Zakelijke rekening niet verplicht

Zakelijke rekening: niet verplicht, wel nodig

Een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht voor ondernemers. Pas echter op met bankieren met je privérekening 'voor de zaak'. Kies de juiste bankrekening voor goed financieel overzicht, een professionele uitstraling en een gestroomlijnde boekhouding.

Belastingdienst: zakelijke rekening nodig?

De Belastingdienst eist niet van ondernemers dat ze een zakelijke rekening openen. Maar: als je een controle krijgt, moet de Belastingdienst ‘binnen een redelijke termijn’ een goed overzicht hebben van je financiën.

Gebruik je jouw privérekening voor zakelijk betalingsverkeer? Dan is die snelle controle vaak minder gemakkelijk. Je moet namelijk zowel je zakelijke als je privé-administratie laten zien.  

Let op bij bv of nv

Bij een bv of nv ben jij niet de rechtspersoon, maar het bedrijf. Jij bent niet hoofdelijk aansprakelijk. In dit geval kun je vanzelfsprekend ook niet bankieren met je privérekening voor je bedrijf.  

Privé-administratie en bewaartermijn

Als je zakelijk en privé mengt, let dan ook op de bewaarplicht van de Belastingdienst. Voor ondernemers geldt een termijn van 7 jaar,  ook voor persoonlijke zaken die ‘van belang kunnen zijn voor de belastingheffing’.

Als je zakelijk en privé gescheiden houdt, is het ook gemakkelijker om te weten wat je wel en niet moet bewaren. 

Boekhouders: zakelijke rekening wél verplicht

Besteed je de administratie uit? Je boekhouder of accountant verlangt vrijwel altijd dat je een zakelijke rekening opent. En dat scheelt je uiteindelijk ook geld. Hoe overzichtelijker je administratie, hoe minder werk hij of zij heeft.

Het openen van een zakelijke rekening kost ook weinig tijd. Bij Rabobank open je die eenvoudig in 5 minuten online.

Zakelijke producten: van pinautomaat tot verzekering

Alleen met een zakelijke rekening kun je zakelijke producten afnemen zoals een online kassa (betalen via iDeal) of pinautomaat. Onmisbaar dus als je jouw klanten betaalgemak wilt bieden. 

Denk ook aan zaken als:

Vaak kun je je zakelijke rekening ook direct koppelen aan je boekhoudprogramma of in een app je bonnen en facturen meteen scannen en verwerken. 

Tweede privérekening

Sommige ondernemers overwegen vanwege de kosten om gewoon een extra privérekening te openen. De meeste banken zijn hier duidelijk over: je mag zo'n privérekening niet voor zakelijk betalingsverkeer gebruiken.

Een tweede privérekening ‘voor de zaak’ is dus geen optie voor de lange termijn. 

Kosten zakelijke rekening aftrekbaar

De kosten van een zakelijke rekening kun je aftrekken van de belasting en je verdient ze vaak ook terug. Je administratie kost immers minder tijd, dus je betaalt je boekhouder minder. Ook kun je sommige aftrekposten niet opvoeren als ze betaald zijn met je privépasje. Bijvoorbeeld: de btw op brandstof.

Een zakelijke rekening kan ook bijdragen aan je branding. Klanten zien dat je een serieuze, professionele ondernemer bent.

Banken vergelijken: welke zakelijke rekening is de beste?

Denk bij het vergelijken van zakelijke rekeningen aan kosten, diensten en aanbod. Welke bank past het beste bij je groeiambitie? Welke bank heeft het beste zakelijke netwerk; kennis over jouw branche en alle producten die nodig zijn als je gaat groeien?

Vraag ook eens rond, want dan hoor je vaak ook onverwachte redenen om ontevreden of tevreden te zijn over een bank. Dat kan hem zelfs in de kleur van de pinpas zitten.

Ondernemers met een Rabo-rekening vinden het gemakkelijk dat hun zakelijke pas een ander kleurtje heeft dan hun privépas. Dan pak je sneller de goede pas als je iets wilt afrekenen.

Veelgestelde vragen over een zakelijke rekening voor zzp'ers

 • Stelt de Belastingdienst een zakelijke rekening voor zzp'ers verplicht? De Belastingdienst verplicht zzp'ers niet een zakelijke rekening te openen,  maar je hebt als zzp'er wel een zakelijke rekening nodig om een goede en overzichtelijke administratie te voeren.
 • Heb ik als zzp'er een bedrijfsrekening nodig? Met een bedrijfsrekening voor zzp'ers maak je een vliegende start. Als startende ondernemer heb je dan direct overzicht in al je zakelijke inkomsten en uitgaven.
 • Is een zakelijke rekening verplicht als je de boekhouding uitbesteedt? Besteed je de administratie uit? Je boekhouder of accountant verlangt dan vrijwel altijd dat je een zakelijke rekening opent. Dat scheelt je uiteindelijk ook geld. Hoe overzichtelijker je administratie, hoe minder werk hij of zij heeft.
 • Hoe open ik een zakelijke rekening bij de Rabobank? Bij Rabobank open je al in vijf minuten een zakelijke rekening, online of via de Rabo App. Ideaal!
  Let op: dit geldt voor zzp'ers of ondernemers met een bv die 100% eigenaar zijn (DGA). Volg deze stappen om een zakelijke rekening te openen.
Bijgewerkt op: 08-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.