Betaalmethoden kiezen voor je webshop: 6 opties

Bijgewerkt op 12 december 2023
6 min  leestijd
3.373
Auteur: Redactie
Betaalmethoden kiezen voor je webshop: 6 opties

Betaalmethoden kiezen voor je webshop? iDEAL, PayPal of creditcards: er is veel mogelijk. De meeste webwinkels bieden hun kopers meerdere betaalmogelijkheden aan voor de betaling van de online aankopen.

Betaalmethoden webshop: welke mogelijkheden heb je eigenlijk als webshopeigenaar? We hebben de opties voor je op een rij gezet. Benieuwd naar een specifieke betaalmethode? Klik dan op de onderstaande link. 

 1. iDEAL
 2. PayPal
 3. Creditcard (via Mastercard of VISA)
 4. Bancontact
 5. Afterpay
 6. SOFORT
 7. Alle betaalmethoden in één met Rabo Onlinekassa

Welke betaalmethoden zijn er voor webshops? 

Start je een webshop? Dan is het van belang dat mensen op hun favoriete manier kunnen betalen. Bied dus zo veel mogelijk betaalmethodes aan, dan is de kans op een succesvolle koop het grootst.

Je wilt voorkomen dat je klanten in de laatste stap afhaken omdat ze niet kunnen betalen op de manier die zij willen. Voor jou als webshopeigenaar zijn er kosten verbonden aan de acceptatie en ontvangst van deze betaalmethoden.

Sommige methoden zijn duurder dan andere, je kunt je klanten sturen naar een bepaalde methode door deze als bovenste optie te zetten. Ook kun je de kosten voor duurdere of minder efficiënte betaalmethoden doorberekenen. Klanten worden hier alleen vaak minder vrolijk van.

Tip: Wil je alle betaalopties voor jouw webshop in één keer overzichtelijk hebben? Download dan nu dit gratis stroomschema: waar wil je klanten laten betalen? We nemen je mee in álle betaalopties voor jouw klanten.

1: iDEAL

iDEAL is de favoriete betaalmethode voor online consumenten in Nederland. Dat is niet voor niets: je klant kan de betaling immers uitvoeren in een vertrouwde bancaire omgeving.

Het maakt niet uit bij welke bank je klant zit, met iDEAL kan je klant met iedere Nederlandse betaalrekening betalen. Voor jou als webshopeigenaar is een iDEAL betaling een gegarandeerde betaling. Je kunt direct zien of de betaling is geslaagd.

Hoe werkt iDEAL voor webshops?

Doordat in het betaalscherm vanuit je webshop de benodigde betaalgegevens automatisch zijn gevuld, is er geen kans op fouten. Je klant hoeft alleen nog maar een elektronische handtekening te plaatsen met een Rabobankrandom reader of -app.

2: PayPal

PayPal is een betaalmethode waarbij gebruikers eerst een account moeten aanmaken. Klanten koppelen eenmalig hun creditcard of bankrekening aan een account, of zetten geld op hun PayPal-saldo. Het is in veel landen, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, één van populairste betaalmethoden. 

Nog wel belangrijk om te weten: PayPal hanteert over het algemeen twee betaalopties. Eén voor aankopen, zoals in jouw webshop en één voor vrienden of familie. Wanneer je klanten laat betalen via de laatste optie, voor vrienden en familie, beschermt PayPal aankopen niet.

Als jij betalingen voor producten of diensten accepteert alsof ze voor vrienden of familie zijn, ben je niet beschermd tegen ongeautoriseerde transacties of als iemand (ten onrechte) beweert dat een artikel niet is ontvangen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

3: Creditcard via Mastercard of VISA

De creditcard is ook een relatief populaire methode om online aankopen te doen. Een groot voordeel voor de klant is dat de kosten pas later worden afgeschreven. Handig als de klant even krap bij kas zit. 

Zakelijke creditcard, iets voor jou?

Stuur jij per ongeluk een kapot of verkeerd product op? Dan kan de klant via de creditcardmaatschappij het geld terugkrijgen. Ook bij creditcards loop je het risico dat klanten hun betaling annuleren terwijl jij je product al verzonden hebt.

Mastercard of VISA?

Mastercard en VISA zijn de twee grootste creditcardmaatschappijen. In de praktijk zit er weinig verschil tussen de twee.

Soms wisselt een bank van maatschappij. De zakelijke creditcards van Rabobank (Rabo BusinessCard) werkten bijvoorbeeld eerst met Mastercard en nu met VISA.

4: Bancontact

Heb je veel klanten in België, of zou je daar graag ook willen gaan verkopen? Dan is Bancontact een must. In België is deze betaalmethode namelijk marktleider. 

5: Riverty (Afterpay)

Riverty (Afterpay) is een relatief nieuwe betaalmethode, waarmee klanten de producten achteraf betalen. Deze werkwijze lijkt veel op de oude acceptgiro.

In dit geval zorgt Riverty ervoor dat de betaling ook echt gebeurt. Uiteraard kan het nog steeds gebeuren dat een klant het product terugstuurt.

6. SOFORT

SOFORT is een Europese betaalmethode, die vooral populair is in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België. Klanten loggen bij SOFORT in met de gegevens die ze gebruiken om in hun eigen online bankomgeving in te loggen. Vanuit daar kunnen ze rechtstreeks geld overmaken vanaf hun eigen betaalrekening.

7. Alle betaalmethoden inéén met Rabo Onlinekassa

In principe zou je voor al deze betaalmethoden een apart contract kunnen afsluiten. Gelukkig is er een minder omslachtige manier: Rabo Onlinekassa, een onderdeel van Rabo Smart Pay.

Geen losse overeenkomsten

Op deze manier kun je verschillende betaalmethoden zoals creditcards, iDEAL en Maestro onderbrengen in één betaalsysteem. Je hoeft dus geen losse overeenkomsten af te sluiten. Alle online transacties in jouw webshop worden gebundeld en verwerkt via één virtueel loket.

Met Rabo OnlineKassa stel je je eigen betaalpagina samen voor je webshop. Je kunt zelf gemakkelijk betaalmethoden toevoegen of verwijderen. Verder heb je een compleet overzicht in geldstromen en inzicht in alle transacties. En extra fijn: het geld staat een dag later op je rekening. 

Hulp bij je webshop

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het technische gedeelte van je webshop? Rabobank werkt samen met partners die je hierbij kunnen helpen, zodat je snel aan de slag kunt. Op die manier kun jij je focussen op de business maar heb je wel snel een professionele webshop die aan jouw wensen voldoet.

laptopscherm

Webshop en geld ontvangen?

De Rabo OnlineKassa is een flexibele betaaloplossing voor webwinkels. 

Meer info en aanvragen

Meest gestelde vragen over betaalmethoden webshop

 • Welke betaalmethoden zijn er voor je webshop?
  In Nederland kun je online betalen met onder andere iDEAL, Bancontact, Riverty, SOFORT, PayPal óf met een geldige creditcard. In je webshop is het slim om genoeg populaire betaalmethoden aan te bieden, zodat je klanten op hun gewenste manier kunnen betalen. 
 • Hoe regel je betaalmethoden voor je webshop?
  Klanten kunnen online op verschillende manieren betalen. De meest gebruikte betaalmethode in Nederland is iDEAL, maar je wil het liefst meerdere betaalopties aanbieden. Met Rabo OnlineKassa bundel je verschillende betaalmethoden in één omgeving. Je hoeft dus niet met elke partij een overeenkomst af te sluiten. 
 • Welke online betaalmethoden zijn populair?
  In Nederland is het wel duidelijk: iDEAL is het meest gebruikte betaalmiddel. Maar ook achteraf betalen via Riverty (Afterpay) is een populaire manier om online betalingen af te ronden.

Meer over webshop

Meer over webshop
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten