Zakelijke rekening vergelijken: 6 opties

Bijgewerkt op 23 juni 2022
7 min  leestijd
1.085
Auteur: Redactie
zakelijke rekening vergelijken

Twijfel je als startende ondernemer over welke zakelijke rekening handig is voor jouw bedrijf? Het helpt om te onderzoeken wat de voordelen en kosten per bank en type rekening zijn. Met dit overzicht kun je 6 verschillende zakelijke rekeningen vergelijken die vaak door startende ondernemers worden afgesloten.

In dit artikel gaan we verschillende zakelijke rekeningen vergelijken zodat jij als startende ondernemer eenvoudiger een keuze kunt maken. Want welke betaalrekening kies je? Ga je voor de goedkoopste zakelijke rekening? Of kies je liever een duurzame bank, of een rekening die veel extra opties biedt? Om het overzichtelijk te maken, lichten we 6 opties voor je uit en vertellen we je:

 1. Zo kies je de beste zakelijke rekening
 2. Zo kun je een zakelijke rekening vergelijken: 6 opties
 3. Waarom een zakelijke rekening?

Zo kies je de beste zakelijke rekening

Welke zakelijke rekening kies je als ondernemer of zzp’er? Ga je voor de goedkoopste optie? Of vind je andere zaken belangrijker? Eén ding is zeker: dé beste zakelijke rekening bestaat niet. Er zijn gewoon veel mogelijkheden en het verschilt per ondernemer welke zakelijke rekening het best bij je past. 

Hoe maak je een goede keuze voor jezelf? Bedenk wat jij belangrijk vindt. Natuurlijk kun je letten op kosten, maar je kunt ook kijken naar extra service, bereikbaarheid of een bepaalde visie van een bank. Vind je duurzaamheid bijvoorbeeld erg belangrijk als ondernemer? Of wil je graag persoonlijk geholpen worden en stel je goede service op prijs? Neem dat dan mee in je beslissing. 

Factoren keuze zakelijke rekening

Bedenk ook van welke functies je nog meer gebruik kunt maken, die je nu bijvoorbeeld op een andere manier oplost. Een voorbeeld: importeer je je transacties steeds in je boekhoudpakket of schrijf je ze over? Dan is een betaalrekening die je aan je boekhoudpakket kunt koppelen een stuk makkelijker en scheelt je tijd. Bekijk ook hoe contactloos of mobiel betalen werkt, als je dat belangrijk vind.

En sommige banken faciliteren meer: met een zakelijke rekening bij Rabobank kun je bijvoorbeeld ook makkelijk verzekeringen afsluiten. En via Rabo Smart Pay koppel je jouw betaalmethoden aan je rekening, waardoor het geld extra snel op je rekening staat. 

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Zakelijke rekening vergelijken

Welke mogelijkheden heb je als zzp'er? De keuze is reuze. Om je een iets beter beeld te geven, vergelijken we 6 verschillende zakelijke rekeningen die veel door startende ondernemers worden geopend.

 1. ZZP Rekening Rabobank
 2. Triodos Internet Zaken Rekening
 3. Zakelijke Rekening Rabobank
 4. ASN Betalen Zelfstandigen
 5. ING Ondernemerspakket
 6. Knab Zakelijk

1. Voordelig: Rabo ZZP Rekening

Ben je op zoek naar de goedkoopste zakelijke rekening? Dan zit je met de Rabo ZZP Rekening goed. Met deze rekening heb je geen vaste kosten. Je betaalt alleen € 0,39 per transactie. Je hebt dus geen kosten voor je zakelijke betaalpas, internetbankieren, de Rao App en de rekening. Dus heb je in een bepaalde maand geen transacties? Dan heb je die maand ook geen kosten.

Daarnaast kun je als startende ondernemer de eerste zes maanden profiteren van Startersvoordeel. Je betaalt dan het eerste halfjaar geen transactiekosten. Dat scheelt weer!

2. Duurzaam: Triodos Internet Zaken Rekening

Vind jij duurzaam ondernemen belangrijk? Dan kun je terecht bij Triodos. Deze duurzame bank financiert alleen projecten die bijdragen aan maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen. Voor € 12,50 per maand heb je een zakelijke rekening en betaal je met een biologisch afbreekbare bankpas.

3. Veelzijdig: Zakelijke Rekening Rabobank

Naast de Rabo ZZP Rekening biedt Rabobank een standaard Zakelijke Rekening voor € 9,95 per maand. Deze rekening is voordeliger voor ondernemers die veel transacties hebben. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan 50 transacties per maand hebt, dan is deze rekening voordeliger dan de Rabo ZZP Rekening. Daarnaast biedt deze rekening meer opties wanneer je je bedrijf financieel wilt ontwikkelen. Zo heb je toegang tot andere zakelijke betaaldiensten zoals een koppeling met je boekhoudpakket. 

Ook voor de standaard zakelijke rekening geldt Startersvoordeel: je betaalt als starter het eerste halfjaar niets voor je rekening en eurobetalingen. Ook handig: de aansprakelijkheidsverzekering van Interpolis en betaaloplossingen zoals Rabo Smart Pay zijn ook zes maanden gratis.

4. Duurzaam en voordelig: ASN Betalen Zelfstandigen

Bij ASN Bank heb je als zzp’er voor € 6,50 per maand een zakelijke rekening. De eerste 3 maanden zijn gratis. Nog een voordeel: ASN Bank wil bijdragen aan natuurherstel én investeren in een rijke natuur.

5. Standaard: ING Ondernemerspakket

Voor het ING Ondernemerspakket betaal je € 9,90 per maand. Onderneem je nog niet zo lang? Dan kun je ook hier tijdelijk gebruik maken van het Starterspakket. Dan zijn de eerste 6 maanden gratis. Daarna wordt je rekening automatisch omgezet naar een Ondernemerspakket.

6. Eenvoudig: Knab Zakelijk

Ook Knab Zakelijk heeft een Starterspakket, als je korter dan 3 jaar ingeschreven staat bij de KvK. Dan betaal je als zzp’er het eerste jaar € 3,50 per maand en krijg je tot wel 5 betaalrekeningen met betaalpas. Daarna betaal je als zzp’er € 7 per maand.

Zakelijke rekening vergelijken: overzicht

Om het even voor je op te sommen, dit zijn de kosten per maand voor verschillende zakelijke rekeningen en het voornaamste voordeel per rekening. Zo kies je de beste zakelijke rekening voor jouw situatie. 

Zakelijke rekening Vaste kosten per maand Voordeel
Rabo ZZP Rekening € 0,00 Vanaf € 0 per maand
Triodos Internet Zaken Rekening € 12,50 Duurzaam
Zakelijke Rekening Rabobank € 9,95 Veel extra opties
ASN Betalen Zelfstandigen € 6,50 Duurzaam en voordelig
ING Ondernemerspakket € 9,90 Geschikt voor mkb'ers
Knab Zakelijk € 7 Meerdere betaalrekeningen

Waarom een zakelijke rekening?

Naast het vergelijken van een zakelijke rekening, is het handig om te weten waarom je als ondernemer überhaupt voor een zakelijke rekening zou kiezen. Je kunt toch ook gewoon gebruik maken van je particuliere bankrekening? Dat scheelt weer in de kosten.

Ja, dat klopt. Het openen en gebruiken van een zakelijke betaalrekening kost geld. Het voordeel is dat je die kosten mag aftrekken van de Belastingdienst. Het zijn namelijk zakelijke kosten.

Voordelen zakelijke rekening

En er zijn meer voordelen:

 • Belastingvoordeel: Je mag de zakelijke kosten aftrekken van de Belastingdienst, zodat je minder inkomstenbelasting betaalt. 
 • Overzicht: Je hebt een overzichtelijke administratie omdat je zakelijke kosten gescheiden kunt houden van je dagelijkse privé-aankopen.
 • Tijdsbesparing: Je belastingaangifte gaat sneller, juist omdat je zakelijke kosten gescheiden houdt. Dat scheelt tijd. Waarschijnlijk is je boekhouder er ook blij mee.
 • Professioneel: Een zakelijke rekening geeft een professionele uitstraling. De rekening staat namelijk op naam van je bedrijf.
 • Meer mogelijk: Je hebt vaak extra mogelijkheden. Zo heb je bij Rabobank bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om je betaalrekening uit te breiden met betaaloplossingen en kun je je rekening koppelen aan je boekhoudsoftware. 

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over zakelijke rekening vergelijken

 • Wat is de goedkoopste zakelijke rekening waar je als ondernemer gebruik van kan maken?
  De Rabo ZZP Rekening is in de basis gratis. Je betaalt slechts een vast bedrag van € 0,39 per transactie. Als startende ondernemer profiteer je daarnaast van Rabo Startersvoordeel en betaal je de eerste zes maanden ook niet voor je Europese betalingen.
 • Wat is de beste zakelijke rekening?
  Dat is lastig te zeggen en is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Het gaat er vooral om dat je als ondernemer tevreden bent over de kwaliteit, de kosten en service van een bepaalde dienst waar je gebruik van maakt. Met deze 6 opties kun jij een zakelijke rekening vergelijken.
 • Wat is het voordeel van een zakelijke rekening?
  Je hebt als ondernemer bepaalde voordelen als je gebruik maakt van een zakelijke rekening. Zo heb je bijvoorbeeld een overzichtelijke administratie omdat je zakelijke kosten gescheiden houdt waardoor je sneller je belastingaangifte kunt afronden. En je zakelijke rekening geeft een professionele uitstraling. De rekening staat namelijk op naam van je bedrijf.

Meer over zakelijke rekening

Meer over zakelijke rekening
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten