marieke

5 begrotingen van het financieel plan

Een eigen bedrijf start je meestal niet vanuit puur idealistische overwegingen: je wilt met jouw business natuurlijk ooit ook een goede boterham kunnen verdienen. Omdat geen starter of investeerder over een glazen bol beschikt, moet je de slagingskans van de (toekomstige) onderneming onderzoeken. Het opstellen van een financieel plan geeft je meer inzicht in de potentiële winstmogelijkheden en risico's. 

Deel 1: de investeringsbegroting

Dat het starten van een bedrijf in meer of mindere mate geld gaat kosten, hoeven wij je waarschijnlijk niet uit te leggen. Het is echter wel van belang dat je de investeringen die van belang zijn voor het opzetten van de onderneming kunt scheiden van andere kosten. Een investeringsbegroting helpt bij het in kaart brengen van het geldbedrag dat je minimaal nodig hebt om goed van start te kunnen gaan.

De investeringsbegroting is onderverdeeld in vaste en vlottende activa. Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar deel uitmaken van een bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan computerapparatuur, bedrijfsauto's, inventaris etc.

Met vlottende activa doelen we doorgaans op bedrijfsmiddelen die korter dan een jaar in een bedrijf aanwezig zijn, zoals voorraden of liquide middelen. Lees meer over vaste en vlottende activa in het artikel  Een balans opstellen doe je zo.

Deel 2: de financieringsbegroting

In de financieringsbegroting licht je toel hoe je de benodigde investeringen uit het investeringsplan denkt te kunnen financieren. Dit kan zowel met eigen (het gedeelte dat je zelf financiert) als vreemd vermogen (het investeringsdeel dat banken of andere zakelijke financiers investeren in je onderneming).

Vervolgens bereken je de verhouding van jouw eigen vermogen ten opzichte van het totaal benodigde vermogen, oftewel de solvabiliteit. Op deze manier krijg je een steeds concreter beeld van jouw toekomstige onderneming en in hoeverre dit bedrijf straks aan het aflossen van eventuele schulden op de lange termijn kan voldoen.

Overigens gaan de meeste financiële instellingen er min of meer vanuit dat startende ondernemers bereid zijn een deel van hun eigen vermogen in te brengen (ga daarbij uit van zo'n twintig procent). 

Deel 3: de exploitatiebegroting

Wil jij straks goed kunnen beredeneren of je hoofdzakelijk winst of verlies aan het maken bent? Dat inzicht kun je krijgen door een zogenoemde exploitatiebegroting op te stellen, waarbij je de verwachte omzet en kosten op overzichtelijke wijze onder elkaar zet.

Je ziet dan in een oogopslag hoeveel omzet moet worden gedraaid om quitte te spelen of winstgevend te worden (en blijven).

Het eerste wat je moet doen, is het bedrag bepalen dat je verwacht te zullen omzetten. Daarna bereken je de brutowinst (door de inkoopkosten van de omzet af te trekken), waarna je alle zakelijke kosten bij elkaar optelt, waaronder verzekerings-, personeels- en telefoonkosten.

Daarna is het zaak om dit bedrag te verminderen met eventuele belastingen die jenog moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomstenbelasting (in het geval van een eenmanszaak of VOF). 

Deel 4: de liquiditeitsbegroting

Met een liquiditeitsbegroting houd je overzicht in hoeveel geld je maandelijks ontvangt en uitgeeft. Zo kun je na verloop van tijd beter inschatten welke maanden het meest geschikt zijn voor het doen van nieuwe investeringen en daarnaast een zekere financiële reserve opbouwen, zodat je bij onverwachte tegenslagen niet snel voor verrassingen komt te staan.

Mocht je ook personeel in dienst nemen, kun je zo bijvoorbeeld ook beter rekening houden met het uitkeren van vakantiegeld.

Bij het opstellen van een liquiditeitsbegroting begin je met het bepalen van jouw beginsaldo (de eerste dag van het jaar). Vervolgens moet je op een rijtje zetten welke inkomsten en uitgaven je iedere maand verwacht.

Bepaal daarna of je in bepaalde maanden te maken hebt gehad met een overschot of tekort. Pas tot slot de begroting hierop aan, zodat je deze eerdere tekorten snel kunt wegwerken. 

Deel 5: De begroting privé-uitgaven

Uiteraard is het voor een startende ondernemer ook erg belangrijk om goed overzicht te houden over zijn of haar privé-uitgaven. Zo weet je welk privé-inkomen je straks minimaal moet overhouden om rond te kunnen komen en het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar te brengen.

Zorg daarnaast ervoor dat je voor de belasting het zakelijke betalingsverkeer strikt gescheiden houdt van jouw privé-inkomsten en -uitgaven. Om deze reden is het openen van een zakelijke rekening in de meeste gevallen dus geen overbodige luxe. 

Tip! Gratis PDF: ondernemingsplan in 10 stappen
Vind je het lastig om jouw idee goed op papier te krijgen? In deze gratis whitepaper (PDF) leggen wij uit hoe je in 10 stappen een goed (financieel) plan maakt. Zo ga je goed voorbereid van start met je bedrijf. 

Ook interessant voor jou

Hoe beoordeelt de Rabobank een financieringsaanvraag?
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
Geld lenen bij familie: wat zijn de haken en ogen?
Verdienmodel opstellen: zo zit dat
Zo maak je een ijzersterk financieel plan

Bijgewerkt op: 15-11-2016 Gepubliceerd op:
08-05-2014

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Blink uit met je plan

IJzersterk financieel plan

Met de tips van deze expert maak je met jouw financiële overzicht straks écht indruk op je bank of investeerder.

Bekijk de tips

Ondernemende vrouwen
Vrouw promoblok - 3

Wist jij dat een op de drie Nederlandse ondernemers een vrouw is? Hier vind je een overzicht van artikelen en interviews met vrouwelijke ondernemers.

Alles over vrouwelijke ondernemers

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.