Investeringsbegroting opstellen: zo werkt het

Bijgewerkt op 20 november 2023
5 min  leestijd
11.877
Auteur: Redactie
Investeringsbegroting opstellen

De investeringsbegroting hoort bij je financieel plan en ondernemingsplan, maar geeft je ook inzicht in hoeveel geld je voor de start van je bedrijf nodig hebt. In dit artikel nemen we je mee hoe je een investeringsbegroting opstelt. 

In dit artikel lees je hoe je een investeringsbegroting kunt opstellen en geven we je twee handige voorbeelden. Direct naar een onderwerp uit het artikel? Klik op één van de links hieronder:

 1. Investeringsbegroting, wat is dat?
 2. Waarom moet je een investeringsbegroting opstellen?
 3. Hoe stel je de investeringsbegroting op?
 4. Voorbeeld investeringsbegroting

1. Investeringsbegroting, wat is dat?

Om een bedrijf te starten, heb je meestal bepaalde bedrijfsmiddelen nodig. Een laptop, auto van de zaak, een startvoorraad of machines bijvoorbeeld. Om te ontdekken wat je precies nodig hebt en wat dat allemaal kost, kun je een investeringsbegroting opstellen.

Check direct hoe je de investeringsbegroting opstelt

Je kunt je investeringsbegroting dus zien als uitgebreid boodschappenlijstje. Tegelijkertijd is het ook een manier om te inzicht te krijgen in wat je totale bedrijfsmiddelen waard zijn. 

2. Waarom een investeringsbegroting opstellen?

Bij de start van je bedrijf stel je een investeringsbegroting op omdat je wilt weten hoeveel startkapitaal je nodig hebt. Als je weet hoeveel geld je nodig hebt, weet je of je:

 • genoeg hebt aan eigen geld;
 • een lening moet afsluiten;
 • of een investeerder moet aanhaken. 

Als je extra financiering nodig hebt, krijg je te maken met een investeerder of bank. Deze partij wil je ondernemingsplan inclusief financieel plan zien. Ook daarvoor stel je een investeringsbegroting op.

Soorten begrotingen

Een financieel plan bestaat namelijk uit vijf begrotingen:

 1. Investeringsbegroting
 2. Financieringsbegroting
 3. Exploitatiebegroting
 4. Liquiditeitsbegroting
 5. Persoonlijke begroting

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

3. Hoe stel je de investeringsbegroting op?

Allereerst maak je een lijst met de middelen die je nodig hebt om je bedrijf te starten. Dit noemen we ook wel de bedrijfsmiddelen. Vergeet hierbij ook niet de opstartkosten, dit zijn kosten die je maakt vóórdat je bedrijf officieel gestart is.

Tip: maak de lijst zo concreet mogelijk.

Kapitaalbehoefte berekenen

Zoek daarna de bedragen van die middelen op en zet deze achter de middelen in de lijst. De som van deze bedragen is je kapitaalbehoefte. Verdeel deze lijst in drie categorieën:

 • Vaste activa

  Dit zijn de middelen die langer dan een jaar in je bedrijf zijn, zoals een laptop of bureau.
 • Vlottende activa

  Dit zijn middelen die korter dan een jaar in je bedrijf zijn, zoals voorraad.
 • Liquide middelen

  Dit is geld waar je direct over beschikt, zoals wat je in kas hebt of wat op je zakelijke bankrekening staat.  

Financieringsbegroting

Na het maken van een investeringsbegroting weet je hoeveel de benodigde middelen in totaal kosten. Hoe je aan het geld gaat komen om die middelen te kunnen betalen, zet je vervolgens in de financieringsbegroting.

In de financieringsbegroting staat het eigen vermogen en vreemd vermogen. Eigen vermogen is hoeveel je zelf inbrengt, vreemd vermogen leen je van een externe partij.

Daarin maak je verschil tussen kort én lang vreemd vermogen. Kort vreemd vermogen moet je binnen een jaar terugbetalen, zoals een rekening-courant. Lang vreemd vermogen betaal je op lange termijn terug, zoals een hypotheek. 

Balans

De investeringsbegroting en de financieringsbegroting vormen samen de balans. De balans is een momentopname van je bedrijf en de waarde van de bedrijfsmiddelen.

De investeringsbegroting staat aan de linkerkant van de balans. Dat is de debetzijde, je moet namelijk iets betalen. De financieringsbegroting staat rechts, dit is de creditzijde. Je ontvangt hier namelijk geld.

4. Voorbeeld investeringsbegroting

Hoe jouw investeringsbegroting eruit ziet, hangt af van de bedrijfsmiddelen waarmee je je bedrijf wilt starten. In dit artikel kwam je al een aantal voorbeelden van middelen tegen. Hieronder vind je twee voorbeelden van een investeringsbegroting, voor verschillende branches.

Voorbeeld investeringsbegroting winkel

Als je een winkel opent, heb je vaak redelijk wat bedrijfsmiddelen nodig. Dit is een voorbeeld investeringsbegroting voor detailhandel:

Bedrijfsmiddel Kosten
Vaste activa  
Inventaris en inrichting € 4.000
Computerapparatuur € 1.000
Vlottende activa  
Voorraad € 8.000
Liquide middelen  
Kassa € 500
Zakelijke rekening € 1.500
Overige kosten  
Opstartkosten  € 2.000
   
Totaal € 17.000

Voorbeeld investeringsbegroting zzp zakelijke dienstverlener

Veel zzp’ers starten hun bedrijf vanuit huis, vooral in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening. Dat scheelt in kosten, de investeringsbegroting ziet er dan ook anders uit dan bij een winkel.

Bedrijfsmiddel Kosten
Vaste activa  
Computerapparatuur € 1.000
Softwarepakket € 500
Vlottende activa  
Niet van toepassing  
Liquide middelen  
Zakelijke rekening € 1.500
Overige kosten  
Opstartkosten € 1.000
   
Totaal € 4.000 

Voorbeelden investeringsbegroting opstellen voor andere branches

Natuurlijk zijn er nog veel meer branches waarin je werkzaam kunt zijn. De Rabobank heeft van een aantal branches een gratis voorbeeld ondernemingsplan, met daarin ook een voorbeeld van een investeringsbegroting van die betreffende branche.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Vragen over de investeringsbegroting 

 • Wat is een investeringsbegroting precies? Je kunt de investeringsbegroting zien als een soort boodschappenlijst voor joúw bedrijf. Om dat bedrijf te starten heb je meestal bepaalde bedrijfsmiddelen nodig. Denk aan bepaalde apparatuur, een auto van de zaak óf een startvoorraad. Om erachter komen wat je precíes nodig hebt, stel je een investeringsbegroting op, zodat je weet wat alles kost én wat je totale bedrijfsmiddelen waard zijn.  
 • Waarom moet ik een investeringsbegroting opstellen?
  Bij de start van je bedrijf stel je een investeringsbegroting op omdat je wilt weten hoeveel startkapitaal je nodig hebt. Als je weet hoeveel geld je nodig hebt, weet je of je genoeg hebt aan eigen geld, een lening moet afsluiten of een investeerder moet aanhaken. 
 • Uit welke begrotingen bestaat een financieel plan?
  Een financieel plan bestaat uit vijf begrotingen: een investeringsbegroting, een financieringsbegroting, een exploitatiebegroting, een liquiditeitsbegroting en een persoonlijke begroting.

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten