marieke

Checklist: bedrijfsauto voor starters

Als ondernemer komt een auto vaak goed van pas. Bijvoorbeeld om van A naar B te komen of om bouwmaterialen naar de plaats van bestemming te vervoeren. Dat u daarvoor niet per se een privéwagen nodig heeft maar ook gebruik kunt maken van leasing, wist u waarschijnlijk al. Maar wat zijn precies de mogelijkheden voor startende ondernemers? Dat leest u in de checklist: bedrijfsauto voor starters.

Een schilder heeft een bedrijfsauto nodig om bij zijn klanten thuis te kunnen schilderen en een stylist of belastingadviseur moet mobiel zijn om bij zijn klanten thuis advies op maat te kunnen geven. Voor iedere startende ondernemer is het een kwestie van afwegen. Immers, elke euro kan maar één keer worden uitgegeven.

Investeren

Een forse investering in een auto staat andere noodzakelijke uitgaven aan voorraad, salaris en boekhouding in de weg. Het werkkapitaal wordt beperkter. Maar de auto niet aanschaffen is eigenlijk ook geen optie. Gelukkig zijn er - ook voor startende ondernemers - meer mogelijkheden om in een bedrijfsauto te kunnen rijden dan u wellicht zou verwachten. U zou bijvoorbeeld kunnen denken aan:

Optie 1: lenen

Het komt geregeld voor dat een startende ondernemer de gewenste auto niet uit eigen middelen kan betalen. Om toch over de benodigde financiële middelen te kunnen beschikken, kan hij of zij bij de bank aankloppen voor een zakelijke starterslening. De Borgstelling MKB Kredieten (BMKB), een overheidsregeling, maakt het voor beginnende ondernemers makkelijker om een banklening te krijgen, zelfs als het onderpand in de ogen van de bank niet voldoende is.

Verder zijn er zogenaamde stimuleringskapitaalregelingen, zoals achtergestelde leningen die in de eerste vijf jaar aflossingsvrij worden gemaakt. Daarnaast kunnen starters bij de overheid een aanvraag indienen voor een microfinanciering met een krediet van vijftigduizend euro – als starter krijgt u dan direct hulp en ondersteuning bij het opzetten van uw bankzaken.

Optie 2: leasen

Wanneer u als starter de nodige kilometers maakt met uw zakelijke auto is leasing via financial lease of short lease een goed alternatief. Een zakelijke lening voor een bedrijfsauto is namelijk niet altijd even handig. U bent misschien langer bezig met het aflossen van uw auto dan dat u er daadwerkelijk in rijdt. Door te leasen kunt u daarentegen direct uw auto aanschaffen, bent u niet lang bezig met aflossen en gaat de investering niet ten koste van uw liquiditeit.

Meer informatie over leasen - en de mogelijkheden voor starters op dat gebied - vindt u onder andere op de website Leaseloket.nl.

Lees ook

Wat u moet weten over de nieuwe bijtelling
5 vragen en antwoorden over de leaseauto
Alles over de Auto van de zaak

[Bron: Martijn Bruinsma/Leaseloket.nl]

Gepubliceerd op:
18-09-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het prestigieuze Ferrari spreekt al decennialang tot de verbeeling. Autocoureur en oprichter Enzo Ferrari, naar wie het merk is vernoemd, stond aan de basis van het succes van deze charismatische sportwagens van Italiaanse makelij.

Ferrari
De start van Ferrari

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.