Factuur Financiering: voorfinancieren van facturen

Bijgewerkt op 19 mei 2022
4 min  leestijd
1.204
factuur voorfinancieren

Als zzp'er of ondernemer kan het vervelend zijn als je lang moet wachten tot je facturen betaald worden. Je moet een periode zien te overbruggen na het leveren van je product of dienst. Soms is het dan fijn om het geld sneller op je rekening te hebben. Dat kan met Factuur Financiering.

Last van wanbetalers?

Als je een mooie opdracht hebt afgerond, of producten hebt verkocht, is het tijd om je factuur te sturen. Hoewel de meeste ondernemers en zzp'ers een betalingstermijn van 30 dagen hanteren, gaan hun klanten daar helaas regelmatig overheen.

Het kan dus maar zo gebeuren dat je 40, 50 of zelfs 60 dagen of langer moet wachten op je geld. Als je echt pech hebt, wordt je factuur helemaal niet betaald. Gelukkig komt het meestal niet zo ver.

Als je klanten (te) laat betalen, geeft dit problemen met je cashflow. Je hebt dan te weinig geld in kas om investeringen te doen, geld opzij te zetten voor de belasting, of om jezelf salaris uit te betalen. Factuur Financiering is speciaal voor zzp'ers en kleine mkb-bedrijven die minimaal 12 maanden bestaan en die niet willen wachten op langzaam betalende klanten.

Hoe werkt Factuur Financiering?

Factuur Financiering is een dienst van Rabobank waarbij je jouw factuur online kunt indienen. Rabobank schiet het bedrag vervolgens voor, zodat je direct beschikt over het geld. Dit is een kortlopende zakelijke lening waarbij je rente betaalt.

Je kunt Factuur Financiering inzetten voor facturen tussen de € 1.000 en € 100.000.

Je doet de aanvraag in vijf minuten, en hebt geen jaarcijfers nodig. Is je aanvraag akkoord? 24 uur na ondertekening staat het bedrag (met aftrek van de rente) al op je rekening.

Goed om te weten: je factuur mag maximaal tien dagen oud zijn. Oftewel, de factuur mag maximaal tien dagen geleden zijn verzonden aan je klant om een factuur financiering aan te vragen.

Wat kost Factuur Financiering?

Wanneer je gebruik maakt van Factuur Financiering, heb je het factuurbedrag razendsnel op je rekening staan. Hier staat tegenover dat je een rente betaalt van tussen de 1,2% en 3,5% van het bedrag op de factuur. De exacte hoogte van de rente is afhankelijk van de looptijd. Dit is hetzelfde als de betaaltermijn op je factuur (30, 60 of 90 dagen).

Je lost de lening in één keer af wanneer jouw klant heeft betaald. Dat doe je gewoon in je eigen Rabo-omgeving. Als je dit niet aan het einde van de looptijd doet, wordt het bedrag automatisch afgeboekt van je zakelijke rekening.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Wat is het verschil met factoring?

Factuur Financiering en factoring lijken op elkaar, toch is er een belangrijk verschil. Bij factoring verkoop je de factuur aan een factoringmaatschappij. Dat betekent dat zij verantwoordelijk worden voor het innen van de factuur. Bij Factuur Financiering blijf je hier zelf verantwoordelijk voor.

Doordat het risico voor de factoringmaatschappij hoger is, betaal je hier vaak een hogere rente voor. Deze ligt gemiddeld tussen de 3,5% en 6,5%.

Stappenplan: aanvragen Factuur Financiering

De aanvraag verloopt via Fundr, dit is een merk van Rabobank. Fundr maakt gebruik van de nieuwste technieken om snel te kunnen laten zien wat je kunt lenen, tegen welke rente. Er wordt gebruik gemaakt van openbare gegevens van de Kamer van Koophandel en CreditSafe, in combinatie met transactiegegevens die je zelf uploadt.

Volg deze stappen als je gebruik wilt maken van Fundr:

  1. Ga naar https://factuurfinanciering.fund-r.nl/
  2. Upload de factuur of facturen die je gefinancierd wilt hebben
  3. Geef inzicht in je recente transactiegegevens
  4. Bekijk het aanbod met de rente, past het bij wat je nu nodig hebt?
  5. Rond je online aanvraag af, binnen 24 uur wordt je aanvraag beoordeeld
  6. Aanvraag akkoord? Onderteken de overeenkomst en pandakte digitaal

Het is ook mogelijk om direct via boekhoudplatforms gebruik te maken van Factuur Financiering. Het aanvraagproces is dan geïntegreerd, zo kun je nog eenvoudiger financiering aanvragen.

Andere manieren van financiering

Factuur financiering is dus een manier om financiering op te halen, op een eenvoudige manier. Heb je meer geld nodig? Er zijn een aantal andere manieren om externe financiering te vinden.

  • Familie en bekenden
  • Particuliere investeerders, ook wel informal investors of business angels
  • Bankfinanciering, zoals rekening courant krediet of een zakelijke lening
  • Financial lease voor bedrijfsmiddelen
  • Crowdfunding

Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten