Checklist: bedrijfsauto voor starters

4 min  leestijd
16.889
Image

Als ondernemer komt een auto vaak goed van pas. Bijvoorbeeld om van A naar B te komen of om bouwmaterialen naar de plaats van bestemming te vervoeren. Dat u daarvoor niet per se een privéwagen nodig heeft maar ook gebruik kunt maken van leasing, wist u waarschijnlijk al. Maar wat zijn precies de mogelijkheden voor startende ondernemers? Dat leest u in de checklist: bedrijfsauto voor starters.

Een schilder heeft een bedrijfsauto nodig om bij zijn klanten thuis te kunnen schilderen en een stylist of belastingadviseur moet mobiel zijn om bij zijn klanten thuis advies op maat te kunnen geven. Voor iedere startende ondernemer is het een kwestie van afwegen. Immers, elke euro kan maar één keer worden uitgegeven.

Investeren

Een forse investering in een auto staat andere noodzakelijke uitgaven aan voorraad, salaris en boekhouding in de weg. Het werkkapitaal wordt beperkter. Maar de auto niet aanschaffen is eigenlijk ook geen optie. Gelukkig zijn er - ook voor startende ondernemers - meer mogelijkheden om in een bedrijfsauto te kunnen rijden dan u wellicht zou verwachten. U zou bijvoorbeeld kunnen denken aan:

Optie 1: lenen

Auto met sleutel

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

Het komt geregeld voor dat een startende ondernemer de gewenste auto niet uit eigen middelen kan betalen. Om toch over de benodigde financiële middelen te kunnen beschikken, kan hij of zij bij de bank aankloppen voor een zakelijke starterslening. De Borgstelling MKB Kredieten (BMKB), een overheidsregeling, maakt het voor beginnende ondernemers makkelijker om een banklening te krijgen, zelfs als het onderpand in de ogen van de bank niet voldoende is.

Verder zijn er zogenaamde stimuleringskapitaalregelingen, zoals achtergestelde leningen die in de eerste vijf jaar aflossingsvrij worden gemaakt. Daarnaast kunnen starters bij de overheid een aanvraag indienen voor een microfinanciering met een krediet van vijftigduizend euro – als starter krijgt u dan direct hulp en ondersteuning bij het opzetten van uw bankzaken.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Optie 2: leasen

Wanneer u als starter de nodige kilometers maakt met uw zakelijke auto is leasing via financial lease of short lease een goed alternatief. Een zakelijke lening voor een bedrijfsauto is namelijk niet altijd even handig. U bent misschien langer bezig met het aflossen van uw auto dan dat u er daadwerkelijk in rijdt. Door te leasen kunt u daarentegen direct uw auto aanschaffen, bent u niet lang bezig met aflossen en gaat de investering niet ten koste van uw liquiditeit.

Lees ook

5 vragen en antwoorden over de leaseauto
Alles over de Auto van de zaak

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Samen voor jezelf beginnen

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

Sluiten