btw-aangifte boete

Btw-aangifte gemist? Lees hier wat je moet doen

Ging er iets mis met je kwartaalaangifte omzetbelasting (btw-aangifte)? Zo beperk je de schade.

De meeste ondernemers moeten ieder kwartaal aangifte voor de omzetbelasting (ofwel btw-aangifte) doen. Ging het dit kwartaal niet goed? Zoek in onderstaande situaties welke op jou van toepassing is en lees wat de gevolgen zijn:

Situatie 1: aangifte te laat ingediend

Stel: je vult de aangifte niet op tijd in op de site. Dit heet 'aangifteverzuim'. Als dit een keer gebeurt, is er een coulancetermijn van zeven dagen. Je krijgt dan wel een 'verzuimmelding'.

Ben je vaker te laat of komt je aangifte nog later binnen? Dan krijg je een boete van 65 euro. Wanneer je herhaaldelijk in de fout gaat, kan deze boete op den duur oplopen tot 131 euro.

Let op: de boete voor 'aangifteverzuim' riskeer je ook als je wel hebt betaald, maar niet de aangifte via de site hebt ingediend. 

Situatie 2: aangifte wel ingediend, niet op tijd betaald

Uit je aangifte volgt een bedrag dat je moet betalen aan of ontvangen van de Belastingdienst. Moet je betalen? Dan moet ook dit bedrag uiterlijk de 31ste op de rekening van de Belastingdienst staan. Anders is er sprake van 'betaalverzuim'.

whitepaper administratie

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding. Inclusief tips.

Download gratis PDF

Na het indienen van de aangifte moet je het verschuldigde bedrag binnen een maand na afloop van het betreffende kwartaal overmaken naar de rekening van de Belastingdienst. Als je deze deadline overschrijdt, maak je je mogelijk schuldig aan betaalverzuim. Er zijn vier scenario's: 

 1. Je maakt het aangiftebedrag te laat, maar binnen de coulancetermijn van zeven dagen over. Dit is de eerste keer dat je te laat bent. Je krijgt geen betaalverzuimboete, maar wel een verzuimmededeling.
 2. Je maakt het aangiftebedrag te laat, maar binnen de coulancetermijn van zeven dagen over. Dit is niet de eerste keer. Je krijg nu wel een betaalverzuimboete (3% van het te laat betaalde bedrag) van minimaal 50 euro en maximum 5.278 euro.
 3. Je maakt het aangiftebedrag te laat, en na de coulancetermijn van zeven dagen over. Je krijg nu ook een betaalverzuimboete (3% van het te laat betaalde bedrag) van minimaal 50 euro en maximum 5.278 euro.
 4. Je maakt het aangiftebedrag deels te laat, en deels op tijd over. Je krijg nu een betaalverzuimboete (3% van het te laat betaalde bedrag) van minimaal 50 euro en maximum 5.278 euro over het bedrag dat te laat binnen kwam. 

Situatie 3: Minder betaald dan op aangifte staat

Komt uit je aangifte een hoger bedrag dan je overgemaakt hebt aan de Belastingdienst? Dan kun je een naheffingsaanslag krijgen. Daarop staat het bedrag dat je nog schuldig bent én een betaalverzuimboete over het te laat betaalde bedrag (3% van het bedrag; minimaal 50 euro en maximum 5.278 euro). 

Situatie 4: Je ontdekt na de aangifte een fout

Heb je te veel of te weinig omzetbelasting aangegeven en betaald? Je kunt dit sowieso niet meer corrigeren in je aangifte nadat je deze hebt ingediend. Dit is wat je wel kunt doen:  

 • Gaat het om een bedrag van minder dan 1000 euro? Corrigeer dit bij de volgende kwartaalaangifte.
 • Gaat het om een bedrag van meer dan 1000 euro? Dan moet je met een zogenoemde suppletie omzetbelasting de correcties doorgeven op de eerder ingediende btw-aangifte. Met de suppletie kun je aangiftes over een specifiek aangiftevak of een heel boekjaar corrigeren. Dit kan tot drie maanden na je jaaraangifte zonder een risico op boeterente. 
 • Doe je niets? Als je de fout niet corrigeert binnen de juiste termijn, dan kan de Belastingdienst je een naheffingsaanslag sturen met een betaalverzuimboete van 3% van het niet-betaalde bedrag (minimaal 50 en maximaal 5.278 euro). Ook kun je op een boeterente rekenen als je te lang wacht met het indienen van je suppletieverzoek.  
 • Uitstel van betaling kan (soms). Als je boete(s) nog niet meteen kunt betalen, kun je de Belastingdienst om uitstel van betaling vragen.

Situatie 5: je deed het met opzet verkeerd (of dit denkt de Belastingdienst) 

Als de Belastingdienst jou ervan verdenkt dat je opzettelijk foutieve gegevens hebt verstrekt (met als doel het betalen van minder belasting), kan de fiscus een 'vergrijpboete' opleggen.

Er moet dan wel concreet sprake zijn van grove schuld of (voorwaardelijke) opzet. Hieronder valt ook: met opzet geen aangifte doen, omdat je saldo te laag is om het bedrag te voldoen. De boetesom bij een vergrijpboete kan oplopen tot maximaal honderd procent van het bedrag waarop de opzettelijk gemaakte schuld betrekking heeft.

Neem contact op met de Belastingdienst

Kom je er ondanks bovenstaande uitleg niet uit met jouw btw-aangifte en vraag jij je af wat de mogelijke gevolgen zijn? Steek dan niet je kop in het zand door de situatie te negeren (en stiekem te hopen dat de fiscus niets doorheeft). 

Neem uit eigen initiatief zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst om te informeren wat je kunt doen om de schade te beperken.

Let op: Uitstel van de verplichting om de kwartaalaangifte te doen krijg je vrijwel nooit. Alleen bij grote calamiteiten maak je kans op coulance. 

Noteer daarnaast de toekomstige deadlines voor de btw-aangiftetermijnen (31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober) in je agenda. 

Tip: zet de btw-calculator in je favorieten

Lees ook

Btw berekenen voor ondernemers
Checklist: alles over de btw-aangifte
Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?

Bijgewerkt op: 24-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

x6
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

 1. Inkomstenbelasting
 2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
 3. Vennootschapsbelasting
 4. Dividendbelasting
 5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.