Buitenlandse opdrachten en de btw verleggen: zo zit dat

Bijgewerkt op 22 juli 2024
7 min  leestijd
56.903
Auteur: Redactie
Buitenlandse opdrachten btw betalen

Bij het leveren van diensten aan Nederlandse opdrachtgevers is de kans groot dat je btw moet rekenen over jouw werkzaamheden. Maar hoe zit dat als je in aanmerking kunt komen voor een klus van een buitenlandse opdrachtgever? Moet je dan ook btw rekenen over de door jou geleverde diensten?

In dit artikel nemen we je mee in álles wat je moet weten over het verleggen van de btw. Benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik dan op één van de onderstaande links. 

  1. Afnemers in andere EU-landen
  2. Opdrachtgevers buiten de EU
  3. Btw verleggen op facturen
  4. Aangifte doen bij verlegde btw
  5. Uitzonderingen btw verleggen
  6. Verleggingsregeling en de KOR

  1. Afnemers in andere EU-landen

  Welke dienst je namens jouw bedrijf ook wilt gaan leveren: of je hiervoor wel of geen omzetbelasting moet rekenen, hangt grotendeels af van het feit of de opdrachtgever in kwestie een particulier is of iemand die btw-plichtig is in het andere EU-land.

  Scenario 1: de afnemer is een particulier (zonder btw-identificatienummer) 

  De afnemer is particulier en heeft geen btw-identificatienummer: hiervoor geldt in de meeste gevallen dat de dienst fiscaal belast is in Nederland. Dat betekent dat je op jouw factuur de Nederlandse btw in rekening zult moeten brengen. 

  Scenario 2: de afnemer heeft wél een btw-identificatienummer

  De afnemer is iemand met een geldig btw-identificatienummer: in dit geval wordt de te leveren dienst vaak ook al belast in het land van de opdrachtgever, waarbij die afnemer zelf de btw berekent en betaalt in zijn eigen land.

  Intracommunautaire diensten

  Dit worden ook wel intracommunautaire diensten genoemd. Meestal zal het hier een actieve ondernemer betreffen, maar let op: het kan ook om een organisatie gaan die geen ondernemer is, maar wel over een btw-identificatienummer beschikt.

  Het is in dit geval de bedoeling dat je de verschuldigde omzetbelasting 'verlegt' naar de klant door dit op jouw factuur te vermelden. Bij het uitvoeren van een opdracht voor een buitenlandse opdrachtgever kun je dus in principe uitgaan van het feit dat bij een particuliere klant de omzetbelasting dáár moet worden geheven waar het dienstverlenende bedrijf gevestigd is.

  Let op: het gaat de Belastingdienst erom waar wordt geleverd. In dat land moet btw betaald worden.

  En dat in het geval van het uitvoeren van een klus voor een buitenlandse ondernemer (die btw-plichtig is in zijn of haar land) de omzetbelasting dáár wordt geheven waar de afnemer van de dienst gevestigd is. Dit wordt officieel de verleggingsregeling genoemd.

  Bereken je btw met de btw-calculator

  2. Opdrachtgevers buiten de EU

  Gaat het om een particulier? Dan zul je in veel gevallen de Nederlandse btw in rekening moeten brengen. Vergeet niet dat jij hierover dan ook in Nederland aangifte zult moeten doen.

  Voer je een opdracht uit voor een buitenlandse ondernemer die buiten de Europese Unie gevestigd is? Ook hiervoor is in veel gevallen de verleggingsregeling van toepassing.

  Het is overigens wel verplicht zelf bij de fiscus van het betreffende land na te gaan of en zo ja, jij aangifte moet doen. Als je twijfelt over dit wel of geen must is, kan deze rekenhulp van de Nederlandse Belastingdienst uitkomst bieden.

  Moet je de btw verleggen? Maak hiervan dan duidelijk altijd melding op je factuur.

  Internationaal zakendoen

  Internationaal ondernemen?

  Wees goed voorbereid op het land waar je gaat ondernemen. De Rabobank heeft 600 kantoren in het buitenland waar je ook als starter terecht kunt.

  Bekijk je opties

  3. Btw verleggen op facturen

  Wanneer is vastgesteld dat het om een intracommunautaire dienst gaat, moet je dit aangeven op de factuur die je naar de opdrachtgever verstuurt. Vergeet ook niet het btw-nummer van de afnemer duidelijk te vermelden op jouw nota.

  Goed om te onthouden: het is zaak om altijd btw te verleggen over het totaalbedrag. Dat kan dus betekenen dat je, naast de vergoeding voor de werkzaamheden, ook (bijvoorbeeld) de reiskosten moet meenemen in je berekening. 

  In de praktijk

  Op jouw factuur ziet dit er als volgt uit: waar je normaal gesproken voor jouw diensten een btw-tarief van - bijvoorbeeld - 21% rekent, houd je hiervoor nu 0% aan. Op de nota vermeld je bij de btw-regel vervolgens simpelweg de term: btw verlegd.

  Voor de fiscus is dan duidelijk dat de btw moet worden verrekend in het land van de afnemer, die de vergoeding en de omzetbelasting die naar hem is verlegd op zijn beurt opgeeft in zijn btw-aangifte.

  4. Aangifte doen bij verlegde btw

  Het zal niet als een grote verrassing komen dat je de verlegde btw ook moet vermelden in de aangifte omzetbelasting. Hierop kunnen de volgende twee scenario’s van toepassing zijn:

  Scenario 1: er is btw naar jou verlegd

  In dit geval moet je in jouw aangifte vermelden om hoeveel btw het gaat. Dit bedrag kun je uitrekenen op basis van de facturen waarbij de omzetbelasting is verlegd.

  Het is de bedoeling dat je zowel de vergoeding als het btw-bedrag invult bij rubriek 2 (verleggingsregelingen binnenland) of rubriek 4 (prestaties uit het buitenland aan jou verricht).

  Als deze btw is verlegd voor goederen en/of diensten die jij gebruikt voor belaste bedrijfsactiviteiten, mag je de verlegde btw vervolgens aftrekken.

  Scenario 2: jij hebt btw verlegd

  Jij hebt btw verlegd: zorg ervoor dat je in jouw aangifte duidelijk aangeeft voor welke omzet jij btw hebt verlegd. Dit bedrag je opgeven bij rubriek 1 (Prestaties binnenland) of rubriek 3 (Prestaties naar of in het buitenland).

  Let op: wanneer je btw hebt verlegd en uitgaven voor deze werkzaamheden hebt gedaan, mag je de omzetbelasting die jij hiervoor hebt betaald vervolgens aftrekken als voorbelasting.

  Naast de aangifte omzetbelasting kan het zijn dat je ook ieder kwartaal een opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties) moet indienen bij de Belastingdienst.

  In deze opgaaf vermeld je in ieder geval het btw-identificatienummer van jouw afnemers en geef je voor elke afnemer aan wat het totaalbedrag van de intracommunautaire leveringen zijn geweest in dat kwartaal.

  5. Uitzonderingen btw verleggen

  De hoofdregel is dat de aan buitenlandse opdrachtgevers geleverde diensten worden belast in het land waar jouw opdrachtgever gevestigd is.

  Er zijn echter ook een aantal diensten waarvoor afwijkende regels gelden. Hierbij moet je onder meer denken aan:

  • Diensten die te maken hebben met onroerend goed
  • Personenvervoer
  • Diensten die te maken hebben met cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs
  • Diensten van restaurants en cateringbedrijven
  • Verhuur van een vervoermiddel voor maximaal dertig dagen of verhuur van een schip voor maximaal negentig dagen

  6. Verleggingsregeling en de KOR

  Maak jij gebruik van de Kleineondernemersregeling en werk je wel eens voor buitenlandse opdrachtgevers, waarbij je in aanmerking komt voor de verleggingsregeling? Dan kan dit gevolgen hebben voor de berekening van jouw belastingvermindering.

  Tip: controleer het btw-identificatienummer

  Wees voorzichtig bij het bepalen of iemand al dan niet btw-plichtig is en ga hier niet zomaar vanuit.

  Mocht bij een fiscale controle namelijk blijken dat jouw klant toch geen ondernemer is, kun jij een naheffingsaanslag verwachten.  Controleer dus altijd of het opgegeven btw-identificatienummer geldig is.

  Werk je voor een buitenlandse afnemer? Check dan met deze Rekenhulp of je de btw moet verleggen.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening: 6 voordelen!

  Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

  Bekijk de 6 voordelen

  Veel gestelde vragen over buitenlandse opdrachten en btw verleggen

  • 1. Wanneer moet je btw verleggen?
   Je moet btw verleggen wanneer je diensten levert aan een btw-plichtige afnemer in een ander EU-land. Dit geldt niet als de afnemer een particulier is of als je een dienst levert die onder een uitzondering valt.
  • 2. Hoe verleg je btw op een factuur?
   Op de factuur vermeld je 0% btw en de term "btw verlegd". Je vermeldt ook het btw-nummer van de afnemer.
  • 3. Hoe geef je btw verleggen aan bij de Belastingdienst?
   Je geeft de verlegde btw aan in je aangifte omzetbelasting. In scenario 1 (btw naar jou verlegd) vermeld je het bedrag in rubriek 2 of 4. In scenario 2 (jij hebt btw verlegd) vermeld je het bedrag in rubriek 1 of 3.

  Meer over internationaal

  Meer over internationaal
  ZZP rekening

  Breng je financiële administratie op orde voor 2024

  Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

  Sluiten