De 7 vragen die een investeerder jou zeker gaat stellen

Bijgewerkt op 07 oktober 2024
7 min  leestijd
75.590
Auteur: Marieke Leijnen

Financiering nodig? Als startende ondernemer kan je vaak best wat kapitaal gebruiken. Of je nu naar een bank gaat of een andere financieringsmethode kiest, deze kritische vragen kun je verwachten. Bereid je goed voor!

Met een investeerder om tafel gaan is best spannend. Vaak zijn het zeer ervaren (ex-)ondernemers die precies weten wat nodig is om van een bedrijf een succes te maken. Je goed voorbereiden is dan ook belangrijk. We hebben de meestgestelde vragen voor je verzameld.

Scroll verder om te beginnen met de eerste vraag, of klik meteen door naar de vraag die jou het meest interesseert.

  1. Wat houdt jouw startup of project in?
  2. Hoeveel kapitaal heb je minimaal nodig om te kunnen starten?
  3. Waaraan ga je dit bedrag besteden?
  4. Hoe gaat jouw product of dienst de markt veranderen?
  5. Wat is je meerwaarde ten opzichte van je concurrenten?
  6. Wanneer verwacht je break-even te zullen draaien?
  7. Hoe ga je je product of dienst promoten?

Vraag 1: wat houdt jouw startup of project in?

Negen van de tien keer zal dit de openingsvraag zijn van het gesprek. Dit is dan ook hét startsein om jouw zorgvuldig voorbereide 'elevator pitch' te geven. Wat ga je doen, hoe ze dat gaan bereiken en waarom dit idee zal aanslaan bij je belangrijkste doelgroep?

Blijf bij de kern en vermoei je investeerder niet met technische details, dat komt later wel. Het is in deze fase belangrijker dat je de aandacht van je gesprekspartner 'pakt' en dat hij of zij meer wil weten van jouw plannen.

Vraag 2: hoeveel kapitaal heb je minimaal nodig om te kunnen starten?

Dit is misschien wel de meest belangrijke vraag om te beantwoorden: hoe veel geld heb je nodig om van start te kunnen gaan? Eigenlijk kun je daar in de meeste gevallen een stille vervolgvraag aan toevoegen: "En zou je ook met minder toe kunnen?"

De belangrijkste reden dat potentiële investeerders dit willen weten, is dat zij zo een beter beeld krijgen van hoe reëel jij de kansen van jouw onderneming zelf inschat. Én of je over een goed 'Plan B' beschikt om eventuele (financiële) tegenslagen te kunnen opvangen.

Vraag 3: waaraan ga je dit bedrag besteden?

In tegenstelling tot bij de eerste vraag is het hier juist wél belangrijk dat je heel precies vertelt wat je met het geïnvesteerde kapitaal van plan bent. Met een vaag antwoord over dat je met dit geld de start of doorgroeifase van jouw onderneming wilt realiseren, zal de investeerder vaak geen genoegen nemen.

Het is daarom belangrijk dat je hier zo exact mogelijk omschrijft welk bedrag je waaraan wilt gaan besteden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Financiering

Startkapitaal nodig?

Er zijn diverse manieren om aan startkapitaal te komen. Welke vorm past bij jou? Rabobank heeft de verschillende financieringsvormen voor je in kaart gebracht.

Bekijk de oplossingen

Vraag 4: hoe gaat jouw product of dienst de markt veranderen?

Investeerders beseffen heus wel dat je als startende ondernemer geen glazen bol hebt. Toch zien zij graag dat je hebt nagedacht over de mogelijke invloed die jij met jouw product/dienst kunt gaan uitoefenen op de markt. Wat voor impact ga jij maken met je onderneming?

Dit is een goed moment voor een wat meer persoonlijke invalshoek. Beschrijf de situatie van een klant voor en nadat hij jouw product of dienst heeft aangeschaft en illustreer hoe dit de werk- of leefsituatie van deze persoon heeft beïnvloed. Zo kan je investeerder goed inschatten in hoeverre je onderneming ècht een verschil maakt.

Geef sprekende voorbeelden

Stel, je wilt met jouw onderneming voordeligere energievoorzieningen aanbieden. Dan kun je het voorbeeld geven van hoeveel geld een trouwe klant in vijf jaar tijd heeft kunnen besparen op energierekeningen.

Leg de nadruk hier dus liever niet op jouw succes, maar richt je voornamelijk op het belang voor de klant.

Tip: vraag user testimonials op van tevreden klanten.

Vraag 5: wat is je meerwaarde ten opzichte van jouw concurrenten?

Uit het antwoord op deze vraag moet blijken dat je de markt en sector waarin je een product of dienst wilt lanceren uitvoerig hebt onderzocht. Concurrenten (groot of klein) zijn er altijd, dit betekent niet dat jij geen kapitaal verdient.

Zorg dat je met overtuiging kunt zeggen waarom klanten het product straks bij jou zullen kopen en de (gevestigde) concurrent voortaan links laten liggen. Dit laat je zien dat je een concrete strategie hebt gevonden om de concurrentie succesvol af te troeven.

Vraag 6: wanneer verwacht je 'break even' te zullen draaien?

Of wat een investeerder eigenlijk hiermee bedoelt: "Hoe profiteer ik van deze investering?" Het gaat hier meestal natuurlijk niet om een liefdadigheidsproject: uiteindelijk willen investeerders natuurlijk zelf ook geld verdienen aan de investering in jouw startup of project.

Hoe hoog deze opbrengst zal zijn, hangt af van uiteenlopende ontwikkelingen en situaties. Jouw startup kan in één klap enorm succesvol worden of er juist jaren over doen om de gestelde doelen te bereiken.

Break even wil zeggen dat je genoeg verdient om je kosten te dekken, maar nog geen winst draait.

Maak je schattingen visueel

Een realistische inschatting maken is best moeilijk. Toch kan het helpen om je ideeën visueel te maken met diagrammen en grafieken. Zo laat je in ieder geval zien dat je goed over alle mogelijke scenario's (en de financiële consequenties) hebt nagedacht.

Vraag 7: hoe ga je het product of de dienst promoten?

De reden dat een investeerder jou die vraag stelt, is omdat hij wil weten of je belang hecht aan een goede marketingstrategie en of je al hebt nagedacht hoe je dat bij jouw bedrijf wilt gaan aanpakken.

Veel investeerders willen graag horen of je jouw product of dienst onder de aandacht gaat brengen via traditionele methoden (zoals het plaatsen van advertenties) of ook nieuwere technieken wilt gaan toepassen.

Denk ook aan de inzet van contentmarketing (het verspreiden van relevante en waardevolle content) en social media. 

Schat de kosten in

Hoeveel geld wil je uitgeven? Maak hier ook een inschatting van. Sta wel open voor eventuele suggesties van de investeerder, zeker als deze bekend is met het type product of dienst en de markt.

Wellicht schat jij de kosten wel veel te laag (of juist te hoog) in. Hoe eerder in het proces je hierop kunt bijsturen, hoe beter. Op zoek naar meer informatie? Bekijk dan in onderstaand filmpje de 5 tips van 'PitchQueen' Nathalie Mangelaars: 

Investeerders vinden: hoe doe je dat?

Veel ondernemers vragen zich af, hoe kan ik investeerders vinden voor mijn bedrijf? Er zijn tegenwoordig gelukkig veel verschillende mogelijkheden. Wanneer je verschillende varianten combineert, heet dit 'gestapelde financiering'. Als je hiervoor kiest, ben je minder afhankelijk van één partij.

Dit zijn een drietal populaire manieren om investeerders te vinden:

  • Klop aan bij de bank
    Jazeker, het is tegenwoordig nog steeds mogelijk om een investering te krijgen bij een bank. Je doet de aanvraag eerst online, deze wordt beoordeeld, waarna je in veel gevallen een persoonlijk gesprek krijgt. Je kunt als startende ondernemer bij de bank aankloppen voor een zakelijke lening, rekening courant krediet en financial lease.
  • Benader een informal investor
    Je kunt ook kiezen voor particuliere investeerders, die noemen we ook wel business angels. Deze investeerders willen vaak ook betrokken worden bij de bedrijfsvoering van je onderneming, om je zo goed mogelijk op weg te helpen. Je vindt informal investors vaak via via, probeer je netwerk dus zoveel mogelijk uit te breiden, bijvoorbeeld door naar netwerkborrels en evenementen te gaan.
  • Ga voor crowdfunding
    Crowdfunding is een bijzondere vorm van financiering waarbij je kleinere bedragen ophaalt bij het grote publiek. In totaal kun je op deze manier veel geld bij elkaar krijgen. Crowdfunding vindt meestal plaats op platforms als Kickstarter en Symbid. Lees meer over crowdfunding.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten