Hoeveel moet ik opzij zetten voor de belasting?

Bijgewerkt op 02 juni 2024
6 min  leestijd
36.645
Auteur: Redactie
Belasting opzij zetten hoeveel?

Als startende ondernemer hou je geld apart voor de belasting. Hoeveel procent van je omzet moet dit ongeveer zijn? En hoe voorkom je onverwachte aanslagen en boetes?

Wil je direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Belastingen voor ondernemers
 2. Hoeveel procent zet je opzij?
 3. Btw sparen
 4. Betaalmomenten belasting
 5. Sparen en beleggen

1. Welke belastingen moeten ondernemers betalen?

Als je je inschrijft bij de KVK, weet de belastingdienst ook dat je ondernemer bent. Je krijgt een omzetbelastingnummer en een btw-id voor de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). Hieronder zetten we op een rij met welke belastingen je als (startende) ondernemer zoals te maken krijgt. 

Alle startende ondernemers:

 • Inkomstenbelasting;
 • Premie volksverzekeringen (zoals AOW), dit gaat via de inkomstenbelasting;
 • Bijdrage Zvw (zorgverzekeringswet).

Bijna alle startende ondernemers:

 • Omzetbelasting (btw-aangifte). Uitzondering o.a. bij lage omzet (zie KOR).

Een klein deel van de startende ondernemers:

 • Vennootschapsbelasting ofwel winstbelasting (alleen bij een bv of nv);
 • Gemeentelijke belastingen zoals OZB (bij een bedrijfspand) of precariobelasting;
 • Andere specifieke belastingen, zoals loon- en milieuheffingen.

2. Hoeveel procent van je omzet zet je opzij?

Veel ondernemers betalen in het begin weinig inkomstenbelasting. Als startende ondernemer is je omzet meestal nog niet zo hoog én je hebt vaak recht op startersaftrek. Let wel op dat het percentage dat je betaalt snel stijgt als je omzet stijgt en je startersaftrek wegvalt.

Rekenvoorbeeld startende ondernemer in jaar 1:

Omzet 50.000
Zakelijke kosten  -5.000
Zelfstandigenaftrek + startersaftrek  -8.433
MKB-vrijstelling -5.119
Inkomen box 1 31.448
   
Belasting box 1 11.658
Algemene heffingskorting -2.888
Arbeidskorting - 3.771
Inkomstenbelasting 4.999

Bron: belastingdruktool van Wijzer in Geldzaken. Het rekenvoorbeeld geeft een indicatie. 

Het exacte bedrag dat je het best opzij kunt zetten, is afhankelijk van jouw persoonlijke  omstandigheden. Het is bijvoorbeeld belangrijk of je een eigen huis hebt. Je moet wel altijd de bijdrage Zvw betalen, dus hou in elk geval rekening met dat bedrag.

Vuistregel: zet eenderde van je bruto-inkomen apart

Ook als je in het begin maar een paar procent belasting betaalt, is het slim om zo'n 1/3 opzij te zetten. Je maakt misschien meer winst dan je verwacht. Dan loopt het percentage snel op. Bovendien valt de startersaftrek na 3 jaar weg en wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren afgebouwd.

Hou 30% van je bruto-inkomen apart voor de inkomstenbelasting. Dat is het advies van de Rabobank voor startende kleine ondernemers en zzp’ers

Valt de definitieve aanslag vervolgens mee? Dan heb je kapitaal opgebouwd om te investeren in je bedrijf (of voor de volgende aanslag). Als starter heb je niet alleen veel belastingvoordeel. Je kunt bijvoorbeeld ook heel voordelig zakelijk bankieren. Bekijk hier je Startersvoordeel.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

3. Btw sparen: direct op je zakelijke spaarrekening

De meeste startende ondernemers zijn btw-plichtig. Ze leveren producten of diensten met 9% of 21% btw. De btw die je klant betaalt, is geen onderdeel van je omzet. Het is belasting óver je omzet.

Je moet deze bedragen dus volledig overmaken naar de belastingdienst bij de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte).

Veel ondernemers zetten ontvangen btw direct weg. Je kunt een zakelijke spaarrekening openen en vervolgens online spaarpotten maken. Als jij ook van deze methode gebruik wilt maken, noem er dan één ‘btw’ en parkeer daar je het geld voor de btw-aangifte. Zo is het duidelijk dat je dit geld niet kunt gebruiken voor investeringen of privéuitgaven.

Lees meer over zakelijk sparen.

4. Betaalmomenten belasting

Voor ondernemers bestaan er dus verschillende soorten belasting, en er zijn ook twee verschillende momenten waarop die aangegeven en betaald moeten worden.  

Jaaraangifte inkomstenbelasting

De jaaraangifte inkomstenbelasting moet je net als werknemers in loondienst vóór 1 april doen. De belastingdienst stuurt je vervolgens een aanslag, vaak in juli of augustus.

Uitstel aanvragen

Je kunt uitstel vragen voor de jaarlijkse inkomstenbelasting. Doe dit voor 1 juli, dan heb je tot 1 november voor je aangifte. Wacht je te lang met aangifte doen? Dat moet je belastingrente betalen.

Tip: Maak maandelijks een vast ‘salaris’ over naar je privérekening. Kies een bedrag dat past bij je gemiddelde omzet. Dat maakt financieel plannen gemakkelijker.

Btw-aangifte

De btw-aangifte moet je elk kwartaal doen en ook betalen. Dit jaar moet dat uiterlijk op de volgende data. Noteer deze dus alvast in je agenda!

 • 30 april
 • 31 juli
 • 31 oktober
 • 31 januari

Als je omzet hoog is, moet je soms elke maand aangifte doen. Als je een keer te laat aangifte doet of betaalt, krijg je een waarschuwing. Daarna volgt meestal een boete. Lees ook: Mijn eerste keer: btw-aangifte en inkomstenbelasting.

Voorlopige aanslag

De belastingdienst stuurt de meeste ondernemers aan het begin van elk kalenderjaar automatisch een voorlopige aanslag. Je moet dan alvast inkomstenbelasting en een bijdrage Zvw betalen.

Het opgelegde bedrag is een schatting op basis van je eerdere aangiftes. Vanzelfsprekend kun je bezwaar maken als er iets niet klopt. Krijg je geen Voorlopige Aanslag? Dan kun je hem zelf aanvragen. Als je het niet doet, moet je bij je jaaraangifte in een keer alle verschuldigde belasting betalen.

5. Buffer opbouwen: zakelijk sparen en beleggen

Dé financiële valkuil voor startende ondernemers is om omzet te zien als winst. Je moet niet alleen je zakelijke kosten eraf trekken, maar je hebt dus ook een buffer nodig voor de belasting.

Er zijn nog meer redenen om geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld voor:

 • Inkomen bij ziekte en calamiteiten, voor zover niet gedekt door je AOV;
 • Tegenvallende omzet of een economische dip;
 • Investeringen en groei, zoals uitbreiden met een tweede vestiging;
 • Personeel aannemen of diensten inkopen;
 • Vakanties en je oudedagsvoorziening.

Het is niet het leukste onderdeel van ondernemen, maar juist met een flinke buffer kun je ook op de lange termijn lekker ondernemen en blijven investeren in je bedrijf en in jezelf. Bekijk hier de opties voor sparen, deposito’s en beleggen

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen over geld reserveren voor de belasting:

 • Hoeveel geld moet ik als ondernemers apart zetten voor de belasting?
  Volgens dit artikel over geld reserveren voor de belasting voor ondernemers, is het slim om eenderde van je omzet opzij te zetten voor het betalen van de omzet- en inkomstenbelasting. Het exacte bedrag dat je het best opzij kunt zetten, is echter afhankelijk van jouw persoonlijke  omstandigheden.
 • Welke belasting moet een ondernemers betalen?
  Volgens dit artikel over geld reserveren voor de belasting voor ondernemers, verschilt dat per ondernemer. Het ligt er onder andere aan of je een beginnende ondernemer bent, en of je personeel in dienst hebt. Alle ondernemers moeten echter rekening houden met de verplichte bijdrage zvw.
 • Wat is een handige manier om een deel van de omzet apart te zetten voor de belasting?
  De meeste startende ondernemers zijn btw-plichtig. Sommige ondernemers zetten ontvangen btw direct weg. Ze openen een zakelijke spaarrekening en maken vervolgens online 'spaarpotjes'. Eén van die spaarpotjes noemen ze dan 'btw' en ze parkeren daar het geld voor de btw-aangifte.

Meer over belasting

Meer over belasting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten