Twitteren voor beginners: zo maak je een goede start

5 tips voor succesvol zakelijk twitteren

ZZP'ers kunnen bijna niet meer zonder het gebruik van sociale media. Twitter bij uitstek is een ideale site om uw kennis uit te breiden, uw bedrijf te promoten en contact te houden met collega's en andere geïnteresseerden. Bent u nog niet of in mindere mate bekend met zakelijk gebruik van Twitter? Hieronder vindt u tips om deze netwerksite optimaal te benutten: 5 tips voor succesvol zakelijk twitteren.

Starters die nog niet zo bekend zijn met Twitter, twijfelen vaak waarover ze moeten twitteren. Soms vinden ze het ook eng, want hoe kom je nou aan een trouwe schare volgers en wat maakt een zakelijke tweet écht relevant?

1. Persoonlijke tweets

Het klinkt misschien tegenstrijdig voor ZZP'ers die Twitter puur zakelijk willen gebruiken, maar wie zijn account slechts gebruikt voor promotieberichten of het aankondigen van speciale acties slaat de plank volledig mis. Volgers zitten doorgaans niet te wachten op enkel reclameboodschappen. Wees wel selectief. Niemand hoeft te weten dat u afgelopen weekend flink bent doorgezakt in de stad, maar als u eens een relevante workshop volgt, mag u dat best vermelden.

2. Uw werkzaamheden

Als ZZP'er bent u over het algemeen werkzaam in een specifiek vakgebied. Weten uw volgers wat u precies voor werk doet en waar u op dit moment mee bezig bent? Dan kunt u via Twitter vrij makkelijk aan nieuwe opdrachtgevers komen. Plaats daarom ook zeker een berichtje als opdrachten aflopen en u op zoek bent naar een nieuwe klus. Dat staat heus niet opdringerig, want zo weten uw volgers per wanneer u weer beschikbaar bent en kunnen zij anderen daar ook op attenderen.

3. Delen van kennis

Ziet u ergens een goede tip of heeft u zelf een interessant artikel gepubliceerd? Meld dit dan ook op Twitter, indien mogelijk voorzien van een directe link. Dit levert gegarandeerd reacties en retweets op van andere gebruikers. Het is belangrijk dat u niet steeds alleen uw eigen materiaal aanprijst. Retweet regelmatig ook berichten van andere gebruikers, beantwoord vragen en probeer Twitteraars belangeloos met elkaar in contact te brengen als dat hen verder helpt.

4. Meld relevant updates

Heeft u een eigen website laten ontwerpen of bent u onlangs een blog begonnen over uw werkzaamheden en ervaringen? Daar willen uw volgers op Twitter ook alles over weten. Tweet de laatste updates en sta open voor reacties en tips: wie weet steekt u er nog iets van op!

5. Blijf actief

Wie zich serieus gaat bezighouden met sociale, moet daar ook echt de tijd voor nemen. Dit is voor Twitter nog meer van belang dan andere sites als Facebook, Pinterest, Google+, LinkedIn, YouTube of Hyves. Een weekje niets laten horen is niet zo erg, maar 'dode' accounts verliezen in een rap tempo volgers. Het is dus zaak om met enige regelmaat (liefst dagelijks) in te loggen om uw tweets te bekijken en indien nodig te retweeten of beantwoorden. Maak hier tijd voor vrij en plan dagelijks een half uur in voor het onderhouden van uw Twitter-account.

Gebruiksaanwijzing

Zeggen termen als hashtag, trekking topic of retweet u nog helemaal niets? Bekijk dan ook eens ons dossier Succes met Twitter of lees de officiële (Engelstalige) handleiding van Twitter goed door.

Gepubliceerd op:
15-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x4
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

Slimme apps maken je leven als zzp'er een heel stuk makkelijker. Even chatten, een aantekening maken of een rekening betalen, je hoeft er niet meer naar je laptop. Deze apps zijn handig voor vrijwel elke zzp'er.

Zzp
Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.