9 manieren om de start van je bedrijf te financieren in 2024

Bijgewerkt op 23 november 2023
5 min  leestijd
6.859
Auteur: Marieke Leijnen
Start bedrijf financieren

Financiering nodig? Vaak kun je daarvoor terecht bij de bank, maar er zijn ook andere mogelijkheden. In deze lijst vind je 9 opties om kapitaal te vinden voor je bedrijf in 2024.

In dit artikel zetten we 9 financieringsopties onder elkaar die relevant kunnen zijn als jij jouw bedrijf wil financieren in 2024. Wil je direct meer weten over één specifieke financieringsoptie? Klik dan één van de onderstaande links aan.

 1. Familie en bekenden
 2. Particuliere investeerders
 3. Een bankfinanciering
 4. Borgstellingskrediet
 5. Financial lease
 6. Durfkapitaal via venture capitalists en fondsen
 7. Crowdfunding
 8. Innovatiefinanciering
 9. Gestapelde financiering

1. Financieren via familie en bekenden

Voor startkapitaal aankloppen bij jouw ouders, vrienden en andere bekenden? Sommige ondernemers zijn hier wat huiverig voor. Maar als je onderling duidelijke afspraken maakt, kan jouw omgeving een goede opstap zijn naar een succesvolle start van jouw bedrijf.

Lenen bij familie en bekenden zonder ruzie

Daarin is het echter zéér belangrijk om afspraken vast te leggen. Denk aan specifieke aflossingstermijnen, -bedragen en rentevergoeding, bij voorkeur in een juridisch contract.

Win daarnaast op tijd financieel of juridisch advies in over de elementen waar je over twijfelt. Hiermee voorkom je later eventuele onduidelijkheden en discussies, bijvoorbeeld over wettelijke en fiscale aspecten.

2. Financieren via particuliere investeerders

Particuliere investeerders investeren een deel van hun eigen vermogen in een startende onderneming. In de zakenwereld worden ze ook wel angels genoemd. Vaak zijn het oud-ondernemers die naast kapitaal (geld) ook kennis en expertise meebrengen.

In ruil voor het riskeren van hun geld, behouden angels vaak het recht om toezicht te houden op de managementpraktijken van het bedrijf.

Je overtuigt een potentiële investeerder vaak met een korte pitch. Je moet je dus heel goed voorbereiden op zo'n verkoopgesprek.

3. Een bankfinanciering

De meeste ondernemers worden nog altijd gefinancierd door een zakelijke lening via een bank. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je eerst een ondernemingsplan schrijven. In dit bedrijfsplan laat je zien dat je in de huidige markt een kansrijk idee hebt.

4. Financiering via borgstellingskrediet (BMKB)

Een borgstellingskrediet is een zakelijke lening met steun van de Nederlandse Staat. Het borgstellingskrediet is een mogelijkheid voor gezonde MKB-bedrijven die weinig zekerheden kunnen inbrengen. Als je onvoldoende zekerheden kunt verstrekken, kan een borgstellingskrediet tóch zorgen voor de financiering van jouw plannen.

Tip: bekijk deze 10 subsidies en regelingen voor starters​.

Borgstellingskrediet voor de landbouw

De overheid ondersteunt innovatie en verduurzaming in de agrarische sector via een specifieke borgstellingskrediet voor de landbouw. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt deze boeren door garant te staan bij het afsluiten van een aanvullende lening.

Daarbij kun je denken aan een lening voor investeringen, waarmee de productiekosten worden verlaagd of het dierenwelzijn kan worden verbeterd.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

5. Financieren via financial lease

Het is voor de meeste startende ondernemers niet altijd even makkelijk om machines, apparatuur of vervoersmiddelen voor te financiëren. Een financial lease, een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat middel zelf het onderpand is, kan dan de ideale oplossing zijn.

Je betaalt een vast maandbedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. Bovendien zijn de bedrijfsmiddelen dan gewoon van jou, en dat biedt ook weer fiscale voordelen.

 • Je kunt het bedrijfsmiddel afschrijven.
 • De betaalde btw kun je terugvorderen.
 • De rente die je betaalt is aftrekbaar.
 • Je profiteert van investeringsaftrek

6. Durfkapitaal via venture capitalists of fondsen

Venture capitalists beheren zogenaamd ‘durfkapitaal’ van grote beleggers en/of geldschieters. Ze worden ook wel participatiemaatschappijen genoemd. Ze investeren het liefst in gevestigde ondernemers met een goed onderbouwd ondernemingsplan, maar ook in start-ups met veel potentie.

Meer informatie over participatiemaatschappijen vind je bij brancheorganisatie NVP.

Financiering via fondsen

Fondsen lijken op het eerste gezicht veel op participatiemaatschappijen, maar hebben over het algemeen een speciale doelstelling. Zo zijn er regionale fondsen, startersfondsen en fondsen voor innovatieve en duurzame initiatieven.

Meestal zijn fondsen met overheidssteun opgezet, maar ze financieren onder commerciële voorwaarden. Afhankelijk van het soort bedrijf en de branche waarin je opereert, kan de steun van een fonds jou net dat laatste zetje geven om uit te groeien tot de onderneming die jíj voor ogen hebt. 

7. Financiering via crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds populairdere manier om een bedrijf te financieren. Via online-platformen komen ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact.

Met een goede crowdfunding-campagne vergroot je direct de zichtbaarheid van jouw bedrijf.

8: Innovatiefinanciering

Ben je bezig met de technische ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst? Dan bestaat er een kans dat je gebruik kunt maken van bepaalde financieringsregelingen van de overheid, zoals de SEED Capital-regeling en Innovatiekrediet.

Het Innovatiekrediet is bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve ontwikkelprojecten met flinke technische risico’s en een uitstekend marktperspectief.

Rabo Innovatielening

Heb je als innovatieve bv nog geen bewezen resultaten of cash flow? Of ben je bezig met ontwikkelingen die bijdragen aan digitalisering of verduurzaming van de maatschappij? Voor díe innoverende ondernemers biedt de Rabobank een Rabo Innovatielening.

 • De eerste twee jaar hoef je geen aflossing te betalen. 
 • Je innovatie moet bijdragen aan de digitalisering, verduurzaming of vitalisering van de maatschappij.

9. Gestapelde financiering

Je hoeft natuurlijk niet per se te kiezen. Veel startende ondernemers mixen en matchen verschillende vormen van financiering. Dit heet gestapeld financieren. Je kunt bijvoorbeeld combinaties maken met:

 • Eigen kapitaal.
 • Financiering via de bank.
 • Crowdfunding.

Kan ik als zelfstandige personeel aannemen

Ga jij starten als ZZP'er?

Begin goed met je privé en zakelijke financiën gescheiden. Open nu de nieuwe Rabo ZZP Rekening zonder vaste kosten. 

Ontdek je voordeel

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten