Zakelijke rekening: wanneer openen?

Zakelijke rekening openen: wanneer nodig?

Een zakelijke rekening openen, dat is een must voor startende ondernemers. Wat is het beste moment om dit te doen? En waarom kun je niet gewoon een bedrijf beginnen met je privérekening?

Snel naar

Zakelijke rekening openen: direct na de Kvk

Tijdens de opstartfase van je bedrijf kun je al een zakelijke rekening openen. Wel moet je je eerst inschrijven bij de Kvk. Ook dit kan voor je de eerste factuur hebt verstuurd. Je krijgt dan direct een btw-nummer, een btw-id en veel handige tips.

Vervolgens open je een zakelijke rekening. Ben je al klant bij de Rabobank? Dan open je binnen 5 minuten een zakelijke rekening online. In de Rabo App kun je gemakkelijk switchen tussen je privé- en zakelijke rekening.

Met een zakelijke rekening ben je klaar voor je eerste professionele factuur met rekeningnummer en btw-id. Dat is makkelijk voor je administratie en goed voor je branding.

Direct een zakelijke rekening openen biedt dus veel voordelen. Je krijgt overigens ook alleen in de eerste 12 maanden na je inschrijving Rabo Startersvoordeel.

Zakelijke rekening: kan ik dat uitstellen?

Wacht je toch liever even met de Kvk en zakelijke rekening? Hou wel vanaf dag 1 een aparte, zakelijke administratie bij. Veel kosten in de opstartfase zijn al aftrekbaar van de belasting. En inkomsten moet je opgeven bij de Belastingdienst.

Privérekening zakelijk gebruiken kan niet

Je hebt dus direct een zakelijke administratie nodig. En dat is lastig als de bonnen en facturen gekoppeld zijn aan de bij- en afschriften op je privérekening. En hoe voer je rekeningen op die je als particulier zonder btw hebt verstuurd?

Kijk ook goed in de voorwaarden van je privérekening. Het is niet toegestaan om een privérekening zakelijk te gebruiken.

Het advies is dus om zakelijk en privé toch meteen te scheiden. Je zakelijke rekening koppel je ook gemakkelijk aan een boekhoudprogramma. De informatie voor je aangifte verzamel je dan vrijwel automatisch. Besteed je de administratie uit? Voor boekhouders is een zakelijke rekening een voorwaarde.  

Bekijk alle voordelen van een zakelijke rekening

Zakelijke rekening: wanneer verplicht?

Heb je een eenmanszaak? Dan ben je niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen.

De enige eis van de Belastingdienst is dat je ‘binnen een redelijke termijn’ een goed overzicht kunt geven van je financiën. Een zakelijke rekening geeft financieel inzicht.

Een zakelijke rekening is dus niet verplicht voor de belasting, maar wel een must voor ondernemers.

Zakelijke rekening openen: voordelen

 • Direct een professionele uitstraling
 • Zakelijk en privé gescheiden
 • Koppeling met boekhoudprogramma’s
 • Boekhouder kan aan de slag
 • Extra diensten voor jou en je klanten, zoals iDeal en pinnen
 • Zakelijk betaalverzoek: je factuur sneller betaald

Lees wanneer een zakelijke rekening wél verplicht is.

Pinautomaat of online kassa: direct proberen

Een zakelijke rekening is meer dan alleen een pinpas. Als je een zakelijke rekening opent, kun je bijvoorbeeld ook verschillende betaalmethoden aan je klanten bieden. Denk aan pinnen, contactloos betalen met pas en mobiel of afrekenen in je webshop.

Bij de Rabobank kun je veel verschillende betaalmethoden kiezen en koppelen. Zo houd je overzicht. Als starter krijg je 6 maanden een gratis pinbundel als je voor Startersvoordeel met Rabo OmniKassa kiest.

Kosten zakelijke rekening

Bij de Rabobank betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten voor je zakelijke rekening. Open je binnen 12 maanden na je Kvk-inschrijving een zakelijke rekening? Dan krijg je Rabo Startersvoordeel.

Je zakelijke rekening is dan de eerste 6 maanden gratis. Je betaalt in die periode geen kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App.

Je hebt geen kosten aan je eurobetalingen: bij- en afschrijvingen in euro’s binnen Nederland en alle SEPA-landen. Ook krijg je een halfjaar een gratis pinbundel als je Rabo Omnikassa afsluit. Lees meer over de kosten van een zakelijke rekening.

Lees ook

Administratie opzetten: gratis whitepaper
Zakelijke rekening voor meer financieel inzicht
Zakelijke rekening niet verplicht, wel nodig
Zakelijke rekening met boekhoudkoppeling

Bijgewerkt op: 13-10-2020

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. Zo betaalt deze investering zich in veel gevallen op den duur vanzelf terug.

Voordelen:

 1. houd zakelijke en privé geldstromen gescheiden
 2. een eigen zakelijke bankpas
 3. internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
 4. professionele uitstraling naar je klanten
 5. (in veel gevallen) koppeling met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Wist je dat jij als starter bij de Rabobank de eerste 6 maanden gratis bankiert? Daarnaast kun je profiteren van startersvoordeel. Lees hier alles over Startersvoordeel

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.