Starten met pinbetalingen: dit zijn de mogelijkheden

Bijgewerkt op 20 juli 2022
6 min  leestijd
2.024
Auteur: Roy Timmerman
pinbetalingen mobiel pinapparaat

Zo’n 80% van alle betalingen aan de kassa in 2021 vond (contactloos) plaats met een pinapparaat. Klanten verwachten ook bij jou te kunnen pinnen, maar hoe start je met pinbetalingen? We zetten de mogelijkheden voor (mobiel) pinnen voor je op een rij. 

Toename pinbetalingen

Het gebruik van cash geld neemt steeds meer af en het aantal pintransacties neemt enorm toe, mede vanwege corona. Daarom bieden bijna alle ondernemers tegenwoordig pinoplossingen voor hun klanten aan. 

81% van alle aankopen in 2021 bij winkeliers en horeca werd met pin betaald. 86% van deze pinbetalingen was contactloos, blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland.

Aanbieden pinbetalingen

Het is inmiddels in alle branches mogelijk om de klant te laten pinnen, of je nu een horecazaak hebt, taxichauffeur bent, of op de markt staat. De tijden dat je alleen een apparaat met een ethernetkabel aan je router kon verbinden zijn voorbij. Je verandert nu in een handomdraai je smartphone in een mobiele pinautomaat.

Een van de weinige voorwaarden bij het aanbieden van pinbetalingen is dat je beschikking hebt over internet, want de pinterminal moet verbinding met een netwerk maken. Dit kan, afhankelijk van het apparaat, via wifi of 4G.

Pinapparaat aanschaffen

Voor de aanschaf van een  (mobiel) pinapparaat (huur of koop) heb je bij Rabobank de volgende mogelijkheden:  

 • Rabo PinBox (keuze uit compacte, vaste en mobiele pinautomaat) 
 • Rabo SmartPin (maak van je smartphone een mobiel pinapparaat) 

Rabo SmartPin

Rabo SmartPin

Met Rabo SmartPin kunnen je klanten afrekenen via de kaartlezer, op je smartphone of tablet. Ideaal als je weinig transacties hebt of veel onderweg bent.

Probeer Rabo SmartPin

Rabo PinBox

Bij de Rabo PinBox heb je drie keuzes: compact, vast of mobiel. Alle pinapparaten zijn geschikt voor contactloos betalen en afrekenen met een smartphone. 

Rabo PinBox Compact

Dit pinapparaat werkt op wifi of met een ethernetkabel en is met een stekker aan het stopcontact verbonden. Bediening en betaling vinden op hetzelfde apparaat plaats. Deze optie is vooral geschikt als je een vaste locatie hebt en je geen groot aantal pintransacties hoeft te doen. 

Rabo PinBox Vast

Deze oplossing kent twee pinapparaten. Een op een vaste plek en een tweede pinautomaat die je bijvoorbeeld op de toonbank kunt zetten, zodat klanten daar kunnen pinnen. Vooral geschikt als je een vaste locatie hebt en dagelijks veel pintransacties hebt.

Rabo Pinbox Mobiel

Dit pinapparaat bevat een accu en werkt ook op 4G. Je bent dus niet afhankelijk van wifi of een kabel en daardoor is dit apparaat bijvoorbeeld erg geschikt voor taxichauffeurs, verkopers op de markt of voor het terras van je horecazaak, zodat klanten aan tafel kunnen betalen. 

Rabo SmartPin: maak van je smartphone een pinautomaat

Met Rabo SmartPin verander je jouw smartphone in een mobiel pinapparaat. Dit is een handige oplossing voor kleine ondernemers die hun klanten wel willen laten pinnen, maar geen pinapparaat willen. Bijvoorbeeld een nagelstyliste die aan huis werkt, een thuiskapper of foodtruckeigenaar.

Het enige wat je nodig hebt, is je smartphone, de gratis app en een kaartlezer. Je koppelt de app op je telefoon aan de kaartlezer en je kunt de telefoon of tablet als pinautomaat gebruiken.

Volledige kassa-oplossing in één app

Bij Rabo SmartPin werkt de smartphone of tablet van de ondernemer als een kassa. De Rabo SmartPin app maakt via Bluetooth draadloos verbinding met de kaartlezer. De klant doet zijn bankpas in de kaartlezer en kan op die manier pinnen. Het geld staat de volgende dag al op je zakelijke rekening.

De Rabo SmartPin App faciliteert meer dan alleen pinbetalingen. Je kunt ook kassabonnen uitprinten of sturen en je producten en voorraad beheren. Als de klant zijn betaalpas is vergeten, kun je zelfs een QR-code aanmaken om hem of haar alsnog te laten betalen.  

App koppelen aan boekhouding

De gegevens uit de app worden overgenomen in jouw boekhoudprogramma en de app houdt automatisch de btw-administratie bij. In de app kunnen overigens ook contante betalingen worden geregistreerd.

De kaartlezer is geschikt voor pinpassen die zijn voorzien van Maestro, MasterCard, VISA of V PAY. De meeste pinpassen vallen hieronder, net als de meeste creditcards in Nederland. 

Pinautomaat huren of kopen

Je kunt ervoor kiezen om de pinautomaten te kopen of te huren. Als je bijvoorbeeld tijdelijk wilt proberen wat bij je onderneming past, is huren een goede optie. Ook als je een pinautomaat maar kort nodig hebt, bijvoorbeeld op een congres of in een pop-upstore.

Heb je een fysieke winkel met dagelijkse klanten, dan is het kopen van een pinapparaat een logischere optie.

Voor- en nadeel pinautomaat huren of kopen

Het voordeel van een pinautomaat huren is dat je als ondernemer geen grote investering hoeft te doen. Je hebt dus geen eenmalige grote uitgave. Je kunt bijvoorbeeld een pinautomaat huren vanaf € 12 per maand. Het nadeel is dat de maandelijkse kosten hoger zijn. 

Wil je een pinapparaat kopen? Dan ben je gemiddeld een paar honderd euro kwijt. Daar staan dan wel lagere maandelijkse servicekosten tegenover dan bij huur. Als je langere tijd gebruik gaat maken van je pinapparaat heb je de aanschafkosten er natuurlijk op een gegeven moment uit. 

Bedenk dus goed hoeveel budget je eenmalig en maandelijks beschikbaar wilt stellen voor deze betaalmogelijkheid. En hoe lang je gebruik wilt maken van een pinautomaat.

Tabel: samenvatting pinapparaat kopen of huren

Pinautomaat huren Je hoeft geen grote investering te doen. Huren is al mogelijk vanaf € 12 per maand.
Pinautomaat kopen Hogere kosten voor de aanschaf van een pinapparaat. Eenmalige kosten (meestal een paar honderd euro) en lagere maandelijkse kosten.

Rabo Smart Pay: altijd inzicht in je transacties

Als je Rabo SmartPin aanvraagt, maak je automatisch gratis gebruik van Rabo Smart Pay. Dit is een totale oplossing voor al je betalingen. In het bijbehorende dashboard heb je op ieder moment een actueel inzicht in al je transacties, vanaf verschillende verkooppunten. 

Je kunt in Rabo Smart Pay heel makkelijk betaalmogelijkheden toevoegen, zoals een extra pinautomaat of online betaaloptie zoals iDeal. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meest gestelde vragen over pinbetalingen

 • Kun je beter een pinapparaat huren of kopen?
  Dat ligt aan jouw unieke situatie als ondernemer. Heb je het apparaat slechts een korte periode nodig of heb je nog weinig budget om te investeren? Dan is een pinapparaat huren handiger. Heb je een vaste winkel of zaak en gebruik je een pinapparaat langer, dan is het op de lange termijn vaak voordeliger om een pinautomaat te kopen.
 • Hoeveel kost het om een pinautomaat te kopen?
  Je bent ongeveer € 400 of € 500 kwijt voor het kopen van een pinautomaat. Houd ook rekening met bijkomende kosten zoals installatiekosten, bankkosten en servicekosten.
 • Wat is het voordeel van een pinautomaat huren?
  Het voordeel van een pinautomaat huren is dat je geen grote investering hoeft te doen als ondernemer.

Meer over betaalmethoden

Meer over betaalmethoden
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten