10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Bijgewerkt op 25 januari 2022
5 min  leestijd
99.748
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
Financieren bedrijf

Financiering nodig? Vaak kun je daarvoor terecht bij de bank, maar er zijn ook andere mogelijkheden. In deze lijst vind je 9 opties om kapitaal te vinden voor je bedrijf.

Je kunt het hele verhaal lezen of ervoor kiezen om meteen door te klikken naar de optie waar je meer over wilt weten.

 1. Particuliere investeerders
 2. Een bankfinanciering
 3. Borgstellingskrediet
 4. Familie en bekenden
 5. Financial lease
 6. Venture capitalists en fondsen
 7. Crowdfunding
 8. Borgstellingskrediet voor de landbouw
 9. Innovatiefinanciering
 10. Gestapelde financiering

1. Particuliere investeerders

Particuliere investeerders (Informal investors) willen een deel van hun eigen vermogen in een startende onderneming investeren. In de zakenwereld worden ze ook wel business angels genoemd. Vaak zijn het oud-ondernemers die naast kapitaal (geld) ook kennis en expertise meebrengen.

Houd er rekening mee dat veel informal investors ook na de start graag intensief betrokken blijven bij het bedrijfsproces.

Je overtuigt een potentiële investeerder vaak met een korte pitch. Je moet je dus heel goed voorbereiden op zo'n spannend verkoopgesprek.

2. Een bankfinanciering

De meeste ondernemers laten zich nog altijd financieren door de bank. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je eerst een ondernemingsplan schrijven. In dit bedrijfsplan laat je zien dat je in de huidige markt een kansrijk idee hebt.

De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren, zoals: 

3. Borgstellingskrediet

Stel, je bent minder dan drie jaar actief als ondernemer en hebt behoefte aan zakelijk krediet. Dan kun je banken nog te weinig zekerheden bieden als het om het onderpand gaat. De bank loopt dus extra risico.

Tip: doe je voordeel met deze 9 subsidies en regelingen voor starters

Dan kan de bank waarbij je voor financiering hebt aangeklopt gebruikmaken van een speciale regeling van de overheid: een borgstellingskrediet. De overheid neemt dan een deel van het risico over.

4. Familie en bekenden

Voor startkapitaal aankloppen bij ouders, vrienden en andere bekenden? Sommige ondernemers zijn hier wat huiverig voor. Maar als je onderling duidelijke afspraken maakt, kan jouw omgeving wel degelijk een goede opstap zijn naar een succesvolle start van jouw bedrijf.

Lenen bij familie en bekenden zonder ruzie

Leg afspraken over bijvoorbeeld specifieke aflossingstermijnen, -bedragen en rentevergoeding bij voorkeur vast in een juridisch contract. Win daarnaast op tijd financieel of juridisch advies in.

Hiermee voorkom je later eventuele onduidelijkheden en discussies, bijvoorbeeld over wettelijke en fiscale aspecten.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

5. Financial lease

Het is voor startende ondernemers niet altijd even makkelijk om machines, apparatuur of vervoersmiddelen te kopen. Financial lease kan in de beginfase van je bedrijf dan uitkomst bieden. Bovendien zijn de bedrijfsmiddelen dan gewoon van jou, en dat biedt ook weer fiscale voordelen.

 • Je kunt het bedrijfsmiddel afschrijven.
 • De betaalde btw kun je terugvorderen.
 • De rente die je betaalt is aftrekbaar.
 • Je profiteert van investeringsaftrek

6. Venture Capitalists en fondsen

Venture Capitalists zijn participatiemaatschappijen die zogenaamd ‘durfkapitaal’ van grote beleggers en/of geldschieters beheren. Ze investeren het liefst in enigszins gevestigde ondernemers met een goed onderbouwd ondernemingsplan.

Meer informatie over participatiemaatschappijen vind je bij brancheorganisatie NVP.

Financiering via fondsen

Fondsen lijken op het eerste gezicht veel op participatiemaatschappijen, maar hebben over het algemeen een speciale doelstelling. Zo zijn er regionale fondsen, startersfondsen en fondsen voor innovatieve en duurzame initiatieven.

Meestal zijn fondsen met overheidssteun opgezet, maar ze financieren gewoon onder commerciële voorwaarden. Afhankelijk van het soort bedrijf en de branche waarin je opereert, kan de steun van een fonds jou net dat laatste zetje geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat

7. Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds populairder. Via online platformen kunnen ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact komen.

Met een goede crowdfunding-campagne trek je snel meer belangstelling voor jouw plannen en vergroot je de kans dat iemand hierin wil investeren. Kies hier wel hetzelfde platform voor uit.

8. Borgstellingskrediet voor de landbouw

De overheid streeft ernaar agrariërs financieel te ondersteunen, zodat het voor hen mogelijk wordt om te investeren in innovatie en duurzamer en efficiënter te gaan produceren. 

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt deze boeren door garant te staan bij het afsluiten van een aanvullende lening. Daarbij kun je denken aan een lening voor investeringen, waarmee de productiekosten worden verlaagd of het dierenwelzijn kan worden verbeterd.

Overbruggingskrediet nodig door corona?

Heb jij een landbouw-, tuinbouw-, visserij- of aquacultuurbedrijf en is jouw onderneming geraakt door de coronacrisis? Dan kun je een zogenaamd overbruggingskrediet afnemen. Precies weten wat je kunt doen? Lees er dan meer over zodat je helemaal op de hoogte bent.

9. Innovatiefinanciering

Er zijn nog veel meer financieringsregelingen van de overheid waarvan je op dit vlak gebruik kunt maken, zoals de SEED Capital-regeling en Innovatiekrediet. Houd er wel rekening mee dat niet iedere onderneming of project in aanmerking kan komen voor innovatiekrediet.

De Rabobank biedt ondernemers met een goede innovatie de mogelijkheid voor een Rabo Innovatielening. De eerste twee jaar hoef je geen aflossing te betalen. 

10. Gestapelde financiering

Je hoeft natuurlijk niet per se te kiezen. Veel startende ondernemers mixen en matchen verschillende vormen van financiering. Dit heet gestapeld financieren. Je kunt  bijvoorbeeld combinaties maken met:

 • Financiering via de bank
 • Crowdfunding
 • Eigen kapitaal

Kan ik als zelfstandige personeel aannemen

Ga jij starten als ZZP'er?

Begin goed met je privé en zakelijke financiën gescheiden. Open nu de nieuwe Rabo ZZP Rekening zonder vaste kosten. 

Ontdek je voordeel

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten