4 tips om te starten met MVO

Bijgewerkt op 25 januari 2022
5 min  leestijd
1.821
Auteur: Marieke Leijnen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is zeker ook iets voor startende mkb'ers en zzp'ers. Pakjes laten bezorgen met een fietskoerier of het digitaal versturen van facturen bijvoorbeeld. Deze 4 tips helpen je op weg met MVO.

Wil je meteen naar één van de vier onderwerpen in dit artikel? Klik of druk dan op deze linkjes.

 1. Hoe begin ik met MVO?
 2. 
Energiebesparende maatregelen
 3. Je bedrijfspolicy
 4. MVO, wat levert het je op?
   

1. Hoe begin ik met MVO?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat om meer dan alleen een duurzame planeet. je hebt vast wel eens van de 3 P's gehoord.

 1. People (sociaal zijn voor mensen)
 2. Planet (energiezuinig denken)
 3. Profit (economische waarde creëren)

Grote organisaties profileren zich meestal op alle gebieden, maar dat is voor de gemiddelde startende ondernemer vaak nog een brug te ver. Het interessante aan duurzaam ondernemen is dat er niet één juiste weg is.

Voor elke onderneming zien deze activiteiten er anders uit. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van je organisatie en de sector waarin je werkzaam bent.

 • Een HR-bureau kan het verschil maken met de P van People
 • Voor een installateur is de P van Planet een logisch te volgen route

Steunen goede doelen

In hoeverre je duurzaam wil ondernemen bepaal je zelf. Als zzp’er is het onderdeel personeel niet op jou van toepassing en kun je je in eerste instantie concentreren op het economische en maatschappelijke deel van MVO.

Hierbij kun je denken aan energiebesparende maatregelen, het gebruik maken van milieuvriendelijke grondstoffen en het steunen van goede doelen. Integreer die ambities in je businessplan.


2. Energiebesparende maatregelen

Er zijn veel manieren om energie te besparen en zo een steentje bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Voordeel van het openbaar vervoer is dat je tijdens de reis kunt werken.

Laat bijvoorbeeld je bedrijfsauto wat vaker voor de deur staan. Moet je toch vaak op pad? Kies dan in ieder geval voor een energiezuinige auto. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt je ook aanzienlijk in de kosten.

Een tekstschrijver daarentegen kan met een laptop al thuis werken en met het openbaar vervoer naar een redactie gaan. Voordeel van het openbaar vervoer is dat je tijdens de reis al kunt werken.

Besparingen voor thuiswerker

Als thuiswerkende starter ben je in beginsel al behoorlijk duurzaam bezig door geen kantoorruimte te gebruiken en het woon-werkverkeer te vermijden. Toch zijn er voor ondernemers die thuiswerken nog veel voordelen te behalen.

Loop denkbeeldig eens door je huis en je ziet vanzelf waar de besparingen te halen zijn. Lees verder ook de 5 tips voor een duurzaam kantoor.

 • Maak gebruik van LED-lampen
 • Zet je televisie, computer of andere apparatuur helemaal uit in plaats van op stand-by
 • Scheid het afval
 • Kies een groene energieleverancier
 • Let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel
 • Print zo min mogelijk papier en anders zoveel mogelijk dubbelzijdig
 • Laat zoveel mogelijk pakjes bezorgen door fietskoeriers
 • Verstuur je facturen per e-mail. 
  Cijfers en Trends Rabobank

  Marktcijfers nodig?

  Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
   
  Bekijk cijfers & trends

3. Je bedrijfspolicy

Als startende ondernemer is het bijna onmogelijk om alle facetten van MVO tegelijkertijd in te voeren. Heb je de energiebesparende maatregelen afgevinkt, dan kun je het MVO-beleid nog verder uitbreiden.

De P van people staat ook voor het fatsoenlijk omgaan met mensen in de samenleving.

Denk hierbij aan het sponsoren van maatschappelijke projecten of het importeren van fairtrade-producten. De P van people staat niet alleen voor personeel, maar juist ook voor het fatsoenlijk omgaan met de mensen in de samenleving.

Dit betekent concreet: vriendelijkheid en eerlijkheid ten opzichte van de klant, maar ook aandacht voor mensenrechten zoals kinderarbeid en milieubelasting in het land van oorsprong.

Een keurmerk

Door middel van een keurmerk of label kun je naar buiten toe laten zien dat je onderneming duurzaam onderneemt. Hiervoor kun je je aansluiten bij verschillende organisaties.

Met een MVO prestatieladder laat je zien hoe ver je al bent met duurzaam ondernemen.

De bekendste en grootste instelling is MVO Nederland, opgericht door de overheid. Verder is aansluiten bij de MVO prestatieladder een optie. Zo laat je zien hoe ver je al bent met duurzaam ondernemen.

Met het oog op acquisitie, waar je het als startende ondernemer ongetwijfeld erg druk mee hebt, is een herkenbaar MVO-beleid een duidelijke pré. Als je mee wilt dingen bij aanbestedingen van de overheid is een MVO-policy zelfs een must.

4. MVO, wat levert het je op?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is geen bevlieging voor de korte termijn. Ja, je kunt direct kosten besparen door energiezuiniger te leven en te handelen. Maar het gaat uiteindelijk om het grotere plaatje.

 • Macro-economisch gezien is duurzaam ondernemen iets voor de lange termijn waar we globaal uiteindelijk collectief de vruchten van plukken.
 • Op microniveau verminder je de kosten en geeft het je bedrijf een gunstigere concurrentiepositie.

Voorsprong op de rest

Doordat het groene bewustzijn bij consumenten steeds groter wordt, de overheid steeds strengere eisen stelt én MVO ondersteunt, geeft een duurzaam beleid je een voorsprong op de concurrentie.

Naast het feit dat je een groene reputatie opbouwt, straal je zo ook verantwoordelijkheidsbesef uit. Je wordt gezien als een ondernemer die op een eerlijke en verantwoordelijke manier geld verdient.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Lees meer over MVO:

Wat je moet weten over MVO
5 voordelen van duurzaam ondernemen
7 duurzame tips voor startende ondernemers

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten