Betaalmethoden kiezen voor je webshop

Bijgewerkt op 08 juni 2022
5 min  leestijd
1.060
Image
Soorten betaalmethoden zakelijk

Betaalmethoden kiezen voor je webshop? iDeal, PayPal, creditcards, er is veel mogelijk. De meeste webwinkels bieden hun kopers meerdere betaalmogelijkheden aan voor de betaling van de online aankopen.

Betaalmethoden webshop: welke mogelijkheden heb je eigenlijk als webshopeigenaar? We hebben de opties voor je op een rij gezet. Direct naar een hoofdstuk? Klik dan op de link.

 1. Betaalmethoden webshop: welke mogelijkheden zijn er?
 2. Betaalmethode 1: iDEAL
 3. Betaalmethode 2: PayPal

 4. Betaalmethode 3: Creditcard via Mastercard of VISA

 5. Betaalmethode 4: Bancontact
 6. Betaalmethode 5: Afterpay
 7. Betaalmethoden webshop combineren met Rabo Onlinekassa
 8. Samenvatting mogelijkheden betaalmethoden webshop

Betaalmethoden webshop: welke mogelijkheden zijn er?

Start je een webshop? Dan is het van belang dat mensen op hun favoriete manier kunnen betalen. Bied dus zo veel mogelijk betaalmethodes aan, dan is de kans op een succesvolle koop het grootst!

Voor jou als webshopeigenaar zijn er kosten verbonden aan de acceptatie en ontvangst van deze betaalmethoden.

Sommige methoden zijn duurder dan andere, je kunt je klanten sturen naar een bepaalde methode door deze als bovenste optie te zetten.

Ook kun je de kosten voor duurdere of minder efficiënte betaalmethoden doorberekenen. Klanten worden hier alleen vaak minder vrolijk van.

Betaalmethode 1: iDEAL

iDEAL is in Nederland de meest favoriete betaalmethode voor de online kopers. Dat is niet voor niets, je klant kan de betaling immers uitvoeren in een vertrouwde bancaire omgeving.

Het maakt niet uit bij welke bank je klant zit, met iDEAL kan je klant met iedere Nederlandse betaalrekening betalen. Voor jou als webshopeigenaar is een iDEAL betaling een gegarandeerde betaling. Je kunt direct zien of de betaling is geslaagd.

Hoe werkt iDEAL voor webshops?

Doordat in het betaalscherm vanuit je webshop de benodigde betaalgegevens automatisch zijn gevuld, is er geen kans op fouten. Je klant hoeft alleen nog maar een elektronische handtekening te plaatsen met een random reader of app.

Betaalmethode 2: PayPal

PayPal is een betaalmethode waarbij gebruikers eerst een account moeten aanmaken. Ze koppelen dan eenmalig hun creditcard of bankrekening aan een account, of zetten geld op hun PayPal-saldo.

Voor webshopeigenaren geeft een betaling via PayPal een iets groter risico dan bij iDEAL. Een account kan immers makkelijker gehackt worden dan een bankrekening. Een ander nadeel is dat kopers de betaling zouden kunnen annuleren wanneer jij je product al verzonden hebt.

Betaalmethode 3: Creditcard via Mastercard of VISA

De creditcard is ook een relatief populaire methode om online aankopen te doen. Een groot voordeel is dat de kosten pas later worden afgeschreven. Handig als de klant even krap bij kas zit. 

Zakelijk creditcard, iets voor jou?

Stuur jij per ongeluk een kapot of verkeerd product op? Dan kan de klant via de creditcard maatschappij het geld terugkrijgen. Ook bij creditcards loop je het risico dat klanten hun betaling annuleren terwijl jij je product al verzonden hebt.

Mastercard of VISA?

Deze twee partijen zijn de grootste creditcardmaatschappijen in Nederland. In de praktijk zit er weinig verschil tussen de twee.

Soms wisselt een bank van maatschappij. De zakelijke creditcards van Rabobank (Rabo BusinessCard) werkten bijvoorbeeld eerst met Mastercard en nu met VISA.

Betaalmethode 4: Bancontact

Heb je veel klanten in België, of zou je daar graag ook willen gaan verkopen? Dan is Bancontact een must. In België is deze betaalmethode namelijk marktleider. 

Voor 2016 heette dit merk Bancontact/Mister Cash, de laatstgenoemde is het zusterbedrijf van Bancontact.

Betaalmethode 5: Afterpay

AfterPay is een relatief nieuwe betaalmethode. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen klanten de producten achteraf betalen. Deze werkwijze lijkt veel op de oude acceptgiro.

In dit geval zorgt Afterpay ervoor dat de betaling ook echt gebeurt. Uiteraard kan het nog steeds gebeuren dat een klant het product terugstuurt.

Betaalmethoden webshop combineren met Rabo Onlinekassa

In principe zou je voor al deze betaalmethoden een apart contract kunnen afsluiten. Gelukkig is er een minder omslachtige manier: Rabo Onlinekassa, een onderdeel van Rabo Omnikassa.

Op deze manier kun je verschillende betaalmethoden zoals creditcards, iDEAL en Maestro onderbrengen in één betaalsysteem. Je hoeft dus geen losse overeenkomsten af te sluiten. Alle online transacties in jouw webshop worden gebundeld en verwerkt via één virtueel loket.

Met Rabo OnlineKassa stel je je eigen betaalpagina samen voor je webshop. Je kunt zelf gemakkelijk betaalmethoden toevoegen of verwijderen. Verder heb je een compleet overzicht in geldstromen en inzicht in alle transacties.

Samenvatting mogelijkheden betaalmethoden webshop

Betaalmethode webshop

Omschrijving

iDeal Met iDEAL kan je klant met iedere Nederlandse betaalrekening veilig betalen.
PayPal Betalen via een account van PayPal (klant moet eerst een account aanmaken).
Creditcard In Nederland mogelijkheid om te betalen via Mastercard of VISA.
Bankcontact Handig als je veel klanten in België hebt.
AfterPay Mogelijkheid om achteraf te betalen.

Meest gestelde vragen over betaalmethoden webshop

 • Welke betaalmethoden heb je voor je webshop?
  In Nederland kun je online betalen met onder andere iDeal, AfterPay, Klarna, PayPal of met een geldige creditcard.
 • Hoe kun je online betalen?
  Online kun je op verschillende manieren betalen. De meest gebruikte betaalmethode in Nederland is iDeal. Maar je kunt online meestal ook betalen met een creditcard.
 • Welke online betaalmethoden zijn populair?
  In Nederland is het wel duidelijk: iDeal is het meest gebruikte betaalmiddel. Maar ook achteraf betalen via AfterPay is een populaire manier om online betalingen af te ronden.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening voor jouw webshop online of in de app in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over webshop

Meer over webshop