De 8 gouden regels van importeren

De 8 gouden regels van importeren

Producten uit verre landen importeren en deze op de Nederlandse markt brengen: klinkt dat jou als muziek in de oren? Laat je dan niet te snel afschrikken door de uitgebreide regelgeving en administratieve rompslomp die bij deze vorm van ondernemen komt kijken. Een goede voorbereiding kan verwarring voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt? 

1. Doe marktonderzoek

Meten is weten. Jij kunt die prachtige handgeweven tassen uit Ecuador wel een onmisbaar item vinden voor ieders garderobe, maar zijn er genoeg mensen in Nederland die er net zo over denken? Om erachter te komen of jouw importplannen haalbaar zijn, doe je er dan ook verstandig aan om de Nederlandse markt eerst goed te onderzoeken.

Bijvoorbeeld door vast te stellen of er voldoende vraag is naar het beoogde importproduct en zo ja, welke kostprijs je daarvoor ten opzichte van concurrenten zou kunnen rekenen. Indien nodig kan een consulent van de Kamer van Koophandel jou helpen bij het opstellen van je marktonderzoek.

2. Bereken de kostprijs

Wat is een redelijke prijs voor het importproduct? Een kostprijsberekening maakt duidelijk welke kosten jij straks maakt om het product naar Nederland toe te halen en welk bedrag je ervoor moet vragen om ook nog redelijke winst te kunnen maken.

Belangrijk hierbij is dat je de eigen kosten (transportverzekering, mogelijke opslagkosten etc.), maar zeker ook jouw doelgroep voor ogen houdt: aan wie denk je het product uiteindelijk te gaan verkopen? Op deze manier reken je straks een goede prijs die al je kosten dekt, maar waarmee jij je ook weer niet te snel uit de markt prijst. 

3. Ga aan de slag met het importplan

Als er op de Nederlandse markt voldoende behoefte lijkt te zijn naar jouw product en jij de kosten en doelgroep goed in kaart hebt gebracht, is de tijd gekomen om de plannen concreet te maken.

Dit doe je door een importplan op te stellen, waarin je de theoretische stappen beschrijft die nodig zijn om import te realiseren. In het plan analyseer je daarnaast de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van transport, financiën en juridische zaken (waaronder dus ook wet- en regelgeving en algemene voorwaarden). 

4. Word je importeur of handelsagent?

Ga jij de producten straks op eigen houtje inkopen en in Nederland verkopen? Of wil je als tussenpersoon voor een buitenlandse opdrachtgever fungeren en naar Nederlandse klanten op zoek gaan?

Als importeur koop je zelf goederen in bij een buitenlandse leverancier en houd je de regie meer in eigen hand, terwijl een handelsagent communicatief vaardig moet zijn en voornamelijk bemiddelt tussen fabrikant en klant.

Zelf importeren is wellicht lucratiever, maar in dat geval loop jij financieel gezien wel een hoger risico.

Houd er rekening mee dat je zowel als importeur of handelsagent de eventuele gemaakte afspraken schriftelijk moet laten vastleggen

5. Besteed eventueel de productie uit (outsourcen)

'Outsourcen', oftewel het uitbesteden van (een deel van) de productie naar het buitenland, biedt kansen voor ondernemers met intnerationale ambitie, maar brengt ook risico's met zich mee. Beslis dus niet in een opwelling om de productie naar het buitenland te verplaatsen. Begin met het bepalen van jouw kernactiviteiten. De bedrijfsprocessen waarmee jij je écht onderscheidt in de markt kun je in veel gevallen beter niet uitbesteden. 

6. Denk aan de Douane en belastingen

De wereld om ons heen wordt steeds kleiner, maar geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU mag je hier nog altijd niet zomaar op de markt brengen. Je bent in dit geval wettelijk verplicht de betreffende producten via de Douane 'in het vrije verkeer' te brengen.

Kort gezegd houdt dit in dat jij straks aangifte moet doen over de productinvoer en hierover invoerrechten en andere belastingen betaalt. De aangifte en het voldoen aan overige douaneverplichtingen is specialistenwerk. Je kunt deze tijdrovende klus wellicht dan ook beter uitbesteden aan een douane-expediteur. Hij of zij kan eventueel ook alle door  te betalen heffingen voorschieten.

7. Houd rekening met de producteisen

Er gelden mogelijk bepaalde eisen voor de producten die je wilt gaan importeren. Zo moet jij straks in ieder geval rekening houden met zaken als de Warenwetgeving, CE-markering, productaansprakelijkheid en voorschriften rond eventuele merken en octrooien. Let op: wanneer je (preparaten van) namens jouw onderneming chemische stoffen importeert of produceert, moet je ook denken aan de REACH-wetgeving.

8. Vraag eventueel een invoervergunning aan

Mogelijk moet je voor het importeren van jouw product in het bezit zijn van een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk helemaal niet of slechts beperkt invoeren en andere goederen zijn alleen toegestaan wanneer jij of het product voldoet aan (strenge) voorwaarden.

In de meeste gevallen betekent dit dat er specifieke documenten aan de zendingen moeten worden toegevoegd. De Douane controleert of jij aan de regels voldoet op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Bij Ondernemersplein vind je een volledig overzicht van goederen die nauwkeurig worden gecontroleerd. 

Tips van de redactie

Importeer een product in 9 stappen
Internationaal zakendoen: wat zijn de do's en dont's?
4 vragen en antwoorden over starten in het buitenland
Starten met exporteren doe je zo
6 Europese subsidies voor ondernemers

Bijgewerkt op: 22-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x9
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.