Zakelijke rekening: wanneer openen?

Zakelijke rekening openen: wanneer nodig?

Een zakelijke rekening openen, dat is een must voor startende ondernemers. Wat is het beste moment om dit te doen? En waarom kun je niet gewoon een bedrijf beginnen met je privérekening?

Wil je snel naar een van de onderwerpen in dit artikel? Klik op de link!

Zakelijke rekening openen: direct na de Kvk

Tijdens de opstartfase van je bedrijf kun je al een zakelijke rekening openen. Wel moet je je eerst inschrijven bij de Kvk. Dat is handig om te doen voor je de eerste factuur verstuurt. Je krijgt dan direct een btw-nummer, een btw-id en veel handige tips.

Vervolgens open je een zakelijke rekening. Met een zakelijke rekening ben je klaar voor je eerste professionele factuur met rekeningnummer en btw-id. Dat is makkelijk voor je administratie en goed voor je branding.

Direct een zakelijke rekening openen biedt dus veel voordelen. Je krijgt namelijk Rabo Startersvoordeel als je je rekening opent binnen 12 maanden na je inschrijving bij de KvK. 

Zakelijke rekening: kan ik dat uitstellen?

Wacht je toch liever even met de Kvk en zakelijke rekening? Hou wel vanaf dag 1 een aparte, zakelijke administratie bij. Veel kosten in de opstartfase zijn namelijk al aftrekbaar van de belasting. En inkomsten moet je opgeven bij de Belastingdienst.

Je hebt dus direct een zakelijke administratie nodig. En dat is lastig als de bonnen en facturen gekoppeld zijn aan de bij- en afschriften op je privérekening. En hoe voer je rekeningen op die je als particulier zonder btw hebt verstuurd?

Privérekening zakelijk gebruiken kan niet

Kijk ook goed in de voorwaarden van je privérekening. Het is bij de meeste banken niet toegestaan om een privérekening zakelijk te gebruiken.

Het advies is dus om zakelijk en privé toch meteen te scheiden. Je zakelijke rekening koppel je ook gemakkelijk aan een boekhoudprogramma. De informatie voor je aangifte verzamel je dan vrijwel automatisch. Besteed je de administratie uit? Voor boekhouders is een zakelijke rekening een voorwaarde. Die hebben namelijk geen zin om in jouw privérekening onderscheid te moeten maken tussen privé en zakelijke transacties.   

Bekijk alle voordelen van een zakelijke rekening

Zakelijke rekening: wanneer verplicht?

Heb je een eenmanszaak? Dan ben je niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. De enige eis van de Belastingdienst is dat je ‘binnen een redelijke termijn’ een goed overzicht kunt geven van je financiën. 

Een zakelijke rekening is dus niet verplicht voor de belasting, maar wel een must voor ondernemers. Als ze dit overzicht van je financiën opvragen, hebben ze namelijk geen inzicht in je privé-uitgaven. 

Zakelijke rekening openen: voordelen

 • Direct een professionele uitstraling
 • Zakelijk en privé gescheiden
 • Koppeling met boekhoudprogramma’s
 • Boekhouder kan aan de slag
 • Extra diensten voor jou en je klanten, zoals iDEAL en pinnen
 • Zakelijk betaalverzoek: je factuur sneller betaald

Advertorial zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk. Open je rekening online of in de app al in 5 minuten.

Meer weten?

Kosten zakelijke rekening

Vaak betaal je een maandelijks bedrag plus transactiekosten voor je zakelijke rekening. Bij de Rabo ZZP Rekening is dat niet het geval. Hierbij betaal je namelijk geen vaste maandelijkse kosten. Je betaalt alleen kosten voor inkomende en uitgaande transacties, €0,39 per transactie. 

Wanneer je meer trasnacties per maand hebt of bijvoorbeeld personeel in dienst gaat nemen, is de Zakelijke Rekening van de Rabobank een goede optie. Die rekening kost € 9,95 per maand plus transactiekosten voor je zakelijke rekening.

Rabo Startersvoordeel

Open je binnen 12 maanden na je Kvk-inschrijving een zakelijke rekening? Dan krijg je Rabo Startersvoordeel. Je zakelijke rekening is dan de eerste 6 maanden gratis.

Je betaalt in die periode geen maandelijkse kosten voor de rekening en geen kosten aan je Eurobetalingen. Dat zijn bij- en afschrijvingen in euro’s binnen Nederland en alle SEPA-landen. 

Pinautomaat of online kassa: direct proberen

Een zakelijke rekening is meer dan alleen een pinpas. Als je een zakelijke rekening opent, kun je bijvoorbeeld ook verschillende betaalmethoden aan je klanten bieden. Denk aan pinnen, contactloos betalen met pas en mobiel of afrekenen in je webshop.

Bij Rabobank kun je veel verschillende betaalmethoden kiezen en koppelen. Zo houd je overzicht. Als starter krijg je 6 maanden een gratis pinbundel als je voor Startersvoordeel met Rabo OmniKassa kiest. Ook het abonnement voor Rabo OnlineKassa is die maanden gratis. In die online omgeving beheer je al je betaalmethoden voor je webshop.

Lees ook

Administratie opzetten: gratis whitepaper
Zakelijke rekening voor meer financieel inzicht
Zakelijke rekening niet verplicht, wel nodig
Zakelijke rekening met boekhoudkoppeling

Bijgewerkt op: 21-09-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. 

Bij Rabobank heb je je zakelijke rekening zo geopend. Je regelt het vaak al in 5 minuten.

Voordelen zakelijke rekening:

 1. Je houdt zakelijke en privé geldstromen gescheiden
 2. De rekening heeft een aparte zakelijke bankpas
 3. Regel je zaken online met internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
 4. Je hebt een professionele uitstraling naar je klanten
 5. Je kunt (in veel gevallen) koppelen met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Als starter wil je je kosten laag houden. Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen voor wat je gebruikt: geen maandelijkse vaste kosten maar alleen transactiekosten. En als je korter dan een jaar bent ingeschreven, zijn je Eurobetalingen ook nog eens 6 maanden gratis. 

Ga je meteen al personeel in dienst nemen, of heb je veel transacties nodig omdat je bijvoorbeeld een webshop hebt? Dan kun je de Zakelijke Rekening openen. Ook hier heb je Startersvoordeel: je bankiert de eerste 6 maanden gratis. 

Met de Rabo ZZP Rekening betaal je slechts € 0,39 per transactie, geen maandelijkse kosten

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.