duurzaam ondernemen starters

Duurzaam ondernemen: 7 tips voor starters

Een gestructureerd MVO-beleid lijkt in eerste instantie misschien meer iets voor grote organisaties, maar ook als startende ondernemer kun je duurzaam ondernemen. Bijvoorbeeld door bewuster om te gaan met energie of door maatschappelijke initiatieven in je regio te steunen. 7 duurzame tips voor startende ondernemers.

Duurzaam ondernemen, 7 tips

Ook als startende ondernemer kun je duurzaamheid verwerken in je bedrijfsvoering. Sterker nog, uit onze poll blijkt dat maar liefst 62% van de startende ondernemers MVO in de bedrijfsvoering verwerkt! 

In dit artikel geven we je een aantal tips voor duurzaam ondernemen. Direct naar de tip? Klik op de link hieronder.

 1. Pas quick wins toe
 2. Let op je autogebruik
 3. Zoek een duurzame leverancier
 4. Steun maatschappelijke initiatieven
 5. Scheid afval
 6. Heb oog voor je personeel
 7. Communiceer je duurzame keuzes

1. Duurzaam ondernemen met quick wins

Om te beginnen met duurzaam ondernemen, kun je al een aantal quick wins uitvoeren. Die kosten niet veel maar leveren al wel winst op. 

Bijkomend voordeel is dat een aantal van deze maatregelen ook een positieve invloed hebben op je energierekening. Denk bijvoorbeeld aan de volgende quick wins:

 • Vervang oude (gloei)lampen door duurzame spaarlampen.
 • Doe het licht uit in ruimtes waar niet altijd mensen aanwezig zijn. Plaats bijvoorbeeld bewegingschakelaars voor verlichting in ruimtes zoals het magazijn, de toiletten en de kantine.
 • Stimuleer je werknemers om naar kantoor te komen met het openbaar vervoer of de fiets.
 • Laat de computer, tv en andere apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze helemaal uit wanneer je ze langere tijd niet gebruikt.
 • Verkoop je producten? Adviseer je klanten hoe zij de producten milieuvriendelijk kunnen gebruiken.
 • Maak gebruik van waterbesparende toiletspoelbakken en kranen.
 • Kies bij de koop of vervanging van apparaten voor de energiezuinigere variant. Let daarbij op het energielabel.
 • Print zo weinig mogelijk, maak liever gebruik van een e-reader. Druk documenten voor eigen gebruik altijd dubbelzijdig af.
 • Moet je toch veel printen? Maak dan gebruik van een duurzaam lettertype. Zo'n lettertype verbruikt minder inkt, zodat je een stuk langer met de toner kunt doen.

2. Duurzaam autogebruik voor ondernemers

Deze tip ligt misschien wat voor de hand, maar autorijden is - lage bijtelling of niet - in Nederland nou eenmaal geen goedkoope aangelegenheid. En ook het milieu zal het je in dank afnemen als je wat vaker de trein of bus pakt of - bij kleinere afstanden - ervoor kiest om te voet of met de fiets naar je zakelijke afspraak te gaan.

Het aantal zakelijke kilometers is door corona natuurlijk verlaagd doordat we allemaal zoveel mogelijk vanuit huis te werken en bij overleg gebruik te maken van Teams of Zoom. Dit kun je natuurlijk ook na corona blijven vasthouden.

Als je voor bepaalde afspraken toch niet om de auto heen kunt, kies dan voor een zo zuinig mogelijk exemplaar. Een elektrische wagen levert je al snel geld op én het is beter voor het milieu.

3. Zoek een duurzame leverancier

Ook wanneer je op zoek bent naar leveranciers van materialen of eindproducten kan 'groen denken' uiteindelijk in jouw voordeel werken. Ga je in gesprek met een potentiële leverancier?

Maak meteen goede afspraken over het inkopen van minder milieubelastende producten en het verminderen van verpakkingen. Wat zijn bij deze partij de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid? 

4. Steun maatschappelijke initiatieven

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is natuurlijk meer dan alleen het terugbrengen van je energiegebruik en het aanschaffen van een zuinige bedrijfsauto.

MVO gaat om drie pijlers, namelijk de drie P's:

 • People (zowel je eigen medewerkers als dieper in de productieketen)
 • Planet (milieu)
 • Profit (economische prestaties)

Als duurzame ondernemer zoek je hierbij steeds naar een goede balans en communiceer je het beleid openlijk met je klanten en personeel. Als startende ondernemer kun je ook het goede voorbeeld geven door eens in de zoveel tijd vrijwilligerswerk te doen of andere maatschappelijke initiatieven te ondersteunen.

5. Scheid afval zoveel mogelijk

Ben je thuis gewend om al het afval gewoon in dezelfde vuilnisbak te doen? Dan valt er op dat gebied zeker nog wat te winnen. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en karton, glas, petflessen en batterijen kun je namelijk beter scheiden van het (overige) restafval. Lever de verschillende soorten afval afzonderlijk aan bij je gemeente of afvalverwerker.

Door als bedrijf afval te scheiden, stimuleer je je personeel en klanten dit ook te doen.

6. Heb oog voor je personeel

Ga je personeel in dienst nemen? Weet dan dat je ook op dat vlak punten kunt scoren met duurzame initiatieven. Daar zijn zowel jij als je werknemers bij gebaat.

Je kunt de gezondheid van je medewerkers bijvoorbeeld stimuleren door ze korting te geven op een sportschoolabonnement. Gezonde medewerkers betekenen een lager ziekteverzuim, wat jou weer kosten scheelt. 

Ben je nog op zoek naar het perfecte bedrijfspand? Houd dan rekening met het energieverbruik, gebruikte materialen, veiligheid en ligging ten opzichte van openbaar vervoer. Is het pand goed bereikbaar voor je personeel?

7. Communiceer je duurzame keuzes

Het gaat misschien wat ver om een complete marketingcampagne te wijden aan de duurzame initiatieven van je bedrijf, maar het is zonde om deze initiatieven stil te houden. 

Ook klanten en/of opdrachtgevers willen in deze tijd graag weten of het bedrijf van wie zij producten of diensten afnemen zich actief bezighoudt met duurzaam ondernemen.

Passende initiatieven

Het is wel verstandig om bewust naar initiatieven te zoeken die aansluiten bij de aard van je bedrijf. Stel: je hebt een aannemersbedrijf hebt en wilt een sponsorloop voor een goed doel sponsoren. Dan zullen deelnemers en bezoekers van het evenement de koppeling naar jouw merk of bedrijf niet zo snel maken.

Maar als je een lokale zaak in sportschoenen- en kleding bent gestart en zo'n sportief evenement sponsort, zal dit verband wel worden gelegd. Kies dus initiatieven die bij jou en je bedrijf passen. 

Breng je duurzame acties bijvoorbeeld onder de aandacht via het versturen van een persbericht.

Medewerkers en duurzaamheid

Ook de arbeidsmarkt is een goede reden om duurzaamheid te communiceren. Vooral millennials, maar steeds meer generaties, vinden het belangrijk om voor een maatschappelijk betrokken werkgever te werken. 

Betrek ze dan ook in je duurzame acties. Organiseer bijvoorbeeld een vrijwilligersdag, waarbij je samen met je team de handen uit de mouwen steekt voor een lokaal goed doel. Of maak een (digitale) ideeënbox, waar ze hun duurzame ideeën kunnen instoppen of insturen. 

Lees ook

Wat je moet weten over MVO
5 vragen en antwoorden over duurzaam ondernemen
5 voordelen van duurzaam ondernemen

Bijgewerkt op: 01-06-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.