Suppletie aangifte, hoe herstel je fouten?

Bijgewerkt op 28 juni 2023
2 min  leestijd
798
Auteur: Heleen Ronner
Suppletie btw aangifte

De aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) doen veel startende ondernemers zelf. Dat is ook vrij eenvoudig. Zeker als je een boekhoud-app hebt waarin je alle bonnen en facturen al online beheert. Wat als je toch een foutje (suppletie) maakt?

Btw-aangifte corrigeren? Dit kun je doen

De meeste fouten in de btw-aangifte kun je bij de volgende aangifte goedmaken.

Je kunt vervolgens de aangifte corrigeren via de volgende 2 mogelijkheden:

1. Fouten in de btw-aangifte van minder dan € 1.000

Een tientje te veel opgegeven bij als voorbelasting? Dan volgende keer een tientje minder. Je hoeft daarbij geen uitleg mee te sturen. Je krijgt dan ook geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag.

Let op: je riskeert een boete als er sprake lijkt van opzet. Bijvoorbeeld: je hebt een kwartaal veel verdiend en stelt het opgeven van de btw uit. Of: je blijft maar vergissingen maken.

Te laat! Ontdek je de kleine fout pas bij je jaaraangifte IB-belasting? Dan kun je die alsnog herstellen via het suppletie-formulier (na inloggen).  

2. Fouten in de btw-aangifte van meer dan € 1.000

Gaat het om een grotere fout van meer dan € 1.000? Je kunt dan een suppletieformulier invullen. Log in bij Mijn Belastingdienst en ga naar ‘overige formulieren’. Daar vind je het ‘formulier suppletie’ bij ‘Omzetbelasting’.

Belastingrente voorkomen

Als je te weinig btw hebt betaald dan wil je voorkomen dat je ook nog belastingrente moet afdragen. Dit zijn de regels van de Belastingdienst:

  • Het suppletieformulier insturen binnen 3 maanden na afloop van het jaar waarin je de btw moest betalen en
  • binnen het jaar de btw corrigeren.

Btw juist berekenen

Met de btw-calculator zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen. Ook is de tool handig bij de boekhouding en bij het doen van de btw-aangifte zodat je fouten voorkomt. Berekend de juiste btw met de btw-calculator.

Koppel een boekhoudpakket aan jouw betaalrekening 

Je kunt ook preventieve maatregelen nemen wanneer het gaat om foutjes in de btw-aangifte; iedere ondernemer heeft namelijk baat bij een goed en duidelijk inzicht in de financiën van zijn of haar bedrijf. Met de Rabo BoekhoudKoppeling koppel je eenvoudig je zakelijke rekening aan je boekhoudpakket. 

Zo kun je eenvoudig betaalopdrachten, informatie over saldi en diverse transacties over en weer uitwisselen, zodat je overal toegang hebt tot jouw actuele zakelijke administratie.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over soorten belastingen

Meer over soorten belastingen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten