marieke

4 tips om te starten met MVO

Bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt in eerste instantie vaak gedacht aan initiatieven van grote bedrijven, maar het zijn ook juist ZZP’ers en startende ondernemers die dit kunnen toepassen. Om duurzaam te ondernemen hoeven er niet noodzakelijkerwijs groene projecten worden opgestart of groene producten ontwikkeld. MVO zit ook in kleine dingen, zoals bijvoorbeeld pakjes laten bezorgen via een fietskoerier of het digitaal versturen van facturen. Daarom 4 tips om te starten met duurzaam ondernemen.

1. Waar te beginnen?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bestaat uit drie P’s (People, Planet en Profit) en is daarmee meer dan alleen energiezuinig (planet) denken. Het behelst ook waarde creëren op economisch (profit) en sociaal gebied (people). Grote organisaties profileren zich meestal op alle gebieden, maar dat is voor de gemiddelde startende ondernemer vaak (nog) een brug te ver. Het interessante aan duurzaam ondernemen is dat er niet één bepaalde of juiste weg is. Voor elke onderneming zien deze activiteiten er anders uit; dit is onder andere afhankelijk van de grootte van de organisatie en de sector waarin u werkzaam bent.

In hoeverre u duurzaam wilt ondernemen bepaalt u dus zelf. Als ZZP’er is het onderdeel personeel niet op u van toepassing en kunt u zich in eerste instantie concentreren op het economische en maatschappelijke deel van MVO. Hierbij kunt u denken aan energiebesparende maatregelen, het gebruik maken van milieuvriendelijke grondstoffen en het steunen van goede doelen. Als startende ondernemer is het aan te bevelen om duurzaam ondernemen te integreren in het businessplan, dit scheelt u later tijd en aanpassingen.


2. Energiebesparende maatregelen

De meest voor de hand liggende duurzame tip is de bedrijfsauto die best wat vaker voor de deur kan blijven staan. In sommige beroepen ontkomt u alleen niet aan het dagelijkse gebruik. Een klusser moet iedere dag op pad naar klanten en heeft zijn auto van de zaak nodig. Kies dan voor een energiezuinig exemplaar. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt u ook aanzienlijk in de kosten. Een tekstschrijver daarentegen kan met een laptop al thuis werken en met het openbaar vervoer naar een redactie gaan. Voordeel van het openbaar vervoer is dat er tijdens de reis gewerkt kan worden.

Als thuiswerkende starter bent u in beginsel al behoorlijk duurzaam bezig door geen kantoorruimte te gebruiken en het woon-werkverkeer te vermijden. Toch zijn er voor ondernemers die thuiswerken nog veel voordelen te behalen. Loop denkbeeldig eens door uw huis en u ziet vanzelf waar de besparingen te halen zijn. Maak gebruik van LED-lampen, zet uw televisie, computer of andere apparatuur helemaal uit in plaats van op stand-by, scheid het afval, kies een groene energieleverancier en let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel. Print verder zo min mogelijk papier en anders zoveel mogelijk dubbelzijdig, laat zoveel mogelijk pakjes bezorgen door fietskoeriers en verstuur uw facturen per e-mail. Lees ook de 5 tips voor een duurzaam kantoor.

3. Bedrijfspolicy

Als startende ondernemer is het bijna onmogelijk om alle facetten van MVO tegelijkertijd in te voeren. Het energiegedeelte zoals hierboven beschreven is het makkelijkst om in uw bedrijf te integreren. Heeft u dat eenmaal gedaan, dan kunt u uw MVO-beleid altijd nog uitbreiden. Denk hierbij aan het sponsoren van maatschappelijke projecten, of het importeren van fairtrade-producten. De P van people staat niet alleen voor personeel, maar juist ook over het fatsoenlijk omgaan met de mensen in de samenleving. Dit betekent concreet: vriendelijkheid en eerlijkheid ten opzichte van de klant, maar ook aandacht voor mensenrechten zoals kinderarbeid en milieubelasting in het land van oorsprong.

Door middel van een keurmerk of label kunt u naar buiten toe laten zien dat uw onderneming duurzaam onderneemt. Hiervoor kunt u zich aansluiten bij verschillende organisaties. De bekendste en grootste instelling is MVO Nederland, opgericht door de overheid. Verder kunt u zich aansluiten bij de MVO prestatieladder waarin zichtbaar wordt hoever u bent met duurzaam ondernemen. Met het oog op acquisitie, waar u het als startende ondernemer ongetwijfeld erg druk mee heeft, is een herkenbaar MVO-beleid een duidelijke pre. Als u aanbestedingen doet bij de overheid is een MVO-policy zelfs een must.

4. Wat levert het op?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is geen bevlieging voor de korte termijn. Ja, u kunt direct kosten besparen door energiezuiniger te leven en te handelen, maar het gaat uiteindelijk om het grotere plaatje. Macro-economisch gezien is duurzaam ondernemen iets voor de lange termijn waar we globaal uiteindelijk collectief de vruchten van plukken. Op microniveau vermindert u de kosten en geeft het uw bedrijf een gunstigere concurrentiepositie. Doordat het groene bewustzijn bij consumenten steeds groter wordt, de overheid steeds strengere eisen stelt én MVO ondersteunt, geeft een duurzaam beleid u een voorsprong op de concurrentie. Naast het feit dat u een (groene) reputatie opbouwt, straalt u ook verantwoordelijkheidsbesef uit. U wordt gezien als een ondernemer die op een eerlijke en verantwoordelijke manier geld verdient.

Lees meer over MVO:

Wat u moet weten over MVO
Dossier duurzame innovatie
10 tips voor gratis MVO
5 voordelen van duurzaam ondernemen
7 duurzame tips voor startende ondernemers

Gepubliceerd op:
31-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.