Foodtruck beginnen: dit zijn de 8 stappen

Bijgewerkt op 02 augustus 2023
10 min  leestijd
5.161
Auteur: Redactie
Foto van een klant die bij een foodtruck een bestelling afrekent bij een mobiele pinautomaat

Foodtrucks zijn razend populair, je ziet ze steeds vaker op straat en op festivals. Wil jij zelf een foodtruck beginnen? Wij zetten de 8 belangrijkste stappen op een rij. 

In dit artikel zetten we de tien belangrijkste aandachtspunten uiteen voor ondernemers die hun eigen foodtruck willen beginnen. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van deze links:

 1. Schrijf je in bij de KvK
 2. Vind het gat in de markt
 3. Schrijf een ondernemingsplan
 4. Schrijf een marketingplan
 5. Kosten van een foodtruck
 6. Compliance en verzekeringen
 7. Administratie opzetten
 8. De juiste locatie vinden 

1. Schrijf je in bij de KvK

Iedere onderneming in Nederland begint bij een KvK-inschrijving. Je moet je altijd eerst inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat geldt voor íedere ondernemer in íedere branche, dus ook wanneer je een foodtruck wil beginnen.

Je inschrijving in het Handelsregister wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt dan een btw-identificatienummer voor de communicatie naar je klanten en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.

2. Vind het gat in de markt

Het aantal foodtrucks in Nederland is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Nederland telt naar schatting zo'n 2.500 foodtrucks, zo'n 1.300 meer dan in 2017: een toename van 110%. Het is daarom belangrijk dat je met voor jouw foodtruck een gat in de markt vindt, waarmee je je onderscheidt van de concurrentie. 

Of je nu Indonesische gerechten aanbiedt volgens grootmoeders recept of biologische Duitse currywürst serveert: zorg ervoor dat jouw concept onderscheidend is. Combineer verschillende keukens in een fusion-concept, of werk met lokaal geproduceerd voedsel. 

Bewaak de (voedsel)kwaliteit

Als je het ultieme concept voor jouw foodtruck hebt gevonden, is het vervolgens belangrijk dat je een bepaalde kwaliteit neerzet. Een hobbykok kan doorgaans thuis wel goed koken, maar een foodtruck vergt de mentaliteit van een professionele chef.

Bewaak de kwaliteit. De eerste burger die je verkoopt zal prima zijn, maar drie uur later moet dat ook gelden voor nummer 148.

Met een lange rij wachtenden ligt het gevaar op de loer dat je bestellingen gaat afraffelen. Dat werkt uiteindelijk niet in je voordeel. Klanten komen niet meer terug als de kwaliteit tegenvalt, hoe kort de wachtrij ook is.

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

Download gratis voorbeeld

3. Schrijf een ondernemingsplan

Het beschrijven van joúw gat in de markt maakt deel uit van het ondernemingsplan. In dit document maak je jouw plannen concreet en breng je de kansen en obstakels in kaart. Een ondernemingsplan voor de horeca heeft extra aandachtspunten ten opzichte van een 'regulier' businessplan, dus daar moet je rekening mee houden.

Naast gebruikelijke zaken, zoals de doelstelling, je toegevoegde waarde en de reden waarom je juist nú een bedrijf start, moet je een uitgebreid marketingplan en een financieel plan opstellen.

Onderdelen marketingplan

Door het schrijven van een goed marketingplan krijg je beter zicht op de zakelijke kansen en de haalbaarheid van de doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming een vliegende start geven. Het marketingplan dient in feite als een overkoepelende strategie, die uit verschillende onderdelen bestaat om die strategie te onderbouwen.

Maak een financieel plan

Heb jij startkapitaal van externe financiers nodig om van jouw foodtruck-droom werkelijkheid te maken? Dan is het belangrijk om te realiseren dat je zonder een goed financieel plan bijna nooit in aanmerking komt voor een gesprek bij de bank.

Voordat een partij geld in je onderneming zal investeren, wil deze ongetwijfeld weten om wat voor horecabedrijf het gaat, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat je strategie is en hoe groot de kans van slagen is van jouw onderneming.

Breng de kosten van je foodtruck in kaart

Laat zien hoe je de aankopen wil financieren die komen kijken bij het verwezenlijken van je plan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kosten:

 1. Aanschaf van de foodtruck
 2. Brandstof
 3. Inventaris, kookartikelen en ingrediënten 
 4. Stallingskosten
 5. Verzekeringen
 6. Elektriciteit
 7. Vergunningen
 8. Onderhoud

De omzet kan ook tegenvallen, dus houd altijd een buffer achter. Als de oven kapotgaat, moet je een nieuwe kunnen kopen. Beschrijf bij de aanvraag van vreemd vermogen (een lening bijvoorbeeld) duidelijk wat je te bieden hebt aan investeerders. Hoe en wanneer ga jij geldschieters terugbetalen?

Soorten begrotingen

Het financiële plan is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. Je wil natuurlijk weten of je je zakelijke plannen kunt uitvoeren zonder verlies te lijden. Om een volledig overzicht te krijgen over jouw situatie als ondernemer, is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende soorten begrotingen.

Denk bijvoorbeeld aan een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en een begroting voor privé-uitgaven. 

In onze gratis voorbeeld ondernemingsplannen staan ook alle begrotingen uitgelegd. Download ze hier gratis!

4. Schrijf een marketingplan voor je foodtruck: 6 P's

Naast het financiële plan mag ook een marketingplan niet ontbreken in je ondernemingsplan. Onderdeel hiervan is de marketingmix die bestaat uit de vier P’s: Prijs, Product, Plaats en Promotie. 

Maar daar komen in de horecabranche ook nog 'Personeel' en 'Presentatie' bij. Je personeel is immers het visitekaartje van je bedrijf, en de presentatie van je voedsel draagt bij aan de klantbeleving. 6 P's, dus. 

Een van de belangrijkste onderdelen van je marketingplan is het in kaart brengen van de concurrentie. Maak een concurrentieanalyse om inzicht te krijgen in de huidige markt. Omschrijf iedere concurrent kort en geef aan wat jij anders gaat doen. Hierbij kun je denken aan:

 • Het werken met unieke producten;
 • Het bieden van een scherpere prijs of betere service;
 • Werken op een aantrekkelijke locatie.
  Image
  Foodtruck aan het strand

  5. Kosten van een foodtruck

  Ga jij een foodtruck aanschaffen? Dan sta je direct voor een aantal belangrijke vragen. Ga je voor een nieuwe of een tweedehands exemplaar? Ga je een truck zélf ombouwen, of koop je een kant-en-klare wagen? 

  Tweedehands foodtrucks koop je het beste via Marktplaats of AutoScout24. Een andere optie is dat je jouw truck koopt en importeert uit hét truckland van de wereld: de Verenigde Staten. Amerika heeft veruit de grootste foodtruckmarkt en ook de meeste tweedehandskeuze. Je moet vervolgens wel wat tijd en moeite doen om alle import- en exportfacetten te regelen en de truck aan te passen naar Europese normen. 

  Aanschaf van een foodtruck

  Prijzen variëren natuurlijk enorm. Reken voor een tweedehands busje in ieder geval een bedrag van tussen de € 3.000 tot € 20.000 euro. Vervolgens Voor een nieuwe foodtruck ligt dat bedrag uiteraard een stuk hoger. Wil je bijvoorbeeld alleen een mini-trailer, dan ben je rond de € 5.000 kwijt voor een nieuwe. Ga je voor een nieuwe truck? Reken dan op een aanschafprijs van 

  Vervolgens moet je jouw foodtruck uitrusten met een volledige keuken én een herkenbaar uiterlijk. Denk aan een koelkast, een oven, een friteuse en alle andere keukengerei. Hiervoor moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 10.000 en € 40.000. 

  Betaalmethoden voor jouw foodtruck

  Weet je al welke betaalmethoden je jouw klanten wil aanbieden? Naast contant geld kun je klanten laten betalen met creditcard, pinnen (met of zonder smartphone), contactloos betalen of betalen met een QR-code.

  Rabo SmartPin voor horecaondernemers

  Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een mobiele betaalautomaat. Zo kunnen jouw klanten veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld.

  6. Compliance en verzekeringen

  Voordat je de eerste klanten kunt bedienen, moeten alle vergunningen en papieren in orde zijn. Een foodtruck valt wettelijk gezien onder de horeca en in deze branche gelden veel regels om rekening mee te houden.

  Horecaondernemers moeten zich houden aan de hygiënecode van de Nederlandse horeca en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert hierop. Voor bepaalde producten, waaronder rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden nog strengere regels. Als je alcohol wilt verkopen, ben je verplicht om je aan de Alcoholwet te houden en om de cursus Sociale Hygiëne te volgen.

  Vergunning voor foodtrucks

  Er zijn nog allerlei andere zaken die je op orde moet hebben, zoals het regelen van vergunningen voor de truck. Ook moet je aan de regels voor brandveiligheid voldoen. Zorg dus dat je een blusdeken en brandblusser hebt.

  Veel standplaatsen kennen andere regels, want deze worden door de gemeente bepaald. Controleer daarom altijd vooraf welke vergunningen je nodig hebt voor een specifieke locatie. Bijvoorbeeld een standplaatsvergunning en een evenementenvergunning zijn door veel gemeentes verplicht gesteld.

  Verzekeringen voor foodtrucks

  Als je een foodtruck begint, dan heb je een horecaonderneming. Er zijn risico's verbonden aan het starten van een onderneming. Gelukkig kun je bepaalde risico's afdekken door verzekeringen af te sluiten. Welke verzekeringen kun je het best afsluiten als je een foodtruck begint? Denk bijvoorbeeld aan:

  7. Administratie opzetten

  Als horecaondernemer is het natuurlijk ook belangrijk om je administratie op te zetten. Uiteindelijk wil je geld verdienen en door een overzichtelijke administratie heb je altijd inzicht in je financiële situatie. Je kunt dit zelf doen, bijvoorbeeld met behulp van een slim boekhoudpakket, maar je kunt je boekhouding ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

  Ook wanneer je je boekhouding uitbesteedt, is het belangrijk om de basis van je financiën wel te snappen. De basis leer je in de gratis whitepaper 'Administratie voor starters'. Daarnaast is wenselijk om een zakelijke rekening te openen, zodat je zakelijke en privé financiën zijn gescheiden. 

  Wil je weten welke risico's jouw branchegenoten vaak verzekeren? In dit artikel lees je er meer over.

  8. Met de foodtruck op de juiste locatie

  Tenslotte is het belangrijk om na te gaan wáár je allemaal wilt staan met je foodtruck. Veel roodtrucks bieden hun diensten bijvoorbeeld aan voor zakelijke evenementen, bruiloften en feesten. Beurzen en festivals zijn een andere belangrijke belangrijke locatie voor roodtrucks. .  

  Ga via Google op zoek naar festivals bij jou in de buurt. In de meeste gevallen moet je een standplaats huren, net zoals op de markt. 

  Heb je een standplaatsvergunning afgesloten? Dan mag je je foodtruck op een openbare weg parkeren. Wellicht is een plekje net buiten een festivalterrein de beste optie. Zo speel je bijvoorbeeld in op de stromen bezoekers die van en naar het festival lopen.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Open je rekening voor jouw horecabedrijf online of in de app in 5 minuten

  1e halfjaar € 0,00

  Meest gestelde vragen over een foodtruck beginnen:

  • Wat heb je nodig om een foodtruck te beginnen?
   Een foodtruck starten lijkt misschien eenvoudig, maar je hebt best wel wat nodig voor je culinaire droom. Denk aan een geschikte foodtruck, inventaris, kookartikelen, elektriciteit, brandstof en verzekeringen. En daarnaast heb je natuurlijk inkoopkosten voor het eten.
  • Hoeveel kost het om een foodtruck te beginnen?
   Dat is lastig te zeggen. De kosten zijn onder andere afhankelijk van je wensen. Koop je een dure foodtruck van € 98.000 of ben je tevreden met een basic exemplaar van € 5.000? Hetzelfde geldt voor de aanschaf van spullen en kookapparatuur: hoeveel kosten wil je maken? Met een financieel plan zet je deze kosten op een rij en kun je onderbouwde keuzes maken.
  • Welke verzekeringen heb je nodig voor een foodtruck?
   Wanneer je begint met een foodtruck heb je verschillende verzekeringen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering, een algemene aansprakelijkheidsverzekering, een verzekering commercieel voertuig, rechtsbijstandverzekering en een compensatieverzekering. Bekijk welke risico's jouw branchegenoten verzekeren!

  Meer over bedrijfsplan

  Meer over bedrijfsplan
  Ondernemingsplan

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

  Sluiten