Jouw financiële basis als starter

Bijgewerkt op 05 december 2022
5 min  leestijd
316
Auteur: Suzanna Timmer
Rabo diensten

Je bent net als zzp’er of mkb'er gestart met je bedrijf. Daarvoor heb je een zakelijke rekening geopend. Maar nu komen de volgende stappen, want welke betaalmethoden kies je en welke verzekering? Deze oplossingen zijn er als je een bedrijf start.

Een zakelijke rekening is de start van een goede financiële basis voor je bedrijf. Maar dan ben je er nog niet. Want ben je al verzekerd? En welke betaalmethoden kies je? Komt er al geld binnen op je rekening? Wanneer je deze zaken snel en goed regelt maak je direct een sterke financiële start als ondernemer. We helpen je graag op weg.

 1. Zakelijke rekening

 2. Deze betaalmethoden zijn er 

 3. Bedrijfsverzekeringen afsluiten

 4. Financiering aanvragen

1. Zakelijke rekening: jouw financiële start

Ben je voor jezelf begonnen, maar heb je nog geen zakelijke rekening? Dan is jouw eerste stap om deze aan te vragen. Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk goed gescheiden. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk wanneer je je btw-aangifte gaat doen. Zo heb je eenvoudig meer inzicht in de financiële gang van zaken van jouw bedrijf.

Als starter zit je natuurlijk niet te wachten op hoge kosten voor een zakelijke rekening. Daarom heeft de Rabobank de Rabo ZZP Rekening gelanceerd. Voor deze rekening betaal je geen vaste maandelijkse kosten. Je betaalt alleen per transactie. 

2. Deze betaalmethoden zijn er

Als je een bedrijf start en je hebt een zakelijke rekening geopend, dan is het goed om meteen uit te zoeken welke verschillende betaalmogelijkheden en betaalmethoden er zijn voor betalingen die jij wilt ontvangen.

Denk daarbij aan pinbetalingen, betaalverzoeken en incasso.

Facturen sturen

Een van de meest gebruikelijke betaalmethoden voor ondernemers is het sturen van een factuur. Tegenwoordig gaat dat digitaal steeds makkelijker en het is ook veiliger. Je kunt het factureringsproces koppelen aan jouw boekhoudsysteem.

Pinnen

Voor veel ondernemers is pinnen een efficiënte manier van betalen. Het is een makkelijke, snelle en veilige manier om betalingen te doen, voor jou én je klant. 

Voor deze betaalmethode heb je een pinautomaat nodig. Bijvoorbeeld een pinautomaat die je volledig kunt uitbouwen tot een complete kassa met accessoires. Of een mobiele versie, die je altijd en overal kunt meenemen en gebruiken. 

Betaalverzoek

Ons betalingsverkeer gaat steeds vaker met de mobiele telefoon en er komen steeds meer betaalmogelijkheden via apps. Zo kun je een betaalverzoek sturen. Je stuurt dan eenvoudig een betaallink met iDEAL via de Rabo App, sms, WhatsApp of e-mail. Je klant kan er dan direct mee betalen door de link aan te klikken.


Bekijk ook andere betaalmethoden

Succesvol van start - stappenplan

Succesvol van start in 5 stappen

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe. Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en ga jij succesvol van start!
 

Aan de slag

3. Bedrijfsverzekeringen afsluiten

Als startende ondernemer wil je goed verzekerd zijn. Met de juiste bedrijfsverzekering kan jij je zorgeloos richten op je onderneming. Je kunt online eenvoudig een zakelijke verzekering afsluiten. En sta je korter dan 12 maanden ingeschreven bij de KVK? Dan krijg je bij Rabobank zelfs je aansprakelijkheidsverzekering de eerste 6 maanden gratis

Bedenk goed welke specifieke verzekering je nodig hebt voor jouw onderneming. Kom je er niet uit dan kun je altijd een adviseur vragen naar de mogelijkheden.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer loop je het risico om aansprakelijk gesteld te worden voor schade. Via je particuliere aansprakelijkheidsverzekering ben je daar niet voor verzekerd. Het is dus een geruststellende gedachte als je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten als je startend ondernemer bent. Kies de verzekering die past bij de branche waarin je actief bent. Ook voor zzp’ers zijn er goede aansprakelijkheidsverzekeringen. Meer weten over aansprakelijkheid? Lees ook onze whitepaper over dit onderwerp. 

Welke verzekeringen zijn nog meer relevant?

Afhankelijk van jouw situatie als ondernemer, zijn er mogelijk meer verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), een rechtsbijstandsverzekering of een inventarisverzekering. Lees hier verder voor een totaaloverzicht van relevante verzekeringen voor jouw bedrijf. 

4. Financiering aanvragen

Startende ondernemers kunnen hun bedrijf soms niet (helemaal) zelf financieren. Als je een financiering nodig hebt, kun je met een ondernemingsplan terecht bij je bank. Zij kunnen je dan helpen aan een financiering. Bereken hier in 15 minuten wat je kunt lenen en hoeveel je per maand betaalt. 

Daarnaast zijn er nog veel andere manieren om je onderneming te financieren. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, innovatiefinanciering of via particuliere investeerders. 
 

Hoe zorg je voor een sterke financiële basis als starter: de meest gestelde vragen

 • Ik heb een zakelijke rekening afgesloten, wat nu?
  Nadat je als startende ondernemer een zakelijke rekening hebt afgesloten, ga je kijken naar de betaalmethoden die er zijn en welke bedrijfsverzekeringen geschikt zijn voor een onderneming. Voor een eventuele financiering van je startende bedrijf kun je onder andere bij je bank terecht.
 • Welke bedrijfsverzekering heb ik nodig? Als startende ondernemer kun je je met de juiste bedrijfsverzekering zorgeloos richten op je onderneming. Welke verzekering je nodig hebt, hangt af van de branche waarin je werkt. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering voor je bedrijf.
 • zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

   

  Bekijk jouw voordelen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten