Cashflow: zo zorg je voor een gezonde kasstroom

Bijgewerkt op 31 mei 2023
11 min  leestijd
2.009
Auteur: Redactie
Cashflow berekenen

Waarom is een gezonde cashflow zo belangrijk voor je onderneming? Hoe kun je eigenlijk je cashflow berekenen? En hoe verbeter je jouw huidige kasstroom zodat je niet meer voor financiële verrassingen komt te staan? Lees wat je kunt doen om meer grip te krijgen op je cashflow.

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

 1. Cashflow betekenis
 2. Waarom is cashflow belangrijk?
 3. Failliet gaan door cashflow problemen
 4. Cashflow berekenen
 5. Grip houden op je cashflow
 6. Cashflow verbeteren
 7. Cashflowbegroting opzetten

1. Wat betekent cashflow?

Cashflow betekent kasstroom of geldstroom. Maar wat is het precies? Cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt en het geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode. Bijvoorbeeld in een jaar, kwartaal, maand of week. Het gaat niet om de winst die je maakt, het gaat echt om het geld dat via je bankrekening afgeschreven en bijgeschreven wordt.

Simpel gezegd: je betaalt facturen waardoor er geld wordt afgeschreven en je verstuurt facturen die betaald worden door je klanten waardoor er weer geld wordt bijgeschreven. Het verschil daartussen is je kasstroom.

2. Waarom is cashflow belangrijk?

Je cashflow is belangrijk, simpelweg omdat je anders je kosten niet kunt betalen. Zonder positieve kasstroom heb je niet genoeg geld op je rekening staan om je facturen op tijd te betalen. Je kunt namelijk een positieve of negatieve cashflow hebben.

Je wilt natuurlijk liever een positieve geldstroom hebben waarbij er meer geld binnenkomt dan dat er uitgaat. In dat geval heb je weinig financiële zorgen. Je betaalt je vaste lasten en andere kosten zonder problemen. Je hebt geen gedoe met achterstallige betalingen.

Dat is anders wanneer je een negatieve geldstroom hebt. In dat geval verdwijnt er meer geld van je zakelijke bankrekening dan je ontvangt aan inkomsten. En dat is een probleem wanneer je wel op tijd je vaste lasten moet betalen, want er is (nog) niet genoeg geld in kas.

Zorg dus dat je altijd inzicht blijft houden in de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Met Rabo Inzicht weet je precies hoe je bedrijf er financieel voor staat. Je kunt in één oogopslag de ontwikkeling van je cashflow zien. 

3. Hoe kan het dat bedrijven failliet gaan door cashflow problemen?

Het is geen groot probleem wanneer er af en toe sprake is van een negatieve cashflow. Er kan een bepaalde periode een overlap zijn in kosten die je moet betalen en inkomsten die je nog moet ontvangen. Als die periode kort is, zorgt dat vrijwel niet voor problemen. Het is hooguit een beetje onhandig of onprettig.

Maar wanneer een periode van negatieve kasstroom langer duurt of zelfs structureel wordt, dan is er wel iets aan de hand. Dat betekent dat er een langere periode te weinig geld binnenkomt, terwijl je wel (hoge) kosten maakt.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je in de toekomst deze geldbedragen gaat innen, maar dat is een risico. Op het moment dat klanten facturen niet op tijd of zelfs helemaal niet betalen, dan is er onvoldoende of zelfs geen geld in kas. Een negatieve cashflow kun je je tijdelijk veroorloven als je wat geld achter de hand hebt gehouden, maar zonder spaarrekening of buffer wordt dit al snel een probleem. 

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

4. Cashflow berekenen

Kun je de cashflow berekenen? Jazeker! Je bepaalt eerst of je de geldstroom per kwartaal, maand of week wilt berekenen. Vervolgens trek je de uitgaven van de inkomsten af.

De cashflow formule is dan ook: cashflow = inkomsten – uitgaven.

Cashflow berekenen, een voorbeeld

We geven een voorbeeld van een berekening van de cashflow. Stel, je hebt in een maand € 3.500 aan inkomsten ontvangen. En je hebt € 1.500 uitgegeven. Dan bedraagt je cashflow € 2.000. Je geldstroom is dan positief.

Geef je in een maand maar liefst € 2.500 uit en heb je slechts € 1.200 aan inkomsten ontvangen? Dan is je geldstroom negatief en bedraagt - € 1.300.

5. Grip houden op je cashflow

Hoe zorg je als ondernemer dat je niet zonder kasstroom komt te zitten? Hoe houd je grip op je cashflow? De eerste stap is om helder te krijgen wat je financiële situatie is. Kun je bijvoorbeeld een schatting maken wat de inkomsten en uitgaven voor een jaar zijn? Maak de periode vervolgens kleiner zodat je uiteindelijk weet wat je per maand of zelfs per week te wachten staat qua uitgaven en inkomsten.

Meestal is het geen probleem om in te schatten wanneer je kosten worden afgeschreven, maar het is lastig om vooraf te weten wanneer klanten je facturen betalen. Wanneer klanten netjes op tijd betalen, kun je goed in kaart brengen wat je kasstroom is in een bepaalde periode. Maar wanneer facturen niet op tijd betaald worden, dan ontstaat er een gat in je geldstroom.

Buffer opbouwen

Om deze gaten op te vangen, is het handig om wat geld achter de hand te hebben. Bouw een buffer op zodat je bijvoorbeeld al een maand vooruit loopt en je al je kosten kunt betalen. Stel dat je een buffer hebt opgebouwd van een half jaar, dan heb je meer grip op je geldstroom. Betaalproblemen kun je dan opvangen omdat je een financiële buffer hebt. Je creëert meer zekerheid voor jezelf.

Zet bijvoorbeeld btw alvast apart zodat je jezelf niet rijker rekent dan je op dat moment bent. Is het moment aangebroken dat je btw-aangifte moet doen? Dan heb je het geld nog niet uitgegeven aan andere zaken en staat het nog te betalen bedrag netjes op je zakelijke betaalrekening.

6. Cashflow verbeteren

De volgende stap is je cashflow verbeteren, en dus zorgen voor een positieve geldstroom. Zo kom je niet voor verrassingen te staan Zorg in eerste instantie voor inkomsten. Laat je administratie niet verslonzen en verstuur facturen op tijd naar klanten of opdrachtgevers.

Om je kasstroom te verbeteren, draait het in feite allemaal om inkomsten die op tijd op je zakelijke bankrekening worden bijgeschreven. Je wilt immers meer inkomsten dan uitgaven zodat je cashflow positief uitvalt. Kortom: je wilt dat klanten facturen zo snel mogelijk betalen.

Klanten sneller laten betalen

Wat kun je doen om te zorgen dat klanten en opdrachtgevers op tijd betalen? Zorg in ieder geval voor een tijdige follow-up en stuur een herinnering voor de betaalachterstand. Maak betalen zo eenvoudig en makkelijk mogelijk voor klanten. Bijvoorbeeld door een digitale betaalmogelijkheid zoals iDeal aan te bieden of een betaallink te sturen.

Je kunt bijvoorbeeld ook een korting aanbieden en klanten aanmoedigen om de factuur nog sneller te betalen. Of je kunt zelfs je betaalsysteem aanpassen en een gedeelte van de factuur vooraf laten betalen.

Betalingen spreiden

Moet jij als ondernemer nog facturen betalen? Betaal dan op het juiste moment zodat je geldstroom nog steeds positief uitvalt. Zorg voor evenwicht in je cashflow. Betaal je facturen dus niet allemaal op hetzelfde moment als er daarna te weinig saldo overblijft.

Probeer te spreiden. De kunst is om je facturen op tijd te betalen maar tegelijkertijd het geldbedrag zo lang mogelijk op je rekening te laten staan. Zo behoud je sneller een positieve geldstroom.

Cashflow verbeteren met de juiste tools

Om je cashflow te verbeteren is inzicht het allerbelangrijkst. Het liefst wil je dagelijks inzicht in je cashflow hebben. Het is daarom allereerst essentieel dat je een zakelijke rekening opent. Daarmee zie je in één oogopslag wat je huidige saldo is, zonder dat je jouw privétransacties er eerst uit moet filteren. 

Daarnaast helpt een boekhoudprogramma je aan nog meer overzicht. Bij bepaalde boekhoudpakketten is het kasstroomoverzicht een standaardfeature. Bij andere pakketten maak je deze zelf, maar staat de informatie wel duidelijk in een overzicht. 

Ook kun je gebruik maken van de handige functionaliteiten van Rabo Inzicht. Hiermee worden al je transacties automatisch gecategoriseerd en kun je niet alleen terugblikken, maar ook vooruitkijken. Je kunt eenvoudig de inkomsten en uitgaven van je bedrijf monitoren en ziet in één oogopslag hoe de cashflow zich ontwikkelt. Zo kun je snel analyseren of je kosten moet besparen en in welke categorieën de kansen liggen om je kosten te verminderen.​

Betere cashflow met financiering

Je kunt je facturen ook laten voorfinancieren, met Factuur Financiering. Dat houdt in dat je het factuurbedrag voorgeschoten krijgt van de Rabobank, zodat je het geld direct beschikbaar hebt. Dit is dus een kortlopende lening, waar je rente voor betaalt. 

Een andere manier om je geld sneller te ontvangen is factoring. Daarbij draag je de factuur over aan een organisatie die deze niet alleen voorschiet, maar ook voor jou achter de factuur aangaat. Bij factoring draag je dus ook het debiteurenrisico over, bij Factuur Financiering ben je zelf nog verantwoordelijk voor de factuur. 

7. Cashflowbegroting opzetten

Om nog meer inzicht te krijgen in je geldstroom, kun je een cashflowbegroting opzetten. Je legt hierin vast hoeveel inkomsten en uitgaven je in een bepaalde periode verwacht. Vergeet niet alle kosten mee te nemen in je planning. Denk bijvoorbeeld ook aan btw, geplande investeringen en leningen.

Je weet ongeveer wanneer inkomsten binnenkomen, maar om verrassingen te voorkomen, kun je een extra reserve inbouwen door bijvoorbeeld de betaaltermijn voor jezelf te verlengen. Zo speel je op safe en weet je dat je op dat moment vrijwel zeker het geldbedrag op je bankrekening hebt staan.

Cashflowbegroting maken in 3 stappen

Je maakt een cashflowbegroting in 3 stappen. En dat doe je per kwartaal, maand of week.

 • Stap 1: Wat is het beginsaldo?
  Noteer wat je beginsaldo is op je bankrekening.
 • Stap 2: Voorspel je verwachte inkomsten en uitgaven
  Breng alle verwachte inkomsten en uitgaven in kaart. Zet btw bijvoorbeeld alvast apart.
 • Stap 3: Het eindsaldo
  Bereken je voorspelde eindsaldo per periode. Op deze manier weet je precies wat je te besteden hebt per maand of per kwartaal.

Meer weten over hoe je deze begroting maakt? Hij wordt ook wel de liquiditeitsbegroting genoemd. Lees hier alles over het opzetten van een liquiditeitsbegroting, inclusief voorbeeld en vier stappen. Deze begroting is onderdeel van je financiële plan

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, zonder vaste kosten

Betaal als zzp’er alleen wat je gebruikt.
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over cashflow

 • Wat is cashflow?
  Cashflow is of geldstroom is het verschil in geld dat je ontvangt en het geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode. Bijvoorbeeld in een jaar, kwartaal, maand of week. Je betaalt facturen waardoor er geld wordt afgeschreven en je ontvangt geld via inkomsten zodat er weer geld wordt bijgeschreven op je bankrekening. Het verschil daartussen is dus je cashflow.
 • Waarom is cashflow belangrijk?
  Je geldstroom, ook wel cashflow genoemd, is belangrijk simpelweg omdat je anders niet genoeg geld op je rekening hebt staan om je facturen op tijd te betalen. Je kunt namelijk een positieve of negatieve geldstroom hebben. Je wilt natuurlijk liever een positieve cashflow hebben waarbij er meer geld binnenkomt dan dat er uitgaat. Een negatieve geldstroom is een probleem wanneer je wel op tijd je vaste lasten moet betalen, want er is (nog) niet genoeg geld in kas. Lees hoe je de cashflow kunt berekenen.
 • Hoe bereken je de cashflow?
  Om je cashflow te verbeteren, draait het in feite allemaal om inkomsten die op tijd op je zakelijke betaalrekening worden bijgeschreven. Je wilt immers meer inkomsten dan uitgaven zodat je geldstroom positief uitvalt. Laat je administratie dus niet verslonzen en verstuur facturen op tijd naar klanten of opdrachtgevers. Zorg voor een follow-up en stuur een herinnering voor een eventuele betaalachterstand. Moet jij als ondernemer nog facturen betalen? Zorg voor evenwicht in je cashflow en probeer te spreiden.
 • Hoe verbeter je de cashflow?
  Om je cashflow te verbeteren, draait het in feite allemaal om inkomsten die op tijd op je zakelijke betaalrekening worden bijgeschreven. Je wilt immers meer inkomsten dan uitgaven zodat je geldstroom positief uitvalt. Laat je administratie dus niet verslonzen en verstuur facturen op tijd naar klanten of opdrachtgevers. Zorg voor een follow-up en stuur een herinnering voor een eventuele betaalachterstand. Moet jij als ondernemer nog facturen betalen? Zorg voor evenwicht in je cashflow en probeer te spreiden.

Meer over financiën

Meer over financiën
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten