Maak een eigen website in 7 stappen

Maak een eigen website in 7 stappen

Een zakelijke website is onmisbaar voor elke startende ondernemer. Idealiter huur je hiervoor natuurlijk een professioneel bureau in. Wie zelf aan de slag wil, kan ook prima zelfstandig een (simpele) bedrijfssite maken.

Stap 1: de voorbereiding van een zakelijke website

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is simpel: wat wil je precies bereiken met je website? 

Gaat het vooral om het creëren van een online platform waarmee je de vindbaarheid en naamsbekendheid wilt vergroten? Of ga je er ook een webshop aan koppelen om jouw producten en diensten aan te bieden?

Denk er ook goed over na wat voor informatie je op je website wilt en hoe je de pagina's wilt indelen. Zet die plannen en wensen op papier, dan ben je goed voorbereid voor de volgende stap: het kiezen van een goede domeinnaam.

Stap 2: een domeinnaam voor je website

De domeinnaam, ook wel internetadres of url genoemd, is een belangrijk onderdeel van een website.

Probeer hierin als het kan jouw bedrijfsnaam en vak te verwerken, Dit komt de online vindbaarheid in zoekmachines ten goede komt en zal klanten ook sneller zal aanspreken.

Stel: je bent hovenier en plaatst op de site een blog waarin je tips geeft over het winterklaar maken van de tuin. Een url als 'www.hovenier.nl/zo-maakt-u-uw-tuin-winterklaar' zegt een potentiële bezoeker waarschijnlijk meer dan 'www.firmabruinsma.nl/zo-maakt-u-uw-tuin-winterklaar'.

Kies je voor .nl, .com of een andere extensie?

Tot slot moet je nadenken over de extensie: ga je voor een .nl-adres, of is een andere extensie meer van toepassing? Zo bestaan er ook .net, .org en sinds kort zelfs .amsterdam. 

Als je verwacht (in de toekomst) ook internationaal te gaan ondernemen, is het verstandig ook meteen een .com- of .eu-adres te registreren. Is dat niet zo, dan is een .nl-extensie geschikter.

Stap 3: het registreren van de domeinnaam

Als je eenmaal de goede domeinnaam hebt gevonden, moet je controleren of deze nog beschikbaar is. De controle én registratie gebeurt bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Dit doe je niet zelf, maar gaat via een registrar. Meestal is dit het bedrijf waarbij je het hostingpakket regelt : de registratiekosten van de domeinnaam zitten in het maandelijkse bedrag inbegrepen.

Stap 4: een goed cms-systeem kiezen

Met de gewenste url op zak kun je op zoek naar een geschikt content management systeem (cms).

Dit is een programma om alle informatie op je website mee te beheren, ook wel bekend als de 'achterkant van de website'. Je kunt er bijvoorbeeld een een nieuwsartikel plaatsen of een nieuwe pagina toevoegen.

Ook hierbij heb je de keuze uit talloze systemen. Je moet zelf bepalen of je genoeg hebt aan een goedkoop (simpel) systeem of dat je een professioneel bureau inschakelt om een uitgebreid cms-systeem op maat te maken.

Zelf aan de slag met een content management systeem (cms)

Mocht je niet meer nodig hebben dan een standaard website en technisch aardig onderlegd zijn, dan kun je ook zelf aan de slag met een gratis cms. Voorbeelden zijn Wordpress, Joomla en Drupal.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

De installantiemenu's zijn heel gebruiksvriendelijk. Dan heb je misschien nog geen volledige website gebouwd, maar de basis staat al wel. Mocht je er alsnog niet uitkomen, dan levert een zoekopdracht op Google of YouTube al snel een lange lijst aan tips op. 

Stap 5: een lay-out en huisstijl kiezen voor je website

Als het goed is, heb je bij de voorbereiding al nagedacht over hoe de website eruit moet komen te zien. Want net zoals bij de inhoud kun je ook wat betreft de lay-out alle kanten op.

Waar wil je bijvoorbeeld de menubalk tonen op het scherm? En wil je de homepage zo simpel mogelijk houden of hier juist meteen zoveel mogelijk tekstvakken plaatsen?

Als je een bureau hebt ingeschakeld, kun je deze wensen stap voor stap bespreken. Maar ook als je zelf aan het bouwen bent geslagen, zijn er voldoende mogelijkheden.

Templates kiezen

Houd er wel rekening mee dat je in eerste instantie enigszins afhankelijk bent van de standaard templates - dit zijn sjablonen voor een bepaald stuk code - die beschikbaar zijn.

Het is mogelijk om deze template later nog aan te passen, maar het scheelt veel tijd als je het in één keer goed doet.

In vrijwel ieder cms-systeem kun je werken met kleuren, zodat je bijvoorbeeld de menubalken van de website kunt inrichten in dezelfde huisstijl als die van jouw bedrijf.

Stap 6: de website verrijken

Het mooie van een website is dat je het ontwerp en de functionaliteit eindeloos kunt aanpassen. Als je de site door professionals hebt laten bouwen, kun je die aanpassingen door het bureau laten uitvoeren.

Je kunt ook zelf functionaliteiten toevoegen om de website te verrijken en nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Denk aan het toevoegen van een speciaal inloggedeelte voor je klanten of opdrachtgevers en het toevoegen van plugins, zoals social media buttons.

Stap 7: de hosting regelen

De website is nu klaar om de (digitale) lucht in te gaan. Het enige wat je nog moet regelen, is de hosting: de huur van de ruimte op de server. 

De verschillen in hostingkosten hebben vooral te maken met de hoeveelheid serverruimte die je nodig hebt. Als je veel foto’s en video’s wilt plaatsen, moet je dus meer serverruimte inhuren.

De prijzen beginnen voor een basic site al vanaf €5 per maand.

Als startende ondernemer die een zakelijke website wil opstellen (met professionele uitstraling) kun je uitgaan van een bedrag van zo'n € 10 per maand, inclusief de kosten voor de domeinnaam. De maandelijkse kosten lopen op bij uitbreiding, zoals ondersteuning van een helpdesk en extra serverruimte. 

Tips van de redactie

Gat in de markt: zo vind je het
Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Bijgewerkt op: 08-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eigen website

Een bedrijf starten zonder daaraan meteen een nieuwe zakelijke website te koppelen? Dat is in dit digitale tijdperk haast ondenkbaar. Potentiële klanten en opdrachtgevers vinden jouw product of dienst vandaag de dag nu eenmaal sneller online dan per telefoon of via mond-tot-mondreclame.

Met die wetenschap weet je wat je als starter te doen staat: een goede website (laten) bouwen. Op deze pagina's vind je informatie en tips over de ontwikkeling en het analyseren van de online vindbaarheid van jouw website. Daarbij kun je denken aan:

  1. Zo haal je het meest uit zoekmachineoptimalisatie (SEO)
  2. Weten hoe je een website via Google Analytics continu optimaliseert
  3. Het opstellen van een Google Adwords-campagne
  4. Webshop beginnen: zo maak je een goede start

​Ga je zelf aan de slag? Lees dan hier hoe je op eigen houtje een website bouwt (en lanceert).

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.