Hoe beoordeelt de Rabobank een financieringsaanvraag? - home

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Als je een bedrijf start of verder wilt groeien met een bestaande onderneming, heb je hiervoor mogelijk (aanvullende) financiering nodig. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het benaderen van particuliere investeerders of het aanvragen van een subsidieregeling. Dit zijn de bekendste financieringsopties: 10 manieren om de start van je bedrijf te financieren.

1. Particuliere investeerders

Informal investors - in de zakenwereld ook wel business angels - zijn particuliere investeerders die (een deel van) hun eigen vermogen in een startende onderneming willen investeren. Vaak zijn het oud-ondernemers die bereid zijn om behalve kapitaal ook kennis en expertise in te brengen.

Houd er rekening mee dat veel informal investors ook na de start graag intensief betrokken blijven bij het bedrijfsproces. Afhankelijk van jouw persoonlijke verwachtingen kan dat zowel een voor- als een nadeel zijn.

Het overtuigen van een potentiële investeerder doe je in veel gevallen met een korte pitch. Een goede voorbereiding op zo'n spannend verkoopgesprek is dus essentieel. Lees er meer over in het artikel 7 vragen die een investeerder jou zeker gaat stellen

2. Bank

Mogelijk kun je ook bij jouw bank terecht voor een zakelijke financieringsregeling. Om in aanmerking te komen voor financiering via een financiële instelling, moet je in de meeste gevallen eerst een goed ondernemingsplan schrijven en daarbij kunnen aantonen dat je in de huidige markt een kansrijk idee hebt.

Goed om te weten: de Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren, zoals: 

 

3. Starters BMKB

Ben je minder dan drie jaar actief als ondernemer? En heb jij een kansrijke business, maar kun je banken op dit moment op het gebied van onderpand nog te weinig zekerheden bieden? Dan kan de bank waarbij je voor financiering hebt aangeklopt gebruikmaken van een speciale regeling van de overheid: de Starters BMKB.

Bij een lening van maximaal 266.667 euro staat de Nederlandse overheid tot eind dit jaar borg voor 67,5 procent. Bij een eventuele grotere financieringsbehoefte kan er gestapeld worden op een standaard borgstellingskrediet. Meer informatie over de officiële Borgstelling MKB Kredieten vind je op RVO.nl.

4. Familie en bekenden

Voor startkapitaal aankloppen bij ouders, vrienden en andere bekenden? Sommige ondernemers zijn hier wat huiverig voor. Maar als je onderling duidelijke afspraken maakt kan jouw omgeving wel degelijk een goede opstap zijn naar een succesvolle start van jouw bedrijf.

Leg afspraken over bijvoorbeeld specifieke aflossingstermijnen, -bedragen en rentevergoeding bij voorkeur vast in een officieel document. Win daarnaast tijdig financieel of juridisch advies in om later - ook wettelijk en fiscaal gezien - eventuele onduidelijkheden en discussies zoveel mogelijk te voorkomen.

5. Microfinanciering via Qredits

Financiering via Qredits kan uitkomst bieden wanneer je als ondernemer een beperkte financieringsbehoefte hebt, maar door uiteenlopende redenen bij traditionele financiële instellingen niet terecht kunt.

In Nederland bestaat deze financieringsvorm uit een combinatie van coaching voor en na de start van jouw onderneming, ondernemerstools en een microkrediet tot vijftigduizend euro. Daarnaast kun je bij Qredits een lening afsluiten tussen de vijftig en 150.000 euro. VHet maximale leenbedrag is 250.000 euro. Hierop is een looptijd tussen de één en tien jaar van toepassing.

6. Venture Capitalists

Venture Capitalists zijn participatiemaatschappijen die het kapitaal van grote beleggers en/of geldschieters beheren. Het kan daarbij om grote bedragen gaan, die bij voorkeur worden geïnvesteerd in de wat meer gevestigde ondernemer met een goed onderbouwd plan, waardoor de mate van zekerheid verder toeneemt. Meer informatie over de verschillende participatiemaatschappijen vind je op NVP.nl.

7. Fondsen

Fondsen lijken op het eerste gezicht veel weg te hebben van participatiemaatschappijen, maar hebben over het algemeen een speciale doelstelling. Zo focussen regionale ontwikkelmaatschappijen op het stimuleren van bedrijvigheid in de regio, geven startersfondsen startende ondernemers graag een steuntje in de rug en kijken andere fondsen weer primair naar innovatieve en duurzame initiatieven.

Fondsen zijn doorgaans met overheidssteun opgezet, maar ze financieren gewoon onder commerciële voorwaarden. Afhankelijk van het soort bedrijf en de branche waarin je opereert, kan de steun een fonds jou net dat laatste zetje geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat

8. Crowdfunding

andres

Interesse in crowdfunding?

Er zijn diverse manieren om aan startkapitaal te komen. Welke vorm past bij jou? Rabobank heeft de verschillende financieringsvormen voor je in kaart gebracht.

Bekijk de oplossingen

Crowdfunding - letterlijk: funding (investering) door de crowd (massa) - wordt steeds populairder. Via online platformen kunnen ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact komen.

Met een goede crowdfunding-campagne trek je snel meer belangstelling voor jouw plannen en vergroot je de kans dat iemand hierin wil investeren, al is het wel van belang dat jouw project op de juiste crowdfundingwebsites wordt getoond. Lees hier hoe je zo'n campagne opstelt.

Tip! Heb je nog geen idee welk crowdfundingplatform het best bij jouw financieringsbehoefte past? De website Fundipal geeft onafhankelijk inzicht en advies over crowdfunding en of deze financieringsvorm aansluit bij jouw wensen en doelstellingen. Lees hier een interview met de initiatiefnemer van Fundipal.

9. Innovatiefonds MKB+

Het Innovatiefonds MKB+ kan ondersteuning bieden bij innovatieve projecten of productontwikkeling. Er zijn diverse financieringsregelingen van de overheid waarvan je op dit vlak gebruik kunt maken, zoals de SEED Capital-regeling, Innovatiekrediet en (in de toekomst) Fund-of-Funds. Houd er wel rekening mee dat niet iedere onderneming of project in aanmerking kan komen voor innovatiekrediet. De precieze voorwaarden vind je op RVO.nl.

10. Garantstelling landbouw

De overheid streeft ernaar (jonge) agrariërs financieel te ondersteunen, zodat het voor hun mogelijk wordt om te investeren in innovatie en duurzamer en efficiënter te gaan produceren. 

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt deze boeren door garant te staan bij het afsluiten van een aanvullende lening. Daarbij kun je denken aan een lening voor investeringen, waarmee de productiekosten worden verlaagd of het dierenwelzijn kan worden verbeterd. Klik hier voor meer informatie.

Actuele informatie

Check voor actuele informatie over toekomstige wijzigingen en andere ontwikkelingen op het gebied van ondernemerssubsidies en startersregelingen ook altijd het overheidsplatform Ondernemersplein

Tip! Check tot slot ook nog even het advies van 'PitchQueen' Nathalie Mangelaars:
 

Ook interessant voor jou?

9 subsidies en regelingen voor starters
Hoe kom ik aan geld voor mijn bedrijf?
5 begrotingen van het financieel plan
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
6 Europese subsidies voor ondernemers

Bijgewerkt op: 19-04-2016

Wat vind je van dit artikel?

x7
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt. Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken. Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:


Klik hier voor een complete lijst van huidige subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.