Buitenlandse opdrachten en de btw verleggen: zo zit dat

Bijgewerkt op 26 januari 2022
6 min  leestijd
55.658
Auteur: Marieke Leijnen
Buitenlandse opdrachten en de btw verleggen: zo zit dat

Werk jij als zelfstandig ondernemer en wil je een klus aannemen van een buitenlandse opdrachtgever uit - bijvoorbeeld - België of Duitsland? Dan werkt de omzetbelasting net even anders. Je moet namelijk btw verleggen.

Bij het leveren van diensten aan Nederlandse opdrachtgevers is de kans groot dat je btw moet rekenen over jouw werkzaamheden. Als ondernemer moet je in Nederland in de meeste gevallen belasting betalen over de gemaakte omzet.

Maar hoe zit dat als je in aanmerking kunt komen voor een klus van een buitenlandse opdrachtgever? Moet je dan ook btw rekenen over de door jou geleverde diensten?

    Bereken je btw met de btw-calculator

    Afnemers in andere EU-landen

    Welke dienst je namens jouw bedrijf ook wilt gaan leveren: of je hiervoor wel of geen omzetbelasting moet rekenen, hangt grotendeels af van het feit of de opdrachtgever in kwestie een particulier is of iemand die btw-plichtig is in het andere EU-land:

    1. De afnemer is particulier en heeft geen btw-identificatienummer: hiervoor geldt in de meeste gevallen dat de dienst fiscaal belast is in Nederland. Dat betekent dat je op jouw factuur de Nederlandse btw in rekening zult moeten brengen. 
    2. De afnemer is iemand met een geldig btw-identificatienummer: in dit geval wordt de te leveren dienst vaak ook al belast in het land van de opdrachtgever, waarbij die afnemer zelf de btw berekent en betaalt in zijn eigen land.

      Dit worden ook wel intracommunautaire diensten genoemd. Meestal zal het hier een actieve ondernemer betreffen, maar let op: het kan ook om een organisatie gaan die geen ondernemer is, maar wel over een btw-identificatienummer beschikt.

      Het is in dit geval de bedoeling dat je de verschuldigde omzetbelasting 'verlegt' naar de klant door dit op jouw factuur te vermelden. 

    Bij het uitvoeren van een opdracht voor een buitenlandse opdrachtgever kun je dus in principe uitgaan van het feit dat bij een particuliere klant de omzetbelasting dáár moet worden geheven waar het dienstverlenende bedrijf gevestigd is.

    En dat in het geval van het uitvoeren van een klus voor een buitenlandse ondernemer (die btw-plichtig is in zijn of haar land) de omzetbelasting dáár wordt geheven waar de afnemer van de dienst gevestigd is. Dit wordt officieel de verleggingsregeling genoemd.

    Let op: het gaat de Belastingdienst erom waar wordt geleverd. In dat land moet btw betaald worden.

    Nieuw btw-nummer

    Vanaf 1 januari 2020 gebruik je het nieuwe btw-nummer. Als je binnen de EU zaken doet, moet je vanaf deze datum je nieuwe btw-id gebruiken in de communicatie met je klanten. Geef je nieuwe btw-id ook door aan leveranciers in het buitenland, zij moeten jouw btw-nummer ook vermelden.  

    Opdrachtgevers buiten de EU

    Gaat het om een particulier? Dan zul je in veel gevallen de Nederlandse btw in rekening moeten brengen. Vergeet niet dat jij hierover dan ook in Nederland aangifte zult moeten doen.

    Voer je een opdracht uit voor een buitenlandse ondernemer die buiten de Europese Unie gevestigd is? Ook hiervoor is in veel gevallen de verleggingsregeling van toepassing.

    Het is overigens wel verplicht zelf bij de fiscus van het betreffende land na te gaan of en zo ja, jij aangifte moet doen. Als je twijfelt over dit wel of geen must is, kan deze rekenhulp van de Nederlandse Belastingdienst uitkomst bieden.

    Moet je de btw verleggen? Maak hiervan dan duidelijk altijd melding op je factuur.

    Btw verleggen op facturen

    Wanneer is vastgesteld dat het om een intracommunautaire dienst gaat, moet je dit aangeven op de factuur die je naar de opdrachtgever verstuurt. Vergeet ook niet het btw-nummer van de afnemer duidelijk te vermelden op jouw nota.

    Goed om te onthouden: het is zaak om altijd btw te verleggen over het totaalbedrag. Dat kan dus betekenen dat je, naast de vergoeding voor de werkzaamheden, ook (bijvoorbeeld) de reiskosten moet meenemen in je berekening. 

    In de praktijk

    Op jouw factuur ziet dit er als volgt uit: waar je normaal gesproken voor jouw diensten een btw-tarief van - bijvoorbeeld - 21% rekent, houd je hiervoor nu 0% aan. Op de nota vermeld je bij de btw-regel vervolgens simpelweg de term: btw verlegd.

    Voor de fiscus is dan duidelijk dat de btw moet worden verrekend in het land van de afnemer, die de vergoeding en de omzetbelasting die naar hem is verlegd op zijn beurt opgeeft in zijn btw-aangifte.

    Aangifte doen bij verlegde btw

    Het zal niet als een grote verrassing komen dat je de verlegde btw ook moet vermelden in de aangifte omzetbelasting. Hierop kunnen de volgende twee scenario’s van toepassing zijn:

    1. Er is btw naar jou verlegd: in dit geval moet je in jouw aangifte vermelden om hoeveel btw het gaat. Dit bedrag kun je uitrekenen op basis van de facturen waarbij de omzetbelasting is verlegd.

      Het is de bedoeling dat je zowel de vergoeding als het btw-bedrag invult bij rubriek 2 (verleggingsregelingen binnenland) of rubriek 4 (prestaties uit het buitenland aan jou verricht).

      Als deze btw is verlegd voor goederen en/of diensten die jij gebruikt voor belaste bedrijfsactiviteiten, mag je de verlegde btw vervolgens aftrekken.
    2. Jij hebt btw verlegd: zorg ervoor dat je in jouw aangifte duidelijk aangeeft voor welke omzet jij btw hebt verlegd. Dit bedrag je opgeven bij rubriek 1 (Prestaties binnenland) of rubriek 3 (Prestaties naar of in het buitenland).

      Let op: wanneer je btw hebt verlegd en uitgaven voor deze werkzaamheden hebt gedaan, mag je de omzetbelasting die jij hiervoor hebt betaald vervolgens aftrekken als voorbelasting.

    Naast de aangifte omzetbelasting kan het zijn dat je ook ieder kwartaal een opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties) moet indienen bij de Belastingdienst.

    In deze opgaaf vermeld je in ieder geval het btw-identificatienummer van jouw afnemers en geef je voor elke afnemer aan wat het totaalbedrag van de intracommunautaire leveringen zijn geweest in dat kwartaal.

    Internationaal zakendoen

    Internationaal ondernemen?

    Wees goed voorbereid op het land waar je gaat ondernemen. De Rabobank heeft 600 kantoren in het buitenland waar je ook als starter terecht kunt.

    Bekijk je opties

    Uitzonderingen btw verleggen

    De hoofdregel is dat de aan buitenlandse opdrachtgevers geleverde diensten worden belast in het land waar jouw opdrachtgever gevestigd is.

    Er zijn echter ook een aantal diensten waarvoor afwijkende regels gelden. Hierbij moet je onder meer denken aan:

    • Diensten die te maken hebben met onroerend goed
    • Personenvervoer
    • Diensten die te maken hebben met cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs
    • Diensten van restaurants en cateringbedrijven
    • Verhuur van een vervoermiddel voor maximaal dertig dagen of verhuur van een schip voor maximaal negentig dagen

    Verleggingsregeling en de KOR

    Maak jij gebruik van de Kleineondernemersregeling en werk je wel eens voor buitenlandse opdrachtgevers, waarbij je in aanmerking komt voor de verleggingsregeling? Dan kan dit gevolgen hebben voor de berekening van jouw belastingvermindering.

    Werk je voor een buitenlandse afnemer? Check dan met deze Rekenhulp of je de btw moet verleggen.

    Tip: controleer het btw-identificatienummer

    Wees voorzichtig bij het bepalen of iemand al dan niet btw-plichtig is en ga hier niet zomaar vanuit.

    Mocht bij een fiscale controle namelijk blijken dat jouw klant toch geen ondernemer is, kun jij een naheffingsaanslag verwachten.  Controleer dus altijd of het opgegeven btw-identificatienummer geldig is.

    zakelijke rekening afbeelding

    Zakelijke rekening: 6 voordelen!

    Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

    Bekijk de 6 voordelen

    Ook interessant voor jou

    Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
    Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?
    Btw-tarieven en vrijstellingen: zo zit dat

    Meer over internationaal

    Meer over internationaal
    ZZP rekening

    Breng je financiële administratie op orde voor 2023

    Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

    Sluiten