Hoe een zakelijke rekening bijdraagt aan je branding

Hoe een zakelijke rekening bijdraagt aan je branding

"Heb ik een zakelijke rekening nodig?" Veel starters vragen zich dit af. Het openen van een zakelijke rekening heeft als voordeel dat je zakelijke en privé uitgaven scheidt, maar draagt ook bij aan je professionaliteit als ondernemer. Maak je zakelijke rekening onderdeel van je persoonlijke branding.

Zakelijke rekening openen

Zakelijk bankieren is een must voor bepaalde bedrijfsaspecten: je scheidt je privé en zakelijke uitgaven en voor zakelijk tanken of het aanvragen van zakelijk krediet is een zakelijke rekening zelfs verplicht.

Daar komt bij dat een zakelijke rekening jouw bedrijf ook direct een professionele uitstraling geeft.  Dan helpt het als je jouw bedrijfsnaam aan een zakelijke rekening koppelt. Bij elektronische betalingen of overschrijvingen verschijnt niet je eigen naam bij de afzender, maar jouw bedrijfsnaam. Ook kun je via een betaalverzoek een handige betaallink in de mail meesturen. Je klant kan dan direct online betalen via iDeal.

Verder kun je de bankgegevens, net als het KvK-nummer en btw-nummer, vermelden op jouw zakelijke website, offertes en facturen.

Een rekening op naam van je startup staat professioneel en laat zien dat je serieus bezig bent met je bedrijf.

Zo'n professionelere uitstraling kan een voordeel zijn als je start met ondernemen, je nog geen netwerk en naamsbekendheid hebt en jezelf in de markt wil positioneren.

Dit noemen ze in marketingtermen ook wel personal branding.

Personal branding

Branding is een breed begrip en heeft betrekking op jouw merk, bedrijfsnaam, logo, huisstijl, maar ook op jezelf als ondernemer; 'personal branding'.

Als ondernemer ontwikkel je een visie en die wil je in alle bedrijfsaspecten laten terugkomen. Je laat deze huisstijl onder andere terugkomen in/op:

 • Je bedrijfsnaam;
 • logo;
 • briefpapier;
 • visitekaartjes;
 • auto van de zaak;
 • website. 

Door een zakelijke rekening te openen maak je deze ook onderdeel van je branding.

Vergelijk het eens met een zakelijk e-mailadres. Je opent voor een overzichtelijke financiële administratie een zakelijke bankrekening en voor je correspondentie maak je een zakelijk e-mailadres aan. Zo maak je sneller een goede eerste indruk op klanten en opdrachtgevers.

Een huisstijl staat voor jouw identiteit, zowel als persoon als bedrijf. Als jouw identiteit niet overeenkomt met je uitstraling, geef je potentiële klanten een verkeerde boodschap.

Een freelance uitvaartondernemer presenteert zich logischerwijs als een serieuze partner. Dat komt onder meer terug in de bedrijfsnaam, het logo en overige bedrijfsuitingen, die allemaal sober van aard zijn. Hij kan zich geen frivoliteiten veroorloven, dat zou ten koste gaan van zijn geloofwaardigheid.

Voordelen van een zakelijke rekening

Bij het starten van een bedrijf is het belangrijk om je financiën goed op orde te hebben en je administratie overzichtelijk te houden.

Zo kan het openen van een zakelijke rekening startende ondernemers de nodige voordelen bieden.

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat jouw privé- en zakelijke uitgaven gescheiden zijn. Op deze manier kun je namelijk direct zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat.

Dat geldt ook voor je spaargeld. Koppel daarom een zakelijke spaarrekening aan je zakelijke rekening en stort hier maandelijks een bedrag op.

Een aparte zakelijke rekening zorgt ervoor dat je makkelijker geld apart zet voor de belasting.

Zo bouw je een goede financiële buffer op en  reserveer je makkelijker geld voor de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting.

Profiteer van Startersvoordeel

Ben jij een startende ondernemer en overweeg je om ook zakelijk te gaan bankieren? Met het Rabo Startersvoordeel kun je een jaar lang gratis gebruikmaken van de zakelijke rekening én bijna alle producten voor betalen en ontvangen. 

Lees ook

4 voordelen van een zakelijke rekening
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Een zakelijke rekening voor ZZP’ers: wanneer relevant?
Checklist: alles over de btw-aangifte
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Bijgewerkt op: 08-05-2018

Wat vind je van dit artikel?

x8
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. Zo betaalt deze investering zich in veel gevallen op den duur vanzelf terug.

Voordelen

 1. houd zakelijke en privé geldstromen gescheiden
 2. een eigen zakelijke bankpas
 3. internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
 4. professionele uitstraling naar je klanten
 5. (in veel gevallen) koppeling met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Wist je dat jij als starter bij de Rabobank het eerste jaar gratis bankiert? Daarnaast kun je profiteren van startersvoordeel. Lees hier alles over Startersvoordeel

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

 • Focus op je doel
 • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
 • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.