Financieren bedrijf

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Financiering nodig? Vaak kun je daarvoor terecht bij de bank, maar er zijn ook andere mogelijkheden. We schetsen je 10 financieringsopties.

Je kunt het hele verhaal lezen of ervoor kiezen om meteen door te klikken naar de optie waar je meer over wilt weten.

 1. Particuliere investeerders
 2. Een bankfinanciering
 3. Borgstellingskrediet
 4. Familie en bekenden
 5. Financial lease
 6. Microfinanciering Qredits
 7. Venture capitalists en fondsen
 8. Crowdfunding
 9. Borgstellingskrediet voor de landbouw
 10. Innovatiefinanciering

1. Particuliere investeerders

Informal investors - in de zakenwereld ook wel business angels genoemd - zijn particuliere investeerders die (een deel van) hun eigen vermogen in een startende onderneming willen investeren. Vaak zijn het oud-ondernemers die bereid zijn om behalve kapitaal ook kennis en expertise in te brengen.

Houd er rekening mee dat veel informal investors ook na de start graag intensief betrokken blijven bij het bedrijfsproces.

Je overtuigt een potentiële investeerder vaak met een korte pitch. Een goede voorbereiding op zo'n spannend verkoopgesprek is dus essentieel. Lees er meer over in het artikel: 7 vragen die een investeerder jou zeker gaat stellen

2. Een bankfinanciering

Verreweg de meeste ondernemers laten zich nog altijd financieren door de bank. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je in de meeste gevallen eerst een goed ondernemingsplan schrijven. In dit plan toon je aan dat je in de huidige markt een kansrijk idee hebt.

Check ook deze gratis voorbeelden van ondernemersplannen. 

Goed om te weten! De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren, zoals: 

3. Borgstellingskrediet

Stel, je bent minder dan drie jaar actief als ondernemer en hebt behoefte aan een zakelijk krediet. Op dit moment kun je banken nog te weinig zekerheden bieden als het om het onderpand gaat. 

Lees ook: 9 subsidies en regelingen voor starters

Lees ook: financieren en investeren

Dan kan de bank waarbij je voor financiering hebt aangeklopt gebruikmaken van een speciale regeling van de overheid: een borgstellingskrediet. Wil je meer weten? Deze Rabo-pagina biedt je toegang tot meer informatie.

4. Familie en bekenden

Voor startkapitaal aankloppen bij ouders, vrienden en andere bekenden? Sommige ondernemers zijn hier wat huiverig voor. Maar als je onderling duidelijke afspraken maakt, kan jouw omgeving wel degelijk een goede opstap zijn naar een succesvolle start van jouw bedrijf.

Leg afspraken over bijvoorbeeld specifieke aflossingstermijnen, -bedragen en rentevergoeding bij voorkeur vast in een juridisch contract. Win daarnaast tijdig financieel of juridisch advies in. Hiermee voorkom je later eventuele onduidelijkheden en discussies, bijvoorbeeld over wettelijke en fiscale aspecten.

5. Financial lease

Het is voor startende ondernemers niet altijd even makkelijk om machines, apparatuur of vervoersmiddelen te financieren. Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers. Bovendien zijn de bedrijfsmiddelen zijn gewoon van jou, en dat biedt ook weer fiscale voordelen.

 • Je kunt het bedrijfsmiddel afschrijven.
 • De betaalde btw kun je terugvorderen.
 • De rente die je betaalt is aftrekbaar.
 • Je profiteert van investeringsaftrek (vaak 28% van het aanschafbedrag).

Wist je bijvoorbeeld dat je voor lease vaak geen jaarcijfers nodig hebt? En dat je ook tweedehands middelen kunt leasen? Je kunt binnen één minuut berekenen wat het leasen van je gewenste bedrijfsmiddel jou per maand gaat kosten.

6. Microfinanciering via Qredits

Financiering via Qredits kan uitkomst bieden wanneer je als ondernemer een beperkte financieringsbehoefte hebt, maar door uiteenlopende redenen bij traditionele financiële instellingen niet terecht kunt.

In Nederland bestaat deze financieringsvorm uit een combinatie van coaching voor en na de start van jouw onderneming, ondernemerstools en een microkrediet tot € 50.000. Daarnaast kun je bij Qredits een lening afsluiten tussen de € 50.000 en € 250.000 euro.

Dit wordt ook wel een MKB-krediet genoemd. Hierop is een looptijd van één tot maximaal tien jaar van toepassing.

Wil je het geld gebruiken om een winkelpand of kantoorruimte te kopen? Dan is de looptijd maximaal 20 jaar en is er sprake van een hypothecair krediet.

7. Venture Capitalists en fondsen

Venture Capitalists zijn participatiemaatschappijen die zogenaamd ‘durfkapitaal’ van grote beleggers en/of geldschieters beheren. Bij voorkeur investeren participatiemaatschappijen in enigszins gevestigde ondernemers met een goed onderbouwd plan, waardoor de mate van zekerheid verder toeneemt. Meer informatie over participatiemaatschappijen vind je bij brancheorganisatie NVP.

Fondsen lijken op het eerste gezicht veel op participatiemaatschappijen, maar hebben over het algemeen een speciale doelstelling. Zo zijn er regionale fondsen, startersfondsen en fondsen voor innovatieve en duurzame initiatieven.

Meestal zijn fondsen met overheidssteun opgezet, maar ze financieren gewoon onder commerciële voorwaarden. Afhankelijk van het soort bedrijf en de branche waarin je opereert, kan de steun een fonds jou net dat laatste zetje geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat

8. Crowdfunding

Crowdfunding - letterlijk: funding (investering) door de crowd (massa) - wordt steeds populairder. Via online platformen kunnen ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact komen.

Met een goede crowdfunding-campagne trek je snel meer belangstelling voor jouw plannen en vergroot je de kans dat iemand hierin wil investeren. Al is het wel van belang dat jouw project op de juiste crowdfundingwebsites wordt getoond. Lees hier hoe je zo'n campagne opstelt.

Met Rabo&Crowd haal je een deel van de financiering op via particuliere investeerders. Het andere deel wordt verstrekt door de Rabobank. Nieuwsgierig? Hier lees je meer

9. Borgstellingskrediet voor de landbouw

De overheid streeft ernaar agrariërs financieel te ondersteunen, zodat het voor hen mogelijk wordt om te investeren in innovatie en duurzamer en efficiënter te gaan produceren. 

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt deze boeren door garant te staan bij het afsluiten van een aanvullende lening. Daarbij kun je denken aan een lening voor investeringen, waarmee de productiekosten worden verlaagd of het dierenwelzijn kan worden verbeterd. Klik hier voor meer informatie.

10. Innovatiefinanciering

Er zijn nog veel meer financieringsregelingen van de overheid waarvan je op dit vlak gebruik kunt maken, zoals de SEED Capital-regeling en Innovatiekrediet. Houd er wel rekening mee dat niet iedere onderneming of project in aanmerking kan komen voor innovatiekrediet.

De Rabobank biedt ondernemers met een goed innovatief de mogelijkheid voor een Achtergestelde Innovatie Lening (AIL). De eerste twee jaar hoef je geen aflossing te betalen. 

Bijgewerkt op: 06-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x23
x12

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wist je dat vijftien procent van de Nederlandse ondernemers moet rondkomen van een inkomen beneden bijstandsniveau? In deze blog ga ik in op welke instanties jou bij financiële problemen kunnen helpen.

Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?

Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?
Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt. Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken. Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:


Klik hier voor een complete lijst van huidige subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.