pinbetalingen mobiel pinapparaat

Starten met pinbetalingen: dit zijn de mogelijkheden

Zo’n 80% van alle betalingen aan de kassa in 2020 vond (contactloos) plaats met een pinapparaat. Klanten verwachten ook bij jou te kunnen pinnen, maar hoe start je met pinbetalingen? We zetten de mogelijkheden voor (mobiel) pinnen voor je op een rij. 

Toename pintransacties

Het gebruik van cash geld neemt steeds meer af en het aantal pintransacties neemt enorm toe, mede vanwege corona. Daarom bieden bijna alle ondernemers tegenwoordig pinoplossingen voor hun klanten aan. 

80% van alle aankopen in 2020 bij winkeliers en horeca werd met pin betaald. 85% van deze pinbetalingen was contactloos, blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland.

Aanbieden pinbetalingen

Het is inmiddels in alle branches mogelijk om de klant te laten pinnen, of je nu een horecazaak hebt, taxichauffeur bent, of op de markt staat. De tijden dat je alleen een apparaat met een ethernetkabel aan je router kon verbinden zijn voorbij. Je verandert nu in een handomdraai je smartphone in een mobiel pinapparaat. 

Een van de weinige voorwaarden bij het aanbieden van pinbetalingen is dat je beschikking hebt over internet, want de pinterminal moet verbinding met een netwerk maken. Dit kan, afhankelijk van het apparaat, via wifi of 4G.

Pinautomaat aanschaffen

Voor de aanschaf van een pinautomaat (huur of koop) heb je bij Rabobank de volgende mogelijkheden:  

Rabo SmartPin

Rabo SmartPin

Met Rabo SmartPin kunnen je klanten afrekenen via de kaartlezer, op je smartphone of tablet. Ideaal als je weinig transacties hebt of veel onderweg bent.

Probeer Rabo SmartPin

Rabo PinBox

Bij de Rabo PinBox heb je drie keuzes: compact, vast of mobiel. Alle pinapparaten zijn geschikt voor contactloos betalen en afrekenen met een smartphone. 

Rabo PinBox Compact

Dit pinapparaat werkt op wifi of met een ethernetkabel en is met een stekker aan het stopcontact verbonden. Bediening en betaling vinden op hetzelfde apparaat plaats. Deze optie is vooral geschikt als je een vaste locatie hebt en je geen groot aantal pintransacties hoeft te doen. 

Rabo PinBox Vast

Deze oplossing kent twee pinapparaten. Een op een vaste plek en een tweede pinautomaat die je bijvoorbeeld op de toonbank kunt zetten, zodat klanten daar kunnen pinnen. Vooral geschikt als je een vaste locatie hebt en dagelijks veel pintransacties hebt.

Rabo Pinbox Mobiel

Dit pinapparaat bevat een accu en werkt ook op 4G. Je bent dus niet afhankelijk van wifi of een kabel en daardoor is dit apparaat bijvoorbeeld erg geschikt voor taxichauffeurs, verkopers op de markt of voor het terras van je horecazaak, zodat klanten aan tafel kunnen betalen. 

Pinautomaat kopen of huren

Je kunt ervoor kiezen om de pinautomaten te kopen of te huren. Als je bijvoorbeeld tijdelijk wilt proberen wat bij je onderneming past, is huren een goede optie. Ook als je een pinautomaat maar kort nodig hebt, bijvoorbeeld op een congres of in een pop-upstore.

Heb je een fysieke winkel met dagelijkse klanten, dan is het kopen van een pinapparaat een logischere optie.

Rabo SmartPin: maak van je smartphone een pinautomaat

Met Rabo SmartPin verander je jouw smartphone in een mobiel pinapparaat. Dit is een handige oplossing voor kleine ondernemers die hun klanten wel willen laten pinnen, maar geen pinapparaat willen. Bijvoorbeeld een nagelstyliste die aan huis werkt, een thuiskapper of foodtruckeigenaar.

Het enige wat je nodig hebt, is je smartphone en een kaartlezer. Je koppelt de app op je telefoon aan de kaartlezer en je kunt de telefoon of tablet als pinautomaat gebruiken.

Dat betekent dat je geen contant (én wissel)geld in huis hoeft te hebben en ook het sturen van betalingsherinneringen behoort tot het verleden. 

Mobiel pinnen: app koppelen aan kaartlezer

Bij Rabo SmartPin werkt de smartphone of tablet van de ondernemer als een kassa. De Rabo SmartPin app maakt via Bluetooth draadloos verbinding met de kaartlezer. De klant doet zijn bankpas in de kaartlezer en kan op die manier pinnen. Het geld staat de volgende dag al op je zakelijke rekening.

App koppelen aan boekhouding

De gegevens uit de app worden overgenomen in jouw boekhoudprogramma en de app houdt automatisch de btw-administratie bij. In de app kunnen overigens ook contante betalingen worden geregistreerd.

De kaartlezer is geschikt voor pinpassen die zijn voorzien van Maestro, MasterCard, VISA of V PAY. De meeste pinpassen vallen hieronder, net als de meeste creditcards in Nederland.

Rabo OmniKassa: altijd inzicht in je transacties

Als je Rabo SmartPin aanvraagt, maak je automatisch gratis gebruik van Rabo OmniKassa. Dit is een dashboard waar je op ieder moment een actueel inzicht in al je transacties hebt. Op deze manier hou je overzicht over alle betaalmethoden. Van pinnen en contactloos betalen tot iDEAL.

Je kunt in OmniKassa heel makkelijk betaalmogelijkheden toevoegen, zoals een extra pinautomaat of online kassa.

Gepubliceerd op:
09-09-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Rabo OnlineKassa voor webwinkeliers
  - Rabo SmartPin, een mobiel pinapparaat op je smartphone
  - Rabo Betaalverzoek
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.