Bedrijfsnaam bedenken: zo doe je dat - home

Checklist: bedrijfsnaam bedenken

Bedrijfsnamen zijn net als kindernamen. Je hebt zeer creatieve, maar ook heel degelijke namen. Een goede handelsnaam is onderscheidend en duidelijk, maar mag ook niet te veel lijken op bestaande namen en merken. Dit artikel helpt jou op weg bij het kiezen van een passende handelsnaam.

1. Duidelijk of creatief?

De keuze voor de meest geschikte bedrijfsnaam is meestal persoonlijk - wat de een aanspreekt, vindt de ander juist stom of onduidelijk - en kan per branche verschillen.

In de ene sector zullen mensen bijvoorbeeld eerder een creatievere insteek waarderen dan in het andere beroepsveld. Maar over het algemeen doe je er bij handelsnamen verstandig aan om niet al te ver door te denken.

Ga dus liever voor een herkenbare naam die de klant in één klap duidelijk maakt wat hij aan jou heeft en wat jouw producten of diensten voor hem kunnen betekenen.

Leuk om te lezen: ondernemersplatform Sprout heeft de 10 beroerdste bedrijfsnamen op een rijtje gezet. Zo zie je in een oogopslag welke blunders uit dit artikel je beter kunt vermijden...

In sommige gevallen kan een compromis de oplossing zijn. 'Juwelier Vermeulen' laat er evenals 'De Schitterende Diamant' geen onduidelijkheid over bestaan dat klanten in deze zaak juwelen, sieraden en andere parafernalia kunnen kopen, maar zijn twee verschillende benaderingen.

Tip: als je overweegt om de plaatsnaam waar jouw onderneming gevestigd is te vermelden in de bedrijfsnaam, bedenk dan eerst of het wel wenselijk is dat jouw onderneming straks zo plaatsgebonden is.

Een dergelijke handelsnaam kan potentiële klanten van buiten de regio doen besluiten voor een - op het eerste gezicht - minder gelokaliseerde concurrent te kiezen.

2. Wel of geen productnaam?

Sommige starters koppelen de naam van het product dat ze hebben ontwikkeld of verhandelen de handelsnaam van hun bedrijf.

Deze methode kan zo zijn voordelen hebben met betrekking tot de naamsbekendheid, maar houd er rekening mee dat je dit specifieke product mogelijk niet tot in de eeuwigheid wilt blijven aanbieden.

Wat doe je als het product (of de dienst) straks niet langer deel uitmaakt van jouw business?

Zie een bedrijfsnaam daarom liever niet als een aanvullende marketingtool, maar als het fundament van je merk en jouw toekomstige inkomsten.

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de bedrijfs- of productnaam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier een gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

3. Doelgroepgericht of niet?

Het gaat natuurlijk wat ver om jouw belangrijkste doelgroep letterlijk te vragen om voor jou een naam te verzinnen, maar het kan wel degelijk lonen om via een enquête te ontdekken wat voor soort namen jouw potentiële klanten of opdrachtgevers aanspreekt.

Bij het bepalen van de kerndoelgroep zul je vaak al vrij snel de conclusie kunnen trekken of - bijvoorbeeld - jargon in de communicatie is toegestaan of dat je dit beter kunt vermijden. In wezen geldt hetzelfde voor een handelsnaam. 

Probeer bij het bedenken van je naam dus ook stil te staan bij het opleidingsniveau, de leeftijd en eventueel de sekse van de doelgroep. Wie zijn deze mensen of opdrachtgevers?

Aan welke andere producten en merken zijn zij gehecht? En geven ze de voorkeur aan internationaal klinkende of juist oer-Hollandse namen?

Het krijgen van een antwoord op dergelijke vragen zorgt ervoor dat je sneller in de juiste richting gaat denken.

4. Nationale of internationale insteek?

In de digitale wereld waarin wij leven is de kans dat jouw product of dienst ook buiten onze landsgrenzen bekend wordt een stuk groter dan vroeger.

Zeker wanneer je ook een webshop opent, kan het straks zomaar gebeuren dat consumenten of bedrijven uit Duitsland, België, maar misschien ook Japan en Jordanië bij jouw bedrijf een bestelling plaatsen. 

Met deze gedachte in het achterhoofd is het raadzaam om ook rekening te houden met de betekenis van een productnaam binnen een bepaalde taal of cultuur.

Als jouw bedrijf medisch gereedschap ontwikkelt en jij een instrument een naam geeft die in Nederland heel serieus klinkt maar in het Russisch iets grappigs of onbegrijpelijks betekent, maak je de directie van een Russisch ziekenhuis er misschien wel mee aan het lachen, maar is de kans dat zij voor jou kiezen vrij klein. 

Lees meer over lokale cultuurgebruiken in het artikel Internationaal zakendoen: de do's en dont's.

5. Voldoet de naam aan de voorwaarden?

Als je denkt de juiste handelsnaam eenmaal te hebben gevonden, ben je er helaas nog niet. Er worden in Nederland namelijk belangrijke voorwaarden gesteld aan de registratie van een handelsnaam.

Zo moet je, voordat je jouw onderneming officieel inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), eerst hebben gecontroleerd of de gewenste bedrijfsnaam nog wel beschikbaar is. 

Houd daarbij rekening met het feit dat het niet zomaar is toegestaan om bestaande (merk)namen te gebruiken.

Daarnaast mag de handelsnaam van jouw keuze niet verwarrend of misleidend zijn en moet je je hiermee juist voldoende kunnen onderscheiden. 'Buurtsuper Albus Heijn' zal je dus geheid in de problemen brengen. Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden.

Tip: het is sowieso aan te raden om voorafgaand aan de inschrijving bij de KvK ook te kijken naar de beschikbaarheid van de beoogde domeinnaam voor jouw toekomstige zakelijke website.

Het verplicht toevoegen van streepjes of andere tekens aan het webadres ziet er minder professioneel uit en kan bovendien invloed hebben op de zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Dit kun je dan ook beter zoveel mogelijk proberen te vermijden. Overleg indien relevant met jouw webbouwer om hiervoor een passende oplossing te vinden.

Uiteindelijk moet de naam ook passen bij jouw identiteit als ondernemer. Benieuwd wat voor ondernemer jij bent? Doe de Test: welk type ondernemer ben jij?

Tips van de redactie

Bedrijfsnaam bedenken: hoe zit dat juridisch?
Bedenk een bedrijfsnaam in 6 stappen
Zo ontwikkel je een goede huisstijl
Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat
11 visitekaartjes waarmee je echt opvalt

Bijgewerkt op: 11-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

x15
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

 1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
 2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
 3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.806 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.