marieke

5 voordelen van duurzaam ondernemen

Duurzaamheid en ondernemerschap horen bij elkaar. Want welke ondernemer wil nu niet de toekomst van zijn bedrijf veiligstellen? Duurzaam ondernemen is eigenlijk niets minder dan doelen op elkaar afstemmen. Niet alleen hapsnap winst nú, maar zorgen dat u ook straks winst kan maken. De voordelen van duurzaam ondernemen lijken soms vooral te liggen in mooie wensen voor mens en milieu.

Een beetje vaag misschien, maar de realiteit is dat geen enkele ondernemer zich nog kan permitteren om niet ook de blik op de langere termijn te richten. De internationalisering van de economie, van productie en verkoop, dwingt ondernemers meer dan ooit om zich heen te kijken, verder dan de eigen bedrijfsmuren.

Gezondheid

Hoe staat het met de toevoer van grondstoffen, materialen en producten tegen een redelijke prijs? Hoe ontwikkelt de energiemarkt zich? Hoe blijft de motivatie en gezondheid van medewerkers op peil? Wat verwachten klanten en wat hebben ze ervoor over? Waarop rekenen zij een ondernemer af? Wat is eigenlijk je plek als ondernemer in de buurt, gemeente en samenleving? Voor dit soort vragen moet u als ondernemer even gaan zitten. Terwijl juist in deze tijden de waan van de dag al snel overheerst. Hieronder vindt u alvast 5 belangrijke redenen om duurzaam te ondernemen.

1. Kostenbesparing

Het lijkt tegenstrijdig: duurzaam ondernemen en kostenbesparing. Maar dat valt te bezien. Want het betaalt zich bijvoorbeeld uit in milieuwinst én een minder hoge energierekening als u zich verdiept in het energieverbruik van gebouwen en machines. Denk ook aan minder materiaalgebruik, minder verpakking, minder afval, minder transport. Minder is soms echt meer.

2. Marktaandeel

Duurzaam produceren en duurzame producten zijn inmiddels vast onderdeel geworden van het economisch verkeer. De focus op duurzaamheid leidt tot innovatie van producten en processen, en dat levert weer nieuwe zakelijke impulsen op. Wie wil die boot missen?

3. Vreemde ogen dwingen

Idealen zijn prachtig natuurlijk, maar laten we wel wezen: als aandeelhouders, klanten, werknemers en maatschappelijke groepen een mens- en milieuvriendelijkere leverancier of dienstverlening wensen, zal een ondernemer daarmee rekening moeten houden. Zij hebben namelijk een belangrijke troef in handen: de portemonnee.

4. Reputatiemanagement

Ondernemingen zijn ook net mensen; juist in het spotlicht zetten ze hun beste beentje voor. Logisch: klanten en financiers kijken mee en die willen een goed gevoel overhouden aan zaken doen met een ondernemer. Trouwens, als ondernemer wilt u toch niet met een milieuschandaal of bedrijfsongeval in de krant staan? Onderschat de kracht van de publieke opinie nooit. Door enkel een groen of sociaal vernisje kijkt men gemakkelijk heen.

5. Verantwoordelijkheidsbesef

De laatste, meest persoonlijke vraag: op wat voor een manier wil een ondernemer zijn of haar geld verdienen? Met de houding: na mij de zondvloed? Of als volwaardig en dus verantwoordelijk lid van de samenleving?

Gepubliceerd op:
06-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.