5 vragen en antwoorden over de leaseauto

Bijgewerkt op 07 april 2023
4 min  leestijd
52.685
Auteur: Marieke Leijnen

Maakt u als ondernemer straks vaak gebruik van een auto? Dan kunt u overwegen om niet privé een auto te kopen, maar er een voor zakelijk gebruik aan te schaffen. Een auto leasen kan stukken voordeliger zijn, of juist niet. Dit hangt geheel af van uw persoonlijke situatie en of u veel of weinig kilometers maakt. In deze checklist leest u er meer over: 5 vragen en antwoorden over de lease-auto.

1. Wat is een leaseauto?

Kort gezegd wordt een leaseauto door middel van lease ter beschikking gesteld aan een gebruiker (de lessee). De auto is in dat geval niet het eigendom van de gebruiker, maar blijft op naam staan van de leasemaatschappij, die over het algemeen ook verantwoordelijk zal zijn voor het onderhoud van de auto. In de meeste gevallen worden auto's geleased door werkgevers, maar in principe kunnen ook particulieren een auto leasen.

2. Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Het starten van een bedrijf brengt best veel kosten met zich mee. Als u daarnaast ook moet investeren in een nieuwe auto, kunnen de kosten nog sneller oplopen. Door een auto te leasen in plaats van te kopen kan de lessee voor een relatief nieuw model kiezen, waarbij eventuele onderhoudskosten voor de rekening van de leasemaatschappij zijn. Het is een veilig idee dat u wat uw auto betreft niet met onverwachte kosten te maken krijgt. En mocht u besluiten om voor een zuinige en schonere auto te gaan, hoeft u de komende jaren bovendien slechts rekening te houden met een fiscale bijtelling van veertien procent. Een ander bekend voordeel is dat u op deze manier volledig verzekerd bent via de leasemaatschappij.

zakelijke rekening afbeelding

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

3. Zijn er ook nadelen?

Als er minder dan vijfhonderd kilometer op jaarbasis met de wagen wordt gereden, zijn er weinig fiscale gevolgen. Maar in de meeste gevallen wordt u hiervoor wel belast door de fiscus en krijgt u te maken met de eerder genoemde fiscale bijtelling. De belastingdienst beschouwt een lease-auto namelijk als 'loon in natura'. Dat wil zeggen dat u als werkgever jaarlijks 25 procent van de cataloguswaarde van de lease-auto moet bijtellen bij het salaris van uw werknemer(s) wanneer deze jaarlijks meer dan vijfhonderd kilometer met de wagen rijdt. Door deze bijtelling voor het privégebruik van de leaseauto kan het nettoloon een stuk lager uitvallen. Een ander nadeel is dat er bij leasen geen no-claim wordt opgebouwd.

4. Wanneer is een lease-auto aan te raden?

Omdat de situatie per ondernemer en bedrijf sterk kan verschillen, is hier eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Het lastige zit hem in het feit dat vooraf moeilijk in te schatten is wat de uiteindelijke kosten zullen zijn en hoeveel kilometers er straks door de gebruiker worden afgelegd. Over het algemeen is het raadzaam om een globale inschatting te maken van onder meer de cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers.

Gaat u veel zakelijke kilometers maken met een relatief goedkope auto? Dan is het in de meeste gevallen slimmer om de auto als privé-eigendom te houden. Bent u van plan om met de auto niet al te vaak zakelijk te rijden en is het een duurder model, dan kunt u de wagen toch beter op naam van de zaak laten zetten. Het is in ieder geval belangrijk dat u dit goed uitzoekt voor u een beslissing neemt, omdat een verkeerde inschatting aanzienlijk in de kosten kan lopen. Bespreek alle voor- en nadelen van uw persoonlijke situatie bijvoorbeeld ook uitvoerig met uw accountant of belastingadviseur. Zij kunnen u adviseren of een leaseauto voordelig voor u zal uitvallen of juist niet.

5. En als mijn auto tot het ondernemingsvermogen behoort?

Indien uw auto tot het ondernemingsvermogen behoort, is het in de meeste gevallen inderdaad voordeliger om de wagen op naam van uw bedrijf te zetten. Op deze manier kunt u namelijk profiteren van de nodige fiscale voordelen. De gemaakte autokosten, waaronder de aanschafprijs, brandstofkosten, motorrijtuigenbelasting en verzekeringen, kunnen namelijk van de winst worden afgetrokken. Daarnaast is het mogelijk om de BTW als voorbelasting terug te vorderen en af te schrijven op de auto. Overigens kunnen deze kosten bij een leaseconstructie ook van de winst worden afgetrokken.

Meer weten over de regels en voor- en nadelen van zakelijk rijden? Kijk op de overzichtspagina Auto van de zaak.

Stappenplan voor ondernemer

Het kiezen voor een auto van de zaak is maar een van de keuzes die een startende ondernemer moet maken. Maar bijvoorbeeld ook het afsluiten van de juiste verzekeringen en het schrijven van een goed ondernemingsplan is van groot belang. Zeker weten dat u niets vergeet? Check dan dit handige Stappenplan voor startende ondernemers.

Meer over soorten belastingen

Meer over soorten belastingen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten