijgewerkt op: 24-09-2018

Wat vind je van dit artikel?

x20
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.