Soorten betaalmethoden zakelijk

Betaalmethoden kiezen voor je webshop

Betaalmethoden kiezen voor je webshop? iDeal, PayPal, creditcards, er is veel mogelijk. De meeste webwinkels bieden hun kopes meerdere betaalmogelijkheden aan voor de betaling van de online aankopen.

Soorten betaalmogelijkheden en kosten

Start je een webshop? Dan is het van belang dat mensen op hun favoriete manier kunnen betalen. Bied dus zo veel mogelijk betaalmethodes aan, dan is de kans op een succesvolle koop het grootst!

Voor jou als webshopeigenaar zijn er kosten verbonden aan de acceptatie en ontvangst van deze betaalmethoden.

Sommige methoden zijn duurder dan andere, je kunt je klanten sturen naar een bepaalde methode door deze als bovenste optie te zetten.

Ook kun je de kosten voor duurdere of minder efficiënte betaalmethoden doorberekenen. Klanten worden hier alleen vaak minder vrolijk van.

Betaalmethode 1: iDEAL

iDEAL is in Nederland de meest favoriete betaalmethode voor de online kopers. Dat is niet voor niets, je klant kan de betaling immers uitvoeren in een vertrouwde bancaire omgeving.

Het maakt niet uit bij welke bank je klant zit, met iDEAL kan je klant met iedere Nederlandse betaalrekening betalen. Voor jou als webshopeigenaar is een iDEAL betaling een gegarandeerde betaling. Je kunt direct zien of de betaling is geslaagd.

Hoe werkt iDEAL voor webshops?

Doordat in het betaalscherm vanuit je webshop de benodigde betaalgegevens automatisch zijn gevuld, is er geen kans op fouten. Je klant hoeft alleen nog maar een elektronische handtekening te plaatsen met een random reader of app.

Betaalmethode 2: PayPal

PayPal is een betaalmethode waarbij gebruikers eerst een account moeten aanmaken. Ze koppelen dan eenmalig hun creditcard of bankrekening aan een account, of zetten geld op hun PayPal-saldo.

Voor webshopeigenaren geeft een betaling via PayPal een iets groter risico dan bij iDEAL. Een account kan immers makkelijker gehackt worden dan een bankrekening. Een ander nadeel is dat kopers de betaling zouden kunnen annuleren wanneer jij je product al verzonden hebt.

Betaalmethode 3: Creditcard via Mastercard of VISA

De creditcard is ook een relatief populaire methode om online aankopen te doen. Een groot voordeel is dat de kosten pas later worden afgeschreven. Handig als de klant even krap bij kas zit. 

Zakelijk creditcard, iets voor jou?

Stuur jij per ongeluk een kapot of verkeerd product op? Dan kan de klant via de creditcard maatschappij het geld terugkrijgen. Ook bij creditcards loop je het risico dat klanten hun betaling annuleren terwijl jij je product al verzonden hebt.

Mastercard of VISA?

Deze twee partijen zijn de grootste creditcardmaatschappijen in Nederland. In de praktijk zit er weinig verschil tussen de twee.

Soms wisselt een bank van maatschappij. De zakelijke creditcards van Rabobank (Rabo BusinessCard) werkten bijvoorbeeld eerst met Mastercard en vanaf 1 mei met VISA.

Betaalmethode 4: Bancontact

Heb je veel klanten in België, of zou je daar graag ook willen gaan verkopen? Dan is Bancontact een must. In België is deze betaalmethode namelijk marktleider. 

Voor 2016 heette dit merk Bancontact/Mister Cash, de laatstgenoemde is het zusterbedrijf van Bancontact.

Betaalmethode 5: Afterpay

AfterPay is een relatief nieuwe betaalmethode. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen klanten de producten achteraf betalen. Deze werkwijze lijkt veel op de oude acceptgiro.

In dit geval zorgt Afterpay ervoor dat de betaling ook echt gebeurt. Uiteraard kan het nog steeds gebeuren dat een klant het product terugstuurt.

Betaalmethoden combineren met Rabo Onlinekassa

In principe zou je voor al deze betaalmethoden een apart contract kunnen afsluiten. Gelukkig is een minder omslachtige manier: Rabo Onlinekassa, een onderdeel van Rabo Omnikassa.

Met Rabo OnlineKassa stel je je eigen betaalpagina samen voor je webshop. Je kunt zelf gemakkelijk betaalmethoden toevoegen of verwijderen.

Bijgewerkt op: 27-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo'n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2021 ruim 62.000! (CBS) Ben jij de volgende?

Webshop beginnen: zo word je succesvol
Webshop beginnen: zo word je succesvol

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een eigen webwinkel starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Hoewel het starten van een webshop relatief laagdrempelig is, moet je je wel goed voorbereiden voor je start. Ook als internetondernemer krijg je namelijk te maken met (overheids)regels en andere uitdagingen. Zo moet je onder meer denken aan:

  1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
  2. Het (laten) bouwen van een goede website
  3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: een eigen webshop starten.

Meer succes met je webshop

Wil het nog niet echt vlotten met het aantal aankopen op je webshop? Je kunt aan veel knoppen draaien. Denk bijvoorbeeld aan Search Engine Optimization (SEO). Je optimaliseert dan je website voor zoekmachines als Google, waardoor je sneller bovenaan in de zoekresultaten komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.