Transportverzekering voor ondernemers

Bijgewerkt op 12 maart 2024
5 min  leestijd
1.717
Auteur: Marieke Leijnen

Met een goede transportverzekering voorkom je als ondernemer een financiële strop bij schade aan of verlies van spullen, onderweg en bij in- of uitladen. Ook wanneer je het vervoer uitbesteedt aan een beroepsvervoerder. Ontdek of verzekeren slim is in jouw situatie.

1. Welk risico loop ik tijdens het transport van spullen?

Heb jij een bestelbus vol gereedschappen en materialen? En bezorg je bestellingen of haal je goederen op? Dan loop je tijdens transport het risico dat jouw spullen of die van je klant beschadigd raken of zelfs verloren gaan. Dat gebeurt helaas vaker dan je denkt.

Volgens verzekeraar Interpolis is transportschade verantwoordelijk voor 14% van alle schademeldingen voor de spullen die ondernemers voor hun bedrijf gebruiken. Een transportverzekering is dan ook geen overbodige luxe als je regelmatig producten laat vervoeren. 

2. Wat verzeker ik met een transportverzekering?

Met een transportverzekering verzeker je alle spullen die je zelf in je bedrijfsauto vervoert. Dat kunnen de materialen en gereedschappen zijn die je bij je hebt om je beroep uit te oefenen, maar ook producten die je bezorgt bij je klanten. 

Goed om te weten: de transportverzekering wordt ook goederentransportverzekering of vervoerverzekering genoemd.

Wist je dat je spullen ook verzekerd zijn als je het transport uitbesteedt aan een beroepsvervoerder? Je verzekert je tegen schade of verlies van je goederen bij het in- en uitladen en tijdens het vervoer door de beroepsvervoerder. Bijvoorbeeld als je een webshop hebt en je producten laat bezorgen. 

Verzekeringen, kapotte deur

Goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bereken je premie

3. Kan ik transportschade niet verhalen op de vervoerder?

Van de wet mag een beroepsvervoerder in zijn algemene voorwaarden zijn aansprakelijkheid beperken. Dat gebeurt dus meestal ook. Bij schade aan spullen die een beroepsvervoerder voor je vervoert, krijg je dan enkele euro's per kilo vergoed.

Zeker als je zending een grote waarde heeft, kun je het verschil meestal niet vanuit je eigen reserve dragen. Het is dan ook slim om te kijken naar de mogelijkheden om dit zelf te verzekeren met een transportverzekering. Houd er wel rekening dat je hierbij vaak tot een maximumbedrag verzekerd bent. 

4. Wat kan ik zelf doen om schade of diefstal te voorkomen?

Op schade of diefstal zit natuurlijk niemand te wachten. Naast dat je je kunt verzekeren, kun je ook proberen de schade of diefstal te voorkomen. Verzekeraar Interpolis geeft de volgende tips:

  1. Beveilig je bestelauto met goede sloten en een inbraakalarm. Zet je ladder goed vast op het dak met diefstalwerende klemmen. Dat is ook veiliger in het verkeer. En gebruik een trekhaakslot of -beugel. Het openen van de achterdeur is dan onmogelijk. Ook nuttig: inbraakwerende folie op de ruiten en een bijzetslot. 
  2. Maak je auto en materialen herkenbaar. Gereedschap met jouw naam en contactgegevens erop is lastiger te slijten aan helers en makkelijker terug te vinden voor jou.
  3. Blijf alert. Leen je bus niet zomaar uit, laat de sleutels nooit in het contact zitten als je uitstapt. 
  4. Houd je aan de verkeersregels om ongelukken te voorkomen.
  5. Houd in de planning rekening met drukte in het verkeer: haastige spoed...
  6. Parkeer je bus op een verlichte plek, met de rug tegen een muur of struiken. Zo hebben dieven minder snel toegang. 

Transportverzekering: de belangrijkste trends

Hoe groot is de kans dat je jouw transportverzekering daadwerkelijk moet gebruiken? De volgende trends zijn van toepassing op het verzekeren van transportschade:

  • De risico's op transportschade nemen toe, door drukker verkeer en duurdere spullen
  • De waarde van de vervoerde spullen stijgt (hogere gereedschapsprijzen, meer pakketjes voor je webwinkel)
  • Meer inbraken, diefstallen en fraude
  • Toegenomen verkeersdrukte, waardoor de kans op een ongeval toeneemt
  • Toenemende druk, klanten eisen snelle levering

Vervoerdersaansprakelijkheid

De transportverzekering is er voor jou als ondernemer, wanneer er schade is aan producten die jij inkoopt of verkoopt. Vervoer je andermans producten en ben je dus beroepsvervoerder? Dan is een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering van belang. 

Wil jij een bedrijf starten in de transportbranche? 

Kijk dan ook eens naar de cijfers en trends in de Transportsector. Hier vind je nuttige informatie om een voorspoedige start te kunnen maken. Meer over het starten van een bedrijf vind je in het stappenplan Succesvol van Start

Calculator verzekeringen berekenen

Transportverzekering

Verzeker je voor diefstal of beschadiging van spullen tijdens transport.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over de transportverzekering

  • Heb ik een transportverzekering nodig voor mijn bedrijf? Wanneer je gereedschappen, materialen of bestellingen vervoert, is het slim om een transportverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd in geval van diefstal of schade, zelfs als je een beroepsvervoerder inschakelt. Lees meer over de transportverzekering.
  • Is een transportverzekering alleen voor ondernemers met een eigen bestelbus? Nee, de transportverzekering is er voor alle ondernemers die goederen van A naar B vervoeren. Of je dat nu doet met een bestelbus op naam van de zaak of je eigen auto. Je sluit deze verzekering ook af ook wanneer je een beroepsvervoerder in de arm neemt.
  • Welke risico's loop ik met een bestelbus of auto van de zaak? Wanneer je in een bestelbus of auto op naam van de zaak rijdt, is je gewone autoverzekering niet geldig. Je hebt dan een zakelijke autoverzekering nodig. Voor de gereedschappen, materialen en goederen die je vervoert, heb je een transportverzekering nodig.
  • Wat is een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering? Een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je als beroepsvervoerder maakt aan spullen die je voor een ander vervoert. Dat is het verschil met de transportverzekering, die belangrijk voor inkopers en verkopers is.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten