Belangrijkste betaalmogelijkheden voor de horeca

Bijgewerkt op 04 januari 2024
7 min  leestijd
1.727
Auteur: Redactie
Betaalmogelijkheden voor de horeca

Van afrekenen met een QR-code en betalen aan tafel met een mobiel pinapparaat tot contactloos betalen met een smartphone: we zetten alle betaalmogelijkheden voor de horeca op een rij. 

Als horecaondernemer ben je graag servicegericht en wil je het je gasten zo goed mogelijk naar de zin maken. Door deze betaalmethoden aan je klanten aan te bieden kun je nog betere service leveren. Benieuwd naar een specifieke betaalmogelijkheid? Klik dan op één van de links hieronder.

 1. Cash
 2. Pinnen: vast óf mobiel
 3. Alles regelen met Rabo SmartPay
 4. Nóg meer betaalmethoden
 5. Gratis stroomschema: welke betaalmethode kies jij

1. Cash

De oudste betaalmethode is nog altijd contant geld. Er is steeds minder cash in omloop, maar in de horeca wordt er nog altijd relatief veel mee afgerekend. Dit houdt ook in dat je altijd genoeg wisselgeld in de kassa moet hebben. En je moet achteraf het geld storten bij de bank.

Tip: als je veel contant geld in kas hebt, loop je meer risico op diefstal. Stimuleer klanten daarom om te pinnen of om te betalen met mobiele telefoon of creditcard. Daarnaast is pinnen inmiddels zelfs goedkoper dan contant geld verwerken.

Dit afstorten kan op drie manieren: 

 • Via een stortautomaat: storten met je bankpas
 • Via een sealbagautomaat: met een afstortovereenkomst
 • Via een waardetransport: opgehaald in je winkel

2. Pinnen: vaste locatie óf mobiel

Wil je klanten laten pinnen op een vaste locatie of liever wat flexibeler? Dan heb je twee keuzes: een vast óf mobiel pinapparaat.

 1. Vast: Een vast pinapparaat plaats je op jouw toonbank, compleet met een stroom- en internetkabel. Het is een zeer betrouwbaar en snel apparaat, waarmee je grote volumes pintransacties kunt verwerken.
 2. Mobiel: Een mobiel pinapparaat heeft een eigen oplaadbare accu en is verbonden met het internet via WiFi of een simkaart. Deze mobiele betaalterminals zie je vaker terug in restaurants, terrassen of bijvoorbeeld een marktkraam.

Maak van je smartphone een mobiel pinapparaat

Met Rabo SmartPin maak je in een handomdraai van je smartphone een mobiel pinapparaat. Je kunt kiezen uit twee opties: met een kaartlezer óf met Tap to Pay, zodat je direct betalingen kun ontvangen van klanten, met alleen je smartphone. De tarieven voor Rabo SmartPin vind je hier.

Image

Betalen met creditcard

Nederlanders gebruiken – in tegenstelling tot bijvoorbeeld consumenten in Amerika en andere Europese landen – relatief weinig hun creditcard voor dagelijkse betalingen. Toch wil je betalen met creditcard kunnen aanbieden, vooral als je ook internationale gasten in je horecazaak bedient. Binnen Rabo Smart Pay is dit zo geregeld en je betaalt alleen als er een transactie is.  

Contactloos betalen

Alle pinoplossingen van Rabobank hebben standaard de optie om contactloos te betalen. Het contactloos betalen is inmiddels de populairste manier van betalen. Het is gemakkelijk, snel én hygiënisch.

Uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat meer dan 90% van alle pintransacties in 2023 contactloos was.

Apple Pay is een dienst waarmee je bij betaalautomaten contactloos kunt betalen met je iPhone of Apple Watch. Dit gebeurt via de Wallet-app, dat is de digitale portemonnee van Apple.  Naast Apple Pay zijn er ook andere apps om te betalen met wearables als een smartwatch. Voorbeelden zijn Garmin Pay en Fitbit Pay. 

Image

Pinnen met smartphone

Je kunt klanten ook laten afrekenen met hun mobiele telefoon. Het aantal mensen dat graag met een smartphone afrekent groeit. Uit het onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat meer dan 40% van alle pinbetalingen in 2023 zonder bankpas gebeurde. Met een smartphone, smart watch of wearables dus.

Zowel bij de pinautomaten van de Rabo PinBox als via Rabo SmartPin kunnen klanten dan ook betalen met hun telefoon via Apple Pay, de Rabo Wallet of met wearables.

Rabo OmniKassa

Zo werkt Rabo Smart Pay

Al je betaaloplossingen in één keer geregeld met Rabo Smart Pay. Flexibel, overzichtelijk en snel.

Meer weten?

 

3. Betaalopties regel je in Rabo Smart Pay

Met Rabo Smart Pay hou je overzicht over alle hierboven genoemde betaalmethoden. Van pinnen en contactloos betalen tot iDEAL, als je bijvoorbeeld ook een webshop hebt voor bestellingen. Dit is een dashboard waar je altijd actueel inzicht hebt in je transacties, via je de verschillende betaalopties. 

Je kunt eenvoudig betaalmogelijkheden toevoegen, zoals een extra mobiele pinautomaat die je aanschaft voor het terras of een online kassasysteem.

Hoe je klant ook betaalt; het geld staat binnen een werkdag op je zakelijke rekening en je hebt altijd een totaaloverzicht. 

4. Nóg meer betaalmethoden

Naast de betaalmethodes waarmee klanten makkelijk kunnen betalen, kun je zelf nog meer doen om service te verlenen. 

Rabo OnlineKassa

De Rabo OnlineKassa is een uitgebreide online kassa. Je brengt hier Nederlandse én buitenlandse betaalmiddelen in onder. Deze applicatie maakt een overzicht van alle transacties. Op deze manier verlopen die allemaal via één loket en hoef je geen losse overeenkomsten met maatschappijen af te sluiten. Handig voor snackbars of restaurants met bestellingen voor bezorgmaaltijden. 

Betalen met een QR-code

Bestellen met een QR-code is door de coronacrisis gewoongoed geworden. Op een terras scant de klant de QR-code met zijn camera, waarna vervolgens de bestelsite van jouw zaak wordt geopend. De klant kan bestellen en direct afrekenen. Dit gaat via de vertrouwde omgeving van iDEAL.

Als je een groot terras hebt, met een grote doorloop, is dit erg handig. Snel bestellen, snel betalen.

Je kunt klanten ook laten betalen met een QR-code. Je maakt dan een QR-code aan die de klant scant, zo wordt de rekening direct betaald.  

Rekening splitsen in kassasysteem

De meeste horecaondernemers wilden vroeger liever niet dat gasten de rekening splitsten omdat het veel rekenwerk (en tijd!) kostte. Inmiddels is dit verleden tijd: je kunt in diverse kassasystemen met één druk op de knop de rekening eerlijk verdelen onder het aantal gasten.

Of zelfs per persoon opsplitsen wie wat gegeten en gedronken heeft. Zo bied je nog meer service aan je klanten.

5. Gratis stroomschema: welke betaalmogelijkheid kies jij als horecaondernemer?

Kom je er nog niet helemaal uit? En wil je alle betaalopties voor jouw horecazaak in één keer overzichtelijk hebben? Download dan nu dit gratis stroomschema: waar wil je klanten laten betalen?

Image
Betaalmethoden klanten

We nemen je mee in álle betaalopties voor jouw klanten. Download hem nu gratis en print hem uit. 


zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veel gestelde vragen over betaalmogelijkheden voor de horeca

 • Waarom zou ik als horecaondernemer contante betalingen willen beperken?
  Contante betalingen kunnen leiden tot risico's zoals diefstal. Om dit te voorkomen kun je klanten stimuleren om te pinnen of mobiele betaalmethoden te gebruiken, omdat dit veiliger is en zelfs goedkoper dan contant geld verwerken.
 • Hoe kan ik als horecaondernemer contactloos betalen aanbieden? Alle pinoplossingen van Rabobank bieden standaard de optie om contactloos te betalen. Contactloos betalen is gemakkelijk, snel en hygiënisch. Bovendien blijkt dat 90% van alle pintransacties in 2023 contactloos was, volgens onderzoek van Betaalvereniging Nederland.
 • Hoe kan Rabo Smart Pay helpen bij het beheren van verschillende betaalmethoden in de horeca?Rabo Smart Pay biedt een dashboard waarop horecaondernemers een overzicht hebben van diverse betaalmethoden, waaronder pinnen, contactloos betalen en iDEAL voor webshopbestellingen. Zo kunnen klanten op verschillende manieren betalen. En met Rabo Smart Pay staat het geld binnen een werkdag op de zakelijke rekening, met altijd actueel inzicht in transacties.

Meer over horeca

Meer over horeca
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten