Zakelijke rekening bv: dit moet je weten

Bijgewerkt op 25 oktober 2021
5 min  leestijd
0
Image
zakelijke rekening bv

Als je een besloten vennootschap (bv) opricht, is een zakelijke rekening een vereiste. Na de inschrijving bij de KvK en het laten opstellen van een akte bij de notaris ga je naar de bank om een zakelijke rekening te openen. Dit moet je weten over een zakelijke rekening voor een bv. 

Bv oprichten als ondernemer

Na de eenmanszaak is de besloten vennootschap (bv) de meest gekozen rechtsvorm door zzp’ers. In tegenstelling tot een eenmanszaak is een bv geen natuurlijk persoon, maar een rechtspersoon. Met andere woorden: de Belastingdienst beschouwt niet jou, maar de bv als de ondernemer.

Zakelijke rekening

Omdat de bv de rechtspersoon is (en dus aansprakelijk), accepteert de bank niet dat je een privérekening opent namens de bv. De bv keert vanuit deze zakelijke rekening aan jou het salaris uit, dat je op jouw privérekening ontvangt.

Een zakelijke rekening is dus een vereiste voor het oprichten van een bv. Bij Rabobank heb je je zakelijke rekening zo geopend. Je regelt het vaak al in 5 minuten.

Tip: ben je zzp'er? Dan is de Rabo ZZP Rekening iets voor jou. Je betaalt dan per transactie in plaats van abonnementskosten.

Belastingen

Je betaalt als eigenaar van de bv inkomstenbelasting over je loon dat de bv aan je uitkeert. De bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst.

Ook voor de btw is de bv de ondernemer. De btw-regels zijn dus niet op jou, maar op de bv van toepassing. Als de bv personeel in dienst neemt, krijgt de bv te maken met loonheffingen.

Aansprakelijkheid

Dit betekent dat je bij een bv in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden van je bv. Je draait ook niet privé op voor een faillissement, tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat wil zeggen dat je nalatig bent geweest met de boekhouding of hebt gefraudeerd.

Rabo SmartPin

Rabo SmartPin

Met Rabo SmartPin kunnen je klanten afrekenen via de kaartlezer, op je smartphone of tablet. Ideaal als je weinig transacties hebt of veel onderweg bent.

Probeer Rabo SmartPin

Loon uitkeren

Wanneer je alleen een bv opricht, is de bestuurder de enige aandeelhouder en daardoor directeur én grootaandeelhouder ineen. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je als werknemer in dienst van de bv en betaal je jezelf salaris uit. De Belastingdienst stelt hieraan wel strenge voorwaarden.

Gebruikelijk salaris dga

Dit moet een gebruikelijk salaris zijn (de gebruikelijkloonregeling), waaraan jaarlijks een minimum wordt gesteld. Zo bedraagt het jaarsalaris voor een dga in 2020 minimaal € 46.000. Dit loon stort je dus van de zakelijke rekening van de bv naar je privérekening.

Deze regel is in het leven geroepen omdat een dga zichzelf anders een laag loon kan uitkeren. Het loon van de dga wordt van de winst afgetrokken.

Hoe lager het loon dat je jezelf uitkeert, hoe hoger de winst dat onder de gunstige, lagere vennootschapsbelasting valt. Het loon valt onder de inkomstenbelasting, dat een hoger belastingtarief kent.

Omslagpunt fiscaal voordeel

Ondernemers twijfelen nog wel eens tussen een eenmanszaak en een bv oprichten. Dit heeft voornamelijk met fiscale voordelen te maken. Het fiscale omslagpunt ligt grof geschat tussen een omzet van € 100.000 en € 150.000.

Het standaard lagere tarief van de vennootschapsbelasting weegt dan meer op tegen de aftrekposten van een eenmanszaak en de hogere inkomstenbelasting. Draai je als bv structureel minder dan een ton omzet, dan is het goed om je rechtsvorm nog eens te (her)overwegen.

Jaarrekening opstellen

Als je een bv opricht, is het verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Welke gegevens je moet aanleveren, hangt af van de omvang van je bedrijf.

Als je nalatig bent met het verstrekken of publiceren van de jaarstukken, kun je bij financiële problemen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Zorg dus dat je je administratie altijd op orde hebt. Om een correcte jaarrekening op te stellen kun je het beste een boekhouder inschakelen.

Tip! Gratis whitepaper administratie

Hulp of inspiratie nodig om je bedrijfsadministratie op te zetten? In deze gratis whitepaper (pdf) lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert.

Boekhoudprogramma

Een van de tips voor een overzichtelijke administratie is het aanschaffen van een boekhoudprogramma. Als ondernemer (in dit geval is dat dus de bv) heb je keuze uit tal van boekhoudprogramma’s, die je het efficiëntst gebruikt als je deze koppelt met de zakelijke rekening.

Zo lopen alle transacties over in de boekhouding en wordt aan de hand van de facturen en zakelijke kosten de btw-aangifte (bijna geheel) automatisch voor de bv gedaan.

Overzichtelijk

Een zakelijke rekening is wat dat betreft dus een vereiste om onderscheid te maken tussen de bv en je privéuitgaven en -inkomsten.

Daar komt bij dat als je met meerdere vennoten een bv hebt, iedereen inzicht moet hebben in de geldstromen van de bv en toegang heeft tot de zakelijke rekening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Veelgestelde vragen over de zakelijke rekening voor een bv

  • Is een zakelijke rekening verplicht? Bij het oprichten van een bv is een zakelijke rekening een vereiste vanuit de Belastingdienst. Bij een eenmanszaak hoef je geen zakelijke rekening te hebben, maar is dat alsnog erg handig, onder andere om privé en zakelijk gescheiden te houden.
  • Waarom zou ik een zakelijke rekening openen? Met een zakelijke rekening wordt je zakelijke administratie veel makkelijker. Het staat bovendien ook een stuk professioneler richting klanten. Je boekhouder stelt het zelfs vaak als eis.
  • Moet je voor je bv een aparte betaalrekening openen? Als je een bv gaat oprichten, wil de Belastingdienst dat je een zakelijke rekening opent. De bv is namelijk de rechtspersoon en niet jij als ondernemer. De bv is dus ook aansprakelijk.

Meer over zakelijke rekening

Meer over zakelijke rekening
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten