marieke

Alle betaalmethoden voor ondernemers

Als winkelier kun je tegenwoordig, naast de ouderwetse betalingen met cash geld, over steeds meer fysieke betaalmethoden beschikken. Van het reguliere pinnen tot een betaalverzoek sturen. In deze checklist lees je alles over de betaalmethoden van nu en wat hier zoal bij komt kijken.

Betaalmethode 1: cash geld storten

Als je een winkel of horecabedrijf runt, ontkom je er in veel gevallen niet aan dat klanten met contant geld willen betalen. Wanneer je veel brief- en muntgeld in kas hebt, loop je meer risico op diefstal of zelfs een overval.

Bewaar dit geld bij voorkeur dus niet op de zaak, maar stort een groot deel van het bedrag dagelijks op jouw zakelijke bankrekening.

Geld storten en vervolgens laten bijschrijven op je rekening kan bij de Rabobank op drie manieren:

 • Afstortautomaat

Je kunt contant geld ook storten in de afstortautomaat in de hal van de bank, maar houd er rekening mee dat dit alleen kan tijdens de openingstijden van de vestiging.

Je kunt bij deze automaat brief- én muntgeld storten. Je hebt hiervoor ook geen afstortovereenkomst nodig.

Voordeel is dat het bedrag direct op de rekening wordt bijgeschreven; de storting wordt immers gelijk verwerkt.

 • Waardetransport

Als je meerdere filialen hebt of regelmatig grote hoeveelheden brief- en muntgeld moet storten, kun je contant geld ook met beveiligd waardetransport laten vervoeren.

Het is de veiligste optie voor jou en eventuele medewerkers. In dat geval verpak je de sealbags in een speciale transportverpakking die bij jouw bedrijf worden opgehaald en naar de telcentrale worden gebracht.

Uiteraard is dit kostenplaatje een stuk duurder, aangezien je ook voor het vervoer en de bijbehorende beveiliging moet betalen.

 • Sealbags

Heb je regelmatig grotere hoeveelheden contant geld die je wilt afstorten? Dan is storten met sealbags misschien wat voor jou.

Dit is goedkoper dan bij een afstortautomaat in de bankhal en bij voormelden staat het geld uiterlijk de volgende dag op je rekening. 

Om gebruik te maken van de sealbagautomaten bij Rabobank, sluit je een afstortovereenkomst af.

Je kunt voormelden via internetbankieren of met de Rabo bankieren app. De sealbags zijn gratis te bestellen. Hier vind je meer informatie over storten met sealbags en de tarieven.

Betaalmethode 2: pinnen

Een betaalautomaat waarmee klanten kunnen pinnen is tegenwoordig onmisbaar voor ondernemers. Het is de meest gangbare manier van betalen en (voor jou als winkelier) ook het efficiëntst: snel, veilig en eenvoudig. 

Daarnaast is het een service naar de klant toe, omdat zij op deze manier altijd gepast kunnen betalen. Er bestaat een kans dat zij daardoor ter plekke meer geld uitgeven.

Daarnaast geeft een pinautomaat minder administratieve lasten en wordt het geld direct op je rekening bijgeschreven.

Aan het pinnen zijn uiteraard ook enige kosten verbonden, maar de tarieven hiervoor zijn afhankelijk van jouw eigen wensen.

De kosten van pinnen zijn in drie variabelen op te delen, kosten van:

 1. De betaalautomaat (afschrijving, onderhoud of huur),
 2. De bank en
 3. De internetverbinding.

Tijdelijke maatregel coronavirus

Rabobank heeft besloten tijdelijk het limiet voor contactloos betalen te verruimen. Zo hoeft de klant het pinterminal niet aan te raken in tijden van corona. Het limiet per dag is verruimd van € 25 naar € 100. Het limiet per transactie van € 25 blijft gehandhaafd.

Rabo Smartpin

Nog handiger is Rabo SmartPin. Hiermee kunnen je klanten afrekenen via de kaartlezer en de Rabo SmartPin App op je smartphone of tablet.

De kosten: 11 euro per maand en transactiekosten vanaf 0,055 euro per transactie. De eenmalige aanschafkosten bedragen € 50,00.

Wil je meer weten over deze betaalmethode? Lees dan het artikel Rabo SmartPin voor kleine ondernemers: hoe werkt het?

Welke pinmethode past bij jouw bedrijf?

Betaalmethode 3: creditcard

Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank blijkt dat iets meer dan de helft van alle Nederlanders een creditcard van Visa of Mastercard heeft. Het fysieke gebruik hiervan in winkels is echter niet heel groot.

Nederlanders zijn eerder geneigd met de reguliere betaalpas af te rekenen. Als de creditcard wel wordt gebruikt, gebeurt dit veelal bij online aankopen op internationale websites, zoals bij het boeken van vliegtickets of hotelovernachtingen.

Op Nederlandse websites wordt doorgaans iDEAL gebruikt. Uitzondering op de regel is wanneer iemand wat krap bij kas zit, dan wordt de creditcard nog wel eens gebruikt om uitgesteld te kunnen betalen. 

Een betaalautomaat voor pintransacties is ook geschikt voor creditcards.

Let op! De aansluiting voor het accepteren van creditcards kost jou niets, maar je betaalt vervolgens wel een vast (klein) bedrag per transactie.

Betaalmethode 4: contactloos betalen

Bij deze betaalmethode houdt de klant zijn pinpas of mobiele telefoon dichtbij de betaalautomaat om te betalen.

Het grote verschil met de inmiddels afgeschafte chipknip is dat je bij contactloos of mobiel betalen de betaalpas of telefoon niet van tevoren hoeft op te laden. Iedere betaling wordt, net als bij een normale pinbetaling, direct van de betaalrekening afgeboekt.

Deze vorm van afrekenen is zowel voor jou als de klant gemakkelijk en snel, mits het aankoopbedrag beneden de 25 euro blijft.

Tot 25 euro hoeft de klant namelijk geen pincode in te toetsen. Let op: als je klant met achtereenvolgende transacties boven de 50 euro komt, moet ook een pincode ingetoetst worden.

De grens van 25 euro is ingesteld voor je eigen veiligheid, als iemand je pinpas steelt, kan er zonder pincode niet meer dan 25 euro tegelijk worden gepind.

Betaalmethode 5: Paypal

Paypal is een van oorsprong online en internationaal betalingsmiddel dat steeds populairder wordt, ook in Nederland.

De ondernemer opent een account en koppelt dit aan zijn zakelijke bankrekening (of creditcard). Je stort het geld op de Paypalrekening, waarna alle betalingen plaatsvinden binnen het Paypal-systeem. 

Vergeleken met creditcards en iDEAL is Paypal relatief prijzig; deze betaalmethode is vooral relevant als buitenlandse klanten online geld naar jouw bedrijf willen overmaken.

Betaalmethode 6: automatisch incasso

Waarschijnlijk ken je de automatisch incasso al van je huur en verzekeringen. Na één handtekening wordt het geld automatisch regelmatig overgeboekt. Je kunt hier ook als starter gebruik van maken.

Je hoeft je klanten niet meer achter de broek te zitten over openstaande facturen en zij hoeven zich niet meer druk te maken over betalingen. Een win-winsituatie dus.

Lees hier meer over hoe automatisch incasso werkt.

Betaalmethode 7: online betalen

Naast fysieke betaalmiddelen raken Nederlandse consumenten steeds vertrouwder met online afrekenen. De meest gebruikte methode in Nederland is nog altijd iDEAL, de gezamenlijke online betaaloptie van de grootste Nederlandse banken.

De consument wordt hierbij doorverwezen naar het herkenbare en veilige scherm van internetbankieren. Als winkelier of horecaondernemer heb je hier niet direct mee te maken, maar in het geval van een webshop – wellicht in combinatie met een fysieke winkel – des te meer.

Betalen met bitcoins

De Bitcoin is de nieuwste hype. Dit is een vorm van elektronische valuta, waarmee klanten zowel online als in bepaalde fysieke winkels kunnen afrekenen. Zo kun je op het populaire Thuisbezorgd.nl ook met bitcoins betalen.

Goed om te weten: de Nederlandse Bank ziet bitcoins overigens niet als een bruikbaar alternatief voor geld, omdat de waarde ervan te sterk fluctueert. De bank beschouwt deze virtuele munt vooralsnog als ruilmiddel.

Online kassasystemen

Er zijn voor jou als ondernemer online kassasystemen beschikbaar met verschillende betaalmethodes, waarmee je met één partij contact kunt onderhouden over alle diverse contracten van betaalsystemen.

Rabo OnlineKassa is een handig systeem voor online betalen. Deze betaalmethode ondersteunt de belangrijkste binnen- en buitenlandse betaalmogelijkheden, waaronder iDEAL en creditcard. Alle transacties worden verzameld in één overzicht.

Nieuw: betaalverzoek voor ondernemers

Het is nu bij Rabobank ook mogelijk om betaalverzoeken te sturen. Handig, zo kan je klant direct betalen.

Je kunt zelfs een herinnering sturen. Zo wordt de kans dat je op tijd betaald wordt groter. Een verzoek met een iDEAL betaallink wordt namelijk drie keer zo snel betaald.

Lees meer over betaalverzoeken voor ondernemers op de website van de Rabobank

Tips van de redactie

Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Een goede offerte opstellen doe je zo
Wat je moet weten over retourpinnen
Betalingstermijnen op facturen, hoe zit dat?

Bijgewerkt op: 30-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

x10
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.