Hoeveel moet ik opzij zetten voor de belasting?

Bijgewerkt op 26 januari 2022
5 min  leestijd
25.003
Image
Belasting opzij zetten hoeveel?

Als startende ondernemer hou je geld apart voor de belasting. Hoeveel procent van je omzet moet dit ongeveer zijn? En hoe voorkom je onverwachte aanslagen en boetes?

Direct naar:

Welke belastingen moeten ondernemers betalen?

Als je je inschrijft bij de KvK, weet de belastingdienst ook dat je ondernemer bent. Je krijgt een omzetbelastingnummer en een btw-id voor de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte).

Soorten belastingen

Je krijgt als ondernemer met meer soorten belasting te maken:

Alle startende ondernemers

 • Inkomstenbelasting
 • Premie volksverzekeringen (zoals AOW), dit gaat via de inkomstenbelasting
 • Bijdrage Zvw (zorgverzekeringswet)

Bijna alle startende ondernemers

 • Omzetbelasting (btw-aangifte). Uitzondering o.a. bij lage omzet (zie KOR)

Een klein deel van de startende ondernemers

 • Vennootschapsbelasting ofwel winstbelasting (alleen bij een bv of nv)
 • Gemeentelijke belastingen zoals OZB (bij een bedrijfspand) of precariobelasting
 • Andere specifieke belastingen, zoals loon- en milieuheffingen

Hoeveel procent van je omzet zet je opzij?

Veel ondernemers betalen in het begin weinig inkomstenbelasting. Als startende ondernemer is je omzet meestal nog niet zo hoog én je hebt vaak recht op startersaftrek.

Let wel op dat het percentage dat je betaalt snel stijgt als je omzet stijgt en je startersaftrek wegvalt.

Rekenvoorbeeld startende ondernemer in jaar 1*

 

Omzet 50.000
Zakelijke kosten  -5.000
Zelfstandigenaftrek + startersaftrek  -8.433
MKB-vrijstelling -5.119
Inkomen box 1 31.448
   
Belasting box 1 11.658
Algemene heffingskorting -2.888
Arbeidskorting - 3.771
Inkomstenbelasting 4.999

Het exacte bedrag is afhankelijk van jouw omstandigheden, bijvoorbeeld of je een eigen huis hebt. Je moet wel altijd de bijdrage Zvw betalen.

Bron: belastingdruktool van Wijzer in Geldzaken. Het rekenvoorbeeld hierboven geeft een indicatie. 

1/3 van je bruto-inkomen apart zetten

30% apart: Hou 30% van je bruto-inkomen apart voor de inkomstenbelasting. Dat is het advies voor startende kleine ondernemers en zzp’ers (bron: Rabobank)

Ook als je in het begin maar een paar procent belasting betaalt, is het slim om zo'n 1/3 opzij te zetten. Je maakt misschien meer winst dan je verwacht. Dan loopt het percentage snel op. Bovendien valt de startersaftrek na 3 jaar weg en wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren afgebouwd.

Valt de definitieve aanslag vervolgens mee? Dan heb je kapitaal opgebouwd om te investeren in je bedrijf (of voor de volgende aanslag).

Als starter heb je niet alleen veel belastingvoordeel. Je kunt bijvoorbeeld ook heel voordelig zakelijk bankieren. Bekijk hier je Startersvoordeel.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk.

Meer weten?

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk. Open je rekening online of in de app al in 5 minuten.

Meer weten?

Btw sparen: direct op je zakelijke spaarrekening

De meeste startende ondernemers zijn btw-plichtig. Ze leveren producten of diensten met 9 of 21% btw. De btw die je klant betaalt, is geen onderdeel van je omzet. Het is belasting óver je omzet.

Je moet deze bedragen volledig overmaken naar de belastingdienst bij de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte).

Veel ondernemers zetten ontvangen btw direct weg. Je kunt een zakelijke spaarrekening openen en vervolgens online spaarpotten maken. Noem er een ‘btw’. Daar parkeer je het geld voor de btw-aangifte. Zo is het duidelijk dat je dit geld niet kunt gebruiken voor investeringen of privéuitgaven. Lees meer over zakelijk sparen

Betaalmomenten belasting

De jaaraangifte inkomstenbelasting moet je net als mensen in loondienst vóór 1 april doen. De belastingdienst stuurt je vervolgens een aanslag, vaak in juli of augustus.

Uitstel aanvragen

Je kunt natuurlijk uitstel vragen. Doe dit voor 1 juli, dan heb je tot 1 november voor je aangifte. Wacht je te lang met aangifte doen? Dat moet je belastingrente betalen.

Tip: Maak maandelijks een vast ‘salaris’ over naar je privérekening. Kies een bedrag dat past bij je gemiddelde omzet. Dat maakt financieel plannen gemakkelijker.

De btw-aangifte moet je elk kwartaal doen en betalen. Dit moet steeds uiterlijk:

 • 30 april
 • 31 juli
 • 31 oktober
 • 31 januari

Als je omzet hoog is, moet je soms elke maand aangifte doen. Als je een keer te laat aangifte doet of betaalt, krijg je een waarschuwing. Daarna volgt meestal een boete. Lees ook: Mijn eerste keer: btw-aangifte en inkomstenbelasting

Voorlopige aanslag

De belastingdienst stuurt de meeste ondernemers aan het begin van elk kalenderjaar automatisch een Voorlopige aanslag. Je moet dan alvast inkomstenbelasting en een bijdrage Zvw betalen.

Het bedrag is een schatting op basis van je eerdere aangiftes. Vanzelfsprekend kun je bezwaar maken als er iets niet klopt. Krijg je geen Voorlopige Aanslag? Dan kun je hem zelf aanvragen. Als je het niet doet, moet je bij je jaaraangifte in een keer alle verschuldigde belasting betalen.

Buffer opbouwen: zakelijk sparen en beleggen

Dé financiële valkuil voor startende ondernemers is om omzet te zien als winst. Je moet niet alleen je zakelijke kosten eraf trekken, maar je hebt dus ook een buffer nodig voor de belasting.

Er zijn nog meer redenen om geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld voor:

 • Inkomen bij ziekte en calamiteiten, voor zover niet gedekt door je AOV
 • Tegenvallende omzet of een economische dip
 • Investeringen en groei, zoals uitbreiden met een tweede vestiging
 • Personeel aannemen of diensten inkopen
 • Vakanties en je oudedagsvoorziening

Het is niet het leukste onderdeel van ondernemen, maar juist met een flinke buffer kun je ook op de lange termijn lekker ondernemen en blijven investeren in je bedrijf en jezelf. Bekijk hier de opties voor sparen, deposito’s en beleggen

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over belasting

Meer over belasting