Financieren bedrijf

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Financiering nodig? Vaak kun je daarvoor terecht bij de bank, maar er zijn ook andere mogelijkheden. In deze lijst vind je 9 opties om kapitaal te vinden voor je bedrijf.

Je kunt het hele verhaal lezen of ervoor kiezen om meteen door te klikken naar de optie waar je meer over wilt weten.

 1. Particuliere investeerders
 2. Een bankfinanciering
 3. Borgstellingskrediet
 4. Familie en bekenden
 5. Financial lease
 6. Venture capitalists en fondsen
 7. Crowdfunding
 8. Borgstellingskrediet voor de landbouw
 9. Innovatiefinanciering
 10. Gestapelde financiering

1. Particuliere investeerders

Particuliere investeerders (Informal investors) willen een deel van hun eigen vermogen in een startende onderneming investeren. In de zakenwereld worden ze ook wel business angels genoemd. Vaak zijn het oud-ondernemers die naast kapitaal (geld) ook kennis en expertise meebrengen.

Houd er rekening mee dat veel informal investors ook na de start graag intensief betrokken blijven bij het bedrijfsproces.

Je overtuigt een potentiële investeerder vaak met een korte pitch. Je moet je dus heel goed voorbereiden op zo'n spannend verkoopgesprek.

2. Een bankfinanciering

De meeste ondernemers laten zich nog altijd financieren door de bank. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je eerst een ondernemingsplan schrijven. In dit bedrijfsplan laat je zien dat je in de huidige markt een kansrijk idee hebt.

De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren, zoals: 

3. Borgstellingskrediet

Stel, je bent minder dan drie jaar actief als ondernemer en hebt behoefte aan zakelijk krediet. Dan kun je banken nog te weinig zekerheden bieden als het om het onderpand gaat. De bank loopt dus extra risico.

Tip: doe je voordeel met deze 9 subsidies en regelingen voor starters

Dan kan de bank waarbij je voor financiering hebt aangeklopt gebruikmaken van een speciale regeling van de overheid: een borgstellingskrediet. De overheid neemt dan een deel van het risico over.

4. Familie en bekenden

Voor startkapitaal aankloppen bij ouders, vrienden en andere bekenden? Sommige ondernemers zijn hier wat huiverig voor. Maar als je onderling duidelijke afspraken maakt, kan jouw omgeving wel degelijk een goede opstap zijn naar een succesvolle start van jouw bedrijf.

Lenen bij familie en bekenden zonder ruzie

Leg afspraken over bijvoorbeeld specifieke aflossingstermijnen, -bedragen en rentevergoeding bij voorkeur vast in een juridisch contract. Win daarnaast op tijd financieel of juridisch advies in.

Hiermee voorkom je later eventuele onduidelijkheden en discussies, bijvoorbeeld over wettelijke en fiscale aspecten.

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Naar de Startversterker

5. Financial lease

Het is voor startende ondernemers niet altijd even makkelijk om machines, apparatuur of vervoersmiddelen te kopen. Financial lease kan in de beginfase van je bedrijf dan uitkomst bieden. Bovendien zijn de bedrijfsmiddelen dan gewoon van jou, en dat biedt ook weer fiscale voordelen.

 • Je kunt het bedrijfsmiddel afschrijven.
 • De betaalde btw kun je terugvorderen.
 • De rente die je betaalt is aftrekbaar.
 • Je profiteert van investeringsaftrek

6. Venture Capitalists en fondsen

Venture Capitalists zijn participatiemaatschappijen die zogenaamd ‘durfkapitaal’ van grote beleggers en/of geldschieters beheren. Ze investeren het liefst in enigszins gevestigde ondernemers met een goed onderbouwd ondernemingsplan.

Meer informatie over participatiemaatschappijen vind je bij brancheorganisatie NVP.

Financiering via fondsen

Fondsen lijken op het eerste gezicht veel op participatiemaatschappijen, maar hebben over het algemeen een speciale doelstelling. Zo zijn er regionale fondsen, startersfondsen en fondsen voor innovatieve en duurzame initiatieven.

Meestal zijn fondsen met overheidssteun opgezet, maar ze financieren gewoon onder commerciële voorwaarden. Afhankelijk van het soort bedrijf en de branche waarin je opereert, kan de steun van een fonds jou net dat laatste zetje geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat

7. Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds populairder. Via online platformen kunnen ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact komen.

Met een goede crowdfunding-campagne trek je snel meer belangstelling voor jouw plannen en vergroot je de kans dat iemand hierin wil investeren. Kies hier wel hetzelfde platform voor uit.

8. Borgstellingskrediet voor de landbouw

De overheid streeft ernaar agrariërs financieel te ondersteunen, zodat het voor hen mogelijk wordt om te investeren in innovatie en duurzamer en efficiënter te gaan produceren. 

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt deze boeren door garant te staan bij het afsluiten van een aanvullende lening. Daarbij kun je denken aan een lening voor investeringen, waarmee de productiekosten worden verlaagd of het dierenwelzijn kan worden verbeterd.

9. Innovatiefinanciering

Er zijn nog veel meer financieringsregelingen van de overheid waarvan je op dit vlak gebruik kunt maken, zoals de SEED Capital-regeling en Innovatiekrediet. Houd er wel rekening mee dat niet iedere onderneming of project in aanmerking kan komen voor innovatiekrediet.

De Rabobank biedt ondernemers met een goede innovatie de mogelijkheid voor een Achtergestelde Innovatie Lening (AIL). De eerste twee jaar hoef je geen aflossing te betalen. 

10. Gestapelde financiering

Je hoeft natuurlijk niet per se te kiezen. Veel startende ondernemers mixen en matchen verschillende vormen van financiering. Dit heet gestapeld financieren. Je kunt  bijvoorbeeld combinaties maken met:

 • Financiering via de bank
 • Crowdfunding
 • Eigen kapitaal

Bijgewerkt op: 11-08-2020

Wat vind je van dit artikel?

x41
x20

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt.

Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken.

Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:

 1. Borgstelling MKB-krediet
 2. Starten vanuit een uitkering
 3. Startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid)

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.