Investeringsbegroting opstellen

Investeringsbegroting opstellen, zo werkt het

Een investeringsbegroting opstellen, hoe doe je dat eigenlijk? Deze begroting hoort bij je financieel plan en ondernemingsplan, maar geeft je ook inzicht in hoeveel geld je voor de start van je bedrijf nodig hebt. 

In dit artikel lees je hoe je een investeringsbegroting kunt opstellen en geven we je twee handige voorbeelden. Direct naar een onderwerp uit het artikel? Klik op een van de links hieronder:

Investeringsbegroting, wat is dat?

Om een bedrijf te starten, heb je meestal bepaalde bedrijfsmiddelen nodig. Een laptop, auto van de zaak, een startvoorraad of machines bijvoorbeeld. Om te ontdekken wat je precies nodig hebt en wat dat allemaal kost, kun je een investeringsbegroting opstellen.

Check direct hoe je de investeringsbegroting opstelt

Je kunt je investeringsbegroting dus zien als uitgebreid boodschappenlijstje. Tegelijkertijd is het ook een manier om te inzicht te krijgen in wat je totale bedrijfsmiddelen waard zijn. 

Waarom moet je een investeringsbegroting opstellen?

Bij de start van je bedrijf stel je een investeringsbegroting op omdat je wilt weten hoeveel startkapitaal je nodig hebt. Als je weet hoeveel geld je nodig hebt, weet je of je:

 • genoeg hebt aan eigen geld;
 • een lening moet afsluiten;
 • of een investeerder moet aanhaken. 

Als je extra financiering nodig hebt, krijg je te maken met een investeerder of bank. Deze partij wil je ondernemingsplan inclusief financieel plan zien. Ook daarvoor stel je een investeringsbegroting op.

Soorten begrotingen

Een financieel plan bestaat namelijk uit vijf begrotingen:

 1. Investeringsbegroting
 2. Financieringsbegroting
 3. Exploitatiebegroting
 4. Liquiditeitsbegroting
 5. Persoonlijke begroting

Hoe stel je de investeringsbegroting op?

Allereerst maak je een lijst met de middelen die je nodig hebt om je bedrijf te starten. Dit noemen we ook wel de bedrijfsmiddelen. Vergeet hierbij ook niet de opstartkosten, dit zijn kosten die je maakt voordat je bedrijf officieel gestart is.

Tip: maak de lijst zo concreet mogelijk.

Kapitaalbehoefte berekenen

Zoek daarna de bedragen van die middelen op en zet deze achter de middelen in de lijst. De som van deze bedragen is je kapitaalbehoefte. Verdeel je lijst in drie categorieën:

 • Vaste activa

  Dit zijn de middelen die langer dan een jaar in je bedrijf zijn, zoals een laptop of bureau.
 • Vlottende activa

  Di zijn middelen die korter dan een jaar in je bedrijf zijn, zoals voorraad.
 • Liquide middelen

  Dit is geld waar je direct over beschikt, zoals wat je in kas hebt of wat op je zakelijke bankrekening staat.  

Financieringsbegroting

Na het maken van een investeringsbegroting weet je hoeveel de benodigde middelen in totaal kosten. Hoe je aan het geld daarvoor gaat komen, zet je in de financieringsbegroting.

In de financieringsbegroting staat het eigen vermogen en vreemd vermogen. Eigen vermogen is hoeveel je zelf inbrengt, vreemd vermogen leen je van een externe partij.

Daarin maak je verschil tussen kort en lang vreemd vermogen. Kort vreemd vermogen moet je binnen een jaar terugbetalen, zoals een rekening-courant. Lang vreemd vermogen betaal je op lange termijn terug, zoals een hypotheek. 

Balans

De investeringsbegroting en de financieringsbegroting vormen samen de balans. De balans is een momentopname van je bedrijf en de waarde van de bedrijfsmiddelen.

De investeringsbegroting staat aan de linkerkant van de balans. Dat is de debetzijde, je moet namelijk iets betalen. De financieringsbegroting staat rechts, dit is de creditzijde. Je ontvangt hier namelijk geld.

Voorbeeld investeringsbegroting

Hoe jouw investeringsbegroting eruit ziet, hangt af van de bedrijfsmiddelen waarmee je je bedrijf wilt starten. In dit artikel kwam je al een aantal voorbeelden van middelen tegen. Hieronder vind je twee voorbeelden van een investeringsbegroting, voor verschillende branches.

Voorbeeld investeringsbegroting winkel

Als je een winkel opent, heb je vaak redelijk wat bedrijfsmiddelen nodig. Dit is een voorbeeld investeringsbegroting voor detailhandel:

Bedrijfsmiddel Kosten
Vaste activa  
Inventaris en inrichting € 4.000
Computerapparatuur € 1.000
Vlottende activa  
Voorraad € 8.000
Liquide middelen  
Kassa € 500
Zakelijke rekening € 1.500
Overige kosten  
Opstartkosten  € 2.000
   
Totaal € 17.000

Voorbeeld investeringsbegroting zzp zakelijke dienstverlener

Veel zzp’ers starten hun bedrijf vanuit huis, vooral in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening. Dat scheelt in kosten, de investeringsbegroting ziet er dan ook anders uit dan bij een winkel.

Bedrijfsmiddel Kosten
Vaste activa  
Computerapparatuur € 1.000
Softwarepakket € 500
Vlottende activa  
Niet van toepassing  
Liquide middelen  
Zakelijke rekening € 1.500
Overige kosten  
Opstartkosten € 1.000
   
Totaal € 4.000 

Voorbeelden investeringsbegroting opstellen voor andere branches

Natuurlijk zijn er nog veel meer branches waarin je werkzaam kunt zijn. De Rabobank heeft van een aantal branches een gratis voorbeeld ondernemingsplan, met daarin ook een voorbeeld van een investeringsbegroting van die betreffende branche.

Bijgewerkt op: 23-02-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

 1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
 2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
 3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.