Een webshop beginnen: wat heb je nodig?

Checklist: een eigen webshop in 9 stappen

Wil je een eigen winkel beginnen? Denk dan ook aan een webshop in plaats van een fysieke winkel. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van deze twee.

1. Ondernemingsplan/marktonderzoek

Waar, wanneer en hoe je ook een bedrijf opstart: het schrijven van een ondernemingsplan is een absolute must. Met een bedrijfsplan breng je immers in kaart:

  • Welke producten je online wilt gaan verkopen.
  • Waarom dit een goed idee is.
  • Hoe en in welk tijdsbestek je denkt winst te gaan maken.
  • Hoe het met de markt staat (marktonderzoek).

2. Bedrijfsnaam

Het bedenken van een bedrijfsnaam voor je onderneming en/of webshop is leuk, maar ook minder makkelijk dan je misschien denkt. Misschien heb je vanaf het eerste begin al iets leuks in gedachten, maar blijkt deze titel niet meer beschikbaar te zijn.

Het selecteren van de juiste bedrijfsnaam is van groot belang. Zowel de naam als het bijbehorende logo moet herkenbaar zijn voor klanten en bij voorkeur overeenkomen met de naam en url van de webshop.

Hoewel ondernemers in principe vrij zijn om een naam te kiezen die ze zelf kiezen, zijn aan het vastleggen van een bedrijfsnaam wel enige voorwaarden verbonden.

3. Website/betaalsysteem

Het bouwen van een website kun je op verschillende manieren doen. Er zijn talloze programma's beschikbaar waarmee je zelf relatief snel een site in elkaar zet, zonder dat je hier al te technisch voor hoeft te zijn.

Ben je niet zo handig, dan is het zeker aan te raden hiervoor een professioneel bureau in te schakelen. Het uitbesteden kost dan wel veel meer geld dan wanneer je het zelf doet, maar zal je uiteindelijk minder kopzorgen opleveren.

Maak duidelijke afspraken met de bouwer over het cms, de bijbehorende handleiding (je moet wel zelf de content op de website kunnen aanpassen) en eventuele toekomstige kosten.

4. Betaalmethoden

De ene klant is de andere niet. Dat is het geval bij een fysieke winkel, maar ook zeker bij webshops. Sommige mensen betalen graag 'ouderwets' per acceptgiro, terwijl anderen eerder de voorkeur geven aan betaling per creditcard, iDeal of AfterPay.

Als webshopeigenaar is het jouw taak om ervoor te zorgen dat er voor je klanten diverse betaalmethoden mogelijk zijn.

5. Hosting van de website

Met het (laten) bouwen van een goede website bent je er nog niet. Om te zorgen dat de webwinkel en bijbehorende domeinnaam ook daadwerkelijk bereikbaar wordt voor de online klant, moet je site op een server staan.

Verreweg de meeste mensen besteden dit uit aan een hostingprovider. Dit kan handig zijn, maar is niet verplicht. Zorg in ieder geval dat je altijd over voldoende capaciteit beschikt om een dagelijkse stroom bezoekers aan te kunnen. 

6. Webwinkel startklaar maken

Iedere website, dus ook een webshop, bestaat inhoudelijk gezien uit tekst en beeld (content). Gebruiksvriendelijkheid - waaronder vindbaarheid van de producten - is hiervan een van de belangrijkste aspecten.

Je wilt uiteraard voorkomen dat potentiële klanten de weg niet kunnen vinden op de website. Ze kunnen dan gefrustreerd wegklikken om vervolgens bij de concurrent hun heil te zoeken.

Daarnaast zien automatisch afspelende filmpjes er misschien erg mooi uit, maar duurt het bij bezoekers met een tragere internetverbinding vrij lang om deze afbeeldingen te laden.

Bij een webshop geldt echt 'less is more'. Een simpel ogende webshop waar producten snel worden gevonden zal in veel gevallen beter gewaardeerd worden dan een 'flashy' site die steeds vastloopt. 

7. Prijsstrategie

Het bepalen van de juiste prijsstrategie heeft nogal wat voeten in de aarde. Vooral op internet, waar de concurrentie misschien nog wel groter is dan in de fysieke wereld. Om jezelf te onderscheiden van de rest is het dus van groot belang om voor een juiste prijs/kwaliteitsverhouding te kiezen.

Stunten met prijzen is misschien verleidelijk voor een startende webshopondernemer, maar houd er wel rekening mee dat klanten je in dat geval ook echt als prijsvechter zullen gaan beschouwen. De prijzen later alsnog (fors) omhoog gooien is dan uit den boze.

Zoek het verschil eerder in de kwaliteit of speciale herkomst van de producten die je aanbiedt. Als je iets speciaals in huis hebt waarnaar de klant op zoek is, is hij in veel gevallen bereid daarvoor te betalen.

8. Aankoopovereenkomst opstellen

Aan het online verkopen van producten zijn belangrijke voorwaarden verbonden. Zo moet je er rekening mee houden dat het bestelproces aan alle regels voldoet.

Het versturen van de orderbevestiging mag niet vergeten worden en er mogen voor de klant geen onduidelijkheden bestaan over de vervolgprocedure. Denk hierbij aan hoeveel dagen het duurt voor het product wordt bezorgd, op welke termijn de klant het gekochte product kan retourneren, de garantieregeling etc.

9. Klachten

Je kunt er nog zo bovenop zitten, maar het kan wel eens voorkomen dat er iets mis gaat bij de afhandeling van een bestelling of levering van een product. Je krijgt dan te maken met een ontevreden klant.

Het afhandelen van klachten is dan ook iets waar je op voorbereid moet zijn. Als webwinkelondernemer ben je vaak de eerste contactpersoon die met ontevreden klanten te maken krijgt.

Probeer klachten altijd snel en zo goed mogelijk af te handelen, want in de huidige wereld van social media heeft je bedrijf sneller negatieve publiciteit te pakken dan je denkt. Daarentegen kan het snel en goed oplossen van eventuele probleem je evenveel lof opleveren op platforms als Twitter en Facebook.

Zeker weten dat je goed voorbereid van start gaat met uw webshop? Check dan ook het hele thema Webwinkels.

Bijgewerkt op: 25-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x11
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo'n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2020 bijna 50.000! (bron: CBS) Ben jij de volgende?

Een webshop beginnen: wat heb je nodig?
Een webshop beginnen: wat heb je nodig?

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een webshop starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Ook als internetondernemer krijg je te maken met (overheids)regels en is goed voorbereiden essentieel voor een succesvolle start van je webshop. Zo moet je onder meer denken aan:

  1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
  2. Het (laten) bouwen van een goede website
  3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: zo maak je van jouw webwinkel een succes.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.