Zakelijke rekening: niet verplicht, wel nodig

Bijgewerkt op 25 maart 2024
6 min  leestijd
13.095
Auteur: marloes-
Zakelijke rekening niet verplicht

Een zakelijke rekening openen is niet wettelijk verplicht voor ondernemers. Toch is bankieren met je privérekening 'voor de zaak' onwenselijk om verschillende redenen. Kies de juiste bankrekening voor goed financieel overzicht, een professionele uitstraling en een gestroomlijnde boekhouding.

Klik op één van onderstaande woorden om naar het betreffende hoofdstuk te gaan:

Belastingdienst: zakelijke rekening openen nodig?

De Belastingdienst eist niet van ondernemers dat ze een zakelijke rekening openen. Maar: als je een controle krijgt, moet de Belastingdienst ‘binnen een redelijke termijn’ een goed overzicht hebben van je financiën.

Gebruik je jouw privérekening voor zakelijk betalingsverkeer? Dan is die snelle controle vaak minder gemakkelijk. Je moet namelijk zowel je zakelijke als je privé-administratie laten zien en een overzicht geven van betalingen en ontvangen bedragen. 

Let op bij bv of nv

Bij een bv of nv ben jij niet de rechtspersoon, maar het bedrijf. Jij bent niet hoofdelijk aansprakelijk. In dit geval kun je vanzelfsprekend ook niet bankieren met je privérekening voor je bedrijf. Dan is een zakelijke rekening nodig om de financiën van je bedrijf te regelen.

Privé-administratie en bewaartermijn

Als je zakelijk en privé mengt, let dan ook op de bewaarplicht van de Belastingdienst. Voor ondernemers geldt een termijn van 7 jaar, ook voor persoonlijke zaken die ‘van belang kunnen zijn voor de belastingheffing’.

Als je zakelijk en privé gescheiden houdt door een zakelijke rekening te openen, is het ook gemakkelijker om te weten wat je wel en niet moet bewaren. 

Boekhouders: zakelijke rekening wél verplicht

Besteed je de administratie uit? Je boekhouder of accountant verlangt vrijwel altijd dat je een zakelijke rekening opent voor je eigen bedrijf. En dat scheelt je uiteindelijk ook geld, dus dat is in je voordeel. Hoe overzichtelijker je administratie, hoe minder werk hij of zij heeft.

Het openen van een zakelijke rekening kost ook weinig tijd. Bij Rabobank open je die eenvoudig in 5 minuten online.

Zakelijke producten: van pinautomaat tot verzekering

Alleen met een zakelijke rekening kun je zakelijke producten afnemen zoals een online kassa (klanten laten betalen via iDeal) of een pinautomaat. Onmisbaar dus als je jouw klanten betaalgemak wilt bieden en de financiën van je bedrijf goed wilt regelen. 

Denk ook aan zaken als:

Vaak kun je je zakelijke rekening ook direct koppelen aan je boekhoudprogramma of in een app je bonnen en facturen meteen scannen en verwerken. 

Tweede privérekening

Sommige ondernemers overwegen vanwege de kosten om gewoon een extra privérekening te openen. De meeste banken zijn hier duidelijk over: je mag zo'n privérekening niet voor zakelijk betalingsverkeer gebruiken.

Een tweede privérekening ‘voor de zaak’ is dus geen optie voor de lange termijn. 

Kosten zakelijke rekening aftrekbaar

De kosten van een zakelijke rekening kun je aftrekken van de belasting en je verdient ze vaak ook terug. Je administratie kost immers minder tijd, dus je betaalt je boekhouder minder. Ook kun je sommige aftrekposten niet opvoeren als ze betaald zijn met je privépasje. Dit geldt bijvoorbeeld voor de btw op brandstof.

Een zakelijke rekening openen kan ook bijdragen aan je branding. Klanten zien dat je een serieuze, professionele ondernemer bent.

Banken vergelijken: welke zakelijke rekening is de beste?

Denk bij het vergelijken van zakelijke rekeningen aan kosten, diensten en aanbod. Welke bank past het beste bij je groeiambitie? Welke bank heeft het beste zakelijke netwerk, kennis over jouw branche en alle producten die nodig zijn als je gaat groeien?

Vraag ook eens rond, want dan hoor je vaak ook onverwachte redenen om ontevreden of tevreden te zijn over een bank. Dat kan hem zelfs in de kleur van de pinpas zitten.

Ondernemers met een zakelijke rekening bij Rabobank vinden het gemakkelijk dat hun zakelijke pas een ander kleurtje heeft dan hun privépas. Dan pak je sneller de goede pas als je iets wilt afrekenen. 

Zakelijke rekening voor zzp'ers

Wist je dat er ook speciale zakelijke rekeningen zijn voor zzp'ers? Een mooi voorbeeld is de Rabo ZZP Rekening. Bij deze variant betaal je geen vaste abonnementskosten, alleen per transactie een vast bedrag van € 0,39. Voor je betaalrekening, pinpas en online bankieren hoef je dus niet te betalen.

Als zzp'er weet je nooit precies hoe de volgende maand zal lopen, je wilt je dus liever nergens aan vastzitten. Daarom kun je elke maand opzeggen als dat nodig is, zo blijf je flexibel.

Extra startersvoordeel

Wanneer je startende zzp'er bent, profiteer je bij Rabobank van Rabo Startersvoordeel. Wil je een Rabo ZZP Rekening openen, dan heb je het eerste half jaar geen kosten voor je transacties.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over een zakelijke rekening voor zzp'ers:

  • Stelt de Belastingdienst een zakelijke rekening voor zzp'ers verplicht? De Belastingdienst verplicht zzp'ers niet om een zakelijke rekening te openen, maar je hebt als zzp'er wel een zakelijke rekening nodig om een goede en overzichtelijke administratie te voeren.
  • Heb ik als zzp'er een bedrijfsrekening nodig? Met een bedrijfsrekening voor zzp'ers maak je een vliegende start. Als startende ondernemer heb je dan direct overzicht in al je zakelijke inkomsten en uitgaven.
  • Is een zakelijke rekening verplicht als je de boekhouding uitbesteedt? Besteed je de administratie uit? Je boekhouder of accountant verlangt dan vrijwel altijd dat je een zakelijke rekening opent. Dat scheelt je uiteindelijk ook geld. Hoe overzichtelijker je administratie, hoe minder werk hij of zij heeft.
  • Hoe open ik een zakelijke rekening bij de Rabobank? Bij Rabobank open je al in vijf minuten een zakelijke rekening, online of via de Rabo App. Ideaal! Let op: dit geldt voor zzp'ers of ondernemers met een bv die 100% eigenaar zijn (DGA). Volg deze stappen om een zakelijke rekening te openen.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten