5 voordelen van duurzaam ondernemen

Bijgewerkt op 28 mei 2021
4 min  leestijd
8.848
Auteur: Marieke Leijnen

Duurzaam ondernemen is niet meer weg te denken bij bedrijven. Ook voor startende ondernemers kent maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) veel mogelijkheden. Dit zijn de voordelen van duurzaam ondernemen. 

Duurzaam ondernemen: dit zijn de aandachtspunten

Duurzaam ondernemen draait om de drie P's:

 1. People (sociaal zijn voor mensen)
 2. Planet (energiezuinig denken)
 3. Profit (economische waarde creëren)

Voor elke startende ondernemer is de manier waarop je duurzaam kunt ondernemen anders. Dit hangt onder meer af van de grootte van je organisatie en de branche waarin je werkzaam bent. 

Sociale onderneming starten

Je kunt er bijvoorbeeld ook over nadenken om een sociale onderneming te starten. Dit is een bedrijf dat niet alleen winst wil maken, maar ook een maatschappelijk doel heeft. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

De gemeenschappelijke deler is dat ondernemers zich met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) inzetten voor een betere wereld. Waarbij ieder stapje telt, hoe klein of groot deze ook is.

Uit onze poll blijkt: maar liefst 62% van de ondernemers verwerkt MVO in zijn bedrijfsvoering

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen met betrekking tot MVO:  

 • Hoe staat het met de toevoer van je grondstoffen, materialen en producten tegen een eerlijke prijs?
 • Hoe ontwikkelt de energiemarkt zich?
 • Hoe blijft de motivatie en gezondheid van medewerkers op peil?
 • Wat verwachten klanten en wat hebben ze ervoor over?
 • Waarop rekenen zij een ondernemer af?
 • Wat is eigenlijk je plek als ondernemer in de buurt, gemeente en samenleving?

Denk over dit soort vragen eens rustig na: wat kun je als ondernemer doen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen? Hieronder vind je nog 5 voordelen om duurzaam te ondernemen.

Cijfers en Trends Rabobank

Marktcijfers nodig?

Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
 
Bekijk cijfers & trends

1. Kosten besparen met duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen leidt tot kostenbesparingen. MVO betaalt zich bijvoorbeeld uit in milieuwinst én in een minder hoge energierekening. 

Er zijn tal van manieren om minder energie te gebruiken: 

 • Minder printen
 • Zuinige lampen
 • Groene energieleverancier
 • Energielabel checken bij nieuwe apparaten

Verder kun je denken aan reizen met de trein of zakelijk een elektrische auto aanschaffen in plaats van met de benzine- of dieselauto te rijden. Andere manieren om aan het milieu te denken zijn door beter over je (verpakkings)materiaal na te denken en afval te scheiden.

2. Marktaandeel vergroten door MVO

Duurzaam produceren en duurzame producten zijn inmiddels een vast onderdeel geworden van het economische verkeer. De focus op duurzaamheid leidt tot innovatie van producten en productieprocessen.

Maatschappelijk ondernemen is daarmee niet alleen belangrijk voor je eigen bedrijf, het levert ook nieuwe zakelijke impulsen op.

Duurzame energie en mobiliteit

De energiesector is bijvoorbeeld aan een enorme transitie bezig. De doelstelling is dat Nederland in 2050 van het gas af is. Tegen die tijd mag er  nog amper CO2 worden uitstoten. 

En dat geldt ook voor duurzame mobiliteit. Kijk naar de kansen om in de mobiele, groene markt te duiken. 

3. Duurzame wensen van klanten

Idealen zijn prachtig natuurlijk, maar een ondernemer moet ook rekening houden met de groene en maatschappelijke wensen van aandeelhouders, klanten en werknemers. Zij hebben namelijk een belangrijke troef in handen: het geld.

Vreemde ogen kunnen daardoor dwingen tot een transitie. En uiteindelijk levert het je veel op. Het groene bewustzijn worst steeds groter en de overheid stelt steeds strengere eisen. Daardoor geeft een duurzaam beleid je een voorsprong op de concurrentie en vertrouwen van je klanten, medewerkers en aandeelhouders.

4. Reputatiemanagement voor ondernemers

Ondernemingen laten graag zien dat ze hun groene steentje aan de wereld bijdragen. Logisch ook: klanten en financiers kijken mee en die willen een goed gevoel overhouden aan zaken doen met een ondernemer.

Keurmerk

Door middel van een keurmerk of label kun je naar buiten toe laten zien dat je onderneming duurzaam onderneemt

Met de MVO prestatieladder laat je zien hoe ver je al bent met duurzaam ondernemen.

Met het oog op acquisitie, waar je als startende ondernemer ongetwijfeld erg druk mee bent, is een herkenbaar duurzaam beleid een groot voordeel.

5. Duurzame verantwoordelijkheid van ondernemers

De laatste, meest persoonlijke vraag: op wat voor manier wil je als ondernemer geld verdienen? Met de houding: na mij de zondvloed? Of als volwaardig en dus verantwoordelijk lid van de samenleving? Door MVO toe te passen in je bedrijfsvoering, word je gezien als een ondernemer die op een eerlijke en verantwoordelijke manier geld verdient.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten